• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 1997. gada 11. augusta rīkojums Nr. 47 "Par privatizējamo valsts īpašuma objektu vērtspapīru reģistrāciju un atļaujas saņemšanu to laišanai apgrozībā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.1997., Nr. 207 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30330

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija

Par Latvijas un Ungārijas līguma stāšanos spēkā

Vēl šajā numurā

19.08.1997., Nr. 207

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 47

Pieņemts: 11.08.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vērtspapīru tirgus komisijas rīkojums Nr.47

Rīgā 1997.gada 11.augustā

Par privatizējamo valsts īpašuma objektu vērtspapīru reģistrāciju un atļaujas saņemšanu to laišanai publiskajā apgrozībā

1. Pamatojoties uz 1995.gada 24.augusta likumu “Par Vērtspapīru tirgus komisiju”, 1997.gada 6.maija Ministru kabineta noteikumu nr.173 “Vērtspapīru tirgus komisijas nolikums” 14.5.1.punktu un uz 1997.gada 11.jūlija Vērtspapīru tirgus komisijas padomes sēdes protokola Nr.3 6.punktu, apstiprināt “Noteikumus par privatizējamo valsts īpašuma objektu vērtspapīru reģistrāciju un atļaujas saņemšanu to laišanai publiskajā apgrozībā”.

2. Atzīt par spēku zaudējušu Vērtspapīru tirgus komisijas 1997.gada 4.marta rīkojumu Nr.4 “Par privatizējamo valsts īpašuma objektu vērtspapīru reģistrāciju un atļaujas saņemšanu to laišanai publiskajā apgrozībā”.

Vērtspapīru tirgus komisijas priekšsēdētājs V.Gustsons

Noteikumi par privatizējamo valsts īpašuma objektu vērtspapīru reģistrāciju un atļaujas saņemšanu to laišanai publiskajā apgrozībā

Apstiprināts ar Vērtspapīru tirgus komisijas
1997.gada 11.augusta rīkojumu Nr.47

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Noteikumi “Par privatizējamo valsts īpašuma objektu vērtspapīru reģistrāciju un atļaujas saņemšanu to laišanai publiskajā apgrozībā” (turpmāk tekstā — Noteikumi) ir izstrādāti, pamatojoties uz likuma “Par Vērtspapīru tirgus komisiju” 7.panta 1.punktu un likuma “Par vērtspapīriem” 5.panta 3.daļu.

1.2. Noteikumos tiek paredzēta kārtība, kādā notiek privatizējamo valsts īpašuma objektu akciju reģistrācija Vērtspapīru tirgus komisijā (turpmāk tekstā — Komisija) un atļaujas saņemšana to laišanai publiskā apgrozībā, kā arī regulēti citi ar to saistītie jautājumi.

1.3. Noteikumi piemērojami, ja bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības “Privatizācijas aģentūra” (turpmāk tekstā — Privatizācijas aģentūra) apstiprinātajos valsts īpašuma objekta privatizācijas noteikumos tiek paredzēts, ka visas vai daļa no valstij piederošajām akcijām (turpmāk tekstā — akciju kvota) tiek pārdotas likuma “Par vērtspapīriem” 2.pantā noteiktajam pircēju lokam (turpmāk tekstā — publiskais piedāvājums) un šīs akcijas ir laižamas publiskajā apgrozībā. Lēmumu par šo akciju laišanu publiskajā apgrozībā var pieņemt arī Privatizācijas aģentūras valde.

1.4. Pārdodot akcijas publiskajā piedāvājumā, izmantojami šādi privatizācijas paņēmieni:

1) objekta pārveidošana akciju sabiedrībā, vienlaikus pārdodot šīs sabiedrības akcijas;

2) valsts akciju sabiedrības akciju pārdošana;

3) akciju pārdošana, kas pieder valstij akciju sabiedrībā, kurā ir privātais kapitāls.

2. Privatizējamā valsts īpašuma objekta vērtspapīru reģistrācija un atļaujas saņemšana to laišanai publiskajā apgrozībā

2.1. Ja valsts īpašuma objekta privatizācijā ievēroti šo Noteikumu 1.3. punktā paredzētie nosacījumi, Privatizācijas aģentūrai jāveic šādas darbības:

1) jāpieņem lēmums par publiskas akciju sabiedrības statusa noteikšanu akciju sabiedrībai, kuras akcijas tiek pārdotas, vai jāiekļauj šis nosacījums valsts īpašuma objekta privatizācijas noteikumos;

2) jāizdara attiecīgi grozījumi akciju sabiedrības statūtos un jāpiereģistrē šie grozījumi Uzņēmumu reģistrā;

3) jāreģistrē publiskajā apgrozībā laižamās akcijas Komisijā un jāsaņem atļauja to laišanai publiskajā apgrozībā.

2.2. Ja apstiprinātajos valsts īpašuma objekta privatizācijas noteikumos tiek piemērots šo Noteikumu 1.4.punkta 1. vai 2.apakšpunktā paredzētais privatizācijas paņēmiens, Privatizācijas aģentūrai 10 darba dienu laikā pēc publiskās akciju sabiedrības statūtu reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā jāiesniedz Komisijā šādi dokumenti:

1) Komisijai adresēta vēstule ar lūgumu reģistrēt akcijas un izsniegt atļauju to laišanai publiskajā apgrozībā. Vēstulē jāiekļauj pievienoto dokumentu saraksts, un tā jāiesniedz divos oriģināleksemplāros;

2) valsts īpašuma objekta privatizācijas noteikumi;

3) Privatizācijas aģentūras valdes lēmums par akciju kvotas (sabiedrības akciju kontrolpaketes, nedalāmas akciju paketes vai citas akciju kvotas) pircēja apstiprināšanu, ja šādas akciju kvotas pārdošana paredzēta objekta privatizācijas noteikumos;

4) notariāli apliecināts Uzņēmumu reģistrā reģistrētu akciju sabiedrības statūtu noraksts (kopija). Statūtos jābūt ierakstam, ka sabiedrība ir publiska akciju sabiedrība;

5) notariāli apliecinātas akciju sabiedrības reģistrācijas apliecības noraksts (kopija);

6) publiskās akciju sabiedrības pēdējā Privatizācijas aģentūrai pieejamā sabiedrības bilance.

2.3. Ja apstiprinātajos valsts īpašuma objekta privatizācijas noteikumos paredzēts šo Noteikumu 1.4.punkta 3.apakšpunktā paredzētais privatizācijas paņēmiens, Privatizācijas aģentūrai 10 dienu laikā pēc publiskās akciju sabiedrības statūtu reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā jāiesniedz Komisijā šādi dokumenti:

1) Komisijai adresēta vēstule ar lūgumu reģistrēt akcijas un izsniegt atļauju to laišanai publiskajā apgrozībā. Vēstulē jāiekļauj pievienoto dokumentu saraksts, un tā jāiesniedz divos oriģināleksemplāros;

2) valsts kapitāla daļas akciju sabiedrībā ar privāto kapitālu privatizācijas noteikumi;

3) Privatizācijas aģentūras valdes lēmums par akciju pircēju apstiprināšanu;

4) notariāli apliecināts Uzņēmumu reģistrā reģistrētu akciju sabiedrības statūtu noraksts (kopija). Statūtos jābūt ierakstam, ka sabiedrība ir publiska akciju sabiedrība;

5) notariāli apliecinātas akciju sabiedrības reģistrācijas apliecības noraksts (kopija);

6) auditorsabiedrības vai zvērināta revidenta apstiprināti (ja akciju sabiedrības gada pārskats bija jārevidē zvērinātam revidentam vai auditorsabiedrībai) akciju sabiedrības pēdējo trīs darbības gadu (ja sabiedrība darbojas ilgāk par trim gadiem) gada pārskati (bilance, peļņas un zaudējumu aprēķins, naudas plūsmas pārskats, pielikums un ziņojums), kā arī pēdējā ceturkšņa peļņas un zaudējumu aprēķins un bilance.

2.4. Vērtspapīru tirgus komisija:

1) 15 darba dienu laikā izskata iesniegtos dokumentus un pieņem lēmumu par akciju reģistrāciju un atļaujas izsniegšanu to laišanai publiskajā apgrozībā vai, ja iesniegtie dokumenti neatbilst likumu un citu normatīvo aktu prasībām, pieņem lēmumu ar motivētu atteikumu reģistrēt akcijas un izsniegt atļauju to publiskai apgrozībai;

2) šā punkta 1.apakšpunktā minētajā termiņā rakstveidā paziņo par pieņemto lēmumu Privatizācijas aģentūrai, pievienojot:

a) lēmumu par akciju reģistrāciju un atļaujas izsniegšanu to laišanai publiskajā apgrozībā,

b) lēmumu par atteikumu reģistrēt akcijas un izsniegt atļauju to laišanai publiskajā apgrozībā un pieprasot veikt nepieciešamos labojumus, iesniegt trūkstošās ziņas un dokumentus, ja aģentūra nav iesniegusi Komisijai visus šo Noteikumu 2.2. vai 2.3.punktā paredzētos dokumentus vai iesniegtajos dokumentos ir trūkumi, kas neļauj reģistrēt akcijas, vai nav pietiekamu ziņu šī jautājuma izlemšanai;

3) pieņem dokumentus atkārtotai izskatīšanai, ja Privatizācijas aģentūra ir veikusi nepieciešamos labojumus, iesniegusi trūkstošās ziņas un dokumentus, kas bija norādīti Komisijas lēmumā par atteikumu reģistrēt akcijas un izsniegt atļauju to laišanai publiskajā apgrozībā.

2.5. Lēmumu par atteikumu reģistrēt akcijas un izsniegt atļauju to laišanai publiskajā apgrozībā Komisija pieņem, ja Privatizācijas aģentūra nav iesniegusi Komisijai visus šo Noteikumu 2.2 vai 2.3.punktā paredzētos dokumentus vai iesniegtajos dokumentos ir trūkumi, kas neļauj reģistrēt akcijas, vai nav pietiekamu ziņu šī jautājuma izlemšanai.

2.6. Atsakoties reģistrēt akcijas un dot atļauju to laišanai publiskā apgrozībā, Komisijai lēmumā jānorāda, kādi trūkumi jānovērš, kādi dokumenti vai ziņas jāiesniedz. Atkārtotajā izskatīšanā pretenzijas no Komisijas puses pieļaujamas tikai par tām nepilnībām, kuras atklātas pirmajā izskatīšanā.

2.7. Dokumentu otrreizējās iesniegšanas gadījumā šo Noteikumu 2.4.punkta 1.apakšpunktā minētais termiņš sākas no dokumentu otrreizējās iesniegšanas dienas.

2.8. Lēmumu par akciju reģistrāciju un atļaujas izsniegšanu to laišanai publiskajā apgrozībā noformē ar Komisijas rīkojumu, kuru paraksta Vērtspapīru tirgus komisijas priekšsēdētājs.

2.9. Izsniedzot lēmumu par akciju reģistrāciju un atļaujas izsniegšanu to laišanai publiskajā apgrozībā, tiek noformēta arī emisijas apliecība, kurā jānorāda:

1) rīkojuma numurs, uz kura pamata tiek izsniegta emisijas apliecība;

2) apliecības numurs;

3) emitenta nosaukums;

4) emitenta juridiskā adrese;

5) publiskajā apgrozībā laižamo akciju skaits un apjoms (latos);

6) publiskajā apgrozībā laižamo akciju veidi, kategorijas un nominālvērtība.

2.10. Emisijas apliecība jānoformē uz Komisijas veidlapas. Emisijas apliecību paraksta Vērtspapīru tirgus komisijas priekšsēdētājs.

2.11. Publiskajā apgrozībā laižamās akcijas Komisija reģistrē speciālā šim nolūkam iekārtotā žurnālā un par izdarīto ierakstu paziņo publiskajai akciju sabiedrībai, kuras akcijas tiek reģistrētas, un Privatizācijas aģentūrai.

3. Vērtspapīru konta atvēršana un rīcība ar publiskajā apgrozībā esošajām akcijām

3.1. Publiskajai akciju sabiedrībai 10 darba dienu laikā pēc Komisijas lēmuma par akciju reģistrāciju un atļaujas to laišanai publiskajā apgrozībā saņemšanas jānoslēdz līgums ar Latvijas Centrālo depozitāriju par vērtspapīru konta atvēršanu šai sabiedrībai un tā apkalpošanu.

3.2. Turpmākie darījumi ar publiskajā apgrozībā izlaistajām akcijām jāveic saskaņā ar likuma “Par vērtspapīriem” prasībām, Vērtspapīru tirgus komisijas, Latvijas Centrālā depozitārija un Rīgas fondu biržas noteikumiem un prasībām.

4. Publiskās akciju sabiedrības emisijas prospekta sagatavošana un iesniegšana

4.1. Pēc akciju reģistrācijas Komisijā šo Noteikumu 2.nodaļā noteiktajā kārtībā publiskajai akciju sabiedrībai pēc nākamā pilnā finansu gada beigām jāiesniedz reģistrācijai Komisijā sabiedrības akciju emisijas prospekts atbilstoši likuma “Par vērtspapīriem” prasībām.

4.2. Lai publiskās akciju sabiedrības akcijas iekļautu Rīgas fondu biržas oficiālajā sarakstā, tās emisijas prospektam jābūt reģistrētam Komisijā līdz iekļaušanai fondu biržas oficiālajā sarakstā.

4.3. Šo Noteikumu 4.1.—4.2.punktā minētā akciju emisijas prospekta izskatīšanas un reģistrācijas procedūra notiek saskaņā ar Finansu ministrijas 1995.gada 17.marta rīkojumu nr.141 “Par kārtības par vērtspapīru reģistrāciju un atļaujas saņemšanu vērtspapīru emisijai vai laišanai publiskajā apgrozībā apstiprināšanu”.

5. Nobeiguma noteikumi

5.1. Pēc privatizējamā valsts īpašuma objekta privatizācijas noteikumu apstiprināšanas, ja tajos ir paredzēts akciju publiskais piedāvājums un šo akciju laišana publiskajā apgrozībā, Privatizācijas aģentūrai ik mēnesi (līdz nākamā kalendārā mēneša 10.datumam) rakstiski jāinformē Komisija:

1) par privatizējamā valsts īpašuma objekta vērtspapīru publiskā piedāvājuma realizācijas termiņiem;

2) par Privatizācijas aģentūras valdes pieņemtajiem lēmumiem, kas attiecas uz akciju publisko piedāvājumu un šo akciju laišanu publiskā apgrozībā.

5.2. Publiskajām akciju sabiedrībām, kuru akcijas laišanai publiskā apgrozībā Komisijā reģistrētas līdz 1997.gada 30.jūlijam, akciju emisijas prospekts jāiesniedz Komisijā līdz 1998.gada 30.jūlijam.

5.3. Publiskajām akciju sabiedrībām, kuras saskaņā ar Rīgas fondu biržas lēmumu tika iekļautas biržas vērtspapīru oficiālajā sarakstā bez emisijas prospekta reģistrēšanas Komisijā, akciju emisijas prospekts jāiesniedz Komisijā līdz 1997.gada 1.decembrim.

Vērtspapīru tirgus komisijas priekšsēdētājs V.Gustsons

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!