• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nacionālās identitātes meklējumos ejot. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.1997., Nr. 248 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30670

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pagaidām Saeimā daudz ir runu, bet maz darba

Vēl šajā numurā

26.09.1997., Nr. 248

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

informācija

Nacionālās identitātes meklējumos ejot °

Vakar, 25. septembrī, Vecrīgas Konventa sētas konferenču zālē notika Izglītības un zinātnes ministrijas Pedagogu izglītības atbalsta centra rīkotā konkursa “Kas ir latvietis” pirmās daļas laureātu apbalvošana. Šajā konkursa daļā tikuši vērtēti skolotāju un augstskolu pasniedzēju pieteiktie darbi — atbildes uz nacionālās identitātes apjaušanas pamatjautājumu. Nākamā kārta — skolēnu un augstskolu studentu piedāvāto atbilžu variantu izvērtēšana — noslēgsies 3. novembrī, bet balvas un goda diplomus otrās kārtas laureāti sagaidīs Latvijas valsts proklamēšanas gadadienā — 18. novembrī.

Kā balvu pasniegšanas brīdī uzsvēra Anita Šmite, Pedagogu izglītības atbalsta centra pārstāve (augšējā attēlā centrā), katram latvietim acīmredzot ir sava atbilde uz šo konkursā uzdoto jautājumu, neatkārtojama un savdabīga. Tāpēc jo svarīgi būtu konkursa dalībnieku dzejas, esejas un citās formās tērptās pārdomas saglabāt un darīt citiem pieejamas — šī ideja, jācer, sadarbībā ar Latvijas Kultūras fondu reiz taps arī realizēta.

Pirmā uz konkursa laureāta goda diploma, prēmijas, Edgara Vintera gleznas un citu balvu saņemšanu tika aicināta Māra Vidnere, ekonomikas un psiholoģijas zinātņu doktore, Latvijas Universitātes Pedagoģijas un psiholoģijas institūta docente (apakšējā attēlā). Viņa uz jautājumu, kas ir latvietis, atbildējusi ar monogrāfiju “Ar asarām tas nav pierādāms” — pētījumu par represiju iniciatoru un upuru psiholoģiju. Iespējams, to varētu saukt pat par jaunu teorētisku skaidrojumu tam, kā tik daudzi latvieši, arī grāmatas autores vecāki, spējuši “dzīvot pāri” sāpju un moku ceļa neskaitāmajiem pārbaudījumiem.

Konkursa prēmijas un goda diplomus saņēma arī — neklātienē — Mirdza Birzniece, Aizputes vidusskolas skolotāja, par Latvijai veltītiem kultūrvēsturiskiem pētījumiem un Astrīda Vulfa, Jūrmalas 1. vidusskolas skolotāja, par skolēnu zinātnisko pētījumu veicināšanu un to metodikas izstrādi.

Laureātu goda diplomus un balvas saņēma Vecpiebalgas lauku reģionālās ģimnāzijas skolotājas Erna Krišjāne un Mirdza Zommere, Tirzas pamatskolas skolotājs Andris Eljašāns, Valles vidusskolas skolotāja Gina Viegliņa-Valliete, kā arī E. Melngaiļa Tautas mākslas centra darbinieki.

Konventa sētā notikušā pasākuma otrā daļa tika veltīta Latvijas skolu pedagogiem un audzēkņiem nepieciešamu izdevumu iepazīšanai. Viens no svarīgākajiem jaunumiem — divas latviešu valodas mācību grāmatas cittautu mācībvalodas skolām, kas nākušas klajā, pateicoties ANO Atbalsta programmas un Eiropas Savienības piešķirtajam finansējumam. Tas, kā uzsvēra Latviešu valodas apguves Valsts programmas direktore profesore Aija Janelsiņa-Priedīte, esot izdevies, uzsverot tieši to, ka latviskās identitātes, kultūras un valodas izpratne ne mazāk svarīga ir arī Latvijā dzīvojošajiem cittautiešiem.

Dina Gailīte,

“LV” iekšpolitikas

nozares redaktore

Balvu no Kanādas Daugavas vanadžu kopas pārstāves rokām saņem Jūrmalas 1. vidusskolas skolotāja Astrīda Vulfa Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!