• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ekonomiskā sadarbība - mūsu problēma numur 1". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.08.1997., Nr. 209 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30374

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc atklātām un auglīgām sarunām - uz to piepildījumu

Vēl šajā numurā

21.08.1997., Nr. 209

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

preses konferences

“Ekonomiskā sadarbība — mūsu problēma numur 1”

Ukrainas vēstniecībā vakar

Vakar, 20.augustā, gatavojoties savas valsts neatkarības sestajai gadadienai (tā būs svētdien), Ukrainas vēstniecība sarīkoja preses konferenci, kurā ar Latvijas plašsaziņas līdzekļu žurnālistiem tikās vēstnieks Viktors Mihailovskis, vēstniecības padomnieks Mikola Martiņenko un citi darbinieki.

Uzrunājot žurnālistus, Viktors Mihailovskis uzskaitīja savas valsts sasniegumus īsajā neatkarības laikā. Pēc vēstnieka vārdiem, galvenais, ka šajos sešos gados uzbūvēts “valsts karkass”, un tagad šis “karkass” jāpiepilda ekonomiski. Viņš uzsvēra, ka Ukrainā nav neviena politiskā spēka, kas nebūtu uzticīgs neatkarīgās Ukrainas valsts pastāvēšanas principam. “Valstī valda miers un nacionālā saskaņa. Šajos sešos neatkarības gados Ukrainā nav bijis neviena politiska konflikta, kurā būtu izlijusi kaut lāse asiņu,” sacīja V.Mihailovskis.

Viņš raksturoja arī aktuālākās Ukrainas problēmas: nepieciešamību paātrināt tirgus reformas, pilnveidot nodokļu sistēmu un samazināt valsts izdevumus. Paredzēts būtiski samazināt ierēdņu skaitu un likvidēt nepamatotus sociālos atvieglojumus daudzām iedzīvotāju grupām (Ukrainā katrs ceturtais iedzīvotājs saņemot kaut kādus atvieglojumus, piemēram, tiesības bez maksas lietot sabiedrisko transportu u.c.).

Vēstnieks atzīmēja, ka Ukrainā ir ļoti nepieciešams paātrināt privatizācijas procesu. “Latvija šajā jomā ir aizgājusi daudz tālāk par Ukrainu,” teica Viktors Mihailovskis. Viņš uzsvēra, ka Ukrainas ekonomika padomju varas gados ir ļoti industrializēta. Doņeckā, Piedņeprā un vēl dažos reģionos ir koncentrēts milzums šahtu, tēraudlietuvju un citu smagās rūpniecības uzņēmumu. Daudz rūpniecības objektu Ukrainā atstājis PSRS militāri rūpnieciskais komplekss. Piemēram, padomju varas gados šī kompleksa uzņēmumos strādājusi apmēram trešā daļa Kijevas iedzīvotāju. Ukrainā paredzēts privatizēt gandrīz visus rūpniecības uzņēmus, izņemot atomelektrostacijas (kurām joprojām ir liela nozīme Ukrainas ekonomikā) un rūpnīcas, kas ražo militāro tehniku.

Aktuāls uzdevums, pēc vēstnieka vārdiem, ir “legalizēt ēnu ekonomiku”, panākt, lai kapitāls, kas agrāk aizplūda uz ārzemēm, strādātu Ukrainai.

Svarīga Ukrainai ir arī savas ārpolitikas ekonomizācija. “Ukraina sešos neatkarības gados no ārpolitikas objekta kļuvusi par ārpolitikas subjektu,” sacīja V.Mihailovskis. Pēc viņa vārdiem, aktuāls ārpolitikas uzdevums tagad ir sekmēt Ukrainas ārējos ekonomiskos sakarus. Kā nozīmīgākos savas valsts jaunākos ārpolitiskos sasniegumus vēstnieks minēja Ukrainas un NATO hartas parakstīšanu, plaša līguma noslēgšanu ar Krieviju, Melnās jūras flotes problēmas atrisināšanu, plašu līgumu ar Rumāniju, saskaņā ar kuru izbeigtas savstarpējās teritoriālās pretenzijas, kā arī Ukrainas robežlīgumu ar Baltkrieviju. Ļoti nozīmīgs bijis Ukrainas un Polijas prezidentu paziņojums par abu valstu saskaņu, tajā fiksēta pārliecība, ka “divu kaimiņvalstu attiecības nedrīkst balstīties uz sliktām atmiņām par vēsturiskajām pārestībām”.

Kā svarīgu notikumu V.Mihailovskis atzīmēja Ukrainas ārlietu ministra Genādija Udovenko neseno vizīti Latvijā, kuras rezultātā tika parakstītas trīs starpvalstu vienošanās. Tagad starp Latviju un Ukrainu noslēgtas jau vairāk nekā 30 vienošanās un 13 vēl tiek gatavotas. Taču — vēstnieka ieskatā — vairāki no šiem dokumentiem būtu “inventarizējami”, lai nodrošinātu to reālu darbību. Kā piemēru viņš minēja vienošanos par Ukrainas un Latvijas televīziju sadarbību.

Atbildot uz “Latvijas Vēstneša” jautājumu par Latvijas un Ukrainas ekonomisko sadarbību, Viktors Mihailovskis teica, ka uzskata abu valstu ekonomisko kontaktu paplašināšanu par “problēmu numur 1”. Pērn Latvijas un Ukrainas savstarpējais preču apgrozījums bija apmēram 150 miljoni ASV dolāru, un tas, protams, neatbilst abu valstu potenciālajām iespējām. Ukrainas pusi neapmierina arī savas valsts eksporta struktūra: tā uz Latviju izved galvenokārt metālu un minerālmēslus, respektīvi, preces , kuru ražošanai nav nepieciešama augsta tehnoloģija. Viktors Mihailovskis atzīmēja, ka Latvijas un Ukrainas vienošanās par brīvo tirdzniecību neattiecas uz lauksaimniecības precēm un zivju produktiem. “Acīmredzot, Latvijas zemnieki baidās, ka jūsu tirgus varētu tikt pārpludināts ar lētu Ukrainas labību. Savukārt ukraiņi bažījas, ka Latvija varētu mūsu valsti pārsātināt ar lētām zivīm,” sacīja vēstnieks. Viņš pauda viedokli, ka Ukrainas lauksaimniecības produkti tagad nebūt nav tik lēti, kā pieņemts domāt. Viņaprāt, ekspertiem vajadzētu detalizēti analizēt situāciju, lai rastu papildu iespējas Ukrainas un Latvijas ekonomisko kontaktu paplašināšanai.

Atbildot uz citiem žurnālistu jautājumiem, Viktors Mihailovskis cerīgi izteicās par iespēju noslēgt bezvīzu režīmu starp Latviju un Ukrainu. Viņš arī uzsvēra, ka Ukrainas vēstniecība joprojām dodot laikam gan vislielākos atvieglojumus saviem tautasbraļiem un arī cittautiešiem, daudzos gadījumos Ukrainas vīzas izsniedzot pat bez maksas.

Ukrainas vēstnieks Viktors Mihailovskis atzinīgi izteicās par Latvijas ukraiņu kopienas stāvokli. 1993. gadā Latvijā dzīvoja apmēram 90 tūkstoši ukraiņu. Tagad viņu skaits sarucis līdz 69 tūkstošiem. Pēc vēstnieka domām, ukraiņu diaspora Latvijā ir izdarījusi savu izvēli — izšķīrušies par palikšanu šeit, un tie būs lojāli Latvijas Republikas pilsoņi.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!