• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu ministrijas 1997. gada 2. septembra informācija "Par civiltiesiskās apdrošināšanas likuma izpildi un kontroli". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.1997., Nr. 216 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30520

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta informācija

Par lielākajiem parādniekiem valsts pamatbudžetā

Vēl šajā numurā

03.09.1997., Nr. 216

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Iekšlietu ministrija

Veids: informācija

Pieņemts: 02.09.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iekšlietu ministrijas informācija

1997.gada 2.septembrī

Par civiltiesiskās apdrošināšanas likuma izpildi un kontroli

Jau divas dienas Latvijā ir spēkā likums, kuru nepilda vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Likums “Par sauszemes transporta līdzekļu īpašnieku civiltiesisko apdrošināšanu” stājies spēkā šā gada 1.septembrī, taču joprojām aptuveni puse autoīpašnieku Latvijā nav apdrošinājuši savu atbildību.

Jāņem vērā, ka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana praktiski var realizēties tikai tad, kad būs apdrošinājušies visi autoīpašnieki.

Tas nozīmē, ka patlaban likums “nestrādā”. Turklāt šobrīd likuma ieviešana netiek balstīta uz iedzīvotāju informēšanu un likuma skaidrošanu, bet gan uz represijām.

Teorētiski pastāv iespēja visus — gandrīz tūkstoti Ceļu policijā strādājošo darbinieku — norīkot darboties tikai ar apdrošināšanas polišu esamības pārbaudi, paredzot, ka zināmā laika posmā tiks izrakstīts ap 200 000 administratīvo pārkāpumu protokolu, līdz ar to katram sodītajam autoīpašniekam nāktos samaksāt līdz Ls 50 sodu un valsts budžets saņemtu 10 miljonus latu...

Tomēr šādas metodes nebūtu labākais veids, kā valsts pārvaldes institūcijām kārtot attiecības ar iedzīvotājiem, īpaši ņemot vēra, ka šajā gadījumā valsts izpildvara nav sagatavojusi apstākļus reālai likuma darbībai, un par to spriedums izsakāms pašai sabiedrībai, tātad— nodokļu maksātājiem.

Savukārt IeM vadība uzskata — kamēr valsts institūcijas nesakārtos lietas, kas saistītas ar likuma ieviešanu, ir jāturpina izskaidrošanas darbs sabiedrībā.

Sākot ar 2.septembri, gan Rīgā, gan citur Latvijā ar to nodarbojas ceļu policisti, brīdinot un informējot autovadītājus.

Kamēr nav pieņemti MK noteikumi par uzlīmju izsniegšanas kārtību, ceļu policisti ir saņēmuši ministra rīkojumu vadītājus nesodīt.

Turklāt bez uzlīmēm ceļu policija arī nevar kontrolēt apdrošināšanas esamību, neapturot visus transporta līdzekļus. Tādēļ 25.augustā nosūtīta vēstule satiksmes ministram Vilim Krištopanam ar lūgumu sekmēt MK noteikumu projekta izstrādi un pieņemšanu, kas nosaka kartību, kādā tiks izsniegtas uzlīmes.

Tuvākajā laikā paredzēta iekšlietu ministra Z.Čevera tikšanās ar Vili Krištopanu un Robertu Zīli, kad kopīgi apsvērs, kā atrisināt nepilnības. Laika posmā, kas būs vajadzīgs, lai novērstu ar apdrošināšanu saistītos trūkumus, Ceļu policija neveiks speciālas akcijas.

IeM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!