• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Caur pagātnes Rīgu uz nākotnes Rīgu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.1997., Nr. 295 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30978

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs visi Baltijā

Vēl šajā numurā

12.11.1997., Nr. 295

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

mēs visi eiropā

Caur pagātnes Rīgu uz nākotnes Rīgu

Par Eiropas Kultūras mantojuma dienu sākumvietu 2001. gadā paredzēta Latvijas galvaspilsēta

2001.gads, kas būs Rīgas astoņsimt gadu jubilejas gads, solās kļūt par vērienīgu pasākumu kopumu. Kamēr nav izlemts, vai Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, varam būt lepni par citu būtisku pagodinājumu Rīgai un visai Latvijai, proti, 2001.gadā no 6. līdz 9.septembrim mūsu galvaspilsēta kļūs par Eiropas Kultūras mantojuma dienu oficiālās atklāšanas vietu. Kopš šī pasākuma organizēšanas aizsākumiem 1991.gadā par šo godu notiek sīva konkurence. Kritēriji ir gan kultūras mantojums un pieminekļu aizsardzības institūciju darbība, gan politiski un ekonomiski motīvi. Līdz šim pasākums risinājies Parīzē, Kopenhāgenā u.c. respektablās vietās. Uz šo atklāšanas pasākumu ierodas liels daudzums dažādu valstu oficiālo delegāciju, pieminekļu aizsardzības speciālisti, mediju pārstāvji un tūristi, tādējādi ar uzviju kompensējot rīkotājvalsts izdevumus.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis, pārstāvot Latviju Eiropas Padomes Kultūras mantojuma komitejā (viņš ir arī šīs komitejas priekšsēdētāja vietnieks), jau 1996.gadā iesniedza inspekcijas un Kultūras ministrijas kopīgi sagatavoto priekšlikumu par Rīgas izvirzīšanu šim godam. Pēc nepieciešamo dokumentu sagatavošanas un visu valstu pārstāvju balsojuma šī gada pavasarī priekšlikums tika apstiprināts. Uzsākts nopietns gatavošanās darbs un izstrādāts pasākumu plāna projekts, kas atzinīgi novērtēts Strasbūrā. Latvijā tas saskaņots ar Kultūras ministriju un citām ieinteresētajām institūcijām. Eventuālajā pasākumu plānā iekļauta Eiropas valstu ministru un pieminekļu sargājošo institūciju vadītāju konference (6.—7.sept.), kam Latvija piedāvā šādus tematus: “Kultūras mantojums kā ekonomiskā vērtība”, “Kultūras mantojuma politiskās un ekonomiskās dimensijas”, “Kultūras mantojuma loma mūsu ēras trešā gadu tūkstoša sākumā”. Konferenci paredzēts noslēgt ar visu valstu kopējas deklarācijas pieņemšanu. Tik augsta līmeņa forums Mantojuma dienu atklāšanas laikā vēl nav rīkots. Paralēli paredzēts atklāt izstādi “Jūgendstila ceļš Eiropā”. Pēc Latvijas ierosinājuma projekts ar šādu nosaukumu tiek piedāvāts iekļaušanai Eiropas Padomes kultūras sadarbības programmā “Kultūras ceļi”. Līdz ar šī “ceļa” apstiprināšanu mūsu pašu lietotais jēdziens “Rīga—jūgendstila galvaspilsēta” gūtu oficiālu starptautisku apstiprinājumu.

2001.gada 8.septembris izvēlēts par Eiropas Kultūras mantojuma dienu oficiālās atklāšanas svinīgās ceremonijas dienu. Tajā pašā laikā paredzēts prezentēt Rīgas vēsturiskā centra kompleksās analīzes un attīstības projektu. Kā īpaši plašs un daudzsološs pasākums iecerēts festivāls “Rīga naktī” ar veselu mūzikas, teatralizētu uzvedumu, uguņošanas un citu izklaides pasākumu kompleksu. Festivāla sagatavošanai noteikti jāmaina un jāpilnveido Rīgas vēsturiskā centra apgaismojuma koncepcija. Nākamās dienas programmu nolemts izvērst Latvijas vidē, jo šo mantojuma dienu tēma būs “Latvijas pilsētu vēsturiskie centri”. Arī šie pasākumi daļēji saistīsies ar Rīgu, jo paredzēts rīkot svētkus “Latvijas mazpilsētu Rīgas ielu kultūrvēsturiskais tēls”.

Iecerētie pasākumi prasa nopietnu sagatavošanās darbu, kam jau nodevusies Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadība, sadarbojoties ar Kultūras ministriju un nākotnē paredzot ciešu sadarbību ar Latvijas Ārlietu ministriju, Rīgas Domi, pieminekļu īpašniekiem, zinātniekiem un kultūras cilvēkiem. Šis plāns ir būtisks arguments arī Rīgas cīņā par Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu 2001.gadā.

Elvita Ruka–Birzule,

Valsts kultūras pieminekļu

aizsardzības inspekcijas

preses sekretāre

Par tēmu — arī 3.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!