• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Grindeks" plāno paplašināt ražošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.1998., Nr. 11/12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31216

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

16.01.1998., Nr. 11/12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Grindeks” plāno paplašināt ražošanu

Uzņēmuma privatizāciju vērtējot

Kā rotaļādamās ar skaitli trīspadsmit, publiskā a/s “Grindeks”, iedibinot ikmēneša tradīciju, uz pirmo preses konferenci žurnālistus aicināja šajā datumā un šajā diennakts stundā. Uzņēmuma padomes priekšsēdētājam Valdim Jākobsonam šis esot labvēlīgs skaitlis. Un galu galā — “Grindeks” ir visnotaļ respektējams un pasaulē pazīstams zāļu ražotājs.

Aizvadītais 1997. gads uzņēmumam bijis ļoti sarežģīts un komplicēts, jo visus divpadsmit mēnešus aizņēmis pārveidošanās process. “Gadu sākām kā valsts uzņēmums, bet beidzām kā publiska akciju sabiedrība,” sacīja Valdis Jākobsons. Salīdzinot ar 1996. gadu, “Grindeks” apgrozījums ir pieaudzis par 24 procentiem un sasniedzis aptuveni 8,8 miljonus latu. Pieaugums galvenokārt sasniegts, pateicoties ražošanas apjomam un jaunu zāļu ieviešanai. Kā sacīja uzņēmuma padomes priekšsēdētājs, aizvadītajā gadā ieviesti apmēram divdesmit jaunu produktu, kuri šajā gadā spēs nodrošināt pat daudz lielāku apgrozījuma pieaugumu. Plānots, ka tas varētu sasniegt 38 procentus un kopējais apjoms tad būtu 12,5 miljoni latu.

Pēc neauditētiem rezultātiem aizvadītajā gadā “Grindeks” aprēķinātā peļņa ir 0,6 miljoni latu, taču pēc iepriekšējo periodu zaudējumu norakstīšanas peļņa būs 0,45 miljoni latu. Ja piepildīsies prognozes, tad šajā gadā peļņa varētu sasniegt 1,3 miljonus latu.

Stratēģiskais investors SIA “Arial” privatizācijas gaitā iegādājies 51,17 procentus no uzņēmuma akcijām, 16,99 procenti pārdoti publiskajā piedāvājumā par sertifikātiem, 13,30 procentus akciju iegādājušies uzņēmuma darbinieki un pensionāri, 3,69 procentus — uzņēmuma vadība, 2,96 procentus — izgudrojumu un patentu autori. (Starp citu, “Grindeks” ir viens no retajiem uzņēmumiem, kas devis iespēju zinātniekiem par viņu ieguldījumu uzņēmuma attīstībā saņemt akcijas.) Savukārt Valsts sociālās apdrošināšanas fondam piešķirti 3,69 procenti, valdes rezervei — 0,7, bet privatizācijas rezervei — 0,74 procenti akciju. Šodien, 16. janvārī, Krājbankas rehabilitācijas programmas ietvaros publiskajā piedāvājumā par naudu tiks pārdoti 7,39 procenti uzņēmuma akciju. Kā uzskata Valdis Jākobsons, “Grindeks” akciju izsole, kas notika aizvadītā gada nogalē, īsi pirms Ziemassvētkiem, bija ne visai veiksmīga galvenokārt tādēļ, ka tā notika nepiemērotā laikā, turklāt sabiedrība par izsoli nebija pietiekami informēta.

“Grindeks” nākamo triju gadu laikā iecerējis izdarīt visai nozīmīgus ieguldījumus jaunās rūpnīcas, iekārtu un telpu atjaunošanā un modernizēšanā, ūdens attīrīšanas ietaisēs un jaunu ražošanas iekārtu iepirkšanā. Protams, arī produktu un tirgus attīstībā.

Uzņēmums pašlaik ražo pāri par simts dažādu produktu, no kuriem 22 ir ieviesti aizvadītajā gadā. Par vienu no lielākajiem 1997. gada sasniegumiem Valdis Jākobsons uzskata oriģinālproduktu izstrādes atjaunošanu. Sadarbojoties ar Organiskās sintēzes institūtu un Japānas firmu “Taiho” turpinās pētniecības darbs pie mildronāta, lai varētu uzsākt tā izplatīšanu Japānā. Zāļu tirgū “Grindeks” ieņem nozīmīgu vietu pretsāpju un pretiekaisuma preparātu grupā. Sadarbībā ar firmu “Johnson & Johnson” ir attīstīta un 1,8 reizes paplašināta tailenola ražošana un izplatīšana. Šie preparāti ir pietiekami populāri un vajadzīgi.

Aizvadītajā gadā uzņēmuma produkcija tika izplatīta galvenokārt Baltijas valstīs, visvairāk, protams, Latvijā — 72 procenti. NVS valstis saņēmušas 27 procentus “Grindeks” ražojumu, bet par diviem procentiem mazāk — Eiropas valstis un Japāna.

“Grindeks” plāno, ka 2001. gadā tas varētu ieņemt stabilu vietu NVS un lielāko Viduseiropas un Austrumeiropas valstu tirgos. Latvijā uzņēmuma tirgus daļa varētu būt aptuveni 8 procenti, Igaunijā un Lietuvā — aptuveni 5 procenti. Tie ir uzņēmuma stratēģiskie mērķi. Bet jau tagad “Grindeks” var lepoties ar savām tirdzniecības pārstāvniecībām Lietuvā (Viļņā) un Krievijā (Maskavā un Sanktpēterburgā). Šogad publiskā akciju sabiedrība “Grindeks” iecerējusi atvērt tirdzniecības pārstāvniecību arī Baltkrievijā (Minskā).

Uzņēmums vienmēr ieguldījis savus līdzekļus labdarīgiem mērķiem un darīs to arī turpmāk. Vienīgi, kā sacīja Valdis Jākobsons, mainīsies koncepcija. Tiks meklēti lielāki projekti. “Kultūra, zinātne un veselība ir tās nozares, kuras vienmēr jāatbalsta. Arī mēs tajās centīsimies investēt savus līdzekļus.”

Ar “Grindeks” līdzšinējo darbību un uzņēmuma 1997. gada rādītājiem ir apmierināts tā stratēģiskais investors SIA “Arial”. Uzņēmuma attīstības koncepcija radot ticību veiksmīgai uzņēmuma darbībai un tā tirgus daļas nostiprināšanai. SIA “Arial” kā “Grindeks” akciju kontrolpaketes īpašnieks centīšoties visnotaļ sekmēt “Grindeks” produkcijas ražošanas paplašināšanos un tās konkurētspēju palielināšanos.

Publiskās akciju sabiedrības “Grindeks” pamatdarbība ir zāļu pētniecība, to ražošana un tirdzniecība. Uzņēmumā strādā 606 darbinieki, kuru vidējā alga ir 220 latu mēnesī. Visiem uzņēmumā strādājošajiem ir vairākas sociālās priekšrocības. “Grindeks” darbiniekiem ir apdrošināta veselība, ir paredzēts apdrošināt pensijas atbilstoši jaunajam likumam par privātajiem pensiju fondiem. Valdis Jākobsons ir pārliecināts, ka cilvēku labklājībā ieguldītais kapitāls ir nezūdoša vērtība. Protams, ieguldījumam ir jābūt pareizi motivētam.

Armīda Priedīte, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!