• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija publicē:
  • lēmumus par tarifu aprēķināšanas metodiku un lēmumus, ar kuriem noteikts tarifs;
  • noteikumus par Regulatoram regulāri iesniedzamās informācijas veidiem, apjomu un iesniegšanas termiņiem;
  • vispārējās atļaujas noteikumus;
  • ziņojumus par izmaksu aprēķināšanas un attiecināšanas metodikas ievērošanu un ziņojumus, kuros informē par universālā pakalpojuma saistību tīrajām izmaksām.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2019. gada 11. jūlija lēmums Nr. 132 "Par tiesībām sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Jūrmalas siltums" noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2019., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/op/2019/142.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

15.07.2019., Nr. 142

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 132

Pieņemts: 11.07.2019.

OP numurs: 2019/142.11

2019/142.11
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.132

Rīgā 2019.gada 11.jūlijā (prot. Nr.28, 2.p.)

Par tiesībām sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Jūrmalas siltums" noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators) 2019.gada 27.jūnijā (SPRK 27.06.2019. Nr.6507) saņēma sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Jūrmalas siltums", vienotais reģistrācijas numurs: 42803008058, juridiskā adrese: Slokas iela 47A, Jūrmala, LV-2015 (turpmāk – SIA "Jūrmalas siltums"), 2019.gada 19.jūnijā noslēgtā dabasgāzes tirdzniecības līguma kopiju un 2019.gada 1.jūlijā (SPRK 01.07.2019. Nr.6549) un 10.jūlijā (SPRK 10.07.2019. Nr.6805) saņēma 2019.gada 28.jūnijā noslēgto beramās kurināmās koksnes (šķeldas) piegādes līgumu kopijas.

Regulators konstatē

1. Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļa noteic, ka energoapgādes komersants, kas piegādā siltumenerģiju enerģijas lietotājiem, pārdod siltumenerģiju tiem nepieciešamajā vai noteiktajā kvalitātē un pieprasītajā daudzumā par Regulatora noteiktajiem tarifiem vai par tarifiem, ko noteicis attiecīgais pakalpojumu sniedzējs saskaņā ar Regulatora noteikto tarifu aprēķināšanas metodiku, ja ir saņemta Regulatora atļauja, izņemot Enerģētikas likuma 49.panta pirmajā daļā minētos gadījumus.

2. No Regulatora 2010.gada 14.aprīļa lēmuma Nr.1/7 "Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika" (turpmāk – Metodika) 43.8punkta izriet, ka Regulators pēc savas iniciatīvas vai komersanta pieprasījuma atbilstoši Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļai var dot uz noteiktu termiņu atļauju komersantam pašam noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku, ja ir mainījusies kurināmā cena vai iepirktās siltumenerģijas cena. Atļaujā Regulators nosaka atskaites periodu komersanta iesniedzamajai informācijai par kurināmā un iepirktās siltumenerģijas izmaksu izmaiņām.

3. Metodikas 43.9punkts noteic, ja komersants ir saņēmis 43.8punktā minēto atļauju un komersants pieņem lēmumu par jauniem tarifiem, tad ne vēlāk kā 30 dienas pirms jauno tarifu spēkā stāšanās brīža komersants publicē tarifus oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", nosūta attiecīgajai pašvaldībai iedzīvotāju informēšanai un ievietošanai tās tīmekļvietnē un publicē savā tīmekļvietnē, ja tāda ir, un vienlaikus iesniedz Regulatoram pamatojumu jaunajiem tarifiem, iesniedzot Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju.

4. SIA "Jūrmalas siltums" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi ir apstiprināti ar Regulatora 2018.gada 20.decembra lēmumu Nr.158 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Jūrmalas siltums" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 252.nr.) (turpmāk – Lēmums Nr.158). Ar Lēmumu Nr.158 apstiprināto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu veidojošajās izmaksās ir iekļautas dabasgāzes kā kurināmā izmaksas, šķeldas kā kurināmā izmaksas un iepirktās siltumenerģijas izmaksas.

5. SIA "Jūrmalas siltums" 2019.gada 19.jūnijā noslēgtajā dabasgāzes tirdzniecības līgumā un 2019.gada 28.jūnijā noslēgtajos beramās kurināmās koksnes (šķeldas) piegādes līgumos kurināmo cenas ir zemākas nekā ar Lēmumu Nr.158 apstiprinātajos siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifos iekļautās.

6. SIA "Jūrmalas siltums" pilnvarotais pārstāvis Regulatora padomes sēdē izteica atbalstu sagatavotajam lēmuma projektam.

Regulators secina

1. Regulators secina, ka SIA "Jūrmalas siltums" ir iespējamas kurināmā cenas izmaiņas un iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņas. Tādējādi, lai SIA "Jūrmalas siltums" būtu tiesiska iespēja savlaicīgāk reaģēt uz kurināmā cenas un iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņām un noteikt tarifu, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām, SIA "Jūrmalas siltums" ir pamatoti izdot Regulatora atļauju pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus.

2. Regulators secina, ka būtisks nosacījums atļaujas saņemšanai ir Lēmums Nr.158, kuru pieņemot Regulators izvērtēja visas SIA "Jūrmalas siltums" izmaksas saistībā ar siltumenerģijas apgādes pakalpojumu sniegšanu. Ņemot vērā minēto, atļaujas termiņš nosakāms, līdz stājas spēkā citi saskaņā ar likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" (turpmāk – Likums) 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprinātie SIA "Jūrmalas siltums" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi.

3. Pēc atļaujas piešķiršanas SIA "Jūrmalas siltums" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus Likuma un enerģētikas nozares speciālo normatīvo aktu tiesību normas nodrošina Regulatora tiesības uzraudzīt SIA "Jūrmalas siltums" darbību un aizstāvēt lietotāju tiesības saņemt siltumenerģijas apgādes pakalpojumus par tarifiem, kuri atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

4. Atļauja SIA "Jūrmalas siltums" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus nozīmē SIA "Jūrmalas siltums" tiesības izvēlēties, vai un kad atļauju izmantot.

Vienlaicīgi, lai nodrošinātu lietotāju interešu aizstāvību, nosakāms atļaujas nosacījums – SIA "Jūrmalas siltums" pienākums desmit darbdienu laikā pēc šā lēmuma spēkā stāšanās un turpmāk pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus gadījumā, ja dabasgāzes cena, šķeldas cena vai iepirktās siltumenerģijas cena ir zemākas nekā atbilstošās cenas piemērotajā siltumenerģijas gala tarifā. Šāds nosacījums nodrošinās šā lēmuma atbilstību Likuma 1., 5. un 20.pantam, nosacījums ir samērīgs ar SIA "Jūrmalas siltums" noteiktajām tiesībām līdz ar atļaujas piešķiršanu un atbilst šā lēmuma mērķim – piešķirt tiesības SIA "Jūrmalas siltums" saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

5. Saņemot no SIA "Jūrmalas siltums" Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju saistībā ar aprēķinātajiem tarifiem, Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas izvērtēs iesniegto tarifu atbilstību Metodikai un iesniegto tarifu pamatojumu, kas nodrošinās Regulatora uzraudzību pār SIA "Jūrmalas siltums" aprēķinātajiem tarifiem. Ja Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas pieņems lēmumu par SIA "Jūrmalas siltums" iesniegto tarifu neatbilstību Metodikai vai noraidīs iesniegto tarifu pamatojumu, tarifi nestāsies spēkā SIA "Jūrmalas siltums" noteiktajā termiņā un Regulators rīkosies atbilstoši Metodikas 43.12punktā noteiktajam.

Saskaņā ar Metodikas 11., 43.7, 43.8punktu, pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 1.pantu, 5.pantu, 7.pantu, 9.panta pirmās daļas 1.punktu, 9.punktu un otro daļu, 10.panta pirmo daļu, 20.pantu, 25.panta pirmo daļu, Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļu, Administratīvā procesa likuma 55.panta 2.punktu, 57.pantu, 63.panta pirmās daļas 2.punktu, 65.panta otro daļu, 66.panta pirmo daļu, 68.panta pirmo, otro un trešo daļu,

padome nolemj:

1. piešķirt SIA "Jūrmalas siltums" atļauju pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus kurināmā cenas vai iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņu gadījumā;

2. noteikt atļaujas termiņu – no šī lēmuma spēkā stāšanās brīža līdz stāsies spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprinātie siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi SIA "Jūrmalas siltums";

3. noteikt atļaujas nosacījumu – SIA "Jūrmalas siltums" pienākumu desmit darbdienu laikā pēc šā lēmuma spēkā stāšanās un turpmāk gadījumos, ja dabasgāzes cena, šķeldas cena vai iepirktās siltumenerģijas cena ir zemākas nekā atbilstošās cenas piemērotajā siltumenerģijas gala tarifā, pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus;

4. uzdot SIA "Jūrmalas siltums" iesniegt Regulatoram informāciju par dabasgāzes, šķeldas un iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņām trīs darbdienu laikā no līguma noslēgšanas vai grozīšanas brīža vai, ja noslēgtie līgumi vai kurināmā iegādes procesi paredz kurināmā cenas izmaiņas biežāk nekā reizi mēnesī, iesniegt Regulatoram informāciju par iepriekšējā mēneša dabasgāzes un šķeldas cenām līdz kārtējā mēneša sestajai darbdienai;

5. uzdot SIA "Jūrmalas siltums" vienlaicīgi ar šā lēmuma lemjošās daļas 4.punktā noteiktās informācijas iesniegšanu informēt Regulatoru par jaunu noslēgtu dabasgāzes piegādes līgumu, šķeldas piegādes līgumu un siltumenerģijas iepirkuma līgumu, iesniedzot līgumu kopijas, kā arī sniegt informāciju, kas pamato saimnieciski izdevīgākā kurināmā cenas piedāvājuma izvēli;

6. uzdot SIA "Jūrmalas siltums" iesniegt Regulatoram sešu darbdienu laikā pēc divpadsmit mēnešiem no SIA "Jūrmalas siltums" apstiprināto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās vai SIA "Jūrmalas siltums" pašas noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās saskaņā ar Metodikas 26.punktu neparedzēto ieņēmumu vai izmaksu aprēķinu, izdalot pa divpadsmit mēnešiem.

Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori vai SIA "Jūrmalas siltums" neievēro normatīvos aktus un atļaujas nosacījumu, Regulators var atcelt šo lēmumu.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Šo administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto administratīvo aktu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R.Irklis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!