• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija publicē:
  • lēmumus par tarifu aprēķināšanas metodiku un lēmumus, ar kuriem noteikts tarifs;
  • noteikumus par Regulatoram regulāri iesniedzamās informācijas veidiem, apjomu un iesniegšanas termiņiem;
  • vispārējās atļaujas noteikumus;
  • ziņojumus par izmaksu aprēķināšanas un attiecināšanas metodikas ievērošanu un ziņojumus, kuros informē par universālā pakalpojuma saistību tīrajām izmaksām.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2019. gada 27. septembra lēmums Nr. 150 "Par tiesībām sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2019., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/op/2019/198.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts meža dienesta informācija

Par mikrolieguma noteikšanu

Vēl šajā numurā

30.09.2019., Nr. 198

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 150

Pieņemts: 27.09.2019.

OP numurs: 2019/198.4

2019/198.4
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.150

Rīgā 2019.gada 27.septembrī (prot. Nr.38, 1.p.)

Par tiesībām sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators), pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" (turpmāk – Likums) 9.panta otro daļu, savas kompetences ietvaros patstāvīgi pieņem lēmumus un izdod administratīvos aktus, kas ir saistoši konkrētiem sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem un lietotājiem.

Regulators konstatē

1. Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļa noteic, ka energoapgādes komersants, kas piegādā siltumenerģiju enerģijas lietotājiem, pārdod siltumenerģiju tiem nepieciešamajā vai noteiktajā kvalitātē un pieprasītajā daudzumā par Regulatora noteiktajiem tarifiem vai par tarifiem, ko noteicis attiecīgais pakalpojumu sniedzējs saskaņā ar Regulatora noteikto tarifu aprēķināšanas metodiku, ja ir saņemta Regulatora atļauja, izņemot Enerģētikas likuma 49.panta pirmajā daļā minētos gadījumus.

2. No Regulatora 2010.gada 14.aprīļa lēmuma Nr.1/7 "Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika" (turpmāk – Metodika) 43.8punkta izriet, ka Regulators pēc savas iniciatīvas vai komersanta pieprasījuma atbilstoši Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļai var dot uz noteiktu termiņu atļauju komersantam pašam noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku, ja ir mainījusies iepirktās siltumenerģijas cena. Atļaujā Regulators nosaka atskaites periodu komersanta iesniedzamajai informācijai par iepirktās siltumenerģijas izmaksu izmaiņām.

3. Metodikas 43.9punkts noteic, ja komersants ir saņēmis 43.8punktā minēto atļauju un komersants pieņem lēmumu par jauniem tarifiem, tad ne vēlāk kā 30 dienas pirms jauno tarifu spēkā stāšanās brīža komersants publicē tarifus oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", nosūta attiecīgajai pašvaldībai iedzīvotāju informēšanai un ievietošanai tās tīmekļvietnē un publicē savā tīmekļvietnē, ja tāda ir, un vienlaikus iesniedz Regulatoram pamatojumu jaunajiem tarifiem, iesniedzot Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju.

4. Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA", vienotais reģistrācijas numurs: 40003201921, juridiskā adrese: Krišjāņa Barona iela 1, Baloži, Ķekavas novads, LV-2128 (turpmāk – SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA"), siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi ir apstiprināti ar Regulatora 2018.gada 13.decembra lēmumu Nr.154 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 247.nr.) (turpmāk – Lēmums Nr.154). Ar Lēmumu Nr.154 apstiprināto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu veidojošajās izmaksās ir iekļautas iepirktās siltumenerģijas izmaksas.

5. SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" pilnvarotais pārstāvis uz Regulatora padomes sēdi tika uzaicināts, bet nepiedalījās.

Regulators secina

1. Regulators secina, ka SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" ir iespējamas iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņas. Tādējādi, lai SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" būtu tiesiska iespēja savlaicīgāk reaģēt uz iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņām un noteikt tarifu, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām, SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" ir pamatoti izdot Regulatora atļauju pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus.

2. Regulators secina, ka būtisks nosacījums atļaujas saņemšanai ir Lēmums Nr.154, kuru pieņemot Regulators izvērtēja visas SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" izmaksas saistībā ar siltumenerģijas apgādes pakalpojumu sniegšanu. Ņemot vērā minēto, atļaujas termiņš nosakāms, līdz stājas spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināti SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi.

3. Pēc atļaujas piešķiršanas SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus Likuma un enerģētikas nozares speciālo normatīvo aktu tiesību normas nodrošina Regulatora tiesības uzraudzīt SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" darbību un aizstāvēt lietotāju tiesības saņemt siltumenerģijas apgādes pakalpojumus par tarifiem, kuri atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

4. Atļauja SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus nozīmē SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" tiesības izvēlēties, vai un kad atļauju izmantot.

Vienlaicīgi, lai nodrošinātu lietotāju interešu aizstāvību, nosakāms atļaujas nosacījums – SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" pienākums pašai saskaņā ar Metodiku trīs darbdienu laikā no brīža, kad siltumenerģijas ražotājs ir publicējis jauno saražotās siltumenerģijas tarifu saskaņā ar Regulatora noteikto kārtību oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus gadījumā, ja iepirktās siltumenerģijas cena būs zemāka nekā atbilstošā cena piemērotajā siltumenerģijas gala tarifā. Šāds nosacījums nodrošinās šā lēmuma atbilstību Likuma 1., 5. un 20.pantam, nosacījums ir samērīgs ar SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" noteiktajām tiesībām līdz ar atļaujas piešķiršanu un atbilst šā lēmuma mērķim – piešķirt tiesības SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

5. Saņemot no SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju saistībā ar aprēķinātajiem tarifiem, Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas izvērtēs iesniegto tarifu atbilstību Metodikai un iesniegto tarifu pamatojumu, kas nodrošinās Regulatora uzraudzību pār SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" aprēķinātajiem tarifiem. Ja Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas pieņems lēmumu par SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" iesniegto tarifu neatbilstību Metodikai vai noraidīs iesniegto tarifu pamatojumu, tarifi nestāsies spēkā SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" noteiktajā termiņā, un Regulators rīkosies atbilstoši Metodikas 43.12punktā noteiktajam.

Saskaņā ar Metodikas 43.8 un 43.9punktu, pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 1.pantu, 5.pantu, 7.pantu, 9.panta pirmās daļas 1.punktu, 9.punktu un otro daļu, 10.panta pirmo daļu, 20.pantu, 25.panta pirmo daļu, Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļu, Administratīvā procesa likuma 55.panta 2.punktu, 57.pantu, 63.panta pirmās daļas 2.punktu, 65.panta otro daļu, 66.panta pirmo daļu, 68.panta pirmo, otro un trešo daļu,

padome nolemj:

1. piešķirt SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" atļauju pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņu gadījumā;

2. noteikt atļaujas termiņu – līdz stāsies spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināti siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA";

3. noteikt atļaujas nosacījumu – SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" pienākumu gadījumos, ja iepirktās siltumenerģijas cena būs zemāka nekā atbilstošā cena piemērotajā siltumenerģijas gala tarifā, pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus, veikt nepieciešamās publikācijas un Regulatorā iesniegt jaunos tarifus un pamatojumu trīs darbdienu laikā no brīža, kad siltumenerģijas ražotājs ir publicējis jauno saražotās siltumenerģijas tarifu saskaņā ar Regulatora noteikto kārtību oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori vai SIA "BALOŽU KOMUNĀLĀ SAIMNIECĪBA" neievēro normatīvos aktus un atļaujas nosacījumu, Regulators var atcelt šo lēmumu.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Šo administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto administratīvo aktu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R.Irklis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!