• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rēzeknes pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rēzeknes pilsētas domes 2019. gada 28. marta saistošie noteikumi Nr. 9 "Rēzeknes pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2019., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/op/2019/93.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Talsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 9

Grozījumi Talsu novada domes 2016. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. 19 "Talsu novada kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumi"

Vēl šajā numurā

13.05.2019., Nr. 93

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 9

Pieņemts: 28.03.2019.

OP numurs: 2019/93.10

2019/93.10
RĪKI

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 9

Rēzeknē 2019. gada 28. martā (prot. Nr. 56, 4. p.)

Rēzeknes pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 5., 6. un 9. punktu
un Ministru kabineta 2010. gada 28. septembra noteikumu Nr. 906
"Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi" 4. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā kopjama Rēzeknes pilsētas administratīvā teritorija un uzturamas tajā esošās būves, nodrošinot sanitāro tīrību, teritorijas sakoptību un aizsardzību.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. apstādījumi – iekoptas un mākslīgi apaudzētas dabas teritorijas (piemēram, parki, dārzi, skvēri, alejas, koku rindas, ielu un ceļu stādījumi);

2.2. pagalms – ārtelpa dzīvojamā apbūvē, kuru iezīmē brīvstāvošu vai savienotu namu izvietojums un kas paredzēta šo namu iedzīvotāju rekreācijas un saimniecisko funkciju nodrošināšanai. Rekreācijas funkciju nodrošināšanai paredzētas iedzīvotāju pasīvās un aktīvās atpūtas vietas (arī soliņi un bērnu rotaļlaukumi), kā arī dzīvnieku pastaigu laukumi. Saimniecisko funkciju nodrošināšanai paredzēti piebraucamie ceļi ar autostāvvietām, atkritumu konteineru novietnes, nojumes veļas žāvēšanai;

2.3. zālājs – mežos, apstādījumos (parkos, skvēros, dārzos u.c.) vai praktiskām vajadzībām ierīkots laukums ar mākslīgi sēto un/vai pašsēto zāļu zelmeni.

II. Īpašuma un tam piegulošo publiskā lietošanā esošo teritoriju uzturēšana un kopšana

3. Ziemas periodā gājēju celiņus, ietves un automašīnu stāvvietas jākaisa ar pretslīdes materiālu: granīta šķembām (frakcija 2–5 mm), smiltīm vai smilts – sāls maisījumu.

4. Veicot īpašumu uzturēšanu un sakopšanu, aizliegts mest sniegu uz ielas brauktuvēm un kraut sniegu sabiedriskā transporta un taksometru pieturvietu zonās, kā arī mest sniegu bez saskaņošanas cita īpašuma teritorijā.

5. Nav pieļaujams, lai uz ēku jumtiem krājas lāstekas un sniegs, kas apdraud cilvēku dzīvību, veselību vai mantu. Šādos gadījumos nekavējoties jānorobežo bīstamā teritorija, lāstekas un sniegu no jumtiem jānovāc, nepieciešamības gadījumā jāveic pasākumi sniega un lāsteku novākšanai no brauktuves un ietvēm.

6. Periodā no 1. novembra līdz 31. martam īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas ietvju uzturēšanu un sakopšanu nodrošina pašvaldība.

7. Periodā no 1. aprīļa līdz 31. oktobrim īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas uzturēšanu un sakopšanu nodrošina personas, kas ir atbildīgas par īpašumu, valdījumu.

8. Zāles vidējais garums īpaši koptos zālājos (1. pielikums) nedrīkst pārsniegt 5 centimetrus, pie ielām piegulošajos zālājos zāles vidējais garums nedrīkst pārsniegt 10 centimetrus, pārējo kopjamo zemesgabalu teritorijās zāles vidējais garums nedrīkst pārsniegt 30 centimetrus.

9. Rudenī pēc lapu nokrišanas, ne vēlāk kā nedēļas laikā jāveic pilnīgu lapu savākšanu un izvešanu. Sagrābtas un savāktas lapas no nekustamajiem īpašumiem ir jākompostē vai jāizved uz izgāztuvi vai atkritumu poligonu, aizliegts tos izmest ārpus teritorijas vai izvietot īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijās.

10. No īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijām sagrābto un kaudzēs salikto lapu izvešanu nodrošina pašvaldība. Lapu kaudzes jāizvieto īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas zaļajā zonā. Aizliegts novietot savāktās lapas maisos.

11. Uz piegulošās teritorijas aizliegts izveidot krautnes, bērtnes, glabātuves, kas degradē vidi un bojā pilsētvides ainavu. Atvestais materiāls nekavējoties pārkraujams sava īpašuma teritorijā.

12. Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un sabiedrībai publiski pieejamo nedzīvojamo namu teritorijās (t.sk., tirdzniecības un sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju teritorijas) sakopšanu jāveic, ievērojot šo noteikumu 3–12. punktos noteiktās prasības, turklāt jānodrošina:

12.1. pagalma iekšējo ceļu, ietvju un gājēju celiņu tīrīšanu no sniega un ledus visā ietves platumā katru dienu līdz plkst. 8:00 (arī brīvdienās un svētku dienās), nodrošinot drošu gājēju pārvietošanos un transporta izbraukšanu, turklāt ietves un gājēju celiņi pagalmos ar asfalta, bruģakmens vai plātņu segumu jātīra līdz segumam;

12.2. ziemā izkaisīto smilšu savākšanu un izvešanu no brauktuvēm un gājēju celiņiem pēc sniega nokušanas līdz 1. jūnijam.

III. Prasības būvju uzturēšanai

13. Prasības būves fasādes un citu ārējo konstrukciju tehniskajam stāvoklim un ārējam izskatam:

13.1. nedrīkst pieļaut ēku (būvju) fasādes un citu ārējo konstrukciju nokrišanu vai sabrukšanu;

13.2. nedrīkst pieļaut būtiskus bojājumus ēku (būvju) sienu un jumtu konstrukcijās, lietusūdens novadīšanas sistēmu elementos, caurrūsējumu, detaļu neesamību, detaļu deformāciju vai līdzīgus bojājumus;

13.3. jānovērš plaisas ēku (būvju) konstrukcijās;

13.4. saskaņojot ar Rēzeknes pilsētas domes Būvvaldi (turpmāk – Būvvalde) jādemontē funkcionalitāti zaudējušus būvju elementus, kas nav nesošās konstrukcijas un potenciāli neietekmē ēku (būvju) konstruktīvo noturību;

13.5. jālikvidē ēku (būvju) konstrukcijās vai uz arhitektoniskajiem elementiem augošus krūmus, kokus vai sūnas;

13.6. nedrīkst pieļaut ēku (būvju) apdares materiālu plaisāšanu, nodrupšanu, koroziju, satrupēšanu, eroziju;

13.7. jānodrošina fasāžu un citu ārējo konstrukciju savlaicīgu atjaunošanu un krāsošanu atbilstoši būves arhitektoniskajam veidolam un apkārt esošajai pilsētvides ainavai, iepriekš saskaņojot ar Būvvaldi;

13.8. jānodrošina sniega un ledus (arī lāsteku) notīrīšanu no jumta, karnīzēm, balkoniem, lodžijām un dzegām, ūdens noteku caurulēm, kur tas apdraud garāmgājēju dzīvību un veselību, notīrīšanas laikā norobežojot bīstamo vietu vai veicot citus atbilstošus drošības pasākumus, kā arī ietves sakopšanu pēc notīrīšanas;

13.9. jānodrošina dekoratīvā pārsega atbilstību Būvvaldē saskaņotai skicei un kvalitātes stāvoklim, nepieciešamības gadījumā arī tā atjaunošanu.

14. Logu stiklojuma, vai durvju neesamības gadījumā, kā arī gadījumā, kad logu stiklojuma, vai durvju tehniskais stāvoklis nerada šķēršļus nepiederošu personu iekļūšanai būvēs un rada draudus cilvēku dzīvībai un veselībai, jāveic to atjaunošanu vai jānodrošina būvju logu vai durvju noslēgšanu, aizmūrēšanu vai aiznaglošanu.

IV. Atvieglojumi

15. Privātmāju īpašnieki, kuriem ir veselības problēmas, un kuru ienākumi nepārsniedz spēkā esošo Ministru kabineta noteiktās minimālās algas apmēru mēnesī uz vienu personu, ir tiesīgi saņemt no pašvaldības palīdzību īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas uzkopšanā, ja šīs personas turklāt ir:

15.1. atsevišķi dzīvojoši pensionāri;

15.2. atsevišķi dzīvojošas personas ar invaliditāti (I, II grupa);

15.3. vientuļas darba spējīgas personas atveseļošanās periodā.

16. Lai saņemtu 15. punktā minēto palīdzību īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas uzkopšanā, persona iesniedz Rēzeknes pilsētas domes pārvaldei "Sociālais dienests" šādus dokumentus:

16.1. iesniegumu (2. pielikums);

16.2. ģimenes ārsta izziņu ar norādi par personas veselības stāvokli, kura dēļ tā nav spējīga veikt piegulošās teritorijas uzkopšanu.

17. Lēmums par pašvaldības palīdzības īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas uzkopšanas sniegšanu tiek pieņemts 10 darba dienu laikā no iesnieguma saņemšanas brīža uz laiku, kas nepārsniedz 12 mēnešus.

18. Noteikumu 15. punktā minēto palīdzību īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas uzkopšanā nodrošina Rēzeknes pilsētas domes Pilsētas saimniecības pārvalde.

V. Saistošo noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par saistošo noteikumu neievērošanu

19. Noteikumu izpildi kontrolēt un sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolus ir tiesīgas Rēzeknes pilsētas domes Administratīvās inspekcijas un Būvvaldes amatpersonas savas kompetences ietvaros.

20. Par šo noteikumu II nodaļā "Īpašuma un tam piegulošo publiskā lietošanā esošo teritoriju uzturēšana un kopšana" paredzēto normu neievērošanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām no divdesmit līdz trīs simt piecdesmit euro, bet juridiskajām personām – no septiņdesmit līdz tūkstoš četrsimt euro.

21. Par šo noteikumu III nodaļā "Prasības būvju uzturēšanai" paredzēto prasību pārkāpšanu nedzīvojamos namos izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām no piecdesmit līdz trīs simt piecdesmit euro, bet juridiskajām personām – no simt četrdesmit līdz tūkstoš četrsimt euro.

VI. Noslēguma jautājums

22. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos dienu zaudē spēku Rēzeknes pilsētas domes 2012. gada 27. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 11 "Rēzeknes pilsētas teritorijas uzturēšanas un labiekārtošanas noteikumi".

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

 

1. pielikums
Rēzeknes pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr. 9
"Rēzeknes pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas
saistošie noteikumi"

Īpaši kopjamo zālāju saraksts

Pamatojoties uz Rēzeknes pilsētas teritorijas plānojumu 2018.–2030. gadam

1. Nekustamie īpašumi un tam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas, kas atrodas:

1.1. Atbrīvošanas alejā;

1.2. Latgales ielā līdz Ludzas ielai;

1.3. Raiņa ielā;

1.4. Dārzu ielā;

1.5. Pils ielā;

1.6. N. Rancāna ielā līdz Krasta ielai;

1.7. Krasta ielā;

1.8. Brīvības ielā;

1.9. Kovšu ezera apkārtējā teritorijā;

1.10. Stacijas ielā;

1.11. 18.Novembra ielā;

1.12. Zemnieku ielā;

1.13. Pulkveža Brieža ielā;

1.14. Baznīcas ielā;

1.15. Brāļu Skrindu ielā;

1.16. Zilupes ielā.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

 

2. pielikums
Rēzeknes pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr. 9
"Rēzeknes pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas
saistošie noteikumi"

Rēzeknes pilsētas domes
Pārvaldei "Sociālais dienests"

  (vārds, uzvārds)
  (personas kods)
  (adrese, tālrunis)

IESNIEGUMS

Lūdzu sniegt palīdzību piegulošas teritorijas uzkopšanā gar īpašumu

(adrese)

Pielikumā pievienotie dokumenti:

2. Ģimenes ārsta izziņa (027/u-forma)

3. ___________________________

Ar šo apliecinu, ka esmu informēts/a, ka Rēzeknes pilsētas domes Pārvalde "Sociālais dienests", lai izvērtētu atbilstību atvieglojumu saņemšanas nosacījumiem, veiks manu personas datu apstrādi, t.sk. arī īpašo kategoriju datu apstrādi, izmantojot valsts un pašvaldības datu bāzes, lai izvērtētu atbilstību palīdzības saņemšanas nosacījumiem.

Datu pārzinis ir Rēzeknes pilsētas dome, reģistrācijas Nr. 90000025465, juridiskā adrese: Atbrīvošanas aleja 93, Rēzekne, LV-4601, kas veic personas datu apstrādi ar nolūku izskatīt iesniegumu un piešķirt pašvaldības palīdzību īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas uzkopšanā.

Papildus informāciju par personas datu apstrādi var iegūt Rēzeknes pilsētas domes tīmekļa vietnes www.rezekne.lv sadaļā Pašvaldība / Normatīvie akti / Privātuma politika, iepazīstoties ar Rēzeknes pilsētas domes iekšējiem noteikumiem "Rēzeknes pilsētas domes personas datu apstrādes un aizsardzības privātuma politiku" vai klātienē Rēzeknes pilsētas domes un tās iestāžu klientu apkalpošanas vietās.

"____"_________"20____  
  paraksts

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr. 9 "Rēzeknes pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek uzturēta tīrība un kārtība Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā, lai aizsargātu pilsētas ielas, ceļus un būves. Zemesgabalus un īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas jāuztur kārtībā, tā, lai tas nebojātu pilsētas ainavu.

Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Rēzeknes pilsētas domes 2012. gada 27. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 11 (prot. Nr. 10, 7. p.) "Rēzeknes pilsētas teritorijas uzturēšanas un labiekārtošanas noteikumi".

2. Projekta nepieciešamības pamatojums 2019. gada 31. janvārī Rēzeknes pilsētas dome pieņēma lēmumu Nr. 654 (protokols Nr. 52, 11. punkts) "Par Rēzeknes pilsētas domes saistošo noteikumu Nr. 4 "Rēzeknes pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi" apstiprināšanu". 2019. gada 6. martā Rēzeknes pilsētas dome saņēma Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk – ministrija) vēstuli Nr. 1-18/2001 ar atzinumu par iepriekš minētajiem saistošajiem noteikumiem Nr. 4.

Ņemot vērā ministrijas iebildumus, ir nepieciešams svītrot no saistošajiem noteikumiem normas, kas regulē bērtņu, glabātuvju ierīkošanu uz piegulošās teritorijas, kā arī būvju logu un durvju noslēgšanu neizmantojamās ēkās. Rēzeknes pilsētas dome nepiekrīt ministrijas viedoklim un sniedz sekojošu pamatojumu:

1) Attiecībā uz aizliegumu izveidot uz piegulošās teritorijas (tostarp ietvēm) bērtnes un glabātuves:

Pašvaldības pastāvēšanas jēga ir vienoti, pašvaldības līmenī, veikt tos uzdevumus, kurus iedzīvotāji nevar īstenot patstāvīgi. Proti, privātpersonu resursi un pieejamie tiesiskie instrumenti, darbojoties individuāli, var ne tikai būt nepietiekami kopīgu mērķu sasniegšanai, bet arī apdraudēt citus mērķus, kuru labad ir nepieciešama un nereti stingri regulēta rīcība kādā jomā, piemēram, vides aizsardzība, personu drošība. Tostarp tikai pašvaldība savā administratīvajā teritorijā var izdot normatīvo regulējumu, ar kuru personām nosaka ierobežojumus kopīgu interešu labad.

Ja pašvaldība nerūpējas par to, kā šīs vajadzības faktiski un tiesiski tiks īstenotas, bet atstāj visu uz iedzīvotāju pašu organizēšanos, tad jāatzīst, ka pašvaldība būtībā nepilda savas funkcijas.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 2.18. apakšpunktu, ietve ir ceļa daļa, kas paredzēta gājējiem. Ietve piekļaujas brauktuvei vai ir atdalīta no tās.

Likuma "Par pašvaldībām" 77. panta otrā daļa noteic, ka pašvaldības īpašums, tostarp ceļi, ielas, laukumi, parki, izmantojams attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju vajadzību apmierināšanai. Tādējādi pašvaldības ietvei, kuru bez īpašas atļaujas var izmantot neierobežota sabiedrības daļa, ir publiskas lietas statuss.

Publiskas lietas izmantošanā ir jāievēro zināmi principi. Proti, publisku lietu var izmantot tikai tiesību normās noteiktā veidā un apjomā, kā arī visām personām jābūt vienlīdzīgām tiesībām izmantot publisku lietu. Kā atzīts juridiskajā literatūrā, personai nav subjektīvo tiesību prasīt un publisko tiesību persona atsevišķām personām bez leģitīma mērķa nevar piešķirt plašākas sabiedriskās izmantošanas tiesības, kādas ir paredzētas pārējām personām.

Saistošo noteikumu norma ir vērsta uz piegulošas teritorijas, tostarp, ietvju atbrīvošanu no krautnēm, glabātuvēm (piemēram, malkas un citu materiālu kaudzēm), kuras tur atstātas ilgstošas uzglabāšanas nolūkā vai vispār pamestas, un citu personu (sabiedrības) tiesību aizsargāšanu ērti izmantot publiskā lietošanā esošās ietves tam paredzētajam mērķim.

2) Attiecībā uz būvju logu un durvju noslēgšanu neizmantojamās ēkās:

Minētās tiesību normas mērķis, kā secināms gan, vadoties no tās līdzšinējās ilggadīgas piemērošanas prakses, gan uz normas vietu saistošajos noteikumos (nodaļā "Prasības būvju uzturēšanai"), gan tās vietu starp pārējām minētās nodaļas normām (kas visas ir vērstas uz īpašuma izskata un konstrukciju saglabāšanu un apdraudējumu novēršanu sabiedrībai, nevis uz īpašuma aizsardzību) ir "aizsargāt sabiedrības locekļus un pilsētas iedzīvotājus no nekontrolējamas iekļuves īpašumā, kas daudzos gadījumos var radīt apdraudējumu cilvēku veselībai vai dzīvībai".

Turklāt, normas mērķis ir veicināt pilsētas ainavas arhitektonisko sakārtošanu un novērst iespējamo apkārtnes apdraudējumu, uzliekot par pienākumu nekustamā īpašuma īpašniekam veikt būves logu vai durvju noslēgšanu, aizmūrēšanu vai aiznaglošanu, logu stiklojuma vai durvju neesamības gadījumā, lai būve neradītu bīstamus apstākļus garāmgājējiem.

No prakses secināms, ka bieži vien nekustamais īpašums ilgstoši stāv neizmantots un īpašnieki nevar vienoties par tā tālāko izmantošanu vai arī ir sākta tiesvedība starp īpašniekiem, tāpēc Pašvaldībai ir jānodrošina normatīvs regulējums, lai pēc iespējas veicinātu sabiedrības interešu ievērošanu un pilsētas ainavas bojāšanas novēršanu, vienlaikus pasargājot iedzīvotājus no apdraudējuma.

3. Informācija par plānoto ietekmi uz pašvaldības budžetu Pašvaldības budžeta ietvaros (gadā): ietvju un laukumu ziemas periodā uzturēšanai – 224 000 EUR*

*Pamatojoties uz 2019. gada Iepirkuma līguma "Rēzeknes pilsētas koplietošanas teritoriju apsaimniekošana un uzturēšana" izcenojumiem.

4. Saistošo noteikumu projekta ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav.
5. Saistošo noteikumu projekta iespējamā ietekme uz administratīvajām procedūrām Noteikumu kontroli nodrošinās Rēzeknes pilsētas domes Administratīvās inspekcijas un Būvvaldes amatpersonas savas kompetences ietvaros.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām saistībā ar saistošo noteikumu projektu Saistošos noteikumus izstrādāja darba grupa, kurā tika iekļauti visu atbildīgo struktūrvienību speciālisti.

Saistošo noteikumu projekts tiks publicēts Rēzeknes pilsētas portālā www.rezekne.lv. un būs pieejams Rēzeknes pilsētas domes Iedzīvotāju apkalpošanas centrā.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A. Bartaševičs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!