• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents, valdībai atkāpjoties. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.1997., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30160

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents, valdībai atkāpjoties (turpinājums)

Vēl šajā numurā

29.07.1997., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents, valdībai atkāpjoties

Vakar, 28.jūlijā, pl.19.35 Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Guntis Ulmanis sarunā ar presi 1997.gada 25.jūlijā pl.18.45 —

pēc tikšanās ar valdību veidojošo partiju “Latvijas ceļš”, “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK, Demokrātiskās partijas “Saimnieks”, Latvijas Zemnieku savienības pārstāvjiem

Šodien pēc trīs valdību veidojošo partiju priekšlikuma, kam vēlāk pievienojās ceturtā partija, es tikos ar šo partiju pārstāvjiem. Katru partiju pārstāvēja partijas priekšsēdētājs un frakcijas vadītājs un informēja par savu pieņemto lēmumu — izstāšanos no valdības koalīcijas. Tas, protams, izraisa tālāku ķēdes reakciju. Braucot no Liepājas, man piezvanīja Ministru prezidents un paziņoja par savu lēmumu demisionēt.

Politiskie spēki šodien apliecināja gatavību no sava vidus izvirzīt jaunu premjerministra kandidātu. Es domāju, ka šai valdībai vēl bija diezgan lielas iespējas strādāt esošā premjerministra vadībā. Bet es respektēju politisko spēku vienoto viedokli, un tas mums liek darboties atbilstoši Satversmei. Kāpēc man ir tāds viedoklis, ka šī valdība varēja strādāt? — Nemainās programma, nemainās valdību veidojošās partijas. Visas partijas par Šķēles darbu dod izcilas atsauksmes. Un es uzskatu, ka partiju un premjerministra pašreizējā dialogā un daudz atklātākā, tiešākā sarunā varēja un vajadzēja atrast kompromisa risinājumu. Šai valdībai vajadzēja vēl padarīt to, ko tā bija un ir uzņēmusies. Bet es vēlreiz atkārtoju — politiskie spēki ir pieņēmuši šādu lēmumu. Protams, premjerministrs pie tukša galda strādāt nevar.

Es partijām lūdzu līdz noteiktam laikam, tas lai paliek katras partijas ziņā, izteikt savu viedokli par iespējamo kandidātu Ministru prezidenta amatam. Ir skaidrs, ka tagad jāizvirza kandidāts no politisko spēku vidus, un šiem politiskajiem spēkiem ir arī jāatbild par gatavību darboties šajā situācijā.

Mēs runājām arī par to, ka šobrīd nedrīkst tikt pārtraukts valdības darbs.

Valsts prezidenta preses dienests

Guntis Ulmanis un partiju pārstāvji sarunā ar presi 1997.gada 25.jūlijā pl.18.45 —

pēc Valsts prezidenta tikšanās ar politisko partiju pārstāvjiem

Piektdien, 25.jūlijā, pievakarē Rīgas pilī notika gandrīz pusotru stundu ilga Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa saruna ar četru valdību veidojošo partiju un Saeimas frakciju vadītājiem. Tūdaļ pēc apspriedes vispirms par tās gaitu un rezultātiem informēja partijas “Latvijas ceļš” priekšsēdētājs Valdis Birkavs un Demokrātiskās partijas “Saimnieks” priekšsēdētājs Ziedonis Čevers.

Frakciju vārdā tikšanos ar Valsts prezidentu komentēja Ziedonis Čevers:

— Es domāju, ka šodien mēs kopīgi konstatējām vienu būtisku lietu — akcentējām, ka Satversme ir nemainīga, akcentējām, ka parlaments sastāv no likumīgi ievēlētiem deputātiem, ko izvirzījušas politiskās partijas, kas arī ir Latvijas demokrātijas pamatakmens. Te mūsu un Valsts prezidenta viedokļi bija negrozāmi. Es domāju, ļoti būtiski bija arī tas, ka mēs konstatējām, ka šobrīd ir iestājies tas periods, par ko Valsts prezidents un arī valdību veidojošo partiju vadītāji varēja tikai sapņot pirms diviem gadiem. Pašlaik politiskās partijas ir tādos augstumos savā izaugsmē un attīstībā, ka tās ir gatavas uzklausīt viena otru, vienoties un turpināt jau pirms diviem gadiem un pirms gada ielikto savas mērķprogrammas realizācijā, kas saucas Valdības deklarācija.

Jautājums: — Kā Valsts prezidents vērtēja partiju lēmumu par izstāšanos no valdības?

Ziedonis Čevers: — Domāju, ka šobrīd vēl būtu pārsteidzīgi dot vērtējumus. Tie nāks pēc katras partijas konferences. Pēc tam, kad Valsts prezidents detalizēti iepazīsies ar šo situāciju.

Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa preses konference Rīgas Pilī piektdien, 25. jūlijā, — pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!