• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar, 26. augustā akreditācijā pie Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.1997., Nr. 212 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30430

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 26. augustā akreditācijā pie Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa (turpinājums)

Vēl šajā numurā

27.08.1997., Nr. 212

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakar, 26.augustā, akreditācijā pie Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa

Bangladešas Tautas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Mostafa Faruks Mohameds

Iesniedzot Latvijas Valsts prezidentam savu akreditācijas rakstu, Bangladešas Tautas Republikas vēstnieks teica:

“Jūsu ekselence prezidenta kungs,

Manas valsts prezifdents Dž.Š.Ahmeds un premjerministre Šeiha Hasina uzdeva man nodot Jums personīgi, Jūsu cienījamās ģimenes locekļiem, Latvijas valdībai un tautai viņu sirsnīgus sveicienus un labākos novēlējumus. Es uzskatu par lielu godu būt ieceltam par Bangladešas pirmo vēstnieku Jūsu izcilajā valstī.

Prezidenta kungs,

Bangladeša kā suverēna, neatkarīga valsts pasaules kartē parādījās salīdzinoši nesen. Tomēr Bangladešas tauta ir mantiniece civilizācijai, kas ir tik veca kā pati vēsture. Pirms divdesmit sešiem gadiem mūsu nācijas tēvs Bangabandu Šeihs Madžiburs Rāmans veda Bangladešas tautu asiņainā atbrīvošanās karā, lai izveidotu savu valsti. Viņa sapnis bija izveidot Sonar Bangla — Zelta Bengāliju — taisnīgu un pārticīgu sabiedrību, dodot cilvēkiem tādu dzīves kvalitāti, kādu viņi pelnījuši, bet kāda jau gadsimtiem viņiem bija liegta. Šodien sava tēva misiju ir uzņēmusies premjerministre Šeiha Hasina. Viņa ir apņēmusies līdz galam paveikt Bangabandu nepabeigto uzdevumu. Viņa ir veikusi pasākumus, kas vērsti uz nabadzības likvidēšanu, analfabētisma izskaušanu un varas došanu sievietēm. Viņa ir devusi nācijai spēcīgu parlamentu, nacionālās saskaņas valdību un pārskatāmu pārvaldi. Viņa ir nodrošinājusi preses brīvību un tiesu varas neatkarību. Viņa ir stiprinājusi demokrātiskās institūcijas visos līmeņos, tajā skaitā vienkāršo cilvēku līmenī. Viņa no jauna ir nodibinājusi likuma varu un cilvēka cieņas un tiesību respektēšanu valstī.

Jūsu ekselence,

ārējo attiecību jomā premjerministres Šeihas Hasinas valdība īsteno Bangabandu deklarētos ideālus: draudzību pret visiem un ļaunumu ne pret vienu. Reģiona ietvaros Bangladeša ir spērusi drosmīgus soļus vēl neatrisinātu problēmu atrisināšanā ar kaimiņvalstīm, lai radītu sirsnības, labas gribas un sapratnes gaisotni un liktu pamatus pārticīgam un stabilam reģionam, brīvam no spriedzes. Tieši pēc Bangladešas iniciatīvas tika dibināta Dienvidāzijas reģionālās sadarbības asociācija SAARC, kuras sastāvā ir sešas valstis, tādējādi sastādot vienu piekto daļu cilvēces: Bangladeša, Butāna, Indija, Maldīvija, Nepāla, Pakistāna un Šrilanka. Starptautiskajā arēnā Bangladeša, kas no šīm sešām valstīm ir vismazāk attīstīta, šo valstu vārdā aizstāv visu mazāk attīstīto valstu lietu. Premjerministre Šeiha Hasina adresēja vēstuli visiem grupas G-8 attīstīto valstu vadītājiem, aicinot tos steidzīgi uzlabot situāciju. Viņa bija līdzpriekšsēdētāja nesenajā mikrokredītu galotņu sanāksmē Vašingtonā, kurā tika pieņemts rīcības plāns pašpalīdzības veicināšanai starp trūcīgo sabiedrību visneaizsargātākajiem slāņiem dažādās pasaules daļās.

Jūsu ekselence prezidenta kungs,

Bangladeša vienmēr ir augstu vērtējusi draudzīgās attiecības un sadarbību ar Latviju. Mēs ar pateicību atceramies atbalstu, ko mums izrādīja Latvijas valdība un tauta mūsu atbrīvošanās kara laikā septiņdesmito gadu sākumā. Ir gandarījums par to, ka mūsu attiecības izturējušas laika pārbaudi. Daudz studentu no Bangladešas ir studējuši Latvijas augstskolās un atgriezušies kalpot savai valstij. Daži mūsu valsts iedzīvotāji tagad dzīvo šeit, izmantojot ekonomiskās un komerciālās darbības iespējas un sniedzot ieguldījumu savas mītnes zemes labklājības veicināšanā.

Ekselence,

mūsu abās valstīs izveidotajā pārsvarā liberālajā ekonomiskajā vidē un ņemot vērā kopīgo prioritāti, ko mūsu valstis piešķir izglītībai un veselības aprūpei, kā arī integrācijas veicināšanai mūsu reģionos, mēs varam saskatīt plašu iespēju spektru sadarbības stiprināšanai, kas kalpotu mūsu tautām. Tas vislabāk ir sasniedzams, iesaistot privātsektora biznesmeņus, tirgotājus un uzņēmējus. Bangladeša un Latvija abas ir attīstošās valstis, kas tiecas sniegt savām tautām labāku dzīves līmeni. Ņemot vērā abu valstu vadītāju gribu un apņēmību, mēs esam pārliecināti par panākumiem.

Ar šiem vārdiem, prezidenta kungs, ļaujiet man pasniegt Jūsu ekselencei akreditācijas rakstu un lūgt Jūsu ekselences svētību manas kā Bangladešas Tautas Republikas vēstnieka Latvijas Republikā misijas panākumiem.”

Valsts prezidents Guntis Ulmanis, pieņemot Bangladešas Tautas Republikas vēstnieka akreditācijas rakstu, sacīja:

“Atļaujiet sveikt Jūs kā Bangladešas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā.

Jūs esat pirmais Bangladešas vēstnieks Latvijā, un es ceru, ka šis nozīmīgais notikums ļaus mums aktivizēt un paplašināt abu valstu savstarpējās attiecības. Labi saprotam, ka esam tikko uzsākuši ceļu viens otram pretim un ka vēl paies laiks, līdz būsim visā pilnībā iepazinuši viens otru. Taču mums ir politiskā griba un apņemšanās to darīt, un mēs atradīsim arī vajadzīgās iespējas, lai kļūtu par valstīm, kuras bauda savstarpēju uzticību un atbalstu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!