• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas valsts un tās vīri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.1997., Nr. 255/257 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30790

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie franču lasītājiem - ar draudzīgi atvērtu plaukstu

Vēl šajā numurā

07.10.1997., Nr. 255/257

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie pirmavotiem

Latvijas valsts un tās vīri

Pirmpublikācija

Kārlis Ulmanis, sarakstē ar domubiedru

Turpinājums. Sākums — “LV” 28.08., nr.213; 29.08., nr.214; 02.09., nr.215;

03.09., nr.216; 04.09., nr.217; 05.09., nr.218/219; 09.09., nr.220/222; 10.09., nr.223;

11.09., nr.224; 12.09., nr.225; 16.09., nr.226/229; 17.09., nr.230; 18.09., nr.231;

19.09., nr.232/235; 23.09., nr.236/241; 24.09., nr.242/245; 25.09., nr.246/247;

26.09., nr.248; 30.09., nr.249; 01.10., nr.250; 02.10., nr.251/252; 03.10., nr.253/254

Ļ.g. H.Enzeliņa kgm, Valmierā

Man šoreiz Jums jāraksta par trim lietām.

Pirmā. Še Rīgā “Leta” būšot izdot sevišķu grāmatu par piemiņu Preses 100–gadu jubilejas svētkiem. Man pieprasīja no Centrālbiedrības, lai es dodot savu fotogrāfiju, kā “Latvijas Lauksaimnieka” redaktors. Uz to es aizrādīju, ja jau mana bilde nāktu tajā grāmatā iekšā, sakarā ar manu agrāko redaktora darbību, tad tas varētu būt nevis priekš “L.L.”, bet gan priekš Valmieras “Zemes”. Es Jūs lūdzu man atrakstīt, vai “Ilustrētā Žurnāla” redaktors Prandes kgs, kurš arī izdodot šo piemiņas grāmatu, ir ar Jums šinī jautājumā stājies sakaros?

Otrā. Kaņaudu Emils Solmanis, kas tagad ir Centrālbiedrības dienestā, apprasījās reizi pie manis, kā stāvot ar manu grāmatu jaunizdošanu. Viņš vispirms runāja par “Ienesīgu cūkkopību”. Man patiktos dzirdēt Jūsu domas šajā lietā. Es nu gan nezinu, vai man iznāks vaļas tagad šīs grāmatas skatīt cauri un attiecīgi papildināt. Varbūt, ka varētu uzticēt šo darbu tam pašam Solmaņa kungam, kurš tagad skaitās par speciālistu šajā jautājumā. Tad nu būtu jānorunā, kā ierīkot to jaunizdošanu. Vai “Ienesīga piensaimniecība” arī ir izpārdota? Še “Kultūras Fonds” sastāda grāmatu sarakstu 300 lauku bibliotēkām, tur iekšā arī visas lauksaimniecības grāmatas, bet es redzēju, ka no “Ienesīgas piensaimniecības” atzīmēts tikai 100 eksemplāri. Tāpat arī mazo “Zemes” grāmatiņu nemaz nebija sarakstā.

Trešā. Tagad vasaras mēnešos es gribu sākt drukāt Jūsu īsos atsevišķos pļavu zāļu raksturojumus. Jau 10.numurā būs iekšā kamolzāle un bezakotaina zāļauza, tad man paliek tikai vēl pļavu lapsaste. Es nu nezinu, kā Jums tagad ar to vaļu, bet skaisti gan būtu, ja Jūs varētu aprakstīt vēl dažas zāles. Taisni tagad vasarā daudzi cilvēki par tādām lietām interesējas. Arī par citiem rakstiem es būšu pateicīgs, jo, kā Jūs redzat, tad dažā “Zemes Spēkā” gandrīz vai puse ir Jūsu rakstu un aizrādījumu. Ļoti noderīgs, starp citu, būtu kāds vasaras novērojumu raksts par kultivētām pļavām.

Mūsu lauksaimniecībai nāk virsū grūtas dienas. Ar “Z.Sp.” 10.numuru sākas garāka rakstu virkne par šo sastrēgumu un tiem līdzekļiem, kā viņu pārvarēt. Varbūt arī Jūs atradīsat par iespējamu šinī jautājumā izteikties.

Ar mīļu sveicienu Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, 1.martā 1922.g.

Ļ.g. Enzeliņa kgm, Valmierā.

Pie mums bankā prasīja 100 000 rub. aizdevumu Jānis Jerkins no Kauguru Jaunzemjiem priekš eļļas spiestuves Gaidās. Tie īpašnieki esot Gaida, divi Rūgumi, Vagalis un viņš. Es būtu ļoti pateicīgs, ja Jūs neatteiktos kaut ko tuvāku par šo lietu paziņot un līdz Jūsu atbildes saņemšanai mēs šajā lietā nekādus soļus nespersim.—

Augstcienīdams K.Ulmanis

11./III — 1922.

Ļ. cienītais Enzeliņa kgs!

Nupat man (?) kgs iedeva Jūsu rakstus. Paldies! Starp viņiem es atradu īsāku piezīmi par Francijas jaunuzbūvi. Šis jautājums mani ļoti intresē, jo visā klusībā Zemnieku Savienība ir stājusēs pie dzīves atjaunošanas jautājumu atrisināšanas, pēc tam kad par velti es izgaidījos uz Lauks. Dept. un Izpostīto apg. Kongresa Padomi. Tāpēc no svara ir viskādi materiāli taisni no Francijas un es lūgtu Jūs atsūtīt man, kas Jums jau būtu pie rokas, kā arī aizrādīt, pie kā vajadzētu griezties pēc šādiem materiāliem. Es aizrakstīju sūtnim Grosvaldam, bet nav vēl nekādas atbildes.

Tie materiāli par Zemnieku Savienībām citās zemēs ļoti noderēja kā ierosinājumi un mājieni. Vai Jums vēl kas būtu?

Tas “Zemes Spēka” numurs, par kuru toreiz runājām, bija nr.5 no 1921.gada.

“Brīvās Zemes” šodien drukās 8800 eksemplārus.

Mīļi sveicinādams, Jūsu K.Ulmanis

Par citiem jautājumiem jaunnedēļ.

20.martā, 1922.

Ļoti godātais Enzeliņa kungs!

Šodien es nu beidzot tieku klāt pie tā, lai atbildētu uz veselu rindu Jūsu vēstuļu. Es ceru, Jūs neļaunosaties uz mani par ilgo kavēšanos.

Atbildot uz Jūsu jautājumu par mākslīgiem mēsliem, es varu teikt, ka tie “Lata” kungi man paskaidroja, ka superfosfats esot nopirkts, vajadzētu viņiem tieši pieprasīt cenas un maksāšanas nosacījumus. — Par krājkasu statūtiem Jums ziņos Silamiķeļa kungs. Attiecībā uz krājkasu darbības atjaunošanu un jaunu kasu dibināšanu, es pilni varu pievienoties Jūsu uzskatam, ka šī lieta ir veicināma ar visiem spēkiem un labi būtu, ja varētu šīs kases tuvināt L. Zemnieku Bankai. Bankas nodibināšana tomēr iet stipri gausi uz priekšu, ārzemju kapitāli ir ļoti atturīgi. Mēs domājam atvērt banku ar to kapitālu, cik līdz aprīlim būs ienācis no akciju pārdošanas šepat, kas tomēr būs maza lieta. Kā pie Jums tur pa Valmieru iet ar akciju pārdošanu? Tiklīdz tad banka sāks strādāt, tad varēs arī stāties pie lauku kasu apvienošanas. Kongresā katrā ziņā būs jārunā par saimniecisko organizāciju tuvināšanos zemnieku politiskai partijai.— Tās pastkartes es vēlētos vēl kādu laiciņu paturēt, un tad es nosūtīšu viņas Jums atpakaļ. Būtu ļoti labi, ja arī mēs varētu sākt līdzīgas kartes izdot. Mēs domājam visā drīzumā nodibināt atsevišķu grāmatu apgādniecību, tad varēs vairāk ko padarīt šajā virzienā. — Kalendāru ir nolemts šogad izdot, varbūt arī kabatas kalendāru un ir jau uzdots arī materiālus savākt. Vai Jums neiznāktu kādu gabalu uzrakstīt?

Pagastu padomju vēlešanas nu nāk virsū. “Brīvai Zemei” lielas mokas, kamēr visus vajadzīgos rakstus dabū iekšā. Jāsūta būs līdz arī vēl sevišķi uzsaukumi, tad jārīko arī vēl sapulces. Es vēl nezinu, kas brauks sestdien uz Valmieru, Salnis gribētu braukt, bet viņš tāds pusslims, dažas dienas esot pat gultā nogulējis. Naudas arī viss tas prasa atkal bezgala daudz. Varbūt ka tas Rīgas bazars (9.aprīlī) kādu nieku izpalīdzēs. Arī Jums gan laikam priekš Biedrības ir nosūtīta ziedojumu vākšanas liste? Mēs še Rīgā griezāmies pie Konzuma, lai nāk ar kādu lielāku summu palīgā pie pagastu vēlēšanu aģitācijas, jo še jau nav nekāda politika, bet nekā nevarot uz tādām lietām iet. Ko tur darīt. Jāmācās priekš nākotnes.

Nu šoreiz taisīšu beigas. Ar mīļu sveicienu Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, 12./VI — 1922.

Ļoti godātais Enzeliņa kgs!

Mums ir ļoti maz cilvēku, kas varētu tagad līdz oktobra mēnesim strādāt priekš partijas, un vajadzība ir ļoti liela. Vakar bijušas sarunas ar Muriša kgu, lai viņš brauktu uz Jelgavu uz dažiem mēnešiem, bet lieta grozoties galvenā kārtā ap to, vai Jūs būtu ar mieru viņu uz kādu laiku aizlaist prom no Valmieras. Es gan būtu ļoti priecīgs un Jums pateicīgs, ja to varētu izdarīt. Un arī Muriša kgs pats Jelgavā varētu atnest mums vairāk labuma nekā palikdams Valmierā.

Uz Jūsu piekrišanu cerēdams, Jūsu K.Ulmanis

Vilcienā, 21./VI — 1922.

Ļ.g. Enzeliņa kgs!

Ja nekas negaidīts negadīsies starpā, tad es ceru svētdien 25.jūnijā ap 12iem dienā ierasties pie Jums Mičkenos. Varbūt man būs līdz vēl 2 kungi. Varēsim palikt līdz Rīgas vilcienam.

Uz redzēšanos Jūsu K.Ulmanis

Rīgā 10./XI — 1922.

Ļoti godātais Enzeliņa kgs!

Par tiem Karlovkas spīķeriem es nu esmu izrunājies. Man solīja, bet es gan diezin kā uz to nepalaižos, ka pēc Ziemas Svētkiem, kad būs apkārt pirmais gads, vienu daļu varēšot sākt atdot Biedrībai atpakaļ. Es Jūs lūgtu man atrakstīt, kādas ir Jūsu domas un prasības šai lietā — un es tad runāšu atkal tālāk. Es tiem kungiem pateicu, ka tā ir nesaprotama rīcība, kāda še ir pielaista.

Es lūdzu jūs arī atkal, ja Jums būtu iespējams, atsūtīt man kādus rakstus priekš “Zemes Spēka”, vai nu īsākus, vai arī garākus.

Politikā ir viss viens sajukums un stāvoklis ir stipri grūts. Tomēr ir cerības, ka k socdemokrāti pie valdības netiks.

[Turpinājums nav saglabājies.]

11.decembrī 1922.g.

Godātais kungs!

“Zemes Spēka” nolūks un cenšanās ir netikai piedrukāt pilnas savas lapas puses, bet raudzīt līdzināt ceļu zināmām idejām lauksaimniecībā un lauku dzīvē, arvien paturot prātā kā galveno uzdevumu — lauku dzīves kuplināšanu un izveidošanu. Tāpēc arī nevar “Zemes Spēks” apmierināties tikai ar tiem rakstiem, kurus viņam nejauši piesūta, bet viņam pašam jāformulē zināmi jautājumi un jārauga viņi apgaismot. Tā, par piemēru, 1922.gadā bija šādi jautājumi: mūsu lauksaimniecības ražojumu eksports un lauksaimniecības ražojumu tirgus apstākļu noskaidrošana, kā arī jautājums par lauku sievietes apstākļiem un jautājums par agronomiskās palīdzības nostādīšanu. Nākošam gadam, sevišķi šai ziemai, “Zemes Spēks” ir uzstādījis veselu virkni jautājumu un šo sarakstu še klāt pieliktu Jums piesūtot pagodinos lūgt Jūs izvēlēties vienu vai vairāk no šiem jautājumiem un uzrakstītos apcerējumus piesūtīt “Zemes Spēkam” nodrukāšanai.

Šo manu lūgumu paklausīdami Jūs arī no savas puses būsat veicinājuši mūsu lauksaimniecības attīstību un mūsu labklājības pacelšanu.

God. H.Enzeliņa kng., Cerēdams, ka nebūšu velti pie Jums griezies, palieku

Valmierā. ar cienīšanu “Zemes Spēka” redaktors K.Ulmanis

12.janvārī, 1923.

Ļoti godātais Enzeliņa kungs!

Mums visas šīs dienas ir bijušas un vēl arvien ir ļoti smagas un grūtas, jo kreisā koalīcija arvien nekautrīgāki izstiepj savas rokas pēc mūsu valsts un zemes. Tomēr, vēl nav zudušas pēdējās cerības aizkavēt kreisās koalīcijas nodibināšanos un izsargāt zemi no varbūtējiem satricinājumiem.

Šodien es tikai īsumā gribētu atgriezties pie Valmieras Zemnieku Dienas. Ja Jūs runājat par februāra otro pusi, tad būtu jāizvēlas 17.un 18.febr., jo nākošā svētdiena ir sevišķi man un Klīves k. aizņemta. Virza k. ir ar mieru braukt. Ringmani katrā ziņā var uzaicināt. Tad es būšu un Klīves k. Par Delli es aprunāšos. Kā Jūs skatītos uz Skubiņa k. uzaicināšanu? Berga un Celmiņa kk. laikam atkritīs. Viena sieviete būtu ļoti vēlama, bet es gan šimbrīžam nepavisam nezinu, ko tur lai aicina. Es padomāšu. Rugenak jāliek programmā. Vai Jūs esat drošs, ka bez debatēm tā lieta būs laba? Vai nebūtu ieteicamāki izvēlēt tādus lektorus, kas nestieptu debates bezgalībā, tomēr viņas pilnīgi neizslēdzot. Kora dziesmas būtu ļoti labs viena vakara pildījums.

Cēsu Zemnieku Diena bija diezgan šaura, dalībnieku bija ap pāris simtu, daži izteicās, ka neesot pagastos bijis izziņots. Cēsīs bija Zemes Bankas direktors Dzelzītis un viņa paskaidrojumi stipri patika, vai nebūtu ieteicams viņu arī uz Valmieru palūgt?

Es tad aprunāšos vēl ar mācītāju Gailīti, viņš katrā ziņā būtu vēlams. Ko Jūs teiktu par Jūliju Gulbīti, kas tagad dzīvo Rīgā, viņš varētu runāt par grāmatu un rēķinu vešanas nozīmi. Tad, ir sācis rakstīt “Br.Z.” agrākais finansu ministrs Puriņš, viņš varētu runāt par lauku krājkasu darbību.

Tad es nu gaidīšu atkal no Jums tuvākus norādījumus. Ja, vai nederētu dabūt kādu no tiem jaunlaiku linu apstrādāšanas speciālistiem, tas jautājums būtu ļoti piemērots.

Ar mīļu sveicienu, Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, 1.februārī 1923.g.

God. H.Enzeliņa kungam, Valmierā

Jādomā, ka pēc kāda laika arī Valmierā vajadzēs pie Latvijas Bankas Nodaļas nodibināt diskonta komisiju, kāpēc lūdzu Jūs par šo lietu padomāt un tad atrakstīt man Jūsu domas šajā lietā. Būtu katrā ziņā apzīmējami 3 – 4 zemniecības un kopdarbības pārstāvji, kā Jūs varbūt avīzēs lasījāt, tad Jelgavā šīs Komisijas sastāvs ir diezgan labvēlīgs lauciniekiem.

Kā iet ar Zemnieku Dienas sarīkošanu? Ar mīļu sveicienu Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, 8.februārī, 1923.g.

Ļoti godātais Enzeliņa kungs!

Sakarā ar piezīmi Jūsu 5.februāra vēstulē par to, ka Jūs strādājot pie Kauguru pagasta vēstures un vai “Brīvā Zeme” tādu nodrukātu — varu Jums ar dziļu prieku pateikt, ka man šādas pagastu vēstures jau kādu gadu iet pa galvu un jau dažas nedēļas atpakaļ nolēmām uzaicināt līdzstrādniekus pie šādu vēsturu uzrakstīšanas. Esam nodomājuši ievietot katrā “Brīvās Zemes” sestdienas numurā viena pagasta monografiju. Gada galā tad šo 52 pagastu monografijas izdotu atsevišķā sējumā un tā pamazām mēs iegūtu visas Latvijas aprakstus, kuri paši par sevi un arī kā materiāli turpmākiem darbiem būtu nesamaksājami. Tāpēc Jūsu darbu mēs saņemtu kā lielu dāvanu un nodrukātu viņu pašu pirmo. Še klāt es pielieku uzmetumu plānam, kas varētu noderēt monografiju rakstītājam kā zināma mēraukla. Ļoti lūdzu Jūs taisīt savas piezīmes un papildinājumus pie šī plāna un tad viņu man atkal atpakaļ atsūtīt. Drīzumā gribam nākt klajā ar uzaicinājumu. Es lieku uz šīm monografijām ļoti lielas cerības. Mēs taču tikpat kā nemaz nepazīstam savu dzimteni un tēviju, nav rakstu, nav grāmatu un materiālu un ar šīm monografijām mēs varētu daudz ko sniegt.

Man ir arī vēl citi plāni, par tiem kādā citā reizē.

Ar mīļu sveicienu Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, 27./I — 1924.

Ļoti godātam H.Enzeliņa kgm, Valmierā

Atbildot uz Jūsu 22.I vēstuli sakarā ar sarīkojamo Zemnieku dienu, varu teikt, ka piekrītu visiem Jūsu priekšlikumiem. Mana priekšnesuma virsraksts būtu: “Materiāli Latvijas Lauksaimniecības plānam”.

Brieža kgs arī solījās rakstīt.

Ar mīļu sveicienu, Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, 29./I — 1924.

Ļoti godātam H.Enzeliņa kgm Valmierā

Sirsnīgi pateicos par man piesūtīto atjaunotās “Zemes” pirmo numuru. Tā silti paliek ap sirdi, atkal redzot “Zemi”, to laikrakstu, ap kuru priekš gadiem, nu jau gandrīz desmit, mums abiem saistījās tik daudz sirdsbaiļu, cerību un arī darba. Bet darbs bija tomēr panākumiem svētīts, un tagad es no sirds novēlu Jums vislabākās sekmes un panākumus. Lai izplatītos “Zemes” tūkstošos! Pēc pirmā numura rakstiem spriežot, viņai vajaga iegūt atzīšanu un piekrišanu zemnieku starpā.

Vēlreiz — vislabākās sekmes un arī paldies par “Zemes” atjaunošanu.

Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, Tērbatas ielā 38, dz.7, 25.jūlijā, 1924.

Ļoti cienītam H.Enzeliņa kungam, Valmierā.

Ar lielāko pateicību es nosūtu Jums atpakaļ tik laipnā kārtā man iedotos kalendārus un avīzes. Tikai man jāsaka, ka es iedrošinājos paturēt vēl uz mazu laiciņu divus kalendārus, Tiroler Jahrbuch un Boehmicher Bundes–Kalender. Es gribu viņus vēl pamatīgāk pastudēt. Tāpat paliek vēl pie manīm arī tas Landzeitungas numurs no 12.jūnija un es gribētu Jūs ļoti lūgt atsūtīt man arī tos pārējos šīs avīzes numurus, kuros ir rakstīts par muitas tarifu. Tas raksts mani stipri interesē.

Tagad jau nu būtu ļoti daudz kas pārrunājams, bet ko īsā vēstulē var izteikt. Visā mūsu politikā tagad ir kājas gaisā. Es tā vēlētos ar Jums atkal reiz izrunāties un nebūtu brīnums, ja es kādā jaukā dienā ierastos Valmierā.

Ar mīļu sveicienu kundzei un Jums, Jūsu K.Ulmanis

Jūs taču sūtījāt to rakstu “Gada Grāmatai”, vai ne? K.U.


Kārlis Ulmanis sarunājas ar zemniekiem

“Latvijas Vēstneša” publikācija.

Dr. Sigizmunds Timšāns, “LV” informācijas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!