• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tās dienas nav aizmirstamas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.1997., Nr. 207 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30316

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Notāru, tiesu ziņas

Vēl šajā numurā

19.08.1997., Nr. 207

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tās dienas nav aizmirstamas

Lai atcerētos 1991.gada janvāra un augusta notikumus un pieminētu to aktīvos līdzdalībniekus, vakar 1991.gada barikāžu dalībnieku atbalsta atklātais sabiedriskais fonds (BAF) bija sarīkojis vēsturiskajiem pavērsieniem veltītu konferenci.

Tās dalībniekus uzrunāja Valsts prezidents Guntis Ulmanis (augšējā attēlā), atmiņās dalījās un ierosinājumus izteica gan toreizējās Augstākās padomes deputāti Ints Cālītis (vidējā attēlā), 1991.gada barikāžu dalībnieku atbalsta atklātā sabiedriskā fonda prezidents Renārs Zaļais (apakšējā attēlā), Juris Celmiņš un Jānis Škapars, gan kādreizējā PSRS tautas deputāte Marina Kosteņecka, gan bijušais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Romualds Ražuks, gan Saeimas deputāti Pauls Kļaviņš un Roberts Mīlbergs, gan iekšlietu ministrs Ziedonis Čevers, gan citi neatkarīgās Latvijas valsts aizstāvji, kas savu stāju stingri apliecināja pirms sešiem gadiem.

Runātāji vairākkārt uzsvēra, ka līdz šim pietiekama uzmanība nav bijusi veltīta 1991.gada kopienas atspoguļojumam. Vēsturnieki līdz šim tikpat kā neko nav darījuši. Lai gan Baltijas valstu nevardarbīgās pretošanās pieredze varētu būt saistoša un pamācoša daudzām tautām un valstīm.

Tika izteikts arī viedoklis, ka 1991. gada augusta situācija diezgan būtiski atšķīrusies no janvāra apstākļiem. Jo augustā, kā izteicās toreizējais LTF priekšsēdētājs Romualds Ražuks, daudzviet Latvijā šajās liktenīgajās dienās bijusi vērojama nogaidoša vai pat “pučistiem” labvēlīga attieksme. Tomēr nevardarbīgās pretošanās taktikas pieredzei, kā rezumēja vairāki konferences dalībnieki, ir bijusi izšķiroša nozīme Maskavā 1991.gada augustā. Tolaik visa pasaule pārliecinājusies par gara spēka virsroku pār karaspēku.

1991.gada barikāžu dalībnieku atbalsta atklātais sabiedriskais fonds pastāv kopš 1995.gada 28.jūlija. Mērķis ir apkopot visas ziņas par 1991.gada janvāra un augusta notikumiem un to dalībniekiem. Tātad visā Latvijā barikāžu dalībniekiem ir izplatītas anketas, ir izveidota datu bāze par apmēram 2500 barikāžu dalībniekiem. BAF piemiņas zīmes ir pasniegtas 910 personām, kas 1991.gada janvārī vai augustā nesavtīgi piedalījas mūsu valsts aizstāvēšanā.

BAF paredzējis izveidot pabalstu fondu 1991.gada janvārī un augustā valsts neatkarības atjaunošanā bojā gājušo piederīgajiem. Arī iekārtot un pakāpeniski līdz 2000.gadam atklāt 1991.gada piemiņas centru jeb muzeju (tiesa, jau kopš 1991.gada Kara muzejs vāc liecības par 1991.gada notikumiem un tās regulāri eksponē), kā arī sagatavot materiālus par 1991.gada janvāra un augusta notikumiem ievietošanai vēstures mācību grāmatās. Paredzēts iesniegt Saeimā likumprojektu, ar ko 1991.gada 20.janvāris tiktu atzīts par valsts atceres dienu. Ir iecere izdot 1999. vai 2000.gadā grāmatu ar visu barikāžu dalībnieku vārdiem un uzvārdiem.

Barikāžu dalībnieku atbalsta fonda adrese: Meistaru iela 10, 508.ist., Rīga, LV–1050.

Mintauts Ducmanis,

“LV” Saeimas un valdības lietu

redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!