• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kam tiesības uz naudu Šveices bankās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.1997., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30247

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kam tiesības uz naudu Šveices bankās (turpinājums)

Vēl šajā numurā

12.08.1997., Nr. 201

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PROBLĒMAS

Kam tiesības uz naudu Šveices bankās

Dr. iur. Jānis Rozenfelds, zvērināts advokāts, biroja “Bluķis, Elksne & Rozenfelds” partneris, — “Latvijas Vēstnesim”

— Nule kā sabiedrībā rezonansi ieguvusi ziņa par Šveices banku atklātajiem gadsimta pirmās puses kontu sarakstiem. Tajos minēti vairāku privātpersonu vārdi un divu juridisku personu nosaukumi, kam varētu būt saistība ar Latviju. Kāds būtu jūsu komentārs centieniem atgūt naudu, kas reiz noguldīta uzņēmumu “Baltic India Rubber Company Quadrat” un “Rīgas augļūdeņu un minerālūdeņu fabrika” kontos?

— Juridiski šeit ir veidojusies tiesiska attiecība, kur viena puse ir banka, kurā noguldīta nauda un ar kuru noslēgts tā sauktais konta atvēršanas līgums, un otra puse ir konta īpašnieks.Bankai ir ne ar ko nenosacīta saistība izmaksāt šo summu tai personai, kura var pierādīt, ka ir konta īpašniece. No šī viedokļa prasījumu acīmredzot nepārtrauc nekāds noilgums, jo nekādi notikumi no bankas viedokļa nav iestājušies un šeit būtiskas lomas nav arī apstāklim, ka šos noguldījumus neviens tik ilgi nav pieprasījis. Tātad atliek tikai pierādīt juridisko pēctecību. Bet tas acīmredzot šajā gadījumā nebūs tik vienkārši.

Pašlaik ir zināms, ka iesniegt pieprasījumus uz šiem kontiem gatavojas šādi uzņēmumi — “Rīgas alus” un “Veldze” — uz “Rīgas augļūdeņu un minerālūdeņu fabrikas” kontā noguldītajiem līdzekļiem un akciju sabiedrība “Kvadrāts” — uz “Baltic India Rubber Company Quadrat” kontu. Tomēr, manuprāt, šeit var rasties grūtības ar juridiskās pēctecības pierādīšanu.

Pirmkārt, problemātisks šķiet fakts, ka uz minētajiem kontiem pretendē tieši šie uzņēmumi, jo, piemēram, pēc Uzņēmumu reģistra ziņām pašlaik ir reģistrēti vismaz vairāk nekā desmit uzņēmumi ar nosaukumu, kurā parādās vārds “kvadrāts” — kāpēc lai uz šo kontu pretendētu tieši visiem mums zināmais “Kvadrāts”? Tikai atsaucoties uz to kā uz vispārzināmu faktu?

Arī 1940. gada 25. jūlijā Latvijas Padomju Sociālistiskajā Republikā pieņemtais likums “Par banku un lielo rūpniecības uzņēmumu nacionalizāciju” nedod skaidrus pierādījumus, jo sarakstā ar 271. kārtas numuru gan tiek minēts uzņēmums ar tieši šādu nosaukumu — “Baltic India Rubber Company Quadrat”, bet tam ir pilnīgi cita adrese — Vecpilsētas ielā 12, nevis Maskavas ielā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!