• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Turpinot lielo valsts uzņēmumu privatizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.07.1997., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30145

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ūdens - vienam, urbums - citam

Vēl šajā numurā

24.07.1997., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Turpinot lielo valsts uzņēmumu privatizāciju

Preses konference Privatizācijas aģentūrā

Latvijas Privatizācijas aģentūrā turpinās darbs pie lielo valsts uzņēmumu — “Latvijas kuģniecība”, “Ventspils nafta”, “Latvenergo”, “VEF” sagatavošanas privatizācijai.

Starptautiskā auditorfirma “Coopers & Lybrand” pagājušonedēļ iesniegusi Latvijas kuģniecības (LK) novērtējuma projektu, kas uzņēmuma padomes sēdē tiks izskatīts un izanalizēts ar domu — sagatavot galīgo novērtējumu līdz augusta beigām, kad ar to piedāvās iepazīties potenciālos pircējus.

Par otra milzeņa — “Ventspils naftas” (VN) akciju ieplānoto nodošanu publiskajam piedāvājumam augusta vidū radušās nelielas šaubas, kuru pamatā pašreizējā ažiotāža ap VN un LaSam apvienošanos, kas tāpēc atlikta. LPA pieprasījusi Finansu ministrijas paskaidrojumus par jaunizveidoto sabiedrību legalitāti. Tas nepieciešams, lai starptautiskās auditoru un juridiskās firmas spētu sagatavot apvienošanas dokumentus. Neizdošanās gadījumā paredzēts publiskā piedāvājuma gaitu nepārtraukt, bet piedāvāt VN kāda cita uzņēmuma akcijas.

Zināmi sarežģījumi radušies arī ap monopoluzņēmuma “Latvenergo” privatizācijas projektu. LPA esot vairākkārt sniegusi prokuratūrā paskaidrojumus par uzņēmuma parādu lietām. “Latvenergo” auditvērtējumu gatavo starptautiskā firma “Deloitte & Touche”, kas paredzējusi līdz 31. augustam ar sagatavoto ziņojumu iepazīstināt “Latvenergo” valdi un padomi. Tā kā šis projekts nebūs no vienkāršajiem, un jau tagad neskaidrību pietiek, 31. jūlijā uz kopīgu semināru tiek kopā pulcināti priekšlikumu iesniedzēji, lai vispusīgi izvērtētu projekta koncepciju.

Daudzpakāpju sarežģītību sola iecerētā monopoluzņēmuma “Lattelekom” privatizācija, kura paredz pārskaitīt jumta līgumu starp Latvijas valsti un stratēģisko investoru, samazinot tā termiņu no 2013. uz 2003. gadu. Diemžēl šis solis dos ne tikai labumu — likvidēs neierobežoto monopolu sakaru nozarē, bet arī apturēs vai krietni ierobežos iecerēto telekomunikāciju modernizāciju valstī. Sekojot privatizācijas plāniem, aģentūra cer līdz nākamā gada jūlijam pabeigt valstij piederošo kapitāla daļu samazināšanu pārdošanas ceļā, tā pārveidojot esošo SIA akciju sabiedrībā.

Teorētiski uzsākta arī akciju sabiedrības “VEF” valsts kapitāla daļu jeb atsevišķo uzņēmumu sadalīšana privatizēšanai. Sarežģījumus radot kreditoru prasības, kuru neesot maz, kā arī atsevišķo ražošanas un saimniecisko struktūru (poliklīnika, sporta centrs, rūpnīca “Tranzistors”) dažādais finansiālais stāvoklis. Dažā gadījumā vēl varot cerēt uz veiksmīgu biznesa plānu, bet citā — tikai savlaicīgu maksātnespējas vai bankrota pasludināšanu. LPA grib iecelt VEFam savus pilnvarniekus, kuru uzdevums būtu pārzināt gan katru struktūrvienību atsevišķi, gan arī uzņēmuma eksistenci kopumā.

Kā īpaši atzīmējamu faktu LPA ģenerāldirektors Jānis Naglis uzsvēra igauņu investoru ienākšanu Latvijā. Un to, ka pusi no pašreiz Latvijā investētajiem desmit miljoniem latu kaimiņi pieteikuši dot par farmaceitiskā uzņēmuma “Grindex” akciju kontrolpaketi (51%).

Ligita Liepa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!