• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas valsts un tās vīri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.1997., Nr. 251/252 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30751

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņa virsnieks Alfrēds Jaunušans

Vēl šajā numurā

02.10.1997., Nr. 251/252

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie pirmavotiem

Latvijas valsts un tās vīri

Pirmpublikācija

Kārlis Ulmanis, sarakstē ar domubiedru

Turpinājums. Sākums — “LV” 28.08., nr.213; 29.08., nr.214; 02.09., nr.215;

03.09., nr.216; 04.09., nr.217; 05.09., nr.218/219; 09.09., nr.220/222; 10.09., nr.223;

11.09., nr.224; 12.09., nr.225; 16.09., nr.226/229; 17.09., nr.230; 18.09., nr.231;

19.09., nr.232/235; 23.09., nr.236/241; 24.09., nr.242/245; 25.09., nr.246/247;

26.09., nr.248; 30.09., nr.249; 01.10., nr.250

Rīgā, 24./IV — 1918.

Ļ.g. Enzeliņa kgs!

Kā tagad ar visu ko iet, tas atkal pierādījās pie manas izbraukšanas: arvienu gadījās kas starpā, kamēr es nu varu izbraukt tikai šodien, divas nedēļas vēlāk nekā bija domāts. Es braucu tieši uz Valku, tikai uz vienu dienu es palikšu Cēsīs. Caur Valmieru es tad braukšu ceturtdien pēc pusdienas (rītu) vai arī tikai piektdien. Atpakaļ Rīgā man jābūt 30.aprīlī, tas ir jaunnedēļ otrdien. Atpakaļ braukdams es braukšu cauri Valmierai vai nu 28., vai 29., varbūt pat tikai 30.aprīlī. Šoreiz Valmierā es neapstāšos, jo tiešas vajadzības še nav.

(..) lai tikai Saliņš atnāk uz staciju. Ja Jūs citādi domātu, tad palaidiet man šo ceturtdien vai piektdien ziņu uz staciju.

Tas svarīgākais tagad ir tā kartupeļu un sēklas labības vagonu dabūšana uz Rīgu, lai varētu atkal citas mantas pretī dabūt. Pļaviņš Jums izstāstīs visu to sīkumos, es domāju, ka to vajadzētu darīt. Tas pats būtu jārauga darīt arī no Valkas. Šejienes pārvaldes priekšstāvis negrib dot priekšrakstus ne cenas, ne arī pašas pārdošanas ziņā. Viņš saka: tas viss man vienalga, ja tikai sēkla nāk uz Rīgu, jo vajadzība ir ārkārtīga. Tos 6000 es nodevu Ansberga k. Tas iznāks 5 akcijas a' 1000 r., jo maksājot par 100 r. nominālo 74 rubļi ostā, bet nauda vēl iepriekš jāizmaina. Tos 5000 Kerenskus es izmainīju par 50. Grāmatas visas samaksātas, Pļaviņam es iedevu 1300 rubļu, galīgo norēķinu nodošu, kad būšu Valmierā, man vēl daži simti ir, lai gan grāmatas izmaksāja tā uz 1700 rubļu.

Ja mans brālis iebrauktu, tad lūdzu viņam pateikt, ka es pie labākās gribas nevarēju ātrāk uz Valmieru izbraukt, lai tikai viņš nu steidzas uz mājām. Tās sēklas es nogādāju uz Rentēm, pasakiet, un no turienes gan jau novedīs tālāku.

Lai tad arī Pļaviņš brauc atkal uz Rīgu uz 1.maiju, es arī būšu te, lai viņam ir līdz gatavi priekšlikumi, jāved viņam tagad nekas vēl nav.

Ar mīļu sveicienu Jūsu K.Ulmanis

Valkā, 13./V — 1918.

Ļ.g. Enzeliņa kgs!

Man Lacenieku (..) kgs pateica par B.Patērētāju Biedrības iestāšanos “Savienībā”, par ko es ļoti priecājos. Otrdien pie Jums ieies Ozoliņa kgs ar priekšlikumu banku un kasu apvienības lietā, kas stāv sakarā ar to, par ko es ar Jums runāju par naudas aizdošanu Rīgas apriņķa lauksaimniekiem.

[Saglabājies tikai vēstules fragments]

21. decembrī 1918.g., Nr.125, Rīgā

Ļoti godātam Baltijas Lauksaimnieku

Biedrības priekšniekam

Enzeliņa kungam

Jūsu piesūtītās naudas summas esam saņēmuši. Par tām liels paldies! Domāju, ka Jūsu lielo atsaucību materiāla pabalsta ziņā var uzskatīt par drošu garantiju, ka arī morāliskais pabalsts jaunai mūsu zemes valdībai tiks sniegts no Jums jo pilnā mērā. Uz šādu atbalstu paļaudamies, ceram, ka, neraugoties uz ārkārtīgām grūtībām, mums būs iespējams uzņemto darbu novest līdz labam galam. Vēlreiz Jums paldies un mīļš sveiciens.

Ministru Prezidents Ulmanis

9./VIII — 1919.

Ļ.g. Enzeliņa kgs!

Ar komandantu Bulli nosūtu Jums šīs rindiņas. Jūsu vēstules saņēmu un ceru, ka tiklab biedrības, kā arī vispārējais stāvoklis Valmierā sāks uzlaboties. Es jau sen taisos izbraukt uz Valmieru, bet arvien neatliekamas darīšanas stājas ceļā.

[Saglabājies tikai vēstules fragments]

Rīgā, 20./XI — 1919.

Ļoti god. Enzeliņa kgs!

Es būtu Jums ļoti pateicīgs, ja Jūs atrastu par iespējamu atstāstīt man iespaidus, kurus Jūs guvāt sakarā ar nupat notikušām vēlēšanām Valmierā, un varbūt arī no savas puses dotu vienu otru aizrādījumu. Es esmu optimists, man tādam jābūt, bet es redzu arī daudz tumšu ēnu.

Ar mīļu sveicienu Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, 30./I — 1920.

Ļ.g. Enzeliņa kgs!

Nezinādams, vai Jums pienāk kādas nebūt ziņas no Asara kga, nosūtu Jums šīs kartiņas, ar lūgumu man atkal atpakaļ sūtīt.

Vai uz tiem jautājumiem, kuri bija aizkustināti vēstulē, ko Jūs man nodevāt Valmierā, ir Jums jau kāda atbilde tikuse?

Ar daudz mīļiem sveicieniem Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, 17.martā 1920.g.

God. Avīzes “Darbs” Vadītājam

H.Enzeliņa kungam,

Valmierā.

Godāts kungs!

Ļoti pateicos Jums par man piesūtīto “Darba” pirmo numuru no 10.marta š.g. Lasot Jūsu avīzi, pašā sākumā patīkami uzkrīt viņas zīmīgais nosaukums un ievadraksts. Pilnīgi piekrītu Jums, ka darbs ir tas spēcīgais faktors, kurš, neskatoties uz latviešu tautas smago, ciešanu pilno pagātni, viņā uzturējis enerģijas un uzņēmības garu. Tikai darbs var izlabot to postu, ko kara vētras mūsu zemei nodarījušas. Tikai caur neatlaidīgu radošu darbu Latvija kļūst par neatkarīgu valsti.

Ļoti pateikdamies par man pierādīto laipno uzmanību, novēlu Jums, kā jaunās avīzes izdevējam, vislabākās sekmes Jūsu darbībā.

Ministru prezidents Ulmanis

10.aprīlī 1920.

Augsti godāts Enzeliņa kungs!

Ministru prezidenta uzdevumā paziņoju Jums, ka ministru prezidents vēlas ar Jums pārrunāt dažus svarīgus jautājumus, kāpēc laipni lūdzu Jūs ierasties šovakar pēc pulksten 6 ministru prezidenta vagonā Valmieras stacijā.

Dziļā cienībā J.Druva

Rīgā, 12.maijā 1920.g., Nr.2044

Godāts kungs!

Jūsu brošūru par “Bišu ganībām un viņu uzlabošanu” esmu saņēmis un ļoti pateicos Jums par šo laipno uzmanības pierādīšanu. Šis apcerējums bez šaubām ievērojamā mērā piegriezīs zemkopju interesi augšminētai lauksaimniecības nozarei, veicinot tādā veidā ražošanu mūsu zemē, kas ir no vislielākā svara tagadējā saimnieciskās dzīves atjaunošanas laikmetā, kur ir jāizmanto visi ražošanas avoti.

God.

Baltijas lauksaimnieku

biedrības priekšniekam H.Enzeliņa kungam.

Ministru prezidents Ulmanis

Rīgā, 8.decembrī 1920.g.

Ļoti godātais Enzeliņa kungs!

Attiecībā uz Jūsu 6000 rubļiem, lieta atrodas sekošā stāvoklī: okupācijas laikā pēc pastāvošiem noteikumiem nebija brīv kredītiestādēm pieņemt noguldījumus, to apgājuši sekošā kārtā, ka tie, kuri ņēmuši savu naudu ārā, uzrakstījuši uz attiecīgiem dokumentiem, ka tiesību uz tādu un tādu summu viņi atdod tai un tai personai. Šādā ceļā, cik bija R.L.C. Kredītbiedrībā noskaidrojams, Jums par labu ir norakstīti 5755 rbļ., tā tad iztrūktu tikai 245 rub., kuri pēc kredītbiedrības ierēdņu paskaidrojumiem būšot pie Ansberga. Jums tad nu atliktu tikai griezties pie R.L.C. Kredītbiedrības, lai lietu nokārtotu, saņemot augšā minēto summu jeb attiecīgos dokumentus.

Ar mīļu sveicienu Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, 20./II 1921.

Ļoti godātais, mīļais Enzeliņa kgs!

Jūs jau droši vien būsat saņēmuši uzaicinājumu uz vakaru 26.februārī, še Pilī, kura nav vairs ne krieva Zvegincova, ne arī vācieša Altena pils, bet mūsu pašu pils tagad un allaž. Bet es nu nezinu, kā Jums tagad iet ar veselību, un es gan baidos, diezin vai Jūs varēsat atbraukt, lai gan es ļoti lūgtu, lai Jūs brauktu, jo es jūtu, ka, ja Jūs nebūsat, tad man liksies, ka tas vakars, kuru mana sirds uzskata par visas Latvijas svētkiem, nebūs pilnīgs. Tāpēc lūdzu brauciet. Bet ja nu Jūs nekādā kārtā nevarētu, tad ļaujiet mazākais Jūsu kundzei braukt un tam gadījumam ir piesūtīts ielūgums arī Jūsu dēlam Oļģertam Rīgā. Tas ar to aprēķinu, lai Jūsu kundzei nebūtu vienai jānāk.

Mēs kopā strādājām un cīnījāmies un, ja tagad mēs apcerēsim mūsu darbu un pūļu augstāko piepildīšanos, tad es gribētu arī Jūs pie tam redzēt. Tā tad uz redzēšanos, kaut jel ar vienu no Jums.

Ar daudz mīļiem sveicieniem, Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, 16./VIII — 1921., Reimera ielā 1 dz. 1

Ļ.g. Enzeliņa kgs!

Atbildot uz Jūsu kartiņu, varu teikt, ka labprāt pavadīšu B.L.B. biedrus izstādē 21.VIII. Es domāju, ka varētu tieši no stacijas braukt uz izstādi visi kopā, es raudzīšu izgādāt atsevišķus vagonus uz tramvaja. Mums tad atliktos kāda pusstunda iegriezties Brāļu Kapos. Izstādē būs jāpaliek līdz kādiem 4 vai 5. Pēc tam katrs varētu darīt kā patīk. Es būšu pretī stacijā 8 un 40 min., kad vilciens pienāk.

Ar mīļu sveicienu Jūsu K.Ulmanis

Lūdzu piektdien, labi agri, attelegrafēt, cik dalībnieku būs. U.

Rīgā, 2./IX — 1921.

Ļ.g. Enzeliņa kgs!

Tas “Lats” nu ir kārtībā. Klīve izbrauc rīt uz Prāgu. Avīžu raksti par čeķiem neattēlo lietu patieso stāvokli. Ja Jūs gribētu iemaksāt 50 000 r. (tas ir tagad 12 500 r.) vai arī tikai 10000, tad lūdzu to drīzumā nokārtot. Un tad es gan lūgtu padomāt par tā tekošā rēķina atjaunošanu Centrālbiedrības Kredītbiedrībā. Drīz vien viņa būs Latviešu Zemnieku Banka.

Ar mīļu sveicienu Jūsu K.Ulmanis

Vēlreiz pateicos par mīļo uzņemšanu pagājušo pirmdienu.

Par tiem būvplāniem izstāstīs Gorkssa kgs.

Rīgā, 14./IX — 1921

Ļ.g. Enzeliņa kgs!

Šodien man nodeva vienu paciņu ar Jūsu rakstiņiem, vienu daļu no viņiem varēs tūliņ nodrukāt, pārējie paliks uz to laiku, kad būs zemkopības pielikums, kas tomēr drīz vien būs.

Svētdien tad ieradīsies Valmierā agronoms Štarcs, tā kā bija šodien norunāts pa telefonu ar Grokša kgu, jo Štarca k. grib tuvāk pārrunāt jautājumu par to, ka Valmieras apriņķa padome taisoties pate savu agronomu pieņemt. Citādi nekā jauna nav.

Ar mīļu sveicienu Jūsu K.Ulmanis

Rīgā, 12.oktobrī, 1921.g.

Ļoti godātam H.Enzeliņa kgm, Valmierā

Šinīs dienās sāks iznākt pie “Brīvās Zemes” ik pārnedēļas pielikums “Zemes Spēks, veltīts rakstiem par lauksaimniecību un lauku dzīvi. Mana vēlēšanās un cenšanās būs padarīt šo laikrakstu cik nu iespējams vispusīgu un pievilcīgu, sniedzot lasītājiem praktiskus un lietderīgus aizrādījumus. Bet izdarāms tas būs tikai tad, ja “Zemes Spēkam” netrūks līdzstrādnieku, kuri uz savu zināšanu un piedzīvojumu pamata patiesi varēs būt lauksaimniekiem vadītāji un ceļa rādītāji tagadējos jaunajos apstākļos — un es iedrošinos griezties arī pie Jums ar lūgumu laipni pabalstīt jauno laikrakstu, piesūtot viņam rakstus un aizrādījumus.

Palikdams cerībā, ka Jūs manu lūgumu neatstāsat bez ievērības, un sagaidīdams no Jums kuplus rakstu sūtījumus,

zīmējos augstcienībā K.Ulmanis

“Zemes Spēka” redaktors

Piezīme. Sūtījumu adrese Rīgā, Reimera ielā 1, dz.1.

Kad Grokša kgs bija Rīgā, es viņu lūdzu ar Jums parunāties par rakstiem un cerēju kautko saņemt 1.numuram, bet nekas, es pagaidīšu otram. Tomēr lūdzu gan taču sūtīt. Jūsu K.Ulmanis

Ministru prezidents Kārlis Ulmanis Latgalē Latvijas atbrīvošanas cīņu laikā

Kārlis Ulmanis atzinīgi vērtē Latviešu Zemnieku Savienības Valmieras nodaļas izdoto laikrakstu “Darbs”. Tā vadītājs (redaktors —red.) ir H.Enzeliņš. K.Ulmanis raksta: “(..) patīkami uzkrīt viņas nozīmīgais nosaukums un ievadraksts. Pilnīgi piekrītu Jums, ka darbs ir tas spēcīgais faktors, kurš, neskatoties uz latviešu tautas smago, ciešanu pilno pagātni, viņā uzturējis enerģijas un uzņēmības garu.”

Laikrakstā “Darbs” 1920.gada 6.numurā publicēts Latviešu Zemnieku Savienības kandidātu saraksts uz Satversmes Sapulci Vidzemē Nr.8. Ievietojam šī saraksta sākumu.

“Latvijas Vēstneša” publikācija.

Dr. Sigizmunds Timšāns, “LV” informācijas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!