• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.1998., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31137

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Plēnuma lēmums Nr.6

Par likumu piemērošanu krimināllietās par koku nelikumīgu (patvaļīgu) ciršanu, meža iznīcināšanu vai bojāšanu

Vēl šajā numurā

09.01.1998., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

SAEIMĀ

Deputātus gaida Saeimas jaunā zāle

Tikai sešas dienas palikušas līdz brīdim, kad nākamceturtdien, 15.janvārī, Saeimas deputāti atsāks darbu Ziemas sesijā restaurētajā un mūsdienu prasībām atbilstoši iekārtotajā Lielajā sēžu zālē. Neapšaubāmi, tā ir mūsu parlamentārās demokrātijas valsts pati galvenā zāle. Vairāk nekā pusgadu tajā noritēja vērienīgi un reizē ļoti rūpīgi veicami atjaunošanas un remonta darbi.

Par gandrīz septiņos mēnešos padarīto vakar, atbildot uz “LV” jautājumiem, īsumā pastāstīja Saeimas kancelejas direktora vietnieks Guntis Beņķis.

— Vai paveikto darbu kvalitāte un apjoms apmierina?

— Viss jau izskatās ļoti solīdi. Visu ir paveikuši mūsu pašu speciālisti un meistari. Pat lampas izgatavotas tepat Rīgā. Vienīgi elektroniskā aparatūra ir “Philips” firmas izgatavota. Viss pārējais ir vietējie izstrādājumi, arī koka darinājumi ir no Latvijas ozola.

— Kāds būs deputātu, citu amatpersonu, žurnālistu un viesu izvietojums zālē?

— Nākamnedēļ, 14.janvārī, pulksten 16 sanāks Frakciju padome, kas tad arī pieņems galīgo lēmumu par deputātu izvietojumu plenārsēžu zālē. Saeimas kanceleja jau ir sagatavojusi trīs variantus, no kuriem viens acīmredzot būs jāizvēlas. Viens projekts paredz deputātu izvietojumu pa frakcijām gareniskās rindās, otrs nosaka pozīcijas spārnu vienā pusē un opozīcijas spārnu otrā, pēc trešā projekta lielākās frakcijas sēž vidū, bet mazākās — malās. Valsts prezidentam (attēlā pa labi) un valdībai būs vietas zāles labajā pusē, raugoties no Prezidija puses. Bet žurnālistiem, viesiem, citiem — zāles kreisajā daļā, kas norobežota ar divām kolonnām.

Turklāt tajā pašā dienā, nākamtrešdien, Saeimas darbinieki un tehniskā aprīkojuma firmu speciālisti tiksies ar deputātiem, lai viņus apmācītu kā rīkoties ar deputātu darba pultīm, kā piedalīties balsojumu un citās procedūrās. Lai jau pirmajā Saeimas Ziemas sesijas dienā nebūtu nekādu kļūmju vai pārpratumu. Protams, katram deputātam būs arī ikvienam viegli saprotams instrukcijas teksts.

— Katram deputātam būs sava pults (apakšējā attēlā pa kreisi). Uz tās redzami pieci taustiņi — no 1 līdz 5. Kāda ir to nozīme?

— Tur ir balsojuma taustiņi “par”, “pret” un “atturas”. Arī taustiņš, lai pieteiktos debatēs. Viens taustiņš paredzēts individuālā mikrofona ieslēgšanai. Taču pagaidām to nevarēs lietot, jo runāšanu no vietas neatļauj spēkā esošais Saeimas Kārtības rullis. Pašlaik var runāt tikai no tribīnes. Bet laikam gan deputāti drīz vien izdarīs attiecīgos grozījumus Kārtības rullī, jo izteikšanās no savas vietas taču varētu būt ļoti ērta.

Visas šīs tehniskās sistēmas smadzenes būs zāles pašā stūrī, labajā pusē (raugoties no Prezidija vietas), kur sēdēs divi balsošanas iekārtu operatori. Viens ar to visu galā netiks, jo sistēmas apkalpošana ir gana sarežģīta. Turklāt, tiklīdz sāks darboties arī deputātu mikrofoni, to precīzas darbības nodrošināšana arī prasīs daudz uzmanības.

Deputātu ieejas un izejas durvis tagad būs abpus Prezidijam. Pa tām varēs nonākt Kuluāru zālē, ko agrāk sauca par Prezidija zāli. Tur varēs iziet aprunāties, tur žurnālistiem būs iespējas intervēt deputātus. Tur varēs arī veikt aizklāto balsošanu ar balsošanas zīmēm. Sienā jau ir iebūvētas kabīnes šim nolūkam. Pagaidām šī telpa būs tikai izremontēta, bet vēlāk tā tiks arī apgādāta ar vajadzīgajām mēbelēm. Tā saucamā Dzeltenā zāle blakus Saeimas sēžu zālei paliks tāda pati kā līdz šim.

Mintauts Ducmanis,

“LV” redaktors

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!