• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2019. gada 18. jūnija noteikumi Nr. 267 "Noteikumi par publisku dokumentu legalizāciju ar apliecinājumu (apostille)". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2019., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/op/2019/125.12

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta instrukcija Nr. 2

Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 6. februāra instrukcijā Nr. 1 "Valsts elektronisko sakaru pakalpojumu centra nodrošināšanas kārtība"

Vēl šajā numurā

21.06.2019., Nr. 125

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 267

Pieņemts: 18.06.2019.

OP numurs: 2019/125.12

2019/125.12
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 267

Rīgā 2019. gada 18. jūnijā (prot. Nr. 29 14. §)

Noteikumi par publisku dokumentu legalizāciju ar apliecinājumu (apostille)

Izdoti saskaņā ar Dokumentu legalizācijas likuma
6. pantu un Notariāta likuma 342. panta otro daļu

1. Noteikumi nosaka iesnieguma veidlapas paraugu publiska dokumenta legalizācijai ar apliecinājumu (apostille) (turpmāk – apliecinājums), kārtību, kādā tiek veikts apliecinājums vai pieņemts lēmums atteikt apliecinājumu, e-apostille reģistra (turpmāk – reģistrs) izveidošanas un uzturēšanas kārtību, tajā iekļaujamo ziņu apjomu, kā arī kārtību un apjomu, kādā ziņas iesniedz reģistrā un izsniedz no tā.

2. Personas iesniegumu par apliecinājumu (turpmāk – iesniegums) (1. pielikums) kopā ar legalizējamo dokumentu var iesniegt:

2.1. klātienē zvērinātam notāram;

2.2. sūtot pa pastu zvērinātam notāram;

2.3. elektroniski zvērinātam notāram;

2.4. elektroniski Latvijas Zvērinātu notāru padomes tīmekļvietnē, izmantojot tajā pieejamos autentifikācijas rīkus. Šādā gadījumā iesniegumu nav nepieciešams atsevišķi parakstīt;

2.5. klātienē Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā, kas to pārsūta Latvijas Zvērinātu notāru padomei;

2.6. Latvijas Zvērinātu notāru padomē klātienē, sūtot pa pastu vai elektroniski iestāde, kurai atbilstoši tās kompetencei ārvalstī esoša persona izprasījusi dokumentu ar apliecinājumu. Šādā gadījumā iesniegumu nav nepieciešams atsevišķi parakstīt.

3. Pēc iesnieguma un legalizējamā dokumenta saņemšanas zvērināts notārs pārliecinās, vai legalizējamais dokuments atbilst Dokumentu legalizācijas likumā noteiktajām prasībām, un pārbauda dokumentu parakstījušās amatpersonas (turpmāk – amatpersona) statusu, kā arī paraksta un zīmoga vai spiedoga nospieduma atbilstību notāra rīcībā esošajai informācijai, amatpersonas paraksta paraugam un zīmoga vai spiedoga paraugam.

4. Ja legalizējamais dokuments ir parakstīts elektroniski, zvērināts notārs pārliecinās, vai legalizējamais dokuments atbilst Dokumentu legalizācijas likumā noteiktajām prasībām, un pārbauda, vai parakstītāja paraksts ir derīgs, dokumenta parakstītāja vārds, uzvārds sakrīt ar dokumentā minēto parakstītāja vārdu, uzvārdu, dokumentam ir pievienots laika zīmogs, amatpersonas dati ar dokumentā norādīto vārdu, uzvārdu un statusu atbilst viņa rīcībā esošajiem datiem.

5. Pēc šo noteikumu 3. vai 4. punktā minēto prasību izpildes zvērināts notārs taisa apliecinājumu.

6. Ja dokumentu parakstījušās amatpersonas paraksta paraugs un (attiecīgajā gadījumā) zīmoga vai spiedoga nospieduma paraugs (turpmāk abi kopā – paraksta paraugs) zvērinātam notāram nav pieejams, viņš informē par to Latvijas Zvērinātu notāru padomi un iesniedzēju. Latvijas Zvērinātu notāru padome pieprasa, lai attiecīgā institūcija triju mēnešu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas iesniedz Latvijas Zvērinātu notāru padomē legalizācijai nepieciešamo paraksta paraugu vai informāciju par to, ka paraksta paraugs nav pieejams. Pēc šajā punktā norādītās informācijas saņemšanas Latvijas Zvērinātu notāru padome nekavējoties nodrošina zvērinātu notāru pieeju saņemtajai informācijai, kā arī informē par to attiecīgo zvērināto notāru.

7. Ārlietu ministrija un Latvijas Zvērinātu notāru padome savstarpēji apmainās ar Latvijas amatpersonu paraksta paraugiem Dokumentu legalizācijas likumā noteikto funkciju veikšanai.

8. Apliecinājumu taisa angļu valodā (2. pielikums) vienas darbdienas laikā no iesnieguma un legalizējamā dokumenta saņemšanas dienas vai šo noteikumu 6. punktā norādīto ziņu saņemšanas dienas. Apliecinājumu sagatavo un paraksta ar drošu elektronisko parakstu, pievienojot laika zīmogu.

9. Zvērināts notārs apliecinājumu paraksta vienā datnē ar legalizējamo elektronisko dokumentu vai skenēto papīra formas dokumentu.

10. Zvērināts notārs Notariāta likumā noteiktajā kārtībā atsaka taisīt apliecinājumu, ja dokuments neatbilst Dokumentu legalizācijas likumā noteiktajām prasībām, kā arī ja paraksta paraugu nav bijis iespējams iegūt šo noteikumu 6. punktā norādītajā kārtībā.

11. Reģistrs ir zvērinātu notāru Aktu un apliecinājumu reģistra apakšsistēma, un to uztur Latvijas Zvērinātu notāru padome.

12. Reģistrā zvērināts notārs iekļauj informāciju par iesniedzēju (fiziskās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu vai ārvalstī piešķirtu identifikācijas kodu (ja koda nav, – dzimšanas gadu, dienu un mēnesi) vai juridiskās personas nosaukumu un reģistrācijas numuru, dokumenta saņemšanas veidu, kontaktinformāciju (adresi, elektroniskā pasta adresi, tālruņa numuru)) un par dokumentu (nosaukums, veids (elektronisks/papīra), skaits, atzīmi par to, kas legalizējams – dokumenta oriģināls, tulkojums vai atvasinājums), kā arī reģistra ierakstam pievieno šo noteikumu 8. un 9. punktā noteiktajā kārtībā elektroniski parakstīto dokumentu un apliecinājumu. Katram reģistrētajam apliecinājumam reģistrs automātiski piešķir unikālo identifikatoru.

13. Pēc apliecinājuma reģistrēšanas reģistrā zvērināts notārs informāciju par apliecinājuma pārbaudes iespējām kopā ar legalizēto dokumentu izsniedz iesniedzējam vai viņa pārstāvim. Ja iesniedzējs izteicis vēlmi saņemt informāciju elektroniski, zvērināts notārs to nosūta iesniedzējam vai viņa pārstāvim elektroniski. Šo noteikumu 2.5. un 2.6. apakšpunktā noteiktajos gadījumos informāciju par apliecinājuma pārbaudes iespējām kopā ar legalizēto dokumentu iesniedz Latvijas Zvērinātu notāru padomē, kas to izsniedz attiecīgajai Latvijas diplomātiskajai vai konsulārajai pārstāvniecībai, iesniedzējam vai viņa pārstāvim, vai iestādei, kurai atbilstoši tās kompetencei ārvalstī esoša persona izprasījusi dokumentu ar apliecinājumu.

14. Latvijas Zvērinātu notāru padome nodrošina apliecinājuma bezmaksas pārbaudi tiešsaistē Latvijas Zvērinātu notāru padomes tīmekļvietnē pēc apliecinājuma unikālā identifikatora vai verificējot elektroniski apliecināto dokumentu pēc tā augšupielādes.

15. Noteikumi stājas spēkā 2019. gada 1. jūlijā.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ministru prezidenta biedrs,
tieslietu ministrs J. Bordāns

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 18. jūnija
noteikumiem Nr. 267

Iesniegums publiska dokumenta legalizācijai ar apliecinājumu (apostille)

Vārds, uzvārds, personas kods
vai ārvalsts piešķirts identifikācijas kods (ja koda nav, – dzimšanas gads, diena un mēnesis)
(aizpilda fiziska persona)
 
Nosaukums, reģistrācijas numurs (aizpilda juridiska persona)  
Adrese, elektroniskā pasta adrese  
Tālruņa numurs  
Dokumentus vēlos saņemt
(atzīmēt vajadzīgo)
notāra birojā

pa e-pastu _______________________________

pa pastu

uz norādīto adresi

cits __________________________________

Piezīmes
(piem., persona, kura papildus ir tiesīga saņemt dokumentus (vārds, uzvārds, personas kods vai ārvalsts piešķirts identifikācijas kods (ja koda nav, – dzimšanas gads, diena un mēnesis), adrese, e-pasts, tālruņa numurs))
 
Publiskais dokuments
Nosaukums  
Veids
(atzīmēt vajadzīgo)
elektronisks

papīra

Skaits  
Jālegalizē ar apliecinājumu (apostille) dokumenta
(atzīmēt vajadzīgo)
oriģināls

tulkojums

atvasinājums (kopija, noraksts, izraksts)

Valsts, kurā dokumentu paredzēts izmantot  

Esmu informēts, ka apliecinājums kopā ar dokumentu būs pieejams tiešsaistē, lai persona, kurai tas iesniegts, varētu apliecinājumu pārbaudīt.

(datums*)   (vārds, uzvārds)   (paraksts*)

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu vai iesniegums iesniegts Latvijas Zvērinātu notāru padomes tīmekļvietnē.

Ministru prezidenta biedrs,
tieslietu ministrs J. Bordāns

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 18. jūnija
noteikumiem Nr. 267

Publiska dokumenta legalizācijas ar apliecinājumu (apostille) uzraksts

APOSTILLE
(Convention de La Haye du 5 octobre 1961)

 

1. Country: Republic of Latvia  
  This public document  
2. has been signed by  
  ................................................................................................  
3. acting in the capacity of  
  ................................................................................................  
  ................................................................................................  
4. bears the seal/stamp of  
  ................................................................................................  
  ................................................................................................  
  ................................................................................................  

Certified

5. at ………………………..   6. the ....................................
7. by ..................................      
         
8. No ..................................      
9. Seal/stamp:
Time stamp – DD/MM/YYYY/ HH/MM
10. Signature:
      Secure electronic signature
NAME SURNAME

Ministru prezidenta biedrs,
tieslietu ministrs J. Bordāns

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!