• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrs par transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.07.1997., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30044

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Starp šiem kalniem un starp šīm lejām - mūsu Latvija

Vēl šajā numurā

17.07.1997., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Satiksmes ministrs transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu

Šajā nedēļā masu saziņas līdzekļos vairākkārt izskanējusi informācija par dažu apdrošināšanas sabiedrību neapmierinātību ar transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas procesa norisi, par ko liecina piecu apdrošināšanas sabiedrību atklātā vēstule dažām valsts institūcijām. Šai sakarā vēlos izteikt savu viedokli.

Kā pozitīvs moments jāuzsver tas, ka beidzot pēc ilgām diskusijām un daudzu problēmu atrisināšanas šis valstij un sabiedrībai nepieciešamais apdrošināšanas process ir iesācies. Protams, kā jau katra liela projekta realizācijas sākuma stadijā, arī šeit nevar iztikt bez viena otra sarežģījuma, taču skaidrs ir viens — jo ātrāk tiks ieviesta pilnīga kārtība, pilnīga uzskaite, kā arī nodrošināts maksimāli efektīvs kontroles mehānisms no valsts institūciju puses, jo labāk. Lai arī tas rada dažas neērtības gan autoīpašniekiem, gan apdrošinātājiem, labāk to izdarīt jau pašā procesa sākumā, nevis vēlāk mēģināt labot pieļautās kļūdas.

Diemžēl to negrib saprast dažas apdrošināšanas sabiedrības, kuras vēl aizvien grib strādāt ar vecām metodēm, neizprotot, ka tas ir valsts noteikts obligāts apdrošināšanas veids, kuram valsts dod ne tikai garantijas, bet arī prasa no visām šajā procesā iesaistītajām pusēm atbildību un noteiktu prasību stingru izpildi. Jāatzīmē, ka pretenzijas galvenokārt ir nevis no cilvēku, bet gan no apdrošinātājsabiedrību puses.

Valstij ir jānodrošina, ka ceļu satiksmē piedalās tikai un vienīgi transportlīdzekļi, kuru īpašnieku civiltiesiskā atbildība ir apdrošināta. Tikai tad izvairīsimies no situācijas, kad apzinīgie — t.i., tie, kas savu atbildību ir apdrošinājuši, netieši apmaksās arī neapdrošināto autovadītāju radītos kaitējumus. Pašlaik šādu kontroli un līdz ar to iepriekšminētā mērķa sasniegšanu var nodrošināt, tikai izmantojot CSDD izveidoto un uzturēto transportlīdzekļu reģistru, kurā pašlaik jau ir dati par visiem Latvijas transportlīdzekļiem.

Līdz ar to nav saprotama dažu apdrošināšanas sabiedrību nevēlēšanās nodot informāciju par veikto obligāto apdrošināšanu, pēc kuras nodošanas tad arī transportlīdzekļa īpašnieks var saņemt noteiktā parauga uzlīmi, līdzīgi kā tas ir vairumā ES valstu.

Turklāt jāuzsver, ka visam obligātās apdrošināšanas procesam ir jābūt pilnīgi caurspīdīgam un informācijai par to (iekasētajām prēmijām, izmaksām, utt.) ir jābūt visiem publiski pieejamai, ko kopīgiem spēkiem cenšas nodrošināt Satiksmes ministrija un Satiksmes birojs, bet kas diemžēl ne visiem patīk.

Ministrs V.Krištopans

1997.gada 16.jūlijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!