• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1998. gada 10. februāra noteikumi Nr. 48 "Noteikumi par valsts statistisko informāciju 1998.gadā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.1998., Nr. 42/43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/299636

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi likumā "Par pašvaldībām"

Vēl šajā numurā

18.02.1998., Nr. 42/43

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 48

Pieņemts: 10.02.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 48

Rīgā 1998.gada 10.februārī (prot. Nr. 6 9.§)

Noteikumi par valsts statistisko informāciju 1998.gadā

Izdoti saskaņā ar Valsts statistikas likuma 4. un 5.pantu

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Centrālā statistikas pārvalde iegūst, apkopo un publicē statistisko informāciju par valsts sociālo un ekonomisko stāvokli 1998.gadā.

2. Centrālā statistikas pārvalde iegūst, apkopo un publicē statistisko informāciju saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes statistiskās informācijas valsts programmā 1998.gadam (pielikums) norādīto apjomu un metodēm.

3. Centrālās statistikas pārvaldes statistiskās informācijas valsts programmā 1998.gadam paredzētās informācijas iegūšanas, apkopošanas un publicēšanas izmaksas tiek segtas no valsts budžeta 1998.gadam līdzekļiem.

4. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) un iestādes statistisko informāciju par savu darbību iesniedz Centrālajai statistikas pārvaldei vai citai valsts institūcijai, kas savas kompetences ietvaros nodarbojas ar statistiskās informācijas apkopošanu.

5. Ministrijas un citas valsts institūcijas, kā arī valsts nozīmes reģistri statistisko informāciju saskaņā ar šo noteikumu pielikumu iesniedz Centrālajai statistikas pārvaldei un nodrošina tai iespēju brīvi un bez maksas izmantot attiecīgos datus nepieciešamo pētījumu veikšanai.

6. Uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), iestādes vai valsts institūcijas vadītājs ir atbildīgs par sniegtās statistiskās informācijas pareizību.

7. Centrālā statistikas pārvalde ir atbildīga par iegūtās statistiskās informācijas apkopošanas un izmantošanas pareizību.

8. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1997.gada 21.janvāra noteikumus nr.41 "Noteikumi par valsts statistisko informāciju 1997.gadā" (Latvijas Vēstnesis, 1997, 29./30.nr.).

Ministru prezidents G.Krasts

Ekonomikas ministrs A.Sausnītis

 

Pielikums
Ministru kabineta
1998.gada 10.februāra noteikumiem Nr. 48

Centrālās statistikas pārvaldes statistiskās informācijas valsts programma 1998.gadam

Programmā lietotie saīsinājumi:

Ap vienoto Nāciju Organizācija — ANO

Apvienoto Nāciju Attīstības programma — UNDP

ANO Eiropas Ekonomiskā komisija — EEK

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija — OECD

Eiropas savienība — ES

Eiropas savienības statistikas birojs Eurostat — Eurostat

Starptautiskais valūtas fonds — IMF

Pasaules veselības aizsardzības organizācija — WHO

Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija — UNESCO

Starptautiskā darba organizācija — ILO

Pasaules dabas fonds — PDF — WWH

Vispasaules meteoroloģiskā organizācija — VMO — WMO

Programmā lietotie apzīmējumi:

*) — informācijas iegūšanā un apstrādē iesaistīti PHARE programmas līdzekļi

°) — jauna, līdz šim nebijusi informācija

°°) — informācijas saturs pilnveidots atbilstoši ES prasībām, salīdzinot ar iepriekšējo gadu

°°°) — papildināts informācijas izstrādes kopums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu

Ievads

Centrālās statistikas pārvaldes statistiskās informācijas valsts programma 1998.gadam (turpmāk — valsts programma) izstrādāta, ievērojot Valsts statistikas likuma 4.panta prasības. Valsts programmā ietverta visu veidu svarīgākā statistiskā informācija, ko Centrālā statistikas pārvalde iedalīto budžeta līdzekļu ietvaros savāc, apkopo un publicē, kā arī saņem kopsavilkumu veidā no citām valsts iestādēm un publicē savos statistiskajos izdevumos.

Valsts programmā iekļauti arī atsevišķi darbi, kuru realizācijas izdevumi daļēji vai pilnā apjomā tiek segti no PHARE nacionālās programmas fondiem. Šiem darbiem tabulās pievienota speciāla atzīme — *). Visu šo darbu veikšana ir vitāli svarīga Latvijas integrācijas procesā Eiropas savienībā, apsekojumu programmu sagatavošanā piedalījušies Eiropas attīstīto valstu un starptautisko statistikas iestāžu eksperti. PHARE līdzekļi tiek izmantoti tāpēc, ka sakarā ar intervētāju dienesta iesaistīšanu šie apsekojumi ir finansiāli ietilpīgi un Centrālajai statistikas pārvaldei iedalītie budžeta līdzekļi nenodrošina šo darbu realizāciju.

Iepazīstoties un strādājot ar valsts programmu, jāievēro atsevišķas dokumenta uzbūves īpatnības.

Valsts programma sastāv no 29 tematiskajām daļām. Pirms katras tematiskās daļas dokumentā ievietots īss metodoloģisks apraksts, ar kura palīdzību var iegūt priekšstatu par tabulā minēto rādītāju saturu un informācijas iegūšanas metodi.

Valsts programmas tabulas ir papildinātas ar jaunu aili (3.aile), kurā norādīta informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija, tādējādi dodot ieskatu par informācijas atbilstību starptautiskajiem standartiem (arī Eiropas savienības standartiem).

Dažas tematiskās daļas satur tikai informāciju, ko Centrālā statistikas pārvalde saņem no citām ministrijām un valsts iestādēm. Šajos gadījumos tabulu 4.ailē kā informācijas iegūšanas avots ir norādīta attiecīgā ministrija vai valsts iestāde, nenorādot konkrēti, ar kāda instrumentārija palīdzību informācija tiek iegūta.

Ja informāciju no respondentiem iegūst tieši Centrālā statistikas pārvalde, tad 4.ailē ir ieraksts "statistikas veidlapas" vai "apsekojuma anketa".

Ja informācija ar vienu un to pašu nosaukumu tiek sagatavota ar dažādu periodiskumu un tās iegūšanas nosacījumi (instrumentārijs, novērojamo uzņēmumu loks, novērošanas metode) dažādajos periodos nemainās, valsts programmā šī informācija tiek sniegta ar vienu ierakstu, pretējā gadījumā p a r katru periodu ir atsevišķs ieraksts.

Tabulu 6.ailē ieraksts "pilns apsekojums" nozīmē, ka attiecīgo pārskatu sniedz visi uzņēmumi, kam piemīt konkrētā apsekojamā darbība vai īpašības. Ar ierakstu "izlases apsekojums" jāsaprot, ka uzņēmumu ģenerālais kopums tiek sadalīts stratās pēc konkrētās apsekojamās darbības vai konkrētām apsekojamām īpašībām, un no šīm stratām ar vienkāršās gadījuma izlases metodi tiek atlasīti uzņēmumi, no kuriem katrs pārstāv noteiktu skaitu citu uzņēmumu ar tādām pašām pazīmēm. Atlasīto uzņēmumu apsekošanas rezultātā iegūtā informācija ar matemātisko metožu palīdzību tiek vispārināta un attiecināta uz ģenerālo kopumu. Izlases metožu lietošana ļauj samazināt informācijas iegūšanas izmaksas un nodrošina pietiekamu informācijas precizitāti. Izlases metodi statistiskās informācijas iegūšanā lieto visas attīstītās pasaules valstis.

Tabulu 7.ailē ieraksts "pa pilsētām un rajoniem" paredz informācijas izstrādi pa visām Latvijas pilsētām un rajoniem, ieraksts "pa republikas pilsētām un rajoniem" — tikai pa septiņām lielākajām Latvijas pilsētām un rajoniem.

Nacionālo kontu sistēma

Latvijai pakāpeniski pārejot uz tirgus ekonomiku un iekļaujoties starptautiskajā apritē, ļoti svarīgi ir nodrošināt makroekonomisko rādītāju salīdzināšanas iespējas ar citām valstīm. Viena no visapkopojošākajām statistikas izstrādēm ir nacionālo kontu sistēma, kas ataino gan preču, gan finansu līdzekļu apriti tautsaimniecībā, kā arī gada laikā notikušās izmaiņas. Sākot ar 1992.gadu, tiek veidoti visi nacionālo kontu sistēmas konti, ieskaitot sākuma un beigu bilances.

Autonomi tiek aprēķināts iekšzemes kopprodukts. Tā noteikšanai var būt trīs dažādas pieejas: ražošanas, pieprasījuma (izlietojuma) un ieņēmumu pieeja.

Iekšzemes kopprodukta aprēķinā, izmantojot datus par ražošanu, vispirms nosaka preču un pakalpojumu (īsāk — produkcijas) izlaidi un starppatēriņu. Preču un pakalpojumu izlaide apkopo ekonomiskās darbības rezultātus (produkcijas vērtību) par visām saimnieciskajām vienībām: preču ražošanas un pakalpojumu sfēras uzņēmumiem, organizācijām un iestādēm, iedzīvotāju personiskajām palīgsaimniecībām, individuāli nodarbinātajām personām. Preču un pakalpojumu izlaidi parasti uztver bāzes cenās, tas ir, nepieskaitot produktu nodokļu neto vērtību (kopējā nodokļu summa mī n us subsīdijas). Starppatēriņš ietver preču un pakalpojumu vērtību, kas kā ražošanas izmaksas pārskata periodā izlietotas produkcijas ražošanai. Atskaitot no preču un pakalpojumu izlaides bāzes cenās starppatēriņu, iegūstam pievienoto vērtību jeb iekšzemes kopproduktu bāzes cenās. Savukārt, pieskaitot tai produktu nodokļu neto vērtību, gūstam iekšzemes kopproduktu tirgus cenās.

Iekšzemes kopproduktu, izmantojot datus par pieprasījumu, veido valsts iekšējais izlietojums (pārvaldes un personiskie izdevumi gala patēriņam, kā arī kopkapitāla uzkrāšana) un starpība starp preču un pakalpojumu eksportu un importu. Gala patēriņa izdevumus uztver pēc izmaksu principa, tas ir, pārvaldes izdevumos ir iekļauti visi no budžeta finansētie izdevumi, ieskaitot arī tos, kas nodrošina iedzīvotājiem sniegtos individuālos bezmaksas pakalpojumus (piemēram, izglītības vai veselības aizsardzības). Personiskā gala patēriņa izdevumos ieskaita tikai tos patēriņa priekšmetus vai pakalpojumus, ko iedzīvotāji apmaksājuši no saviem līdzekļiem vai saražojuši paši.

Iekšzemes kopproduktu, izmantojot datus par ieņēmumu, nosaka, saskaitot atlīdzību nodarbinātajiem, ražošanas un importa nodokļu neto vērtību, korporatīvo uzņēmumu darbības rezultātu un jaukto kopieņēmumu. Atlīdzība nodarbinātajiem ietver aprēķināto darba algu, kā arī uzņēmēju sociālos maksājumus. Korporatīvo uzņēmumu darbības koprezultāts un jauktais kopieņēmums ir ieņēmumu veidošanas konta balansējamais postenis. Tos iegūst, no iekšzemes kopprodukta atskaitot atlīdzību nodarbināta j iem un ražošanas un importa nodokļu neto vērtību. Jauktais kopieņēmums veidojas vienpersonas (nekorporatīvos) uzņēmumos. Atšķirībā no korporatīvo uzņēmumu darbības koprezultāta jauktais kopieņēmums daļēji ietver arī darba samaksas elementus, ko veido paša īpašnieka un tā ģimenes locekļu naudā nenovērtētais darbs, jo to praktiski nav iespējams atdalīt no uzņēmējdarbības ieņēmuma.

Preču un pakalpojumu izlaide, starppatēriņš un iekšzemes kopprodukts tiek aprēķināts faktiskajās un salīdzināmās cenās. Par salīdzināmām cenām pieņemtas 1995.gada vidējās cenas. Atsevišķu nozaru ražošanas apjomus pārrēķina 1995.gada cenās, izmantojot datus par svarīgāko produkcijas veidu izmaiņām naturālā izteiksmē. Ja nav iespējams noteikt citu kvantitatīvo apjoma rādītāju, fiziskā apjoma temps pieņemts atbilstoši darbaspēka patēriņa izmaiņām.

Ja iekšzemes kopprodukta tempus nosaka, izmantojot datus par pieprasījumu, tad personīgā patēriņa izdevumus pārrēķina 1995.gada cenās, lietojot patēriņa cenu indeksus. Preču eksporta un importa apjomus nosaka, izmantojot muitas kravas deklarāciju kopsavilkumus pa 22 preču grupām par izvestās un ievestās produkcijas vērtību un apjomiem tonnās.

Nacionālo kontu sistēmu Latvijā veido atbilstoši Apvienoto Nāciju Organizācijas un citu starptautisko organizāciju izstrādātajai un 1993.gadā izdotajai rokasgrāmatai "Nacionālo kontu sistēma" (SNA-93). Nozaru klasifikācijā, sākot ar 1997.gada 1.janvāri, tiek lietota Eiropas savienības vispārējā ekonomiskās darbības klasifikācija NACE (pirmā redakcija).

Nacionālo kontu aprēķiniem galvenokārt izmanto Centrālās statistikas pārvaldes nozaru statistikas daļu apkopoto informāciju — uzņēmumu un organizāciju pārskatus, mazo uzņēmumu izlases apsekojumu rezultātus, ģimeņu budžetu apsekojumus, darbaspēka bilances aprēķinus. Daudz nepieciešamās informācijas apkopo arī citas organizācijas: Finansu ministrija (valsts un vietējo budžetu dati), Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcija, Labklājības ministrija, Latvijas Banka (banku un citu kredītiestāžu dati, monetārie d ati). Ārējais sektors nacionālo kontu sistēmā tiek veidots vienlaikus ar maksājumu bilanci, un starp šiem datiem ir pilnīga atbilstība.

Nacionālo kontu sastādīšanas metodoloģija pastāvīgi tiek pilnveidota, gan paplašinot sākotnējo informāciju, gan arī meklējot precīzākas metodes nepieciešamo nosacīto aprēķinu veikšanai.

1998.gadā vislielākā vērība tiks pievērsta precīzākas metodes ieviešanai atsevišķu nozaru, piemēram, finansu un valdības pakalpojumu fiziskā apjoma tempu noteikšanai, kā arī precīzākai inflācijas ietekmes uz krājumu izmaiņām noteikšanai. Otrs metodoloģijas pilnveidošanas virziens ietver pilnīgāku ēnu ekonomikas un citu ekonomiskās darbības veidu noteikšanu nacionālo kontu sistēmā.

Līdz šim ēnu ekonomikas apjomi tika iekļauti nacionālo kontu sistēmā kā resursu un izlietojuma pušu balansēšanas rezultāts. Izmantojot ārzemju ekspertu pieredzi (Ungārijā, Itālijā), 1998.gadā paredzēts noteikt svarīgākās ēnu ekonomikas sastāvdaļas: ar statistiskajiem pārskatiem neuztvertos preču un pakalpojumu apjo m us (celtniecībā, tirdzniecībā, sabiedriskajā ēdināšanā u.c.), neuztvertos eksporta un importa apjomus. Šos darbus būs iespējams veikt, ja tiks saņemti attīstības budžeta projektā paredzētie līdzekļi.

Nacionālo kontu sistēma

  Nr.p.k.   Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija   Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Nacionālo kontu sistēma pēc ANO pārveidotās metodoloģijas °°) ANO Centrālās statistikas pārvaldes,
Finansu ministrijas, Labklājības ministrijas,
Latvijas Bankas dati
gads aprēķini kopā Latvijā
2. Preču un pakalpojumu izlaide faktiskajās cenās un 1995.gada salīdzināmajās cenās pa nozarēm °°) Eurostat projekti
2710; 2780; 2750
- " - ceturksnis aprēķini kopā Latvijā, pa nozarēm
3. Starppatēriņš faktiskajās cenās un 1995.gada salīdzināmajās cenās pa nozarēm Eurostat projekti
2710; 2780
- " -   ceturksnis aprēķini kopā Latvijā, pa nozarēm
4.  Iekšzemes kopprodukts faktiskajās un 1995.gada salīdzināmajās cenās °°): Eurostat projekts
2510
         
  — pa nozarēm   - " - ceturksnis aprēķini kopā Latvijā
      - " - gads aprēķini kopā Latvijā
  — pa izlietojuma veidiem   - " - ceturksnis aprēķini kopā Latvijā
      - " - gads aprēķini kopā Latvijā
  — pa ieņēmumu veidiem   - " - ceturksnis aprēķini kopā Latvijā
      - " - gads aprēķini kopā Latvijā
5. Ēnu ekonomikas apjomi *) °)   Centrālās statistikas pārvaldes dati,
apsekojuma anketas, nacionālo kontu sistēma
gads  apsekojumi; kopā Latvijā
  aprēķini  
6.  Simetriskās izmaksu (izlaides tabulas *) °)  Eurostat projekts
2760
apsekojuma anketa  gads  apsekojumi; kopā Latvijā, pa nozarēm
aprēķini

Maksājumu bilance

Svarīgs tautsaimniecības sektors ir ārējā ekonomiskā darbība. Starptautisko ekonomisko sakaru uzskaitei tiek veidota detalizēta statistikas izstrāde — Latvijas maksājumu bilance, kas ietver gan tekošo maksājumu plūsmas (tekošajā kontā), gan arī finansu ieguldījumu izmaiņas sadarbībā ar pārējo pasauli. Lai nodrošinātu maksājumu bilances rādītāju salīdzināšanas iespējas ar citu valstu attiecīgajiem rādītājiem, Latvijas maksājumu bilance tiek veidota pēc Starptautiskā valūtas fonda Maksājumu bilances rokasgrāmatas piektā izdevuma (Balance of Payments Manual, Fifth edition, 1993).

Latvijas maksājumu bilance tiek veidota katru ceturksni, sākot ar datiem par 1992.gadu.

Maksājumu bilances tekošais konts paredzēts, lai atspoguļotu reālo resursu piegādes citām valstīm — nerezidentiem (eksportu) un to iegādi ārzemēs (importu). Konts sīkāk tiek iedalīts trīs grupās: preces un pakalpojumi, ieņēmumi, transferti.

Preču eksporta un importa datu galvenais avots ir ārējās tirdzniecības statistika. Savukārt datus par pakalpojumu eksportu un importu iegūst no dažādiem statistikas pārskatiem, ko iesniedz uzņēmumi un uzņēmējsabiedrības, kā arī Ārlietu ministrija. Lai pilnveidotu informāciju par ceļojumu pakalpojumu eksportu un importu, ir organizēti regulāri tūristu izdevumu izlases veida apsekojumi.

Ieņēmumu postenī ir maksājumi, kas saistīti ar nerezidentu līdzdalību ekonomiskajā darbībā. Tā ir darba samaksa nerezidentiem, kā arī ar investīcijām saistītie ieņēmumi — dividendes, procentu maksājumi u.c. Šīs informācijas avoti ir statistikas pārskati, uzņēmumu, Latvijas Bankas un kredītiestāžu peļņas un zaudējumu aprēķins, Finansu ministrijas pārskats par valdības garantēto kredītu procentu maksājumiem.

Informāciju par saņemtajiem un sniegtajiem transfertiem iegūst no Finansu ministrijas pārskatiem (par humāno un tehnisko palīdzību) un no valsts budžeta (par izmaksām starptautiskajām organizācijām).

Maksājumu bilances finansu konts paredzēts, lai atspoguļotu finansu darījumu rezultātus, kas aptver gan izmaiņas finansiālajās prasībās pret pārējo pasauli, gan saistībās ar to. Finansu konta datu avoti ir uzņēmumu, Latvijas Bankas un kredītiestāžu grāmatvedības bilances, kā arī Finansu ministrijas pārskats par valdības garantētajiem ārvalstu kredītiem.

Maksājumu bilance

  Nr.p.k.   Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija   Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Maksājumu bilance IMF, Centrālās statistikas pārvaldes, Finansu ceturksnis aprēķini;   kopā Latvijā
    Eurostat projekti ministrijas, Latvijas Bankas, kredītiestāžu,   pilns  
    4610; 4620; 4630 Ārlietu ministrijas dati, statistikas veidlapas   apsekojums  
      -"- gads aprēķini; kopā Latvijā
          pilns apsekojums  
2. Pakalpojumu eksports un imports (pēc IMF, Centrālās statistikas pārvaldes, Latvijas ceturksnis aprēķini; kopā Latvijā
  maksājumu bilances klasifikācijas) Eurostat projekts Bankas, kredītiestāžu, Finansu ministrijas,   pilns  
    4630 Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas,   apsekojums  
      Ārlietu ministrijas dati, statistikas veidlapas      
      -"- gads aprēķini; kopā Latvijā
          pilns apsekojums  
3. Ārvalstu investīcijas IMF statistikas veidlapas, kredītiestāžu dati ceturksnis pilns apsekojums; kopā Latvijā, pa ekono-
          aprēķini miskās darbības veidiem,
            pa valstīm, pa republikas
            pilsētām un rajoniem
4. Starptautiskā investīciju bilance °) IMF statistikas veidlapas, Latvijas Bankas, gads pilns apsekojums; kopā Latvijā
      kredītiestāž u, Finansu ministrijas dati   aprēķini  
      -"- ceturksnis aprēķini; kopā Latvijā
          pilns apsekojums  

Ārējā tirdzniecība

Preču eksports un imports ir ne tikai maksājumu bilances nozīmīgākā sastāvdaļa, bet arī svarīgs ekonomiskās darbības veids, kura uzskaitei ir izveidota ārējās tirdzniecības statistika. Tā veic detalizētu preču eksporta un importa uzskaiti latos, dolāros un naturālā izteiksmē gan kopā, gan pa atsevišķiem tirdzniecības partneriem.

Preču klasificēšanai izmanto Latvijas preču kombinēto nomenklatūru, kuras pamatā ir Harmonizētā preču aprakstīšanas un kodēšanas sistēma un Eiropas savienības kombinētā nomenklatūra. Ārējās tirdzniecības datu uzskaitē ir ievērotas ANO izstrādātās ārējās tirdzniecības statistikas uzskaites koncepcijas un rekomendācijas (International Trade Statistics Concepts and Definitions, UN, 1982). Izstrādājot rādītājus pa valstīm, tiek lietoti standartizētie valstu un teritoriju kodi (Standard Country and Area Codes, ISO 3166, UN, 1996).

Līdztekus eksportēto un importēto preču grupējumam pēc Harmonizētās preču aprakstīšanas un kodēšanas sistēmas tiek lietots arī preču grupējums pēc ražošanas nozarēm, atbilstoši Eiropas savienības vispārējai ekonomiskās darbības klasifikācijai NACE (pirmā redakcija). Turklāt eksportētās un importētās preces ir sagrupētas arī pēc to iespējamā izlietošanas veida saistībā ar nacionālo kontu sistēmas pamatiedaļām, izmantojot Plašo ekonomisko kategoriju klasifikāciju (BEC). Šos grupējumus izmanto, lai atvieglotu dažādus analītiskus aprēķinus.

Ārējās tirdzniecības apgrozījums aprēķināts, izmantojot informāciju no muitas kravas deklarācijām un statistikas pārskatiem.

Preču eksports ir uzrādīts faktiskajās FOB cenās. Tā ir preces cena, kuru veido preces vērtība, ieskaitot transporta un apdrošināšanas izmaksas līdz eksportētājvalsts robežai.

Preču importa dati ir uzrādīti faktiskajās CIF cenās. Tā ir preces cena, kuru veido preces vērtība, ieskaitot transporta un apdrošināšanas izmaksas līdz importētājvalsts robežai.

Ārējā tirdzniecība

 Nr.p.k.   Informācijas saturs Informācijas saturu
un metodoloģiju
koordinējošā
starptautiskā
organizācija
Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Preču eksports un imports: ANO, muitas kravas deklarācijas, statistikas pārskati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
  — kopā
(latos, ASV dolāros, naturālā izteiksmē) °°)
Eurostat projekti        
    4010; 4310; 4330;        
    4710; 4960        
    -"- -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
    -"- -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  — pa valstīm (latos, ASV dolāros, naturālā -"- -"- mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
  izteiksmē) °°)          
    -"- -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
    -"- -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  — pēc Harmonizētās preču aprakstīšanas un -"- -"- mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
  kodēšanas sistēmas un Eiropas savienības -"- -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
  kombinētās nomenklatūras (latos, ASV dolāros, -"- -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  naturālā izteiksmē) °°)          
  — pēc NACE nozarēm (latos, ASV dolāros,   -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
  naturālā izteiksmē)   -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  — pēc Plašo ekonomisko kategoriju   -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
  klasifikācijas — kapitāla, starppatēriņa, patēriņa   -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  preces (latos, ASV dolāros, naturālā izteiksmē)          
  — pa norēķinu valūtu veidiem (latos)   -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā

Valsts finanses, bankas un naudas apgrozība

Valsts finanses aptver rādītāju loku, kas ietilpst nacionālo kontu sistēmas valsts pārvaldes institucionālajā sektorā (S.13). Valsts pārvaldes iestādes tiek iedalītas divās lielās grupās: centrālās valdības iestādes un pašvaldību iestādes. Centrālo valdības iestāžu rīcībā esošais finansējums un tā izlietojums atspoguļojas valsts pamatbudžetā, valsts sociālās apdrošināšanas budžetā, kā arī citos speciālajos budžetos.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumus veido valsts mērķiem iekasējamie nodokļi, nodevas un maksājumi par budžeta institūciju sniegtajiem pakalpojumiem. Valsts pamatbudžeta ieņēmumos ietilpst arī ieņēmumi konvertējamā valūtā. Valsts pamatbudžeta izdevumu daļā ietilpst līdzekļu asignējumi noteiktām valsts vajadzībām (ieskaitot speciālā budžeta kontus) saskaņā ar ikgadējo valsts budžeta likumu, kā arī citiem likumiem. Budžeta izdevumi sagrupēti divos veidos, izmantojot funkcionālo un ekonomisko klasifikāciju. Tā izveidota atbilstoši Starptautiskā valūtas fonda 1986.gadā izdotajai Valdības finansu statistikas rokasgrāmatai.

Valsts sociālās apdrošināšanas budžeta galvenais ieņēmumu postenis ir sociālais nodoklis, kuru izlieto pensiju izmaksai un pabalstiem (ieskaitot bezdarbnieku pabalstus).

Pašvaldību iestāžu līdzekļi galvenokārt atspoguļojas pašvaldību budžetos. Pašvaldību budžetu sistēma ietver pagastu, pilsētu un rajonu budžetus. Republikas pilsētu un rajonu kopbudžetu ieņēmumi parādīti, ieskaitot budžeta līdzekļu atlikumus gada sākumā. Katras pilsētas un rajona ieņēmumi un izdevumi valūtā netiek atspoguļoti.

Banku statistikas rādītāji atspoguļo informāciju, kas nepieciešama nacionālo kontu sistēmas finansu organizāciju institucionālā sektora (S.12) aprēķināšanai. Tās pārstāv centrālā banka, kredītiestādes, apdrošināšanas sabiedrības un pensiju fondi.

Latvijas centrālā banka ir Latvijas Banka. Tās galvenais mērķis ir, īstenojot naudas politiku, regulēt naudas daudzumu apgrozībā, lai saglabātu cenu stabilitāti valstī. Latvijas Bankai ir savas rezerves konvertējamā ārvalstu valūtā, zeltā un vērtspapīros nacionālās naudas stabilitātes nodrošināšanai. Valdība tajā glabā ārvalstu valūtas (zelta) rezerves. Latvijas Banka veic arī komercbanku un pārējo kredītiestāžu darbības uzraudzību un revīziju.

Kredītiestāžu bilanču kopsavilkums aptver komercbanku, krājaizdevumu sabiedrību un ārzemju komercbanku nodaļu un pārstāvniecību kopsavilkumus.

Apdrošināšana ir darbība, ko veic apdrošinātāji (akciju sabiedrības, savstarpējās apdrošināšanas biedrības) saskaņā ar noslēgto līgumu, lai, aizsargājot apdrošinātā intereses, izmaksātu apdrošināšanas atlīdzību par līgumā paredzēto gadījumu. Apdrošināšanas objekti var būt fizisko personu dzīvība un veselība, fizisko un juridisko personu īpašums, mantiskās un nemantiskās tiesības, intereses un saistības. Apdrošināšana tiek iedalīta dzīvības apdrošināšanā un apdrošināšanas riska veidos, kas aptver visus pārējos apdrošināšanas gadījumus (transporta līdzekļu, kravu, īpašuma u.c. apdrošināšana).

Apdrošināšanas prēmija ir apdrošinātā maksājums par apdrošināšanu.

Apdrošināšanas atlīdzība dzīvības, nelaimes gadījumu un veselības apdrošināšanas veidos ir apdrošinājuma summa vai tās daļa, apdrošināšanas pabalsts, papildpensija vai cita izmaksājamā summa, kas paredzēta apdrošināšanas līgumā, bet pārējos apdrošināšanas veidos — naudas summa, ko apdrošināšanas sabiedrība izmaksā zaudējumu atlīdzināšanai.

Visu šīs iedaļas informāciju kopsavilkumu veidā sagatavo Valsts kase, Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekcija, Valsts sociālās apdrošināšanas fonds un Latvijas Banka.

Valsts finanses, bankas un naudas apgrozība

 Nr.p.k.   Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija  Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Valsts kopbudžeta izpilde °°°) Eurostat projekts Valsts kases dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
    3420; IMF        
      -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
2. Valsts pamatbudžeta izpilde pa ieņēmumu Eurostat projekts Valsts kases dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
  un izdevumu veidiem 3420; IMF        
      -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
3. Valsts speciālo budžetu izpilde Eurostat projekts Valsts kases dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
    3420; IMF        
      -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
4. Valsts sociālās apdrošināšanas budžetu izpilde Eurostat projekts Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras dati ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
    3420; IMF        
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
5. Pašvaldību pamatbudžeta izpilde pa ieņēmumu IMF Valsts kases dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
  un izdevumu veidiem un rajoniem   -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa pilsētām,
            rajoniem, pagastiem
6. Pašvaldību speciālā budžeta izpilde °°°) IMF Valsts kases dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
7. Latvijas Bankas bilance IMF Latvijas Bankas dati ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
8. Latvijas Bankas peļņas un zaudējumu aprēķins IMF Latvijas Bankas dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā
9. Latvijas Bankas noteiktie ārvalstu valūtu kursi   Latvijas Bankas dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
10. Reālais nacionālās valūtas maiņas kurss °)   Latvijas Bankas dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
11. Skaidrā nauda apgrozībā (perioda beigās) Eurostat projekti Latvijas Bankas dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
    3510; 3520        
12. Kredītiestāžu kopsavilkuma bilance IMF Latvijas Bankas dati mē nesis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
13. Kredītiestāžu peļņas un zaudējumu aprēķins IMF Latvijas Bankas dati ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
14. Banku sistēmas tīrie ārējie aktīvi, izņemot IMF Latvijas Bankas dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
  zeltu (perioda beigās)          
15. Kredītiestāžu kredītu vidējās gada likmes Eurostat projekti Latvijas Bankas dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
    3510; 3520        
      -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
16. Depozītnoguldījumu vidējās gada likmes Eurostat projekti Latvijas Bankas dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
  kredītiestādēs 3510; 3520        
      -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
17. Apdrošināšanas sabiedrību bilanču Eurostat projekts Valsts apdrošināšanas uzraudzības gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  kopsavilkums 6110 inspekcijas dati      
18. Apdrošināšanas sabiedrību parakstītās Eurostat projekts Valsts apdrošināšanas uzraudzības ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
  apdrošināšanas prēmijas dzīvības apdrošināšanā 6110 inspekcijas dati      
  un riska veidos          
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
19. Apdrošināšanas sabiedrību izmaksātā Eurostat projekts Valsts apdrošināšanas uzraudzības ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
  apdrošināšanas atlīdzība dzīvības 6110 inspekcijas dati      
  apdrošināšanā un riska veidos          
      -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā

Uzņēmumu finansu statistika

Nemateriālie ieguldījumi ir īpaša veida izmaksas, kas veiktas nākamo pārskata periodu ieņēmumu interesēs un atspoguļojas bilancē atlikuma vērtībā — no uzkrātajām izmaksām atskaitot to daļu, kas jau norakstīta pamatdarbības izmaksās. Nemateriālie ieguldījumi ir pētniecības un uzņēmuma attīstības izmaksas, par samaksu iegūtās tiesības lietot patentus un datorprogrammas u.tml. tiesības.

Pamatlīdzekļi ir uzņēmuma materiāli lietiskie ilgtermiņa ieguldījumi, kuriem lietošanas termiņš ir ilgāks par vienu gadu un kas paredzēti, lai tos izmantotu produkcijas ražošanai, pakalpojumu sniegšanai, iznomāšanai vai izīrēšanai, uzņēmuma administrācijas vajadzībām, kā arī citu pamatlīdzekļu saglabāšanas vai remonta vajadzībām. Pamatlīdzekļi tiek uzrādīti atlikušajā vērtībā, t.i., atskaitot nolietojumu.

Ilgtermiņa finansu ieguldījumi ir naudas līdzekļu ieguldījumi vērtspapīros un ilgtermiņa aizdevumos.

Krājumi sastāv no pirktajiem visu veidu materiāliem, kas iegādāti izlietošanai ražošanā, no pašu uzņēmumā saražotajiem materiāliem un pusfabrikātiem, kas ir domāti izlietošanai ražošanā, no gatavās produkcijas, kura paredzēta pārdošanai, un no pirktajām precēm, kuras paredzētas pārdošanai. Krājumu sastāvā ietver arī avansa maksājumus par precēm, nepabeigtos pasūtījumus, darba un produktīvos dzīvniekus.

Debitoru parādi ir ieņēmumi, kas attiecas uz pārskata gadu, bet saņemami pēc bilances sastādīšanas datuma.

Akciju vai daļu kapitāls (pamatkapitāls) ir:

— valsts un pašvaldību uzņēmumos — valsts (pašvaldību) īpašuma norobežotā daļa, kas nodalīta uzņēmējdarbības veikšanai;

— akciju sabiedrībās — parakstītais kapitāls, kura lielums fiksēts sabiedrības akcionāru reģistrā;

— sabiedrībās ar ierobežotu atbildību (arī kooperatīvos, paju sabiedrībās u.c.) — visu sabiedrības dalībnieku daļu vērtības kopsumma, kuras apmērs fiksēts sabiedrības statūtos.

Pašu kapitāls ir īpašuma summa, kas pieder uzņēmumam. To veido līdzekļi, ko dalībnieki uz neierobežotu laiku nodod uzņēmuma rīcībā, kā arī uzņēmuma darbības rezultātā (peļņas sadale) iegūtais līdzekļu pieaugums.

Kreditoru parādi ir izmaksas, kas attiecas uz pārskata gadu, bet izdarāmas pēc bilances sastādīšanas datuma vai tikai nākamajos gados.

Bilances pasīvs raksturo uzņēmuma līdzekļu avotus (pašu un piesaistītie līdzekļi), bet aktīvs — šo līdzekļu izvietojumu (ilgtermiņa ieguldījumi, apgrozāmie līdzekļi).

Ārkārtas peļņa vai zaudējumi pirms nodokļiem ir ārkārtas ieņēmumu un ārkārtas izmaksu saldo. Ārkārtas ieņēmumi un ārkārtas izmaksas ir ieņēmumi un izdevumi, kas nav raksturīgi konkrētā uzņēmuma pamatdarbībai, kā arī būtiski ieņēmumi un izdevumi, kas attiecas uz iepriekšējiem gadiem, bet kļuvuši zināmi pārskata gadā.

Pārskata gada peļņa vai zaudējumi pēc nodokļiem (tīrie ieņēmumi) ir peļņas vai zaudējumu summa, kura aprēķināta, saskaitot posteņos "Peļņa vai zaudējumi pirms ārkārtas posteņiem un nodokļiem" un "Ārkārtas peļņa vai zaudējumi pirms nodokļiem" uzrādītās summas un atņemot aprēķināto uzņēmuma ienākuma nodokli par pārskata gadu, kā arī pārējos nodokļus un maksājumus, ko maksā no peļņas.

Uzņēmuma maksātspēja raksturo līdzekļu struktūru un spēju segt saistības (kredītus).

Uzņēmuma likviditāte raksturo uzņēmuma iespējas ar naudu un īstermiņa vērtspapīriem vai arī visiem apgrozāmajiem līdzekļiem segt īstermiņa saistības.

Uzņēmuma aktivitāte rāda, cik intensīvi aktīvs tiek izmantots produkcijas ražošanai un pakalpojumu sniegšanai. To aprēķina kā neto apgrozījuma attiecību pret bilances aktīvu vidējo vērtību.

Rentabilitāte ir attiecība starp peļņas lielumu un kādu citu rādītāju, kurš saistīts ar attiecīgās peļņas lielumu. To aprēķina kā peļņas vai zaudējumu pirms nodokļiem vai pēc nodokļiem (tīro ieņēmumu) attiecību pret:

1) neto apgrozījumu;

2) bilances aktīva vidējo vērtību;

3) pašu kapitāla vidējo vērtību un kā bruto peļņas vai zaudējumu attiecību pret:

1) pārdotās produkcijas ražošanas izmaksām;

2) pārdotās produkcijas ražošanas izmaksu, pārdošanas un administrācijas izmaksu kopsummu.

Galvenais informācijas avots uzņēmumu finansu statistikai ir uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību gada un ceturkšņa bilance un peļņas un zaudējumu aprēķins, uz kuru pamata tiek sastādīti statistiskie pārskati.

Finansu statistikas pārskati tiek vākti no visiem valsts un pašvaldību uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām ar valsts vai pašvaldību kapitāla līdzdalību, pārējo īpašuma formu uzņēmējsabiedrībām, kurās nodarbināti 20 strādājošo un vairāk vai neto apgrozījums iepriekšējā gadā bijis virs 200 tūkst. latu. Pārējās uzņēmējsabiedrības tiek apsekotas izlases veidā, lietojot vienkāršo gadījuma izlasi, kas tiek veikta iepriekš izveidotā s stratās pēc ekonomiskās darbības veida. Tabulas 6.ailē minētais apsekojamais kopums apzīmēts ar vārdiem "kompleksais loks".

Uzņēmumu finansu statistika

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību bilances aktīvs °°):          
  to skaitā:   statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks kopā Latvijā, sabiedriskajā
  — nemateriālie ieguldījumi         un privātajā sektorā,
  — pamatlīdzekļi         pa nozarēm un
  — ilgtermiņa finansu ieguldījumi         īpašuma formām
  — krājumi          
  — debitori          
  — īstermiņa vērtspapīri un līdzdalība kapitālos          
  — naudas līdzekļi          
      statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, sabiedriskajā
            un privātajā sektorā,
            pa nozarēm un īpašuma
            formām, pa republikas
            pilsētām un rajoniem
2. Uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību bilances pasīvs °°):          
  — pašu kapitāls   statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks kopā Latvijā, sabiedriskajā
  — uzkrājumi         un privātajā sektorā,
  — kreditori         pa nozarēm un
            īpašuma formām
      statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, sabiedriskajā
            un privātajā sektorā,
pa nozarēm un īpašuma
            formām, pa republikas
            pilsētām un rajoniem
3. Uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību peļņas un   statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks kopā Latvijā, sabiedriskajā
  zaudējumu aprēķins °°)         un privātajā sektorā,
            pa nozarēm un
            īpašuma formām
      statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, sabiedriskajā
            un privātajā sektorā,
            pa nozarēm un īpašuma
            formām, pa republikas
            pilsētām un rajoniem
4. Uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātspēja   statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks kopā Latvijā, sabiedriskajā
            un privātajā sektorā,
            pa nozarēm un
            īpašuma formām
      statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, sabiedriskajā
            un privātajā sektorā,
            pa nozarēm un
            īpašuma formām
5. Uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību likviditāte   statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks kopā Latvijā, sabiedriskajā
            un privātajā sektorā,
            pa nozarēm un
            īpašuma formām
      statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, sabiedriskajā
            un privātajā sektorā,
            pa nozarēm un
            īpašuma formām
6. Uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību aktivitāte   statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks kopā Latvijā, sabiedriskajā
            un privātajā sektorā,
            pa nozarēm un
            īpašuma formām
      statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, sabiedriskajā
            un privātajā sektorā,
            pa nozarēm un
            īpašuma formām
7. Uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību rentabilitāte:   statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks kopā Latvijā, pa
  — tīro ieņēmumu attiecība pret neto apgrozījumu          nozarēm un īpašuma
  — tīro ieņēmumu attiecība pret bilances aktīva         formām
  vidējo vērtību          
  — tīro ieņēmumu attiecība pret pašu kapitāla vidējo vērtību          
  — peļņas vai zaudējumu pirms nodokļiem attiecība          
  pret neto apgrozījumu °)          
  — peļņas vai zaudējumu pirms nodokļiem attiecība          
  pret bilances aktīva vidējo vērtību °)          
  — peļņas vai zaudējumu pirms nodokļiem attiecība          
  pret pašu kapitāla vidējo vērtību °)          
      statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, sabiedriskajā
            un privātajā sektorā,
            pa nozarēm un
            īpašuma formām
8. Uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību rentabilitāte:   statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, pa
  — bruto peļņas vai zaudējumu attiecība pret         nozarēm un īpašuma
  pārdotās produkcijas ražošanas izmaksām °)         formām
  — bruto peļņas vai zaudējumu attiecība pret          
  pārdotās produkcijas ražošanas izmaksu,          
  pārdošanas un administrācijas izmaksu kopsummu °)          

Cenu statistika

Cenu statistikas galvenās funkcijas:

— atspoguļot konkrētu preču un pakalpojumu grupu vidējo cenu pārmaiņas noteiktā laikposmā,

— atspoguļot cenu struktūru konkrētai preču un pakalpojumu grupai noteiktā laikposmā,

— piedāvāt noteiktā laikposmā salīdzināmus cenu indeksus nacionālo kontu rādītāju deflācijai,

— piedāvāt cenu indeksus un pirktspējas paritātes nacionālā kopprodukta starpvalstu salīdzinājumiem.

Patēriņa cenu ind ekss (PCI) ir galvenais inflācijas mērs Latvijā. Cenu indeksa izstrāde un revīzijas veiktas ar Starptautiskā valūtas fonda pārstāvju līdzdalību. Informāciju iegūst no budžetu apsekojumiem un cenu reģistrācijas, kas tiek veikta katru mēnesi. Apsekojamo objektu reprezentativitātes pamatā ir cenu reģistrēšana aptuveni 400 precēm un pakalpojumiem, kas ir nozīmīgi iedzīvotāju izdevumos. Cenas tiek reģistrētas 15 pilsētās dažādu īpašuma formu objektos. PCI klasifikācijā tiek lietota Eiropas savienības dalībvalstīm ieteiktā Individuālā patēriņa veidu klasifikācija COICOP.

Patēriņa cenu indekss raksturo valdības ekonomiskās politikas efektivitāti, parādot cenu pārmaiņu tendences. Šo rādītāju izmanto iedzīvotāju iztikas minimuma aprēķinos, sociālo pabalstu aprēķinos, materiālo zaudējumu atlīdzinājumu indeksēšanai, kā arī dažādu ekonomisko lielumu reālo apjomu novērtēšanai, izslēdzot cenu izmaiņu ietekmi.

Ražotāju cenu indekss (RCI) raksturo ražošanas cenu izmaiņas rūpniecībā noteiktā laikposmā. Cenu indekss izveidots ar Starptautiskā valūtas fonda pārstāvju līdzdalību un ir salīdzināms ar citām valstīm. 1997.gadā cenas tika reģistrētas aptuveni 300 dažādu formu uzņēmumos. Izlasē iekļautie uzņēmumi gadā saražo aptuveni 80 % no Latvijas rūpniecības produkcijas kopapjom a . RCI klasifikācijā tiek lietota Vispārējās ekonomiskās darbības klasifikācija NACE. Ar ražotāju cenu indeksa palīdzību var prognozēt patēriņa cenu svārstību tendences.

Izlases metodes pielietošana cenu indeksu aprēķinos ļauj iegūt cenu indeksu informāciju par visām īpašuma formām, kas ir ļoti svarīgi pašreizējos apstākļos, kad pilnu informāciju ir iespējams iegūt tikai no valsts uzņēmumiem.

Būvniecības cenu indeksi raksturo būvniecības produkcijas ražošanai izpildīto darbu cenu izmaiņas pārskata periodā attiecībā pret bāzes periodu. Aprēķinot šo cenu indeksu, tiek salīdzinātas izmantoto būvmateriālu cenas, būvniecībā nodarbināto strādnieku darba samaksa, izdevumi mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai. Būvniecības cenu indeksus nosaka, pamatojot i es uz konkrētiem būvniecības objektiem(pārstāvjiem (unificētiem būvniecības modeļiem). Datus par celtniecības resursu izmaksām iegūst no būvuzņēmumiem. Tiek apsekots aptuveni 30 % no būvfirmu kopskaita. Ziņas par būvmateriālu cenām tiek vāktas arī no tird z niecības uzņēmumiem.

Eksporta un importa cenu indeksu aprēķini nacionālo kontu sistēmai piedāvā datus makroekonomiskajai prognozēšanai un modelēšanai, kā arī maksājumu bilances analīzei. Starptautiskajā praksē šos indeksus lieto kā nacionālo kontu deflatorus un kā konkurentspējas mēru. Šie indeksi ļauj analizēt ārējās tirdzniecības ietekmi uz inflācijas procesiem.

Eksporta cenu indekss raksturo eksporta vērtības izmaiņas sakarā ar cenu izmaiņām. Indeksa aprēķināšanai tiek lietota starptautiski atzīta metodoloģija. Informāciju eksporta cenu indeksa aprēķinam galvenokārt iegūst no muitas kravas deklarācijām. Izlasē ir iekļautas aptuveni 400 Latvijas preču kombinētās nomenklatūras pozīciju, kam eksporta apjoms vidēji mēnesī pārsniedza 20 tūkst. latu. Šo pozīci j u īpatsvars valsts eksportā pārsniedz 80 %.

Importa cenu indekss raksturo importa vērtības izmaiņas uz cenu rēķina. Indeksa aprēķiniem paredzēts lietot savstarpēji saistītas informācijas metodi, kad daļai no atlasītajām, importā nozīmīgākajām precēm (galvenokārt viendabīgām precēm) izmanto informāciju no muitas kravas deklarācijām, bet pārējām importa precēm cenu informāciju iegūst, regulāri aptaujājot lielākos uzņēmumus importētājus.

Lopkopības un augkopības produktu vidējās iepirkuma cenas ir vidējās vienošanās cenas, par kurām pieņemšanas un pārstrādes uzņēmumi un uzņēmējsabiedrības iepērk lopkopības un augkopības produkciju no visu veidu saimniecībām attiecīgajā laikposmā.

Datus par lopkopības produktu (lopu un putnu) iepirkumu un piena iepirkumu iesniedz gaļas kombināti, statūtsabiedrības, kopdarbības CS "Turība", valsts piena kombināti, pienotavas, sviesta un siera rūpnīcas un piensaimnieku sabiedrības katru mēnesi.

Datus par graudu iepirkumu iesniedz labības pieņemšanas un pārstrādes uzņēmumi, uzņēmējsabiedrības vienreiz mēnesī augustā, septembrī, oktobrī, novembrī un decembrī, par cukurbiešu iepirkumu — cukurfabrikas vienreiz mēnesī oktobrī, novembrī un decembrī, par linu iepirkumu — linu fabrikas vienu reizi gada beigās.

Cenu statistika

 Nr.p.k.  Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju  koordinējošā starptautiskā organizācija  Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Patēriņa cenu indeksa aprēķins IMF cenu reģistrācija mēnesis izlases apsekojums kopā Latvijā, pa
            galvenajiem preču un
            pakalpojumu veidiem
          15 rajonu centros  
2. Rūpniecības produkcijas ražotāju cenu IMF statistikas veidlapas mēnesis izlases apsekojums kopā Latvijā, pa
  indeksu aprēķins       (cenas tiek reģistrētas rūpniecības nozarēm
          aptuveni 300 uzņē-  
          mumos)  
3. Eksporta cenu indeksu aprēķins   muitas kravas deklarācijas ceturksnis izlases apsekojums kopā Latvijā, pa
          (aptuveni 400 svarīgākajām preču
          Latvijas preču grupām
          kombinētās  
          nomenklatūras  
          9-zīmju pozīciju)  
4. Importa cenu indeksu aprēķins °) *)   muitas kravas deklarācijas, ceturksnis izlases apsekojums kopā Latvijā, pa
      statistikas veidlapas     svarīgākajām preču
            grupām
5. Būvniecības cenu indeksi   statistikas veidlapas ceturksnis izlases apsekojums kopā Latvijā, pa
          (informāciju sniedz unificētiem
          aptuveni 180 būvniecības
          uzņēmumu) modeļiem
6. Lauksaimniecības produktu vidējās iepirkuma   statistikas veidlapas mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  cenas un to indeksi         rajoniem
  — graudi          
  — cukurbietes          
  — lini          
  — lopi, putni          
  — piens          

Demogrāfiskā statistika

Demogrāfiskajā statistikā tiek apkopoti un izstrādāti šādi galvenie rādītāji:

— dzimušo skaits,

— mirušo skaits,

— mirušo zīdaiņu skaits,

— iedzīvotāju dabiskais pieaugums,

— reģistrēto laulību skaits,

— šķirto laulību skaits,

— iedzīvotāju dzimuma un vecuma struktūra,

— iedzīvotāju nacionālais sastāvs,

— vidējais paredzamais mūža ilgums,

— imigrantu, emigrantu un migrantu skaits u.c.

Mirušo zīdaiņu skaitā ietver bērnus, kas miruši pirmajā dzīves gadā.

Iedzīvotāju dabiskais pieaugums ir starpība starp attiecīgajā laikposmā dzimušo un mirušo skaitu (pēdējos gados šis rādītājs mūsu valstī ir ar mīnus zīmi, jo mirušo skaits ir lielāks nekā dzimušo skaits).

Reģistrēto laulību skaitā ietver gan pilsētu un pagastu dzimtsarakstu iestādēs, gan baznīcās (kurām konfesijām un draudzēm atbilstoši likumam "Par civilstāvokļa aktiem" tādas tiesības dotas) noslēgtās laulības.

Laulība tiek uzskatīta par šķirtu, ja par to ir likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums.

Iedzīvotāju nacionālā sastāva aprēķins katra gada sākumā balstīts uz 1989.gada tautas skaitīšanas datiem un turpmākajos gados notikušajām izmaiņām gan dabiskās kustības, gan migrācijas rezultātā.

Vidējais paredzamais mūža ilgums parāda gadu skaitu, kuru nodzīvotu aprēķina periodā (gadā) dzimušie, ja viņu dzīves laikā mirstības līmenis katrā vecumā paliktu tāds, kāds tas bija dzimšanas gadā.

Sākot ar 1996.gada datiem, iedzīvotāju mirstības cēloņu klasifikācija un statistiskā apstrāde tiek veikta, pamatojoties uz Pasaules veselības aizsardzības organizācijas apstiprināto Starptautisko statistisko slimību un veselības problēmu klasifikāciju (desmitā redakcija), kas ļauj iegūt daudz detalizētāku un pilnībā starptautiski salīdzināmu informāciju šajā jomā.

imigranti (ilgtermiņa imigranti) tiek uzskaitītas personas, kuras likumos un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ieradušās Latvijā no citām valstīm ar nodomu palikt te uz pastāvīgu dzīvi un pierakstītas attiecīgās pašvaldības teritorijā.

emigranti (ilgtermiņa emigranti) tiek uzskaitītas personas, kuras likumos un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izbraukušas no Latvijas uz citu valsti ar nodomu palikt tur uz pastāvīgu dzīvi.

migranti (ilgtermiņa migranti) valsts iekšējā migrācijā tiek uzskaitītas personas, kuras mainījušas savu pastāvīgo dzīvesvietu Latvijā, pēc pierakstīšanās attiecīgās pašvaldības institūcijā jaunajā dzīvesvietā (izņemot gadījumu, ja persona maina dzīvesvietu vienas pilsētas robežās vai no viena pagasta uz citu vi e na administratīvā rajona robežās).

Centrālās statistikas pārvaldes vāktie demogrāfiskās statistikas dati pamatos atbilst ANO, kā arī Eiropas starptautisko organizāciju definīcijām un rekomendācijām un ir salīdzināmi ar citu valstu attiecīgajiem datiem. Arī aprēķinos, piemēram, mirstības un paredzamā mūža ilguma tabulu aprēķināšanai tiek lietota ANO izstrādātā programmpakete "Mortpak-Lite". Sākot ar 1991.gadu, dzimstības un zīdaiņu mirstības uzskaite notiek atbilstoši Pasaules veselības aizsardzības organizācijas rekomendācijām. Pilnībā starptautiski salīdzināmi ir arī dati par iedzīvotāju mirstības cēloņiem, ilgtermiņa migrāciju u.c.

Sākotnējā demogrāfiskās statistikas informācija tiek iegūta no civilstāvokļa aktu reģistriem, kuri tiek sastādīti dzimtsarakstu iestādēs un katra ceturkšņa beigās iesniegti pilsētu un rajonu valsts statistikas nodaļām, no migrācijas statistiskās uzskaites taloniem, kurus valdības noteiktajā kārtībā aizpilda pašvaldību institūcijas un katru mēnesi iesniedz valsts statistikas iestādēm, no ārstu izsniegtām apliecībām par nāves gadījumiem (arī perinatālās nāves gadījumiem) u.c. avotiem.

Informācijas iegūšanas metode — pilns apsekojums. Šai metodei ir viens izņēmums migrācijas statistikā — ja persona maina dzīvesvietu vienas pilsētas robežās vai no viena pagasta uz citu viena administratīvā rajona robežās, tā migrācijas statistikā netiek uzskaitīta. Šī kārtība atbilst starptautisko organizāciju rekomendācijām ilgtermiņa migrācijas statistikā.

Apkopoto informāciju plaši lieto valsts institūcijas, pašvaldības, bibliotēkas, kā arī uzņēmējsabiedrības un atsevišķas personas. Tiek nodrošināta tās pieejamība arī zinātniekiem(demogrāfiem un augstskolu studentiem.

Lai labāk apmierinātu potenciālo informācijas lietotāju vajadzības, tiek paplašināts teritoriālo grupējumu klāsts, kā arī informācijas sagatavošana uz tehniskajiem informācijas nesējiem (disketēm).

Demogrāfiskā statistika

 Nr.p.k.  Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija  Informācijas iegūšanas avots Periodiskums  Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Pastāvīgo iedzīvotāju skaits 1998.gada Eurostat projekts Centrālās statistikas pārvaldes aprēķins gads aprēķins kopā Latvijā, Rīgā, pa
  sākumā un vidēji 1997.gadā 7510       pilsētām, rajoniem un
            pagastiem
  — katra ceturkšņa sākumā    -"- ceturksnis aprēķins kopā Latvijā, pa
            republikas pilsētām
            un rajoniem
  — katra mēneša sākumā     -"-  mēnesis aprēķins kopā Latvijā, Rīgā
2. Iedzīvotāju dabiskās kustības (dzimušo un Eurostat projekts        
  mirušo skaits) rādītāji 7510        
  — dzimušo un mirušo cilvēku skaits   civilstāvokļa aktu reģistri, apliecības par mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
      nāves gadījumiem      
      -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa 
            pilsētām un rajoniem 
  — dabiskās kustības rādītāji grupējumos pēc   -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  dažādām sociālekonomiskajām un         pilsētām, rajoniem un
  demogrāfiskajām pazīmēm         pagastiem
3. Noslēgto un šķirto laulību skaits pēc dažādām Eurostat projekts civilstāvokļa aktu reģistri, izraksti gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  sociālekonomiskajām un 7510 no tiesu spriedumiem     pilsētām, rajoniem un 
  demogrāfiskajām pazīmēm         pagastiem
4. Iedzīvotāju ilgtermiņa migrācijas rādītāji Eurostat projekts        
    7530        
  — pierakstīto un izrakstīto personu skaits   migrācijas statistiskās uzskaites taloni mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā, Rīgā
      -"- ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
            pilsētām un rajoniem
  — migrācijas rādītāji pēc dažādām sociālekonomiskajām un demogrāfiskajām pazīmēm

 

  migrācijas statistiskās uzskaites taloni, gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
    Iekšlietu ministrijas Pilsonības un     pilsētām un rajoniem
    migrācijas lietu pārvaldes dati      
5. Iedzīvotāju dzimuma struktūras un vecuma Eurostat projekts Centrālās statistikas pārvaldes aprēķins gads aprēķins kopā Latvijā, pa
  struktūras (ar viena gada intervālu) aprēķini 7510       republikas pilsētām
  pēc stāvokļa uz 1998.gada sākumu         un rajoniem
6. Iedzīvotāju nacionālā sastāva aprēķins pēc   Centrālās statistikas pārvaldes aprēķins gads aprēķins kopā Latvijā, pa
  stāvokļa uz 1998.gada sākumu         republikas pilsētām
            un rajoniem
7. Iedzīvotāju paredzamā mūža ilguma aprēķins Eurostat projekts Centrālās statistikas pārvaldes aprēķins gads aprēķins kopā Latvijā, Rīgā,
    7510       pilsētās un laukos
8. Iedzīvotāju mirstības cēloņi (darbs tiek veikts WHO, miršanas reģistri, apliecības par nāves gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  kopīgi ar Labklājības ministrijas Veselības Eurostat projekts gadījumiem     republikas pilsētām
  statistikas, informācijas un medicīnas 7510       un rajoniem
  tehnoloģiju centra Medicīnas statistikas biroju)          
9. Valstī notiekošo administratīvi teritoriālo   likumi, Ministru kabineta noteikumi gads aprēķins rajoni, pilsētas,
  izmaiņu uzskaite un ar tām saistītie iedzīvotāju         pagasti, lauku
  skaita izmaiņu aprēķini pa atsevišķām         apdzīvotās vietas
  administratīvajām teritorijām          
10. Informācija pašvaldību finansu izlīdzināšanas   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums rajoni, pilsētas,
  sistēmas aprēķiniem °)         pagasti
11. Informācija īpaši atbalstāmo reģionu statusa   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums rajoni, pilsētas,
  piešķiršanai °)         pagasti
12. Starptautisko organizāciju nodrošināšana ar Eurostat projekti Centrālās statistikas pārvaldes aprēķini gads aprēķins atbilstoši Eurostat,
  statistisko informāciju, to skaitā datu 7510; 7530       ANO, Eiropas
  sagatavošana Eurostat demogrāfiskās un         padomes programmai
  migrācijas statistikas datu bāzei          
13. 2000.gada tautas skaitīšanas sagatavošanas Eurostat projekts   visu gadu    
  darbi (skaitīšanas programma, metodoloģiskie 7520   saskaņā ar    
  un organizācijas dokumenti, programmapgāda     speciālu    
  izstrāde, II izmēģinājuma tautas skaitīšana u.c.)     plānu    

Izglītības un zinātnes statistika

Izglītības statistikas galvenie rādītāji:

— izglītības iestāžu skaits,

— skolēnu, audzēkņu, studentu vai klausītāju skaits,

— uzņemšanas rezultāti mācību iestādēs,

— mācību iestāžu absolventu skaits,

— pedagoģiskais personāls u.c.

Izglītības iestāde — valsts, pašvaldību, sabiedrisko organizāciju vai citu juridisko personu dibināta iestāde, kas īsteno izglītības programmas.

Izglītojamais — skolēns, audzēknis, students, klausītājs, kas iegūst izglītību mācību iestādē.

Pedagogs — persona, kurai ir atbilstoša izglītība un profesionālā meistarība un kura veic izglītošanas darbu izglītības iestādē vai licencētā privātpraksē.

Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati ir iespēju robežās tuvināti starptautiskās izglītības klasifikācijas (ISCED) prasībām. Sākot ar 1997.gadu, mācību programmu grupēšanai tiks izmantota Nacionālā izglītības klasifikācija, kuru izstrādājuši Izglītības un zinātnes ministrijas darbinieki.

Informācija tiek apkopota par visām izglītības iestādēm, kuras ieguvušas licenci Izglītības un zinātnes ministrijā.

Informāciju par vispārizglītojošām skolām (izņemot privātskolas) apkopo Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības stratēģijas un informācijas departamenta Informācijas nodaļas darbinieki. Informāciju par pirmsskolas bērnu iestādēm, privātskolām, arodskolām, vidējām speciālajām mācību iestādēm, augstskolām un pieaugušo apmācības iestādēm apkopo Centrālā statistikas pārvalde. Informācijas iegūšanas metode — pilns apsekojums.

Zinātnes statistikas galvenie rādītāji:

— zinātnisko darbinieku (to skaitā zinātnieku), tehniķu un laborantu skaits,

— zinātnisko darbinieku skaits pa zinātņu nozarēm,

— veikto zinātniski tehnisko darbu apjoms,

— zinātniski tehnisko darbu ievedums un izvedums,

— zinātnisko iestāžu finansu rādītāji,

— zinātnisko iestāžu līdzdalība starptautiskos sadarbības projektos,

— doktorantūru darbība u.c.

Zinātnieki — profesionāli speciālisti, kuri nodarbojas ar jaunu zināšanu, produktu, procesu, metožu un sistēmu formulēšanu vai radīšanu un atbilstošu projektu vadīšanu.

Zinātniski tehniskā darbība — sistemātiska darbība, kas cieši saistīta ar zināšanu iegūšanu, to tālāku attīstīšanu, izplatīšanu un pielietošanu visās jomās. Tā ietver tādus darbības veidus kā zinātniskie pētījumi, zinātniski tehniskā izglītošana, zinātniski tehnisko pakalpojum u sniegšana u.c.

Zinātnisko iestāžu statistiskie pārskati veidoti, izmantojot "Frascati Manual 1992" un "Manual for Statistics on Scientific and Technological Activities". Apkopotā informācija ir salīdzināma ar citu valstu attiecīgo informāciju.

Lai aprēķinātu zinātnisko darbinieku skaitu, tiek aprēķināts nosacīts rādītājs — pilns darba laika ekvivalents (PLE). Lai to veiktu, zinātniskie darbinieki nosacīti jāsadala piecās grupās:

A — zinātniski tehniskie darbi veikti

<10 % no gada darba laika fonda

B — z inātniski tehniskie darbi veikti

10–40 % no gada darba laika fonda

C — zinātniski tehniskie darbi veikti

41–60 % no gada darba laika fonda

D — zinātniski tehniskie darbi veikti

61–90 % no gada darba laika fonda

E — zinātniski tehniskie darbi veikti

>90 % no gada darba laika fonda

PLE = 0xA + 1/4xB + 1/2xC + 3/4xD + E

Informācijas iegūšanas metode — pilns apsekojums. Informācija tiek iegūta gan no zinātniskajām organizācijām, gan no augstskolām un uzņēmējsabiedrībām, kuru pamatdarbība ir zinātniskie pētījumi un pakalpojumi. Sākot ar 1997.gadu, tiek iegūta informācija no tiem uzņēmumiem, kuru pamatdarbība nav zinātne, bet daļa no to līdzekļiem tiek novirzīta zinātniskiem pētījumiem.

Sporta statistikas galvenie rādītāji:

— sporta organizāciju skaits,

— sporta bāzu skaits,

— dalībnieku skaits sporta kolektīvos, klubos, sporta skolās, sekcijās u.c.

Informāciju par sportu apkopo Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta pārvalde.

Izglītības un zinātnes statistika

Nr.p.k.  Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums 
1 2 3 4 5 6 7
1. Vispārizglītojošo dienas skolu darbības rādītāji UNESCO, Izglītības un zinātnes gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  (dati apkopoti kopīgi ar Izglītības un zinātnes Eurostat projekts ministrijas dati       pilsētām, rajoniem,
  ministriju): 7110       pagastiem un Rīgas
  — skolēnu skaits         rajoniem, pa īpašuma
  — skolēnu sadalījums pa vecuma un klašu         veidiem
  grupām, pēc apmācību valodas          
  — pedagoģiskais personāls          
  — otrgadnieku skaits          
  — skolu absolventi          
  — svešvalodas apmācība          
2. Vakarskolu darbības rādītāji: UNESCO, Izglītības un zinātnes gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — skolēnu skaits Eurostat projekts ministrijas dati       pilsētām, rajoniem,
  — skolēnu uzņemšana 7110       pagastiem un Rīgas
  — izlaidums         rajoniem
  — pedagoģiskie darbinieki u.c.          
3. Pirmsskolas vecuma bērnu iestāžu darba rādītāji: UNESCO, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — pirmsskolas vecuma bērnu iestāžu skaits Eurostat projekts       pilsētām, rajoniem,
  — bērnu skaits, vecums, tautība 7110       pagastiem un Rīgas
  — apmācību valoda         rajoniem, pa īpašuma
  — vietu un grupu skaits         veidiem
  — pirmsskolas vecuma bērnu iestāžu darbinieki          
4. Augstskolu darbības rādītāji °° ): UNESCO, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — studentu skaits pa studiju programmām Eurostat projekts       republikas pilsētām,
  — studentu skaits pa kursiem 7110       rajoniem un Rīgas
  — uzņemšanas rezultāti         rajoniem, pa īpašuma
  — izlaidums         formām
  — mācību personāls          
  — studentu skaits, kas ieradušies no ārzemēm          
  — maģistrantūru darbība          
5. Vidējo speciālo mācību iestāžu darbības rādītāji °°): UNESCO, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — audzēkņu skaits pa specialitātēm Eurostat projekts       pilsētām, rajoniem un
  — audzēkņu skaits pa kursiem 7110       Rīgas rajoniem, pa
  — audzēkņu skaits pēc vecuma         īpašuma formām
  — izlaidums          
  — uzņemšanas rezultāti          
  — darbinieki u.c.          
6. Arodskolu darbības rādītāji °°): UNESCO, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — audzēkņu skaits pa specialitātēm Eurostat projekts       pilsētām, rajoniem un
  — audzēkņu skaits pa kursiem 7110       Rīgas rajoniem, pa
  — audzēkņu skaits pēc vecuma         īpašuma formām
  — izlaidums          
  — uzņemšanas rezultāti          
  — darbinieki u.c.          
7. Ārpusskolas iestāžu darbības rādītāji:   Izglītības un zinātnes gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — pulciņu skaits un bērnu skaits tajos   ministrijas dati     republikas pilsētām,
  — pedagoģiskie darbinieki         rajoniem un Rīgas
            rajoniem, pa īpašuma
            formām
8. Bērnu mūzikas skolu un mākslas skolu   Kultūras ministrijas dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  darbības rādītāji:         republikas pilsētām,
  — audzēkņu skaits         rajoniem un Rīgas
  — pedagoģisko darbinieku skaits u.c.         rajoniem, pagastiem,
            pa īpašuma formām
9. Pieaugušo apmācības iestāžu darbības   statistikas veidlapas pusgads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  rādītāji         republikas pilsētām,
            rajoniem, pagastiem
10. Zinātnisko iestāžu darbības rādītāji: UNDP, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — zinātnisko iestāžu skaits Eurostat projekts       republikas pilsētām,
  — zinātnisko darbinieku, tehniķu un laborantu skaits 6510       pa īpašuma formām
  — zinātniski tehniskās produkcijas apjoms          
  — zinātniski tehniskās produkcijas ievedums          
  un izvedums          
11. Doktorantūru darbības rādītāji: UNDP, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  — doktorantu skaits Eurostat projekts        
  — doktorantūras beigšanas rezultāti u.c. 6510        
12. Fizkultūras kolektīvi, sporta objekti un sporta   Izglītības un zinātnes gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  skolu darbība:   ministrijas dati       republikas pilsētā m
  — sporta organizāciju skaits         un rajoniem
  — sporta bāzu skaits          
  — sporta kolektīvos, klubos, sporta skolās,          
  sekcijās u.c. nodarbināto skaits          

Kultūras statistika

Kultūras statistikas galvenie rādītāji:

— kultūras iestāžu skaits,

— apmeklētāju skaits,

— vietu skaits,

— izdoto grāmatu, avīžu un žurnālu skaits,

— uzņemto kinofilmu skaits u.c.

Informācijas iegūšanas metode — pilns apsekojums. Informācija tiek apkopota par publisko bibliotēku, muzeju, kultūras vai tautas namu, valsts teātru, kinoteātru, kinostudiju, kinofilmu iznomāšanas, videofilmu importēšanas, televīzijas un radio studiju un citu kultūras iestāžu darbu.

Informāciju par bibliotēku darbību apkopo Latvijas Nacionālā bibliotēka (datu apstrāde notiek Centrālajā statistikas pārvaldē), par kultūras vai tautas namu darbību — Kultūras ministrija (datu apstrāde notiek Centrālajā statistikas pārvaldē). Informāciju par grāmatu, žurnālu un laikrakstu izdošanu apkopo Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliogrāfijas institū t s. Rādītājus par kinoteātriem, muzejiem, teātriem, filmu uzņemšanu un iznomāšanu, televīzijas un radio studiju darbu apkopo Centrālā statistikas pārvalde.

Kultūras statistika

Nr.p.k.  Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrā des kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Bibliotēku darbības rādītāji: UNESCO, Latvijas Nacionālās gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — lasītāju skaits Eurostat projekts bibliotēkas dati     republikas pilsētām,
  — fondu kustība 6130       rajoniem un pagastiem,
  — bibliotēku darbinieki         pa īpašuma formām
  — finansiālā darbība u.c.          
2. Cirku darbības rādītāji:   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  — vietu skaits          
  — izrāžu skaits Latvijā          
  — apmeklētāju skaits u.c.          
3. Zooloģisko dārzu darbības rādītāji:   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  — apmeklētāju skaits          
  — finansiālā darbība u.c.          
4. Muzeju darbības rādītāji: UNESCO, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — apmeklētāju skaits Eurostat projekts       republikas pilsētām,
  — fondu kustība 6130       rajoniem un pagastiem,
  — izstāžu organizēšana         pa īpašuma formām
  — finansiālā darbība u.c.          
5. Teātru darbības rādītāji: UNESCO, statistikas veidlapas pusgads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — vietu skaits Eurostat projekts       republikas pilsētām
  — apmeklētāju skaits 6130       un rajoniem, pa
  — izrāžu skaits         īpašuma formām
  — pirmizrāžu skaits          
  — finansiālā darbība u.c.          
6. Kinofilmu iznomāšana: UNESCO, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — iznomāto filmu skaits Eurostat projekts       republikas pilsētām
  — skatītāju skaits 6130       un rajoniem, pa
  — finansiālā darbība u.c.         īpašuma formām
7. Kinoiestāžu darbības rādītāji °°): UNESCO, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — vietu skaits Eurostat projekts       republikas pilsētām
  — seansu skaits 6130       pagastiem un rajoniem,
  — apmeklētāju skaits         pa īpašuma formām
  — kases ieņēmumi u.c.          
8. Kultūras namu un tautas namu darbības rādītāji UNESCO, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  (dati apkopoti kopīgi ar Kultūras ministriju): Eurostat projekts       republikas pilsētām,
  — pašdarbības kolektīvu skaits 6130       rajoniem un pagastiem,
  — dalībnieku skaits         pa īpašuma formām
  — darbinieki          
  — finansiālie rādītāji u.c.          
9. Ar tautas namiem nesaistīto māksliniecisko UNESCO, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  kolektīvu un pulciņu darbības rādītāji: Eurostat projekts       republikas pilsētām
  — māksliniecisko kolektīvu skaits 6130       un rajoniem
  — dalībnieku skaits u.c.          
10. Filmu studiju darbības rādītāji °°): UNESCO, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — uzņemto filmu skaits Eurostat projekts       republikas pilsētām
  — uzņemto filmu sadalījums pa veidiem 6130       un rajoniem, pa
  — filmu uzņemš anas izmaksas u.c.         īpašuma formām
11. Grāmatu, žurnālu, avīžu un citu periodisko UNESCO, Latvijas Nacionālās bibliotēkas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  izdevumu izdošana: Eurostat projekts Bibliogrāfijas institūta dati     republikas pilsētām
  — izdoto žurnālu, avīžu u.c. periodisko 6130       un rajoniem, pa
  izdevumu skaits         īpašuma formām
  — periodisko izdevumu sadalījums pēc          
  iespiešanas valodas un iznākšanas vietas          
  — metiens          
  — iespiedlokšņu novilkumu skaits          
  — grāmatu un brošūru izdevēji          
  — grāmatu un brošūru sadalījums pēc uzdevuma          
  — grāmatu un brošūru sadalījums pēc valodas          
  — daiļliteratūra pa žanriem u.c.          
12. Televīzijas un radio studiju darbība °°): UNESCO, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — darbinieku skaits Eurostat projekts       republikas pilsētām
  — raidījumu veidi 6130       un rajoniem, pa
  — raidījumu ilgums         īpašuma formām
  — raidījumu valoda          
  — demonstrēto mākslas, televīzijas un          
  videofilmu skaits          
  — finansu rādītāji u.c.          
13. Videofilmu importēšana °) UNESCO, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  — importēto filmu un programmu skaits Eurostat projekts        
  — Latvijā izplatīto videokasešu skaits 6130        
  — valstis, no kurām importētas videofilmas          
  — finansu rādītāji u.c.          

Tūrisma statistika

Tūrisma statistikas galvenie rādītāji:

— Latvijā iebraukušo tūristu skaits,

— no Latvijas izbraukušo tūristu skaits,

— tūrisma firmās apkalpoto cilvēku skaits,

— dienu skaits, kuras pavadītas ceļojumā,

— tūristu sadalījums pa valstīm,

— vietu skaits viesnīcās un citās viesnīcas tipa iestādēs,

— apkalpoto viesu skaits,

— ceļojuma laikā iztērēto naudas līdzekļu summa.

Tūrisms — jebkura veida darbība un aktivitāte, kas saistīta ar cilvēku pagaidu ceļojumu ārpus savas pastāvīgās dzīvesvietas, brīvā laika pavadīšanai vai lietišķo darījumu nolūkā, ja tas nav saistīts ar jebkāda veida algotu darbu apmeklētajā vietā.

Tūrists — persona, kura veic ceļojumu kādā no tūrisma veidiem, pavadot ārpus savas pastāvīgās dzīves vietas vairāk nekā 24 stundas un neveicot apmeklētajā vietā algotu darbu.

Tiek uzskaitīts tūrisms starp valstīm (starptautiskais tūrisms) un tūrisms vienas valsts robežās (iekšzemes tūrisms). Tūrisma pamatvienība ir persona, kura ir tūrisma darbības subjekts un var tikt uzskaitīta kā statistiska vienība.

Centrālā statistikas pārvalde, veidojot statistiskos pārskatus par tūrisma firmu un viesnīcu darbību, izmanto vispasaules tūrisma organizācijas izdotās rekomendācijas "Concepts, definitions and classifications for tourism statistics", kā arī OECD izstrādāto "Man ual on tourism economic accounts".

Informāciju par robežu šķērsojušiem tūristiem apkopo Iekšlietu ministrijas Robežsardzes informātikas centrs. Informāciju par tūrisma firmu darbību, kā arī par viesnīcu un citu viesnīcas tipa atpūtas iestāžu darbību apkopo Centrālā statistikas pārvalde. Informācijas ieguves metode — pilns apsekojums.

1998.gadā tiks turpināts ceļotāju apsekojums (tas uzsākts 1996.gadā). Šo apsekojumu rekomendējuši Starptautiskā valūtas fonda eksperti. Tas nepieciešams, lai noskaidrotu papildu informāciju par tūristu plūsmu valstī, kā arī lai, veidojot valsts maksājumu bilanci, varētu saņemt informāciju par naudas līdzekļiem, kurus ārzemju ceļotāji iztērē Latvijā un Latvijas ceļotāji — ārzemēs. Minētais apsekojums tiek organizēts, intervējot c e ļotājus robežkontroles punktos uz autoceļiem, kā arī lidostā, ostā un vilcienos, kuri dodas uz ārzemēm vai atgriežas no ārzemēm. Lai noteiktu apsekojamo tūristu skaitu, tiek lietota izlases metode. Aptaujas veidlapas ir izstrādātas saskaņā ar starptautisk o metodoloģiju, izmantojot citu valstu pieredzi šajā jomā.

Tūrisma statistika

 Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Tūrisma firmu darbība: Pasaules tūrisma statistikas veidlapas ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā, Rīgā
  — tūristu skaits, kuri ierodas Latvijā ar organizācija,        
  tūrisma firmu palīdzību Eurostat projekts        
  — tūristu skaits, kuri dodas ceļojumā uz 6330        
  ārzemēm ar tūrisma firmu palīdzību          
  — tūristu iedalījums pa valstīm          
  — tūrisma firmu finansu rādītāji u.c.          
2. Viesnīcu darbī ba: Pasaules tūrisma statistikas veidlapas ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — viesnīcu un atpūtas iestāžu skaits (pa veidiem) organizācija,       pilsētām un rajoniem,
  — gultas vietu skaits Eurostat projekts       pagastiem
  — gultas vietu noslogojums 6330        
  — numuru skaits          
  — numuru noslogojums          
  — apkalpoto cilvēku skaits (pa valstīm) u.c.          
3. Ceļotāju apsekojums *): Pasaules tūrisma aptaujas anketa 3 reizes izlases apsekojums aptaujā to respondentu
  — ceļojuma mērķis organizācija,   gadā   kopums, to skaitā no
  — ceļojumā pavadīto dienu skaits Eurostat projekts       Latvijas izbraucošie
  — naudas līdzekļi, kuri iztērēti ceļojuma laikā 6330       ārzemju tūristi un
  — iztērēto naudas līdzekļu sadalījums pa         valstī iebraucošie tūristi
  pakalpojumu veidiem u.c.         (Latvijas iedzīvotāji)
4. Robežu šķērsojošo personu skaits: Pasaules tūrisma statistikas veidlapas ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
  — iebraukušo personu skaits, to skaitā organizācija,        
  Latvijas iedzīvotāji, ārzemnieki Eurostat projekts        
  — izbraukušo personu skaits, to skaitā 6330        
  Latvijas iedzīvotāji, ārzemnieki          

Veselības aizsardzības statistika

Veselības aizsardzības statistikas galvenie rādītāji:

— veselības aizsardzības iestāžu skaits,

— ārstu un vidējā medicīniskā personāla skaits un tā sadalījums,

— saslimstība,

— gultu skaits stacionāros, to noslogotība,

— jaundzimušo veselību raksturojošie rādītāji,

— grūtnieču veselības stāvokļa rādītāji u.c.

Iedzīvotāju saslimstību iedala vispārējā un primārā saslimstībā.

Vispārējo saslimstību aprēķina, dalot kopējo ar konkrētu slimību reģistrēto slimnieku skaitu ar iedzīvotāju skaitu pēc stāvokļa uz attiecīgā gada 1.janvāri.

Primāro saslimstību aprēķina, dalot ar konkrētu slimību reģistrēto pirmreizējo slimnieku skaitu ar vidējo iedzīvotāju skaitu.

Vidējo gultu noslogojumu (dienās) aprēķina, dalot slimnieku pavadīto laiku slimnīcā ar vidējo gultu skaitu.

Stacion ārā ārstēto skaitu uz 1000 iedzīvotājiem aprēķina, dalot stacionārā ārstēto, izrakstīto un mirušo cilvēku skaitu ar vidējo iedzīvotāju skaitu.

Grūtnieču agrīnās aprūpes rādītāju (procentos) aprēķina, dalot to grūtnieču skaitu, kurām aprūpe uzsākta ne vēlāk par 12.grūtniecības nedēļu, ar grūtnieču kopskaitu, kurām pārskata periodā uzsākta aprūpe.

Bērnu saslimstību pirmajā dzīves gadā aprēķina, dalot ar konkrēto slimību reģistrēto slimnieku (bērnu) kopskaitu ar vidējo bērnu skaitu līdz 1 gada vecumam.

1997.gadā informācija par saslimstību tiek vākta, izmantojot starptautiskā saslimstības klasifikatora (ICD) desmito versiju, lai varētu salīdzināt minēto informāciju ar citu valstu attiecīgo informāciju, kā arī paplašināt informācijas analīzes iespējas. Aprēķino t iedzīvotāju saslimstību ar ļaundabīgiem jaunveidojumiem, tiek pielietota speciāla koeficientu sistēma, lai novērstu vecuma struktūras ietekmi uz minēto rādītāju.

Informācijas iegūšanas metode — pilns apsekojums. No valsts un pašvaldību veselības aizsardzības iestādēm informāciju savāc un apkopo Labklājības ministrijas Veselības statistikas, informācijas un medicīnas tehnoloģiju centrs, kurā notiek arī galvenais metodoloģiskais darbs veselības aizsardzības statistikas jomā.

Centrālā statistikas pārvalde apkopo informāciju par nelaimes gadījumiem darbā.

Veselības aizsardzības statistika

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Veselības aizsardzības iestāžu tīkls, to darbība, WHO statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  medicīnas darbinieki (dati apkopoti kopā ar         republikas pilsētām,
  Labklājības ministrijas Veselības statistikas,         rajoniem, pagastiem,
  informācijas un medicīnas tehnoloģiju centru)         Rīgas rajoniem
2. Saslimstība ar infekcijas slimībām un WHO Labklājības ministrijas mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  parazītiskajām slimībām   Veselības statistikas,      
      informācijas un medicīnas     republikas pilsētām,
      tehnoloģiju centra dati     rajoniem
3. Saslimstība ar: WHO -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — ļaundabīgajiem audzējiem         republikas pilsētām,
  — tuberkulozi         rajoniem
  — seksuāli transmisīvajām un ādas sēnīšu slimībām          
  — alkoholismu un narkomāniju          
  — AIDS          
  — psihiskajām slimībām u.c.          
4. Slimnīcu darbība: WHO -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — slimnieku sastāvs slimnīcās         republikas pilsētām,
  — ārstēšanās ilgums un rezultāti         rajoniem
5. Grūtnieču un jaundzimušo veselības aprūpe: WHO Labklājības ministrijas Veselī bas statistikas, gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — grūtnieču skaits   informācijas un medicīnas tehnoloģiju     republikas pilsētām,
  — grūtniecības atrisinājuma veids   centra dati     rajoniem
  — grūtniecības sarežģījumu veidi          
  — dzemdētāju sadalījums pēc vecuma          
  — dati par jaundzimušajiem u.c.          
6. Bērnu un pusaudžu veselības aprūpe: WHO -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — veselības aizsardzības iestāžu uzskaitē         republikas pilsētām
  esošo bērnu un pusaudžu skaits         un rajoniem
  — bērnu profilaktisko apskašu rezultāti          
  — bērnu saslimstība pirmajā dzīves gadā u.c.          
7. Bērnu potēšana pret infekcijas slimībām WHO Nacionālā vides veselības centra dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — potēto skaits         republikas pilsētām
  — potēto vecums u.c.         un rajoniem
8. Ātrās medicīniskās palīdzības darbs: WHO Labklājības ministrijas Veselības statistikas, gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — ārstu, feldšeru un specializēto ātrās   informācijas un medicīnas tehnoloģiju     republikas pilsētām
  medicīniskās palīdzības brigāžu darba rezultāti   centra dati     un rajoniem
9. Pārejošā darba nespēja un cietušo skaits WHO, ILO, statistikas veidlapas gads visi valsts un paš- kopā Latvijā,
  nelaimes gadījumos ekonomiskās darbības jomā: Eurostat projekts     valdību uzņēmumi, pa nozarēm
  — nelaimes gadījumu skaits darbā 7210     uzņēmējsabiedrības  
  — kavēto darba dienu skaits       ar valsts kapitāla  
  — cietušo skaits, to skaitā miruši       daļu vai nodarbināto  
  — materiālie zaudējumi u.c.       skaitu 20 cilvēku  
          un vairāk, iestādes  
10. Aborti un kontracepcija WHO Labklājības ministrijas Veselības statistikas, gads pilns apsekojums kopā Latvijā
      informācijas un medicīnas tehnoloģiju centra dati      
11. Slimokases darbība   Valsts slimokases dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā

Likumpārkāpumu un sabiedrībai nevēlamu parādību statistika

Likumpārkāpumu un sabiedrībai nevēlamu parādību statistika aptver šādu galveno rādītāju loku:

— noziegumu skaits,

— pie kriminālatbildības saukto personu skaits,

— tiesas noteiktie soda veidi,

— notiesāto skaits,

— ugunsgrēku skaits un to nodarītie materiālie zaudējumi,

— mežu likumu un citu normatīvo aktu pārkāpumu skaits,

— ceļu satiksmes negadījumu skaits, to sekas u.c.

Par noziegumu atzīstams Latvijas kriminālkodeksā paredzēts sabiedriski bīstams nodarījums, kurš izdarīts tīši vai aiz neuzmanības un par kura izdarīšanu draud kriminālatbildība.

Reģistrēti noziegumi ir visi noziegumi, par kuriem ziņots tiesībaizsardzības iestādēm un par kuriem ierosināta krimināllieta.

Nacionālo likumu un citu normatīvo aktu atšķirību un atšķirīgas terminoloģijas dēļ noziedzību raksturojošie rādītāji starptautiski salīdzināmi ir tikai daļēji (slepkavību, izvarošanu, smagu miesas bojājumu skaits).

Informāciju par reģistrētajiem noziegumiem un pie atbildības saukto personu skaitu un ugunsgrēkiem iesniedz Iekšlietu ministrija. Minētā informācija tiek apkopota republikas pilsētu un rajonu griezumā, kā arī pa atsevišķiem noziegumu veidiem.

Informāciju par notiesātajām personām un noteiktajiem soda mēriem iesniedz Tieslietu ministrija.

Informācijas iegūšanas metode ir pilns apsekojums.

Likumpārkāpumu un sabiedrībai nevēlamu parādību statistika

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Reģistrēto noziegumu skaits un to atklāšana   Iekšlietu ministrijas dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
        gads   republikas pilsētām,
            rajoniem
2. Pie kriminālatbildības saukto personu skaits   Iekšlietu ministrijas dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
        gads   republikas pilsētām,
            rajoniem
3. Tiesās izskatītās krimināllietas, to skaitā   Tieslietu ministrijas dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  tiesās ienākušās krimināllietas          
  — pirmās instances tiesas          
  — apelācijas instances tiesas          
4. Notiesāto personu skaits un tām noteikto   Tieslietu ministrijas dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  sodu veidi un apmēri          
5. Informācija par pirmstiesas izmeklēšanas   Prokuratūras dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  iestāžu darbu, prokuratūras darbu, kas nav          
  saistīts ar pirmstiesas izmeklēšanu          
6. Brīvības atņemšanas iestāžu darba pamatrādītāji   Iekšlietu ministrijas dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  (vietu skaits soda izpildes iestādēs, notiesāto un          
  ieslodzīto kontingents, ieslodzījuma vietu personāls)          
7. Dati par ugunsgrēkiem un to nodarītajiem   Iekšlietu ministrijas dati mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā, gada
  materiālajiem zaudējumiem     gads   informācija — pa
            republikas pilsētām,
            rajoniem
8. Mežu likumu un citu normatīvo aktu   Valsts meža dienesta dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  pārkāpumi un to nodarīto materiālo zaudējumu         rajoniem
  atlīdzība un soda sankcijas          
9. Ceļu satiksmes negadījumu statistika Eiropas Transporta Ceļu satiksmes drošības gads pilns apsekojums kopā Latvijā,
    ministru   direkcija     pa pilsētām un
    konference un       rajoniem
    ANO Eiropas        
    ekonomiskā        
    komisija, Eurostat        
    projekts 6480        
      -"- mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā

Vides aizsardzības statistika

Gaisa aizsardzības statistikas galvenie rādītāji:

— izmeši no stacionāriem avotiem, to skaitā no katlumājām, katlumāju jauda,

— izmešu uztveršana un attīrīšana.

Ūdens lietošanas statistikas galvenie rādītāji:

— ūdens ņemšana un izmantošana,

— notekūdeņu attīrīšana un novadīšana,

— notekūdeņu radītais paliekošais piesārņojums.

Izdevumi vides aizsardzībai ietver izlietoto kapitālieguldījumu apjomu, kārtējās izmaksas vides aizsardzībai un dabas resursu racionālai izmantošanai, kā arī izmaksas vides aizsardzības nozīmes pamatfondu kapitālajam remontam.

Reizē ar kapitālieguldījumu apjomu vides aizsardzībai tiek iegūta arī informācija par vides aizsardzības nozīmes objektu nodošanu ekspluatācijā.

Dabas rezervātu statistikas galvenie rādītāji:

— rezervātu un nacionālo parku platība,

— augu, dzīvnieku un putnu sugas rezervātos,

— izma ksas rezervātu un nacionālo parku uzturēšanai.

Bīstamo atkritumu statistikas galvenie rādītāji:

— atkritumu daudzums,

— atkritumu izcelsme.

Faktiskie laikapstākļi:

— gaisa temperatūra,

— nokrišņu summa,

— dienu skaits ar nokrišņiem,

— vidējais relatī vais gaisa mitrums,

— saules spīdēšanas ilgums.

Apkārtējās vides piesārņojuma novērojumu rezultāti:

— atmosfēras piesārņojums,

— ūdens piesārņojums,

— nokrišņu skābums,

— radiācija,

— piesārņojošo vielu nosēdumi.

Informācija tiek iegūta pilna apsekojuma rezultātā saskaņā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas noteiktajiem kritērijiem.

Starptautiskās statistikas organizācijas vienotu vides statistikas metodoloģiju pašlaik tikai izstrādā. Pakāpeniski tam tiek pieskaņoti arī vides statistikas pārskati.

Ūdens lietošanas rādītāji un dabas rezervātu rādītāji ir salīdzināmi ar citām valstīm. Gaisa aizsardzības un izdevumu vides aizsardzībai rādītāji ir daļēji salīdzināmi.

Vides aizsardzības statistika

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Gaisa aizsardzība (dati tiek apkopoti kopīgi ar EEK, Eurostat statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  Vides aizsardzības un reģionālās attīstības projekts 8820       republikas pilsētām,
  ministriju)         rajoniem
2. Ūdens lietošanas rādītāji (dati tiek apkopoti: EEK, Eurostat statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  kopīgi ar Vides aizsardzības un reģionālās projekts 8830       republikas pilsētām,
  attīstības ministriju) °°°)         rajoniem, upju
  — ūdens saņemšana un izmantošana         baseiniem, NACE
  — notekūdeņu attīrīšana un novadīšana         nozaru griezumā
  — notekūdeņu radītais paliekošais piesārņojums          
3. Izdevumi vides aizsardzībai ANO statistikas statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
    nodaļa, Eurostat       pilsētām un rajoniem,
    projekti 8860; 8870       NACE nozaru griezumā
4. Kapitālieguldījumi vides aizsardzībai -"- statistikas veidlapas pusgads izlases apsekojums kopā Latvijā, pa
            pilsētām un rajoniem,
            NACE nozaru griezumā
5. Dabas rezervātu platība, augu, dzīvnieku un EEK, PDF, statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā,
  putnu sugas Eurostat       pa rezervātiem
    projekts 8810        
6. Apkārtējās vides piesārņojuma novērojumu VMO, Eurostat Valsts hidrometeoroloģijas pusgads novērojumu tīkls pa novērojumu
  rezultāti °) projekts 8810 pārvaldes dati gads   stacijām
7. Laikapstākļi Latvijā °) VMO, Eurostat -"- mēnesis novērojumu tīkls pa novērojumu
    projekts 8810   gads   stacijām
8. Bīstamie atkritumi °): EEK, Eurostat Vides aizsardzības un gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — atkritumu daudzums projekts 8810 reģionālās attīstības     republikas pilsētām,
  — atkritumu izcelsme   ministrija     rajoniem

Darba statistika

Saskaņā ar Starptautiskās darba organizācijas standartiem valsts iedzīvotāji tiek iedalīti ekonomiski aktīvajos un ekonomiski neaktīvajos.

Ekonomiski aktīvie iedzīvotāji ir abu dzimumu personas, kas pārskata periodā piedāvā savu darbu materiālo vērtību ražošanai vai pakalpojumu sniegšanai. Tie ietver kā civilos ekonomiski aktīvos iedzīvotājus, tā arī personas, kas dien armijā. Ekonomiski aktīvie iedzīvotāji sastāv no nodarbinātajiem un nestrādājošiem iedzīvotājiem, kuri aktīvi meklē darbu.

Ekonomiski neaktīvie iedzīvotāji ir abu dzimumu personas, neatkarīgi no vecuma, ieskaitot personas, kas jaunākas par darbspējas vecumu, un personas, kuras nevar pieskaitīt ne pie nodarbinātajiem iedzīvotājiem, ne arī pie bezdarbniekiem (mājsaimnieces, nestrādājošie invalīdi, mācību iestāžu audzēkņi un studenti darbspējas vecumā, kuri nestrādā un nemeklē darbu, nestrādājošie pensionāri u.c.).

Tautsaimniecībā nodarbināto iedzīvotāju skaitā ietilpst sabiedriskajā sektorā (valsts un pašvaldību iestādēs un uzņēmumos, uzņēmējsabiedrībās, kurās valsts vai pašvaldību kapitāla daļa ir 50 % un vairāk, sabiedriskajās un reliģiskajās organizācijās) un privātajā sektorā (pārējās visu veidu uzņēmējsabiedrībās, individuālajos u zņēmumos, arī zemnieku saimniecībās, piemājas un personiskajās palīgsaimniecībās, individuālajā darbā) nodarbinātie. To skaitā neietilpst mācību iestāžu audzēkņi darbspējas vecumā, kas mācās, bet nestrādā algotu darbu.

Darba meklētāji — personas darbsp ējas vecumā, kas pārskata periodā bija bez darba un aktīvi meklēja darbu.

Bezdarbnieks — darba meklētājs, kas ieguvis bezdarbnieka statusu. Saskaņā ar likumu "Par nodarbinātību" par bezdarbnieku atzīstams darbspējīgs nestrādājošs Latvijas pilsonis vai ārvalstnieks (bezvalstnieks) darbspējas vecumā, kurš saņēmis pastāvīgās uzturēšanās atļauju vai kuram pasē ir Iedzīvotāju reģistra atzīme ar personas kodu, kuram nav citu ienākumu vismaz minimālās darba algas apmērā, kurš neveic uzņēmējdarbību, meklē darbu un ir reģistrēts Nodarbinātības valsts dienestā pēc pieraksta vietas un vismaz reizi mēnesī griežas šajā dienestā.

Ilgstošais bezdarbnieks ir bezdarbnieks, kas nevar atrast darbu vairāk nekā sešus mēnešus.

Reģistrētā bezdarba līmenis ir bezdarbnieku īpatsvars ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaitā.

Bez reģistrētā bezdarba valstī pastāv arī "slēptais bezdarbs" , kas izpaužas uzņēmumu piespiedu dīkstāvēs, darbinieku piespiedu bezalgas atvaļinājumos un saīsinātā darba nedēļu, dienu un maiņu darbā un radies dažādu ekonomisko un finansiālo iemeslu dēļ.

Mēneša vidējo darba samaksu nosaka, dalot aprēķināto darba samaksas fondu jeb bruto darba samaksas fondu ar to darbinieku skaitu periodā (mēnesī, ceturksnī, gadā), kam aprēķināta samaksa.

Aprēķinātā jeb bruto darba samaksas fonda sastāvā ir iekļauta atlīdzība par darba rezultātiem, mēneša alga (amata alga, algas likme) par nostrādāto laiku vai veikto darba apjomu, ikgadējo un papildu atvaļinājumu apmaksa, dažādas piemaksas, piemēram, par papildu darbu, stimulēšanas izmaksas (prēmijas par ražošanas rezultātiem u.c.), sociālā nodokļa summa, kuru maksā strādājošie, un iedzīvotāju ienākuma nodokļa summas.

Aprēķinātā jeb bruto darba samaksa — samaksa, kura sastāv no neto samaksas un nodokļiem (sociālā un ienākuma), kurus maksā strādājošie.

Neto darba samaksa — samaksa, kura nesatur nodokļus.

Darba statistikas informācijas apstrādē tiek lietoti tādi starptautiskie standarti kā Eiropas savienības Vispārējā ekonomiskās darbības klasifikācija NACE (pirmā redakcija), uz Starptautiskās standartizētās profesiju klasifikācijas (ISCO) pamata izstrādātā Latvijas profesiju klasifikācija, kā arī vairākas vietējās klasifikācijas un kodu sistēmas.

Rādītājus par darbaspēku un darba samaksu iegūst, regulāri (katru mēnesi) apsekojot sabiedrisko sektoru (bez sabiedriskajām un reliģiskajām organizācijām). Katru ceturksni, kā arī par gadu rādītāji par darbaspēku, tā izvietojumu un darba samaksu tiek iegūti, apsekojot sabiedrisko sektoru un pārējo īpašuma formu uzņēmējsabiedrības, kurās nodarbināti 20 strādājošo un vairāk vai neto apgrozījums iepriekšējā gadā bijis virs 200 tūkst. latu. Pārējās uzņēmējsabiedrības tiek apsekotas izlases veidā, lietojot Centrālās statistikas pārvaldes koplietošanas vienkāršo gadījuma izlasi, kas tiek veikta iepriekš izveidotās stratās pēc ekonomiskās darbības veida. Tabulas 6.ailē minētais apsekojamais kopums apzīmēts ar vārdiem "kompleksais loks".

Rādītājus, kas raksturo reģistrētā bezdarba problēmas Latvijā, iesniedz Nodarbinātības valsts dienests un Labklājības ministrijas Valsts sociālās apdrošināšanas fonds.

Darbaspēka izlases apsekojums dod iespēju iegūt detalizētu informāciju, kas nepieciešama situācijas analīzei darba tirgū (darbaspēka sadalījums pa vecuma un profesiju grupām), kā arī noteikt to nestrādājošo daļu, kas meklē darbu, bet nereģistrējas Nodarbinātības valsts dienestā un nekur nestrādā, līdz ar to ir iespējams noteikt reāli nestrādājošo darba meklētāju skaitu.

Apsekojums tiek organizēts, intervētājiem aptaujājot iedzīvotājus mājsaimniecībās. Tādējādi tiek aptvertas visas ekonomiskās darbības sfēras un visas nodarbināto kategorijas, ieskaitot ģimenes uzņēmumos vai saimniecībās strādājošos ģimenes locekļus, gadījuma darbus strādājošos u.c.

1998.gadā apsekojumu paredzēts veikt divas reizes gadā (maijā un novembrī), katru reizi aptaujājot aptuveni 15 tūkst. iedzīvotāju, kas vecāki par 15 gadiem.

Aptaujas veidlapa tika izstrādāta saskaņā ar starptautisko metodoloģiju, izmantojot citu valstu pieredzi šajā jomā un Starptautiskās darba organizācijas (ILO) ekspertu ieteikumus, kas dod iespēju apsekojuma rezultātus salīdzināt ar situāciju citās valstīs.

Darba statistika

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Darbaspēka resursu bilance ILO Centrālās statistikas gads aprēķins kopā Latvijā, pa nozarēm
      pārvaldes dati     un īpašuma formām
2. Ekonomiski aktīvo, nodarbināto un ILO, Eurostat Centrālās statistikas ceturksnis aprēķins kopā Latvijā, pa
  nestrādājošo iedzīvotāju skaits projekts 7720 pārvaldes dati     republikas pilsētām
            un rajoniem
3. Nodarbināto iedzīvotāju skaits ILO Centrālās statistikas ceturksnis aprēķins kopā Latvijā,
      pārvaldes dati     sabiedriskajā un
            privātajā sektorā
4. Strādājošo skaits un darba samaksa, mēneša ILO statistikas veidlapas mēnesis kompleksais loks, kopā Latvijā,
  vidējā bruto un neto darba samaksa       iestādes sabiedriskajā un
            privātajā sektorā, pa
            republikas pilsētām
            un rajoniem, nozarēm
5. Strādājošo skaits un darba samaksa, mēneša ILO statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks, kopā Latvijā,
  vidējā bruto un neto darba samaksa,       iestādes sabiedriskajā un
  neizmaksātā darba samaksa, faktiski         privātajā sektorā, pa
  nostrādātais laiks un darba laika zudumi         republikas pilsētām
            un rajoniem, nozarēm,
            rūpniecības apakšnozarēm
6. Uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību grupējums pēc   statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks kopā Latvijā,
  strādājošo vidējā skaita     gads   sabiedriskajā un
            privātajā sektorā, pa
            republikas pilsētām,
            rajoniem, nozarēm
7. Bezdarbnieku skaits, sastāvs un reģistrēto ILO Nodarbinātības valsts dienesta mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  brīvo darba vietu skaits   republikāniskā centra dati ceturksnis   republikas pilsētām
            un rajoniem
8. Bezdarbnieku skaits un dzimuma sastāvs ILO, Eurostat -"- reizi pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
    projekti 7020;   ceturksnī   republikas pilsētām un
    7720       rajoniem, pilsētām un 
            pagastiem
9. Bezdarbnieka pabalstu izmaksa — pabalstu   Labklājības ministrijas mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  saņēmēju skaits un pabalstu summa   Valsts sociālās     republikas pilsētām
      apdrošināšanas fonda dati     un rajoniem
10. Darbinieku skaita sadalījums pēc darba ILO statistikas veidlapas reizi gadā kompleksais loks, kopā Latvijā, pa
  samaksas apmēriem       iestādes nozarēm, republikas
            pilsētām un rajoniem
11. Darbinieku skaits un to darba samaksa pa ILO statistikas veidlapas reizi gadā kompleksais loks, kopā Latvijā, pa
  profesijām *)       iestādes nozarēm, republikas
            pilsētām un rajoniem
12. Darbaspēka izmaksu pilotapsekojums *) °) ILO, Eurostat apsekojuma anketa reizi gadā izlases apsekojums kopā izvēlētajās nozarēs,
    projekts 7330       uz vienu strādājošo
13. Darbaspēka izlases apsekojums: ILO, Eurostat apsekojuma anketa 2 reizes izlases apsekojums kopā Latvijā, pa
  — darbaspēka sadalījums pēc vecuma, dzimuma, projekts 7010   gadā   republikas pilsētām
  izglītības un pa nozarēm un profesiju grupām         un rajoniem
  — nostrādātais darba laiks          
  — darba raksturs (pastāvīgs, pagaidu,          
  vienreizējs, sezonas)          
  — darba meklētāju skaits          
  — darba meklēšanas veids u.c.          

Sociālā aizsardzība

Centrālā statistikas pārvalde vāc un publicē informāciju par šādiem sociālās aizsardzības statistikas rādītājiem:

— valsts pensijas (pensionāru skaits un pensiju vidējie apmēri),

— valsts sociālie pabalsti (sociālo pabalstu saņēmēju skaits un sociālo pabalstu vidējie apmēri),

— bērnu bāreņu aprūpes centru, pašvaldību bērnu namu(patversmju, veco ļaužu un invalīdu un personu ar garīga rakstura traucējumiem pansionātu (centru) un specializēto bērnu sociālās aprūpes centru skaits, plānotais vietu un faktiskais iemītnieku skaits šajās iestādēs,

— sociāli neaizsargāto iedzīvotāju grupas (pie katras no grupām piederošo ģimeņu un personu skaits),

— pašvaldību sociālie pabalsti un mājas aprūpe (saņēmušo ģimeņu skaits un izlietotā summa).

Informācijas par valsts pensijām un valsts pabalstiem pirmavots ir Labklājības ministrijas Valsts sociālās apdrošināšanas fonds, bet informācijas par bērnu bāreņu aprūpes centriem, veco ļaužu un invalīdu un personu ar garīga rakstura traucējumiem pansionātiem (centriem) un specializēto bērnu sociālās aprūpes centriem, kā arī informācijas par sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju grupām un pašvaldību sniegto sociālo palīdzību pirmavots ir Labklājības ministrijas Sociālās palīdzības departaments. Informāciju par pašvaldību bērnu namiem(patversmēm vāc un apkopo Centrālā statistikas pārvalde. Visas minētās informācijas iegūšanas metode ir pilns apsekojums.

Sociālā aizsardzība

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Valsts pensijas:   Labklājības ministrijas Valsts sociālās gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa rajoniem
  — pensionāru skaits   apdrošināšanas fonda dati ceturksnis   un republikas
  — pensionāru sadalījums pēc         pilsētām, pa rajonu
  saņemtās pensijas veida     -"-   gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa pilsētām un pagastiem 
  — piešķirtās pensijas vidējais apmērs          
  — izmaksātās pensijas vidējais apmērs     ceturksnis   rajoniem un
  — pensionāru sadalījums pa vecuma grupām         republikas pilsētām
  — kopējie izdevumi pensijām          
2. Valsts sociālie pabalsti:   -"- gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — sociālo pabalstu saņēmēju skaits     ceturksnis   rajoniem un
  — sociālo pabalstu vidējie apmēri         republikas pilsētām
3. Pašvaldību sociālie pabalsti °):   Labklājības ministrijas Sociālās palīdzības gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — saņēmušo ģimeņu skaits attiecīgajā mērķa grupā   departamenta dati     rajoniem un
  — izlietotā summa (kopā visās mērķa grupās)         republikas pilsētām
4. Bērnu bāreņu aprūpes centri un pašvaldību   statistikas veidlapas, Labklājības ministrijas gads pilns apsekojums kopā pa republiku,
  bērnu nami–patversmes:   Sociālās palīdzības departamenta dati     pa rajoniem,
  — namu (centru) skaits         republikas pilsētām,
  — plānoto vietu skaits         rajonu pilsētām un
  — bērnu skaits         pagastiem
5. Veco ļaužu un invalīdu un personu ar garīga   Labklājības ministrijas Sociālās palīdzības gads pilns apsekojums kopā pa republiku,
  rakstura traucējumiem pansionāti (centri):   departamenta dati     pa rajoniem,
  — pansionātu (centru) skaits         republikas pilsētām,
  — vietu skaits         rajonu pilsētām un
  — iemītnieku skaits u.c.         pagastiem
6. Specializētie bērnu sociālās aprūpes centri:   -"- gads pilns apsekojums kopā pa republiku, pa
  — centru skaits         rajoniem un
  — vietu skaits         republikas pilsētām
  — bērnu skaits          
7. Profesionālās rehabilitācijas centri:   Labklājības ministrijas dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — vietu skaits         rajoniem, republikas
  — dalībnieku skaits u.c.         pilsētām, pilsētām un
            pagastiem
8. Invaliditātes piešķiršana:   Labklājības ministrijas dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — invalīdu skaits, kuriem invaliditāte         rajoniem, republikas
  piešķirta pirmo reizi         pilsētām
  — invaliditātes cēloņi          
  — pirmreizēji par invalīdiem atzīto sadalījums pēc          
  slimību veidiem, vecuma un invaliditātes grupām u.c.          
9. Pašvaldību sociālās palīdzības dienestu uzskaitē   Labklājības ministrijas dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  esošās sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju grupas:         rajoniem un
  — ģimeņu skaits pēc piederības pie attiecīgās         republikas pilsētām
  mazaizsargāto kategorijas          
  — personu skaits šajās kategoriju grupās          
10. Mājas aprūpe °):   Labklājības ministrijas dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — aprūpējamo personu skaits         rajoniem, republikas
  — izlietotā summa         pilsētām

Iedzīvotāju dzīves līmenis

Mājsaimniecību budžetu pētījums pēc jaunas metodes tika uzsākts 1995.gada septembrī. Pētījums ir nepārtraukts un informācija no mājsaimniecībām tiek iegūta katru mēnesi. Pētījums tika sagatavots Pasaules bankas ekspertu tiešā vadībā un pārraudzībā. Tas pamatojas uz pasaules praksē aprobētu analoģisku pētījumu pier e dzi un Eiropas savienības statistikas biroja Eurostat rekomendācijām. Patēriņa izdevumu klasifikācija balstās uz OECD sagatavoto Individuālā patēriņa veidu klasifikāciju COICOP.

Pētījuma objekts ir mājsaimniecības (vienā dzīvojamā platībā dzīvojoša viena vai vairākas personas, kas izmanto kopējos ienākumus (kopīgi sedz mājsaimniecības izdevumus) un kopā ēd vismaz vienu maltīti dienā). Pētījuma izlases kopa ir veidota, kombinējot Iedzīvotāju reģistra datu bāzes informāciju (pilsētu iedzīvotāji) un pagastu mājsaimniecību uzskaites reģistrus (lauku iedzīvotāji). Izlase paredzēta daudzfunkcionāliem pētījumiem uz "master sample" principiem. Tas nozīmē, ka pētījumā var tikt ieslēgti jautājumu bloki (moduļi), kuri sabiedrībā pašlaik ir aktuāli un par kuriem nepiec i ešama informācija, piemēram, iedzīvotāju veselības pētījumu modulis u.tml.

Izlases veidošanas metode — stratificēta gadījuma rakstura izlase. Tās apjoms — 8000 mājsaimniecību gadā. Republikas pilsētās izlasei ir vienkārša gadījuma raksturs. Pārējās pilsētās tā ir divpakāpju stratificēta gadījuma izlase. Lauku apvidū — divu, triju pakāpju stratificēta gadījuma izlase.

Pētījuma galvenie mērķi — dažādu iedzīvotāju grupu dzīves apstākļu novērtēšana, nabadzības procesu novērošana un izpēte, īpaši izdalot trūcīgo un sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju kategorijas, svaru noteikšana patēriņa cenu indeksa aprēķināšanai, nacionālo kontu atsevišķu parametru novērtēšana, atsevišķu pārtikas produktu patēriņa noteikšana, dzīves apstākļu, nodrošinātības ar ilglietošanas pre c ēm saistības (korelācijas) noteikšana ar ienākumiem, patēriņu u.c.

Statistiskā novērošana tiek veikta, izmantojot divus galvenos anketu tipus — mājsaimniecības aptauja un mājsaimniecības dienasgrāmata. Mājsaimniecības aptaujas anketa sastāv no ievadaptaujas un noslēguma aptaujas:

1) mājsaimniecības ievadaptauja (mājsaimniecības sociālais un demogrāfiskais sastāvs, tās dzīvokļa apstākļi, iespējas izmantot (apstrādāt) zemi, mājsaimniecības locekļu (15 gadi un vecāku) nodarbinātība),

2) mājsaimniecības noslēguma aptauja (naudas ienākumi, pārskaitījumi, naudas uzkrājumi, ilgstošas lietošanas preces mājsaimniecībā, dzīves apstākļu pašnovērtējums (subjektīvās nabadzības indikatori), iespēja apmeklēt kultūras un veselības aizsardzības iestādes savā dzīvesvietā u.c .).

Mājsaimniecības dienasgrāmatā jānorāda mājsaimniecības naudas izdevumi, naturālie ienākumi, nodokļi, citi obligātie un brīvprātīgie maksājumi, mājsaimniecības ražošanas darbība.

Datu iegūšanas metode — kombinēts interviju (mājsaimniecības ievadaptauja un noslēguma aptauja) un pašreģistrācijas (mājsaimniecības dienasgrāmata) metožu savienojums.

Aptaujas personāls — pētījuma intervētāju dienests aptver 80 intervētājus, kas speciāli sagatavoti un tiek izmantoti šajā pētījumā. Uz katriem pieciem intervētājiem paredzēts viens pētījuma organizators (pārraugs), kura funkcijās ietilpst visi pētījuma organizatoriskie aspekti, neatbildētības analīze, respondentu nomainīšana no rezerves saraksta, respondentu atkārtota intervēšana (kvalitātes kontroles funkcija), pē t ījuma rezultātu (anketu) kvalitātes kontrole, datu ievadīšanas datorā organizēšana u.c. funkcijas.

Datu apstrāde — ar datoru. Izejas informācija būs pieejama tabulu veidā (standartizētās un brīvā formāta), kā arī mikrofaili uz informācijas magnētiskajiem nesējiem (disketes u.c).

Iztikas minimuma preču un pakalpojumu groza vērtība tiek aprēķināta, pamatojoties uz Ministru Padomes 1991.gada aprīlī apstiprinātā šā groza sastāvu (minimālā patēriņa naturālie normatīvi) un cenu reģistrācijas datiem (lētākās un pieejamākās preces). Atšķirībā no Labklājības ministrijas "krīzes iztikas minimuma groza" Centrālā statistikas pārvaldes aprēķinātais kalpo vienīgi informatīviem un analītiskiem mērķiem.

Iedzīvotāju dzīves līmenis

 Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Mājsaimniecību budžeta pētījums: Eurostat apsekojuma anketas mēnesis izlases apsekojums kopā Latvijā, pa
  — mājsaimniecību sastāvs projekts 7430     (stratificēta reģioniem, pilsētām,
  — mājsaimniecību dzīves apstākļu raksturojums       gadījuma izlase — laukiem, republikas
  — mājsaimniecību iespējas izmantot zemi       ap 8000 mājsaim- pilsētām, Rīgā
  un šīs zemes raksturojums       niecību gadā)  
  — mājsaimniecību ienākumi          
  — mājsaimniecību patēriņa un citi izdevumi          
  — pārtikas produktu patēriņš mājsaimniecībās          
  — mājsaimniecību nodrošinātība ar          
  ilglietošanas priekšmetiem          
  — mājsaimniecības materiālās labklājības          
  pašnovērtējums          
  — mājsaimniecības locekļu nodarbinātība          
2. Iztikas minimuma preču un pakalpojumu   cenu reģistrācija mēnesis   kopā Latvijā
  groza aprēķins          

Nekustamā īpašuma statistika

Nekustamais īpašums — zeme ar uz tās esošajām ēkām, būvēm un ūdeņiem, kas tiesiski nostiprināta fiziskajai vai juridiskajai personai. Nekustamā īpašuma statistikas galvenie rādītāji ir dzīvojamo un nedzīvojamo ēku platības, tips, tilpums, labiekārtojums un īpašuma forma, kā arī nekustamā īpašuma vienības kadastrālā vērtība.

Nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība sastāv no zemes vērtības un uz tās esošo ēku un būvju vērtības. Zemes kadastrālā vērtība nosakāma atsevišķi no uz tās esošo ēku un būvju vērtības.

Dzīvojamais fonds ir ēkas, dzīvokļi un istabas kapitālā celtnē dzīvošanai visu gadu, neņemot vērā, vai dotajā brīdī tās ir vai nav apdzīvotas.

Dzīvojamā fondā neieskaita vasarnīcas, vasaras dārza mājiņas, citas būves un telpas, kas domātas uz noteiktu sezonu vai laiku.

Dzīvojamā fonda statistika dod iespēju iegūt informāciju par:

— dzīvojamā fonda struktūru, labiekārtotību, tā nolietojumu un kustību,

— dzīvokļa lielumu pilsētās un lauku teritorijās.

Dzīvojamais fonds pēc īpašuma formas tiek iedalīts valsts, pašvaldību, juridisko personu, fizisko personu īpašumos utt.

Dzīvojamās ēkas ir būves, no kuru platības vismaz puse tiek izmantota apdzīvošanai. Ja, vadoties pēc mērķorientētā tehniskā projekta, apdzīvošanai tiek izmantota mazāk nekā puse no ēkas kopējās lietderīgi izmantojamās platības, tā tiek klasificēta kā nedzīvojamā ēka.

Nedzīvojamās ēkas ir būves, kuras pamatā netiek izmantotas vai nav paredzētas apdzīvošanai. Ja vismaz puse no ēkas kopējās lietderīgi izmantojamās platības tiek izmantota apdzīvošanai, tā tiek klasificēta kā dzīvojamā ēka.

Dzīvoklis sastāv no vienas vai vairākām istabām un palīgtelpām. Dzīvoklis paredzēts dzīvošanai visu gadu un tam jābūt tiešai izejai uz ielu vai uz koplietošanas telpām (kāpņu telpu, kopējo koridoru, galeriju utt.).

Palīgtelpas ir virtuves, koridori, sanitārie mezgli, vannas istabas, garderobes, pieliekamās telpas, iebūvētie skapji. Dienesta viesnīcās, sociālās aprūpes iestādēs par palīgtelpām uzskata vēl arī kultūras un sadzīves nozīmes un medicīniskās apkalpošanas telpas.

Dzīvokļa kopējā platība sastāv no dzīvojamās un palīgtelpu platības.

Dzīvojamo ēku uzskata par labiekārtotu ar:

— ūdensvadu — ja ēkā ir iekšējais ūdensvada sadalītājtīkls, kurā ūdens nonāk centralizēti no ūdensvada vai artēziskās akas,

— kanalizāciju — ja ēkas iekšienē ir kanalizācijas ierīces saimnieciski fekālo notekūdeņu ievadīšanai kanalizācijas ielas tīklā vai uzkrājošajā akā,

— centrālo apkuri — neatkarīgi no siltumapgādes avota,

— vannām, dušām — neatkarīgi no siltā ūdens piegādes veida,

— gāzi — ja uzstādīta grīdas gāzes plīts, kuru apgādā ar dabas vai šķidro gāzi,

— siltā ūdens apgādi — ja ir ierīkots īpašs ūdensvads.

Dzīvojamā fonda uzskaites rādītāji tiek doti administratīvā sadalījumā pēc Administratīvi teritoriālā klasifikatora un pa īpašuma formām pēc Īpašuma un uzņēmējdarbības formu identifikācijas klasifikatora, uzrādot kopējo un dzīvojamo platību kvadrātmetros, māju, dzīvokļu, istabu skaitu, dzīvojamā fonda kustību.

Pašvaldību palīdzība dzīvokļu jautājumu risināšanā — tiek uzskaitītas ģimenes, kuras saņem pašvaldības palīdzību dzīvokļu jautājuma risināšanā.

Pilsētu zemju platības — informācijas bloks satur datus par pilsētu zemju un zaļo apstādījumu platību, pilsētu zemju kopējas platības struktūru pēc lietošanas nozīmes, ielu un ceļu kopgarumu, segumu veidu, apgaismošanu. Informācija tiek izstrādāta rajonu un pilsētu griezumā.

Nekustamā īpašuma statistika

Nr.p.k.  Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Nekustamā īpašuma uzskaite, tā īpašuma   Valsts zemes dienesta dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  formas un sadalījums pēc lietošanas veida,         pilsētām, pagastiem,
  tā vērtība         pa īpašuma formām
2. Dzīvojamā fonda uzskaite, dzīvojamā fonda Eurostat projekts statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  nolietojums un labiekārtotība °°°) 7720       īpašuma formām, pa
            pilsētām un rajoniem,
            pašvaldību dzīvojamais
            fonds — pa pagastiem
3. Pašvaldību palīdzība dzīvokļu jautājuma   statistikas veidlapas pusgada pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  risināšanā         pilsētām, pagastiem
4. Zemes sadalījums pēc zemes lietošanas Eurostat projekti Valsts zemes dienesta dati gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  veidiem un īpašniekiem (lietotājiem) 8510; 8010; 7730       rajoniem, pagastiem
5. Pilsētu zemju platības   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa pilsētām

Tirdzniecības statistika

Mazumtirdzniecības apgrozījums ietver mazumtirdzniecības tīklā pārdotos pārtikas produktus, jaunās un lietotās nepārtikas preces, kā arī automobiļu, motociklu un to rezerves daļu mazumtirdzniecību un vairumtirdzniecību, autodegvielas mazumtirdzniecību. Atsevišķi tiek uzskaitīts apgrozījums, ko uzņēmumi realizē pilsētu tirgos. Mazumtirdzniecības apgrozījumā tiek ieskaitīts pievienotās vērtības nodoklis.

Mazumtirdzniecības apgrozījums tiek uzskaitīts visos uzņēmumos, neatkarīgi no to pamatdarbības veida.

Sabiedriskās ēdināšanas apgrozījums ietver pašražoto produkciju un iepirktās pārtikas preces, kas tiek realizētas bez jebkādas kulināras apstrādes šajā uzņēmumā, kā arī citas preces (piemēram, cigaretes, suvenīri u.tml.), kas tiek pārdotas šajā uzņēmumā. Sabiedriskās ēdināšanas apgrozījumā tiek ieskaitīts pievienotās vērtības nodoklis. Sabiedriskās ēdināšanas apgrozījums tiek uzskaitīts tikai uzņēmumos, kuru pamatdarbība ir sabiedriskā ēdināšana vai mazum t irdzniecības uzņēmumos, kuri nodarbojas arī ar sabiedrisko ēdināšanu.

Vairumtirdzniecības apgrozījums ietver iepirktu jaunu un lietotu preču tālāku pārdošanu mazumtirdzniecības uzņēmumiem, rūpniecības un komercuzņēmumiem, mājamatniekiem, kā arī vairumtirgotājiem, tirdzniecības aģentiem vai mākleriem, tālākai pārdošanai vai ražošanas vajadzībām, turklāt tiek apkopota informācija arī par vairumtirdzniecības aģentu (starpnieku) darbības apgrozījumu. Vairumtirdzniecības apgrozījums tiek uzskaitīts ar un bez pi e vienotās vērtības nodokļa. Vairumtirdzniecības apgrozījums tiek uzskaitīts uzņēmumos, kuru pamatdarbība ir vairumtidzniecība un mazumtirdzniecība, ja otrs darbības veids ir vairumtirdzniecība.

Pārdoto preču struktūra mazumtirdzniecībā ietver 15 apvienotas pārtikas preču grupas (gaļa un tās izstrādājumi, zivis un zivju izstrādājumi, sviests, piens un piena produkti, olas, cukurs, kartupeļi, dārzeņi, alkoholiskie dzērieni u.c.) un aptuveni 10 nepārtikas preču grupas (audumi, apģērbi, veļa un apavi, mēbeles, t rauki, kultūrpreces, celtniecības materiāli u.c.), kas tiek sadalītas grupās atbilstoši Eiropas savienības Preču un pakalpojumu klasifikācijai (CPA).

Vairumtirdzniecībā pārdoto preču struktūra ietver ap 20 preču grupas (uzturprodukti, alkoholiskie dzērieni, audumi, apģērbi un veļa, metālizstrādājumi, būvmateriāli, elektropreces, mēbeles, transportlīdzekļi, lauksaimnieciskās un rūpnieciskās izejvielas, mašīnas un mehānismi u.c.).

Mazumtirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu skaits:

pārtikas veikali — veikali, kas tirgo pārtiku, bet tajos var tirgot līdz 20 % citu preču no kopējā apgrozījuma,

nepārtikas veikali — veikali, kas tirgo nepārtikas preces, bet tajos var tirgot līdz 20 % pārtikas preču no kopējā apgrozījuma,

jauktie veikali — veikali, kas gan pārtikas, gan nepārtikas preces pārdod apmēram vienādā daudzumā,

— rādītāji par pilsētu tirgiem (tirgu skaits, tirdzniecības vietu skaits, tirgu platība, kiosku skaits tirgos, paviljonu skaits un platība tirgos, gada vidējais strādājošo skaits tirgos, kā arī galvenie tirgu ienākumi un izdevumi).

Informācijas iegūšanas metode mazumtirdzniecībā — izlases metode (stratificētā gadījuma izlase). Par izlases kritēriju tiek ņemts uzņēmuma apgrozījums. Izlasē ie-kļauti visi uzņēmumi, kuru apgrozījums pārsniedz 100 tūkst. latu gadā, un aptuveni 15 % no pārējiem uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir mazāks.

Lai iegūtu datus par vairumtirdzniecību un sabiedrisko ēdināšanu, tiek apsekoti visi valsts un pašvaldību uzņēmumi, uzņēmējsabiedrības ar valsts vai pašvaldību kapitāla līdzdalību, pārējo īpašuma formu uzņēmējsabiedrības, kurās nodarbināti 20 strādājošo un vairāk vai neto apgrozījums iepriekšējā gadā bijis virs 200 tūkst. latu. Pārējās uzņēmējsabiedrības tiek apsekotas izlases veidā, lietojot vienkāršo gadījuma izlasi, kas tiek veikta iepriekš izveidotās stratās pēc ekonomiskās darbības veida un teritorijas (rajona vai republikāniskās pilsētās). Tabulas 6.ailē minētais apsekojamais kopums apzīmēts ar vārdiem "kompleksais loks".

Tirdzniecības statistika

 Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija

Informācijas iegūšanas avots

Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Pārdoto preču struktūra mazumtirdzniecības Eurostat statistikas veidlapas ceturksnis uzņēmumi, kuru kopā Latvijā, pa
  uzņēmumos vērtības izteiksmē projekts 6020     tirdzniecības galvenajām preču
          apgrozījums iepriek- grupām
          šējā gadā bija lielāks  
          par 100 tūkst. latu;  
          izlases veidā —  
          pārējie uzņēmumi,  
          kuru tirdzniecības  
          apgrozījums bija  
          mazāks par 100  
          tūkst. latu  
2. Pārdoto preču apjomi mazumtirdzniecībā Eurostat statistikas veidlapas mēnesis -"- kopā Latvijā,
  un sabiedriskajā ēdināšanā projekts 6020       pēc uzņēmuma
            pamatdarbības, pa
            īpašuma formām
      -"- gads -"- kopā Latvijā, pēc
            uzņēmuma pamat-
            darbības, pa īpašuma
            formām, pa republikas
            pilsētām un rajoniem
            (pēc uzņēmuma
            reģistrācijas vietas)
3. Tirdzniecības tīkla rādītāji (veikalu un Eurostat statistikas veidlapas gads -"- kopā Latvijā, pa
  tirgu skaits, tirdzniecības platība, bāru un projekts 6020       īpašuma formām
  restorānu skaits, vietu skaits tajos u.c.)          
4. Svarīgāko pārtikas produktu un rūpniecības Eurostat statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks kopā Latvijā, pa
  preču vairumtirdzniecī bas apjomi projekts 6020     (pazīme: galvenajām preču grupām,
          pamatdarbība — pa republikas
          vairumtirdzniecība) pilsētām un rajoniem
            (pēc uzņēmuma
            reģistrācijas vietas)
5. Licencēto alkoholisko dzērienu izplatītāju   Spirta monopola pārvaldes dati ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
  darbības rādītāji     gads    

Maksas pakalpojumu statistika

No Nacionālo kontu sistēmas viedokļa visi pakalpojumi iedalās tirgus (maksas) un ārpustirgus pakalpojumos. Tirgus (maksas) pakalpojumi ir visu veidu pakalpojumi, kas tiek sniegti klientiem par samaksu. Ārpustirgus pakalpojumus (piemēram, izglītības, veselības aizsardzības u.c.) budžeta iestādes sniedz bez maksas, un to apjoms tiek uztv e rts valsts finansu statistikā. Ja budžeta iestādes kādu daļu no pakalpojumiem sniedz par maksu, tad šo daļu uzskaita kā maksas pakalpojumus.

Pakalpojumu statistika ietver tikai maksas pakalpojumus, un galvenie rādītāji ir šādi:

pakalpojumu uzņēmumi — par tādiem tiek uzskatīti uzņēmumi, kuri sniedz dažādus pakalpojumus par samaksu, neatkarīgi no to pamatdarbības,

pakalpojumu realizācijas apjoms. Tas ietver iekasēto summu par pakalpojumiem, ieskaitot izmantoto izejvielu, materiālu un resursu vērtību (neieskaitot pievienotās vērtības nodokli), neatkarīgi no tā, vai pakalpojumi sniegti fiziskajām vai juridiskajām personām.

Pakalpojumu realizācijas apjoms pa veidiem ietver:

— automobiļu, autobusu un motociklu tehnisko apkopi un remontu,

— sadzīves tehnikas un individuālās lietošanas priekšmetu remontu,

— veļas mazgāšanu, ķīmisko tīrīšanu, frizētavu, kosmētisko salonu, pirts, apbedīšanas pakalpojumus un cita veida individuālos pakalpojumus,

— viesnīcu pakalpojumus, kuros ietilpst maksa par uzturēšanos viesnīcās, kempingos, studentu, skolēnu kopmītnēs, dienesta viesnīcās u.c. īslaicīgās uzturēšanās vietās,

— pasažieru un kravas transporta pakalpojumus, kā arī transporta palīgpakalpojumus,

— tūrisma pakalpojumus — maksas pakalpojumus, kurus sniedz tūrisma firmas un biļešu izplatīšanas aģentūras (tūrisma braucienu un ekskursiju organizēšana, vīzu noformēšana, viesnīcu un citu apmešanās vietu nodrošināšana, biļešu iegāde u.c.),

— pasta un kurjeru darbību, sakaru pakalpojumus,

— dzīvojamā fonda izīrēšanas pakalpojumus, kuros ietilpst dzīvokļu īre, ekspluatācijas izmaksas dzīvokļu kooperatīvos,

— nedzīvojamo telpu izīrēšanas pakalpojumus,

— citas operācijas ar nekustamo īpašumu,

— mašīnu un iekārtu nomas pakalpojumus (bez operatora), sadzīves tehnikas un individuālās lietošanas priekšmetu nomas pakalpojumus,

— ar datoriem saistītos pakalpojumus, piemēram, konsultācijas tehniskā nodrošinājuma, programmatūras, datu apstrādes jautājumos u.tml., kā arī biroja tehnikas, datoru remontu un tehnisko apkopi,

— dažādus komercpakalpojumus, piemēram, juridiskos, grāmatvedības, tirgus konjunktūras pētīšanas, dažādu komerckonsultāciju, reklāmas, projektēšanas darbu, apsardzes pakalpojumus, foto pakalpojumus u.c.,

— izglītības pakalpojumus, kurus par maksu sniedz izglītības iestādes (maksa par uzturēšanos pirmsskolas bērnu iestādēs, kā arī par apmācību skolās, tehnikumos, arodskolās, augstskolās, kā arī mūzikas un mākslas skolās), pieaugušo apmācība,

— veselības aizsardzības pakalpojumus, kurus par maksu sniedz veselības aizsardzības iestādes (maksa par atsevišķām ārstnieciskām procedūrām, pacientu nodeva, maksa par ārstu pakalpojumiem privātajās veselības aizsardzības iestādēs),

— veterinārās palīdzības pakalpojumus (maksu par dzīvnieku ārstēšanu veterinārajās slimnīcās un ambulancē s u.c.),

— kultūras un sporta pakalpojumus, kurus par maksu sniedz kultūras un sporta iestādes, kā arī azartspēles un cita rekreatīva darbība (ieņēmumi par kino, videofilmu demonstrēšanu, ieņēmumi no teātru, operu izrādēm, dažādiem koncertiem u.tml., ieņēmumi par sporta pasākumu organizēšanu u.c.),

— kanalizācijas un atkritumu izvešanas pakalpojumus.

Pakalpojumu statistikā tiek lietotas atbilstošas Eiropas savienības klasifikācijas.

Maksas pakalpojumu statistika

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Maksas pakalpojumu realizācijas apjomi pa Eurostat projekti statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks kopā Latvijā, pa
  atsevišķiem pakalpojumu veidiem: 6020; 6120       atsevišķiem
  — sadzīves tehnikas un individuālās         pakalpojumu
  lietošanas priekšmetu remonts         veidiem, pa īpašuma
  — automobiļu remonts un tehniskā apkope         formām, pēc
  — dažādi individuāli pakalpojumi (frizētavas,         uzņēmuma
  veļas mazgāšana, ķīmiskā tīrīšana u.c.)         pamatdarbības
  — izglītības pakalpojumi          
  — veselības aizsardzības pakalpojumi          
  — veterinārie pakalpojumi          
  — kultūras, atpūtas un sporta pakalpojumi          
  — tūrisma pakalpojumi          
  — dzīvokļu īre un ekspluatācijas izmaksas          
  dzīvokļu kooperatīvos, viesnīcu pakalpojumi          
  — nedzīvojamo telpu īre          
  — nomas pakalpojumi          
  — ar datoriem saistītie pakalpojumi          
  — reklāmas pakalpojumi          
  — foto pakalpojumi          
  — juridiskie, grāmatvedības un          
  konsultatīvie pakalpojumi          
  — arhitektūra, projektēšana u.c. ar to          
  saistītie pakalpojumi          
  — transporta pakalpojumi          
  — pasta un sakaru pakalpojumi          
  — kanalizācijas un atkritumu izvešanas          
  pakalpojumi          
2. Dzīvojamā fonda īres maksa — aprēķinātā   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  un samaksātā       sabiedriskajā pilsētām, lauku apvidos
          sektorā pa īpašuma formām
3. Kanalizācijas saimniecība   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā pa pil-
            sētām, rajoniem, pagastiem
4. Dienesta viesnīcu darbība   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa pil-
            sētām, rajoniem, pagastiem,
            pa īpašuma formām

Rūpniecības statistika

Ekonomiskās darbības veidā "Rūpniecība" atbilstoši starptautiskajiem standartiem ieskaita šādas ekonomiskās darbības kategorijas:

— ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde — ekonomiskā darbība, kuras rezultātā tiek iegūti dabā atrodamie minerāli,

— apstrādājošā rūpniecība — fiziska vai ķīmiska materiālu vai komponentu pārveide jaunos produktos neatkarīgi no tā, vai to veic mehanizēti vai ar roku darbu, fabrikā vai mājas apstākļos, realizē gatavo produkciju vairumtirdzniecībā vai mazumtirdzniecībā,

— elektroenerģijas ražošana un sadale ar mērķi realizēt elektroenerģiju patērētājiem,

— gāzveida kurināmā piegāde patērētājiem pa gāzes vadiem,

— tvaika un karstā ūdens ražošana un sadale apkures, enerģijas ražošanas un citām vajadzībām,

— ūdens ieguve, attīrīšana un sadale iedzīvotājiem, uzņēmumiem, iestādēm un citiem patērētājiem.

Sākot ar 1995.gada janvāri, rūpniecības datu apkopošana tiek veikta atbilstoši Starptautiskajām rekomendācijām rūpniecības statistikā. No apsekotajiem uzņēmumiem un uzņēmējsabiedrībām tiek iegūti dati pa atsevišķiem elementiem, no kuriem pēc tam tiek aprēķināta kopējā rūpniecības produkcijas izlaide.

Rūpniecības produkcijas apjoms kopumā ir šādu elementu summa:

— pārskata periodā nosūtīto pašražoto preču vērtība faktiskajās cenās (bez apgrozījuma vai akcīzes nodokļa),

— ieņēmumi no izpildītajiem rūpnieciska rakstura darbiem faktiskajās cenās,

— gatavās produkcijas krājumu izmaiņas (+ vai –) pārskata perioda beigās, salīdzinot ar gada sākumu, kas novērtētas pēc ražošanas izmaksām,

— nepabeigto ražojumu izmaiņas (+ vai –) pārskata perioda beigās, salīdzinot ar gada sākumu, kas novērtētas pēc ražošanas izmaksām,

— pašu vajadzībām ar uzņēmuma darbaspēku radīto pamatlīdzekļu vērtība.

Rūpniecības produkcijas fiziskā apjoma indeksi tiek aprēķināti pēc Laspeiresa formulas.

Pievienotā vērtība saskaņā ar starptautisko metodoloģiju ir starpība starp saražotās produkcijas (darbu, pakalpojumu) vērtību, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, un šīs produkcijas (darbu, pakalpojumu) materiālajām izmaksām.

Datu vākšanai un apkopošanai ir izstrādāta rūpniecības produkcijas nomenklatūra statistisko pārskatu aizpildīšanai, kura satur 1500 produkcijas veidu. Šīs nomenklatūras izstrādāšanā ir lietoti Eiropas savienības klasifikācijas PRODCOM List 1995 pamatprincipi, un tā tiks lietota kā pārejas nomenklatūra līdz minētās starptautiskās klasifikācijas ieviešanai.

Katru mēnesi rūpnieciskās darbības rezultāti tiek apsekoti visos valsts un pašvaldības rūpniecības uzņēmumos un pārējos uzņēmumos, kuros rūpnieciskajā ražošanā nodarbināti 50 cilvēku un vairāk (85 % no kopējā ražošanas apjoma) vai iepriekšējā gada apjoms bijis virs 200 tūkst. latu.

Gada rezultātus iegūst, apsekojot visus valsts un pašvaldību uzņēmumus, uzņēmējsabiedrības ar valsts vai pašvaldību kapitāla daļu, pārējo īpašuma formu uzņēmējsabiedrības, kurās nodarbināti 20 strādājošo un vairāk vai neto apgrozījums iepriekšējā gadā bijis virs 200 tūkst. latu. Pārējās uzņēmējsabiedrības tiek apsekotas izlases veidā, lietojot vienkāršo gadījuma izlasi, kas tiek veikta iepriekš i z veidotās stratās pēc ekonomiskās darbības veida. Tabulas 6.ailē minētais apsekojamais kopums apzīmēts ar vārdiem "kompleksais loks".

Rūpniecības statistika

 Nr.p.k.  Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums  Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Rūpniecības produkcijas apjoms vērtības izteiksmē ANO statistikas veidlapas mēnesis apsekojums pēc kopā Latvijā, pa
          cenza (visi valsts rūpniecības nozarēm,
          un pašvaldību pa īpašuma formām,
          rūpniecības uzņē- pa republikas
          mumi un pārējie pilsētām un rajoniem
          uzņēmumi, kuros  
          rūpnieciskajā  
          ražošanā nodarbināti  
          50 cilvēku un vairāk)  
2. Rūpniecības produkcijas apjoms vērtības   statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, pa
  izteiksmē pa sastāvdaļām:         rūpniecības nozarēm,
  — nosūtīto pašražoto preču vērtība         pa īpašuma formām,
  — ieņēmumi no izpildītajiem rūpnieciska         pa republikas
  rakstura darbiem         pilsētām un rajoniem
  — gatavās produkcijas krājumu izmaiņas          
  — nepabeigto ražojumu izmaiņas          
  — pašu vajadzībām ar uzņē muma          
  darbaspēku radīto pamatlīdzekļu vērtība          
3. Rūpniecības produkcijas fiziskā apjoma indeksi   statistikas veidlapas mēnesis apsekojums kopā Latvijā, pa
          pēc cenza rūpniecības nozarēm
      statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, pa
            rūpniecības nozarēm
4. Pievienotā vērtība un produkcijas   statistikas veidlapas ceturksnis apsekojums kopā Latvijā, pa
  materiālās izmaksas       pēc cenza rūpniecības nozarēm,
            pa republikas
            pilsētām un rajoniem
      statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, pa
            rūpniecības nozarēm,
            pa republikas
            pilsētām un rajoniem
5. Rūpnieciskās ražošanas pamatlīdzekļi uz ANO statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, pa
  gada beigām un pamatlīdzekļu (to skaitā         rūpniecības nozarēm,
  mašīnu un iekārtu) veidošana         pa republikas
            pilsētām un rajoniem
6. Galveno rūpniecības produkcijas veidu ražošana   statistikas veidlapas ceturksnis apsekojums kopā Latvijā, pa
          pēc cenza republikas pilsētām
            un rajoniem
      statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, pa
            republikas pilsētām
            un rajoniem
7. Vidējais strādājošo skaits rūpniecībā   statistikas veidlapas mēnesis apsekojums kopā Latvijā, pa
          pēc cenza rūpniecības nozarēm,
            īpašuma formām, pa
            republikas pilsētām
            un rajoniem
      statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, pa
            rūpniecības nozarēm,
            īpašuma formām, pa
            republikas pilsētām
            un rajoniem
8. Ūdens ieguve, attīrīšana un sadale   statistikas veidlapas gads uzņēmumi un kopā Latvijā
          uzņēmējsabiedrības,  
          kas nodarbojas ar  
          ūdens piegādi  
9. Lopu un putnu pārstrāde un gaļas   statistikas veidlapas gads uzņēmumi un kopā Latvijā
  izlietojums produkcijas ražošanā       uzņēmējsabiedrības,  
          kas nodarbojas ar  
          gaļas pārstrādi  
10. Piena pārstrāde, pilnpiena produkcijas   statistikas veidlapas gads uzņēmumi un kopā Latvijā
  ražošanai izlietotais piena un vājpiena       uzņēmējsabiedrības,  
  daudzums       kas nodarbojas ar  
          piena pārstrādi  
11. Melnās metalurģijas produkcijas Eurostat statistikas veidlapas gads uzņēmumi, kopā Latvijā
  ražošana, izejvielu un enerģijas patēriņš projekts 5940     kas nodarbojas  
          ar metalurģiju  
12. Izejvielu patēriņš cukura ražošanā   statistikas veidlapas gads uzņēmumi, kas kopā Latvijā
          nodarbojas ar  
          cukura ražošanu  

Zvejniecības statistika

Ekonomiskās darbības veidā "Zvejniecība" atbilstoši starptautiskajiem standartiem jāieskaita:

— zveja okeānos, jūrās, piekrastes un iekšējos ūdeņos,

— jūras un saldūdens vēžveidīgo un molusku ieguve,

— jūras dzīvnieku (bruņrupuču, jūras ežu u.c. adataiņu un bezmugurkaulnieku) ieguve,

— jūras materiālu (dabīgo pērļu, dzintara, sūkļu, koraļļu, aļģu u.c.) ieguve,

— zivju, vēžveidīgo un molusku apstrāde uz zvejas kuģiem,

— zivju audzētavu un zivju fermu darbība, zivju mazuļu audzēšana, zivju audzēšana jūras un saldūdens fermās,

— pārtikā lietojamo jūras aļģu audzēšana,

— ar zveju un zivju audzēšanu saistītie pakalpojumi.

Ekonomiskās darbības veidā "Zvejniecība" neietilpst zivju un citu jūras produktu pārstrāde uz bāzeskuģiem un zivju pārstrādes uzņēmumos.

Katru ceturksni zvejniecības darbības rezultāti tiek apsekoti uzņēmumos un uzņēmējsabiedrībās, kas nodarbojas ar zvejniecību, neatkarīgi no to uzņēmējdarbības veida un īpašuma formas. Tiek apsekoti visi valsts un pašvaldību uzņēmumi, uzņēmējsabiedrības ar valsts vai pašvaldību kapitāla daļu, pārējo īpašuma formu uzņēmējsabiedrības, kurās nodarbināti 20 strādājošo un vairāk vai neto apgrozījums iepriekšējā gadā b ijis virs 200 tūkst. latu. Pārējās uzņēmējsabiedrības tiek apsekotas izlases veidā, lietojot Centrālās statistikas pārvaldes koplietošanas vienkāršo gadījuma izlasi, kas tiek veikta iepriekš izveidotās stratās pēc ekonomiskās darbības veida. Tabulas 6.ailē minētais apsekojamais kopums apzīmēts ar vārdiem "kompleksais loks". Papildu dati tiek vākti no tiem uzņēmumiem, kuriem izsniegtas licences zvejošanai.

Zvejniecības statistika

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Zivju nozveja pa sugām Eurostat projekti statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks kopā Latvijā
    8710; 8720        
2. Zivju nozveja un citu jūras produktu Eurostat projekti statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks kopā Latvijā
  ieguve pa okeānu zvejas rajoniem un zonām, 8710; 8720        
  iekšējos ūdeņos, zvejniecības produkcijas          
  apjoms faktiskajās cenās, zvejas flotes          
  lielums          

Materiālo resursu un enerģētikas statistika

Datu apsekošana par atsevišķu kurināmā veidu patēriņu tiek veikta pēc speciālas nomenklatūras, kas ietver sevī 20(25 kurināmā veidus.

Informācija par atsevišķu kurināmā veidu patēriņu tiek iegūta, apsekojot visus valsts un pašvaldību uzņēmumus, iestādes, uzņēmējsabiedrības ar valsts vai pašvaldību kapitāla daļu, pārējo īpašuma formu uzņēmējsabiedrības, kurās nodarbināti 20 strādājošo un vairāk vai neto apgrozījums iepriekšējā gadā bijis virs 200 tūkst. latu. Pārējās uzņēmējsabiedrības tiek apsekotas izlases veidā, lietojot vienkāršo gadījuma izlasi, kas tiek veikta iepriekš izveidotās stratās pēc ekonomiskās darbības veida. Tabulas 6.ailē minētais apsekojamais kopums apzīmēts ar vārdiem "kompleksais loks".

Izstrādes satur datus naturālā izteiksmē par kurināmā atlikumiem, pirkumiem, izlietošanu. Iegūtie dati tiek izmantoti enerģētiskās bilances sastādīšanai.

No visiem elektroenerģijas un siltumenerģijas ražotājiem vienu reizi gadā tiek vākti dati par elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un ar to saistīto kurināmā patēriņu.

Materiālo resursu un enerģētikas statistika

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Elektroenerģijas ražošana, sadale, Eurostat projekti statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  kurināmā patēriņš tās ražošanai, 5030; 5110; 5130       elektrostaciju tipiem
  elektrostaciju jauda          
2. Siltumenerģijas ražošana un sadale, Eurostat projekti statistikas veidlapas gads uzņēmumi, uzņēmēj- kopā Latvijā, pa
  kurināmā patēriņš tās ražošanai 5030; 5110     sabiedrības, iestādes, republikas pilsētām un
          kuras ražo siltumenerģiju rajoniem, pašvaldībām
          un piegādā to patērētājiem,  
          kā arī izlieto savām vajadzībām  
3. Siltumenerģijas piegāde un kurināmā Eurostat projekts statistikas veidlapas katrs uzņēmumi, uzņēmēj- kopā Latvijā, pa
  patēriņš apkures sezonā 5030   apkures sabiedrības, iestādes, republikas pilsētām un
        sezonas kuras ražo siltumenerģiju rajoniem, pašvaldībām
        mēnesis un piegādā to patērētājiem  
4. Gāzes piegāde patērētājiem (iesniedz   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  privatizējamai valsts akciju sabiedrībai          
  "Latvijas gāze")          
5. Atsevišķi kurināmā un degvielas veidi Eurostat projekts statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks, kopā Latvijā, pa
  (atlikumi, piegādes un patēriņš) 5020     iestādes nozarēm, pa republikas
            pilsētām un rajoniem
6. Kopējā enerģētiskā bilance Eurostat projekts 5110 aprēķins gads aprēķins kopā Latvijā
7. Svarīgāko izejvielu un materiālu patēriņš   statistikas veidlapas gads kompleksais loks kopā Latvijā, pa nozarēm

Lauksaimniecības statistika

Lauksaimniecības produkcijas kopapjoms naudas izteiksmē ir augkopības un lopkopības produkcijas un lauksaimniecībai sniegto pakalpojumu (bez veterinārajiem pakalpojumiem) summa. Lauksaimniecības produkcija naudas izteiksmē novērtēta atbilstošā gada faktiskajās un salīdzināmajās cenās bez pievienotās vērtības nodokļa. Pašlaik par salīdzināmajām cenām pieņemtas 1993.gada vidējās cenas.

Augkopības produkcijas apjomu nosaka lauksaimniecības kultūru kopražu apmēri. Turklāt kopražas vērtībai attiecīgajā gadā pieskaita augkopības nepabeigtās ražošanas pieauguma (vai atskaita samazinājuma) vērtību gada laikā, kā arī ilggadīgo stādījumu izaudzēšanas vērtību. Nepabeigto ražošanu augkopībā raksturo ziemāju sējas izmaksas un izmaksas vasarāju kultūru augsnes sagatavošanai, ko izdara attiecīgajā gadā nākamā gada ražai. Jauno ilggadīgo stādījumu ierīkošanas vērtībā ietilpst ilggadīgo stādījumu ierīkošanas un izaudzēšanas vērtība līdz augļus nesošam vecumam.

Lopkopības prod ukcijas apjomu nosaka pēc gada laikā dzimušo lopu svara, izaudzēto jaunlopu un nobarojamo lopu dzīvmasas apmēriem, kā arī iegūtā piena, vilnas, olu un citu lopkopības produktu daudzuma.

Lauksaimniecības kultūru sējumu platību valsts saimniecībās un statūtsabiedrībās nosaka pēc to pārskatu datiem. Zemnieku un piemājas saimniecībās un personiskajās palīgsaimniecībās, sākot ar 1995.gadu, sējumu platību nosaka pēc izlases veida apsekojuma.

Lauksaimniecības kultūru kopražu valsts saimniecībās, statūtsabiedrībās un citos lauksaimnieciskās ražošanas uzņēmumos nosaka pēc to pārskatu datiem, tieši saskaitot šajās saimniecībās novākto produkciju gan no pamatsējumiem, gan arī no atkārtotiem un starprindu sējumiem; zemnieku un piemājas saimniecībās un personiskajās palīgsaimniecībās (, pamatojoties uz izlases veida apsekojumiem.

Lauksaimniecības kultūru vidējā ražība aprēķināta, pamatojoties uz kopražu pamatsējumos no attiecīgās kultūras pavasara produktīvās platības viena hektāra, izņemot sēto zālāju un dabisko pļavu sienu, kuriem šis rādītājs aprēķināts no faktiski novāktās platības.

Dati par gaļas ražošanu ietver informāciju par visu veidu lopu un putnu gaļu kautmasā un dzīvmasā. Dati uzrādīti gan par pārstrādes uzņēmumos, gan arī par pašā saimniecībā nokautajiem lopie m un putniem.

Piena ražošanu raksturo faktiski izslauktais govju un kazu piena daudzums, neatkarīgi no tā, vai tas realizēts vai daļēji izmantots saimniecībā teļu un sivēnu dzirdināšanai.

Datos par vilnas ražošanu ietilpst informācija par visu faktiski nocirpto aitu vilnu neatkarīgi no tā, vai šī vilna realizēta vai izlietota saimniecībā. Aitu vilnas produkcija uzrādīta fiziskajā (t.i., nemazgātās vilnas) masā tieši pēc aitu cirpšanas.

Datos par olu ražošanu ietilpst informācija par olām, kas iegūtas gada laikā no visu sugu mājputniem, ieskaitot olas, kas izlietotas putnu atražošanai (inkubācija u.c.).

Mājlopu un putnu skaits tiek uzskaitīts atbilstoši Eiropas savienības prasībām.

Zemnieku un piemājas saimniecībās un personiskajās palīgsaimniecībās tiek apsekoti saimniecībā strādājošie pēc dzimuma un vecuma struktūras, kā arī tiek veikti aprēķini par nosacīto darba vienību skaitu, pieņemot, ka vidējā slodze gadā ir 2440 stundu.

Pieņemšanas un pārstrādes uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) pārdotie lauksaimniecības produkti aptver daļu no lauksaimniecības preču produkcijas. Pārdoto lauksaimniecības produktu apjomā ietilpst visa produkcija, ko uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) pārdevušas valsts saimniecības, statūtsabiedrības, kā arī zemnieku un piemājas saimniecības un personiskās palīgsaimniecības. Dati par iepirktajiem graudiem, cukurbietēm un linšķiedru norādīti ieskaites svarā, ņemot vērā produktu kvalitāti. Dati par iepirktajiem lopiem un putniem norādīti dzīvmasā. Iepirktajam pi e nam pēc Eiropas savienības prasībām tiek norādīti dati par vidējo olbaltuma saturu pienā.

Statistiskā informācija par valsts saimniecībām un visu veidu statūtsabiedrībām iegūta pēc pilna apsekojuma.

Gada rezultātus iegūst, apsekojot visus valsts un pašvaldību uzņēmumus, uzņēmējsabiedrības ar valsts vai pašvaldību kapitāla daļu, pārējo īpašuma formu uzņēmējsabiedrības, kurās nodarbināti 20 strādājošo un vairāk vai neto apgrozījums iepriekšējā gadā bijis virs 200 tūkst. latu. Pārējās uzņēmējsabiedrības tiek apsekotas izlases veidā, lietojot Centrālās statistikas pārvaldes koplietošanas vienkāršo gadījuma izlasi, kas tiek veikta iepriekš izveidotās stratās pēc ekonomiskās darbības veida. Tabulas 6.ailē minētais apsekojamais kopums apzīmēts ar vārdiem "komplek sais loks".

Sākot ar 1995.gadu, dati par zemnieku un piemājas saimniecībām un personiskajām palīgsaimniecībām iegūti, izmantojot izlases veida apsekojumu. Iedzīvotāju saimniecības apseko divas reizes gadā: pēc sējas pabeigšanas un ražas novākšanas. Iedzīvotāju saimniecību atlase veikta pēc divpakāpju izlases ar nejaušās gadījuma atlases metodi. Rezultātā no katra izlasē iekļautā pagasta apsekotas 20 iedzīvotāju saimniecības, kas sastāda 8800 saimniecību.

Izlase veikta, ņemot vērā īpašumā vai lietošanā esošo zemes platību virs 0,1 ha. Iegūtie dati tiek vispārināti kopā Latvijā un izmēģinājuma veidā par katru rajonu. Katru gadu, palielinot apsekojamo saimniecību loku, palielinās iegūto datu reprezentativitāte. Apsekojamo iedzīvotāju saimniecību izlasi novērtē s ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) eksperti no Norvēģijas.

Lauksaimniecības statistika

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Lauksaimniecības produkcija Eurostat projekts statistikas veidlapas gads kompleksais loks  
  salīdzināmajās un faktiskajās cenās 8110        
2. Lauksaimniecības kultūru sējumu Eurostat projekti statistikas veidlapas,
izlases apsekojums
2 reizes gadā visas valsts un statūtsabiedrības; izlases veidā kopā Latvijā,
izmēģinājuma dati
  platības, kopraža un ražība °°) 8520; 8530; 8540; 8550;
    8040; 8010; 7730     — iedzīvotāju saimniecības pa rajoniem
      Valsts zemes 2 reizes izlases veida apsekojums apsekotās saimniecības
      dienesta dati gadā    
3. Lopbarības krājumi, izlietošana un bilance   statistikas veidlapas, gads visas valsts un kopā Latvijā,
      izlases apsekojums   statūtsabiedrības; izlases veidā — izmēģinājuma dati pa rajoniem
          iedzīvotāju saimniecības  
4. Lopu, putnu un kažokzvēru skaits °°) Eurostat projekti statistikas veidlapas, 2 reizes visas valsts un kopā Latvijā,
    8610; 8620; 8630; izlases apsekojums gadā statūtsabiedrības; izlases veidā — izmēģinājuma dati pa rajoniem
    8660; 8010; 7730     iedzīvotāju saimniecības  
5. Lopu un putnu produktivitāte   statistikas veidlapas, 2 reizes visas valsts un kopā Latvijā, pa
      izlases apsekojums gadā statūtsabiedrības; izlases veidā — rajoniem (par valsts
          iedzīvotāju saimniecības saimniecībām un
            statūtsabiedrībām)
6. Lopkopības produkcijas pārdošana          
  pārstrādes un pieņemšanas uzņēmumiem:          
  — piena, lopu un putnu iepirkšana Eurostat projekts 8140 statistikas veidlapas mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa rajoniem
  — ādu, kažokādu un citu lopkopības   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa rajoniem
  izejvielu iepirkšana un iegūšana          
  — iepirktā piena kvalitāte Eurostat projekts 8650 statistikas veidlapas mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa rajoniem
7. Augkopības produkcijas pārdošana          
  pārstrādes un pieņemšanas uzņēmumiem:          
  — graudu iepirkšana   statistikas veidlapas mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā,
        (augusts– decembris)   pa rajoniem
             
  — cukurbiešu iepirkšana   statistikas veidlapas mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā,
        (oktobris– janvāris)   pa rajoniem
             
  — linu iepirkšana   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa rajoniem
8. Puķkopība (realizācija) Eurostat projekts 8530 statistikas veidlapas, gads visas valsts un kopā Latvijā
      izlases apsekojums °)   statūtsabiedrības; izlases veidā —  
          iedzīvotāju saimniecības  
9. Lauksaimniecības produkcijas realizācija Eurostat projekts 8140 statistikas veidlapas ceturksnis visas valsts un kopā Latvijā, pa rajoniem
  naturālā un vērtības izteiksmē       statūtsabiedrības  
10. Lauksaimniecības tehnikas daudzums Eurostat projekts 8010 statistikas veidlapas, 1.jūnijā visas valsts un kopā Latvijā,
      izlases apsekojums   statūtsabiedrības; izlases veidā — izmēģinājuma dati pa
          iedzīvotāju saimniecības rajoniem
11. Minerālmēslu, organiskā mēslojuma   statistikas veidlapas, gads visas valsts un kopā Latvijā,
  iestrādāšana un augu aizsardzības   izlases apsekojums   statūtsabiedrības; izlases veidā — izmēģinājuma dati
  līdzekļu lietošana°°)       iedzīvotāju saimniecības pa rajoniem
12. Lauksaimniecības produktu naturālās bilances Eurostat projekti Zemkopības gads   kopā Latvijā
    8670; 8560; 8570; ministrijas dati      
    8640; 8650; 8660        
13. Ieņēmumi un izdevumi (naudā) Eurostat projekts 8130 izlases veida s 2 reizes izlases veidā — kopā Latvijā
  iedzīvotāju saimniecībās   apsekojum gadā iedzīvotāju saimniecības  
14. Iedzīvotāju saimniecībās strādājošo nosacīto Eurostat projekts 8150 izlases veida 2 reizes izlases veidā — kopā Latvijā
  darba vienību skaits °°)   apsekojums gadā iedzīvotāju saimniecības  

Mežsaimniecības statistika

Mežsaimniecības statistikas informāciju apkopo Valsts meža dienests.

Informācija tiek vākta par valsts mežiem un lietošanā nodotajiem mežiem.

Mežsaimniecības statistikas galvenie rādītāji ir:

— meža zeme,

— koku izciršana,

— meža izmantošana,

— meža ugunsgrēki,

— meža atjaunošana,

— meža aizsardzība,

— meža likumu un citu normatīvo aktu pārkāpumi, soda sankcijas.

Meža kultūru ierīkošana raksturo meža atjaunošanu un ieaudzēšanu mākslīgi vai dabiski (ar mežsaimnieciskajiem pasākumiem vai bez tiem). Izcirtumos un degumos mežu atjauno, bet citās platībās, kas paredzētas jauna meža veidošanai, mežu ieaudzē.

Mežaudzes krāja ir mežaudzē augošu koku tilpums, kas izteikts kubikmetros.

Koksnes izciršana raksturo kokmateriālu sagatavošanu galvenajā cirtē un starpcirtē.

Galvenā cirte ir cirtes veids koksnes galvenās ražas vākšanai, kurā ietilpst kailcirte, pakāpeniskā cirte, izlases cirte un atsevišķu koku izciršana.

Kailcirte ir cirte s paņēmiens tādai audzes koku novākšanai, pēc kuras nogabals ir jāpārskaita ar mežu neapklātajās platībās.

Starpcirte ir cirtes veids koksnes starpražas ievākšanai, kurā ietilpst kopšanas un rekonstruktīvās cirtes.

Sanitārā cirte ir cirtes veids meža slimību, kaitēkļu, dzīvnieku bojāto un citādi bojāto, sauso, vēja gāzto un lauzto koku izvākšanai.

Meža kopšanas cirte ir starpcirtes veids audzes sastāva, krājas vai ainavas veidošanai.

Krājas kopšanas cirte ir starpcirtes veids audzes krājas palielināšanai un tās kvalitātes paaugstināšanai.

Sastāva kopšanas cirte ir starpcirtes veids audzes sastāva veidošanai.

Citas cirtes ir ciršu veidi, ko lieto koku un krūmu novākšanai ārpus meža, nemeža zemju atbrīvošanai no koku vai krūmu apauguma vai arī meža zemju transformēšanai nemeža zemēs.

Meža aizsardzība ir pasākumu komplekss meža slimību, kaitēkļu un dzīvnieku nodarīto bojājumu un citu bojājumu novēršanai. Izšķir bioloģisko aizsardzību — ar bioloģiskām metodēm (piemēram, putnu būrīšu uzstādīšana, skudru pūžņu pavairošana un pārvietošana), ķīmisko aizsardzību — ar ķīmisko preparātu lietošanu kaitēkļu savairošanās un slimību perēkļu vietās, kā arī mikrobioloģisko aizsardzību, kur ķimikālijas aizstāj ar mikrobioloģiskajiem (baktēriju un vīrusu) preparātiem.

Ar saimniecisko gadu saprot laikposmu no 1997.gada 1.oktobra līdz 1998.gada 30.septembrim.

Apsekojot iedzīvotāju saimniecības, tiks iegūta informācija par privātajos mežos iegūto meža produkciju, no tās — par savā saimniecībā patērēto produkcijas daudzumu un pārdotās produkcijas daudzumu, kā arī par ieņēmumiem no pārdotā s produkcijas.

Mežsaimniecības statistika

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Meža zeme, tās apsaimniekošana   Valsts meža gads aktualizēta datu bāzes kopā Latvijā, pa
  un izmantošana °°°):   dienesta dati   informācija rajoniem, 
  — pēc mežu aizsardzības kategorijām          
  — pēc koku vecuma struktūras         pa īpašuma formām
2. Koku izciršana °°°): Eurostat projekts Valsts meža par pilns apsekojums kopā Latvijā,
  — meža galvenajā cirtē 8060 dienesta dati saimniecisko   pa īpašuma formām
  krājas kopšanas, rekonstruktīvajā)     gadu    
  — starpcirtē (sastāva kopšanas,          
  — sanitārajās cirtēs          
  — citās cirtēs          
3. Meža izmantošana galvenajā cirtē, starpcirtē,   Valsts meža par pilns apsekojums kopā Latvijā,
  sanitārajās cirtēs un citās cirtēs (tāme,   dienesta dati saimniecisko   pa rajoniem
  izsniegšana un izciršana) °°°):     gadu    
  — aizsargājamos mežos          
  — saudzējamos mežos          
  — saimnieciskajos mežos          
4. Meža ugunsgrēki °°°):   Valsts meža gads pilns apsekojums kopā Latvijā,
  — izdegusī platība   dienesta dati     pa rajoniem
  — ugunsgrēku cēloņi          
  — ugunsgrēku nodarītie zaudējumi          
  — atbildība par mežu ugunsdrošības          
  noteikumu pārkāpumiem          
5. Meža atjaunošana °°°):   Valsts meža par pilns apsekojums kopā Latvijā,
  — valsts mežos   dienesta dati saimniecisko   pa rajoniem
  — citos mežos     gadu    
6. Meža aizsardzība °°°):   Valsts meža gads pilns apsekojums kopā Latvijā,
  — meža aizsardzības pasākumi   dienesta dati     pa rajoniem
  — bojā gājušās audzes          
  — slimības un kaitēkļi          
7. No izsniegtajiem mežmateriāliem   Valsts meža par saimnie- pilns apsekojums kopā Latvijā
  sagatavotā produkcija   dienesta dati cisko gadu    
8. Lietkoksnes iegūšana lauku saimniecībās   izlases apsekojums gads izlases veidā — kopā Latvijā,
          iedzīvotāju saimniecības izmēģinājuma dati pa
            rajoniem
9. Medījamo savvaļas dzīvnieku populācija,   Valsts meža reizi gadā pilns apsekojums kopā Latvijā
  nomedīto dzīvnieku skaits °)   dienesta dati      

Investīciju un būvniecības statistika

Galvenie investīciju un būvniecības statistikas rādītāji ir: investīcijas, kapitālieguldījumu apgūšana, būvmontāžas darbu izpilde, pamatlīdzekļu un sociālās jomas objektu nodošana ekspluatācijā, kopējais veikto būvmontāžas līgumdarbu apjoms u.c.

Investīcijas ir naudas un materiālo līdzekļu ieguldījumi kapitāla veidošanai tautsaimniecības attīstības mērķiem. Šīs informācijas saturs ir maksimāli tuvināts ANO "Nacionālo kontu sistēmas" (SNA-93) definīcijām, ietverot investīciju sastāvā materiālos līdzekļus, kas ir veidojušies ražošanas procesa rezultātā (piemēram, celtnes, ēkas, iekārtas un aprīkojums, ilggadīgie stādījumi), nemateriālos lī d zekļus (pētījumu izmaksas, datorprogrammas, mākslas darbi u.c.), kā arī uzlabojumus neražotajiem nefinansu līdzekļiem (piemēram, zemes uzlabošana, paaugstinot tās kvalitāti un produktivitāti, meliorācija u.c.). Investīciju sastāvā ir ieskaitītas nepabeigtās ražošanas izmaiņas, kā arī līdzekļu izlietojums vērtīgo lietu (izmantošanai ražošanas procesā neparedzēto dārgmetālu, dārgakmeņu, par mākslas darbiem atzīto gleznu, skulptūru u.c.) iegādei.

Kapitālieguldījumu apjomā ietilpst izmaksas jaunu objektu būvniecībai, darbojošos rūpniecības, lauksaimniecības, transporta, tirdzniecības un citu uzņēmumu rekonstrukcijai, paplašināšanai un tehniskajai modernizācijai, kā arī izmaksas dzīvokļu, komunālo, kultūras un sadzīves objektu būvniecībai. Kapitālieguldījumos ne t iek iekļautas kapitālā remonta un restaurācijas izmaksas.

Rādītājā "Pamatlīdzekļu nodošana ekspluatācijā" ietilpst uzcelto un ekspluatācijā nodoto ražošanas nozīmes un neražojošo uzņēmumu, ēku un celtņu vērtība, ekspluatācijā nodoto visu veidu iekārtu (gan montējamo, gan nemontējamo) vērtība, pamatlīdzekļos ietilpstošo instrumentu, inventāra un citu priekšmetu vērtība, kā arī citas izmaksas, kas saistītas ar pamatlīdzekļu vērtības pieaugumu.

Ar būvniecības produkciju saprot būvuzņēmumu (organizāciju) pašu spēkiem veikto līgumdarbu (ieskaitot remontdarbus) apjomu un saimnieciskā kārtā izpildīto darbu apjomu.

Kopējā veikto būvmontāžas līgumdarbu apjomā ietilpst pasūtītājiem izpildīto būvmontāžas līgumdarbu (ieskaitot remontdarbus) apjoms, būvnieciskās starpniecības apjoms, celtniecības uzņēmuma (organizācijas) pašu vajadzībām veiktās būvniecības un remonta apjoms.

Informāciju iegūst, apsekojot visus valsts un pašvaldību uzņēmumus, iestādes, uzņēmējsabiedrības ar valsts vai pašvaldību kapitāla daļu, pārējo īpašuma formu uzņēmējsabiedrības, kurās nodarbināti 20 strādājošo un vairāk vai neto apgrozījums iepriekšējā gadā bijis virs 200 tūkst. latu. Pārējās uzņēmējsabiedrības tiek apsekotas izlases veidā, lietojot vienkāršo gadījuma izlasi, kas tiek veikta iepriekš izveidotās stratās pēc ekonomiskās darbības veida. Tabulas 6.ailē minētais apsekojamais kopums apzīmēts ar vārdiem "kompleksais loks".

Datus par ģimenes māju nodošanu ekspluatācijā iegūst no vietējām pašvaldībām.

Investīciju un būvniecības statisti ka

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Investīcijas un kapitāla veidošana Eurostat projekts statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais loks kopā Latvijā,
    5610       pa īpašuma formām
            un uzņēmējdarbības
            veidiem, nozarēm, republikas pilsētām
            un rajoniem
2. Objektu un pamatlīdzekļu nodošana   statistikas veidlapas gads kompleksais kopā Latvijā, pa
  ekspluatācijā, nefinansu investīcijas un       loks finansēšanas avotiem,
  kapitālieguldījumu izmantošana 1997.gadā:         pa īpašuma formām
  — pamatlīdzekļu nodošana ekspluatācijā un         un uzņēmējdarbības
  kapitālieguldījumu struktūra         veidiem, nozarēm,
  — dzīvojamo ēku un citu civilās nozīmes         republikas pilsētām
  objektu nodošana ekspluatācijā         un rajoniem
3. Ģimenes māju nodošana ekspluatācijā   statistikas veidlapas ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
            republikas pilsētām,
            rajoniem (ieskaitot
            rajonu pilsētas) un
            pagastiem
4. Būvmontāžas līgumdarbus izpildošo   statistikas veidlapas ceturksnis kompleksais kopā Latvijā, pa
  organizāciju un uzņēmējsabiedrību       loks īpašuma formām un
  darbības rādītāji         uzņēmējdarbības
            veidiem, republikas
            pilsētām un rajoniem
      statistikas veidlapas gads kompleksais kopā Latvijā, pa ēku
          loks un būvju veidiem,
            republikas pilsētām
            un rajoniem
5. Kopējais pasūtītājorganizāciju — visu   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums pa republikas pilsētām,
  līmeņu pašvaldību — pārtrauktās būvniecības         rajoniem (ieskaitot
  objektu skaits un vērtība         rajonu pilsētas) un
            pagastiem
6. Izdoto būvatļauju skaits un ekspluatācijā   statistikas veidlapas ceturksnis pilns apsekojums pa republikas pilsētām,
  pieņemto būvobjektu skaits 1997.gadā °)         rajoniem (ieskaitot
            rajonu pilsētas) un
            pagastiem
7. Valsts autoceļu uzturēšana un remonts   Latvijas Autoceļu ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
      direkcijas dati      

Transporta un sakaru statistika

Transporta un sakaru statistikas galvenie rādītāji ir:

— transportlīdzekļu skaits,

— satiksmes ceļu un cauruļvadu garums,

— sakaru līdzekļu skaits,

— kravas pārvadājumu un kravu apgrozības apjomi dzelzceļa, automobiļu, jūras un aviācijas transportā, transportētie naftas, naftas produktu un gāzes apjomi pa maģistrālajiem cauruļvadiem,

— pasažieru pārvadājumi un pasažieru apgrozība dzelzceļa, automobiļu, pilsētu elektriskajā un aviācijas transportā,

— transportlīdzekļu izmantošanas rādītāji,

— finansu rādītāji atsevišķos transporta veidos,

— ostu un lidostu darbības galvenie rādītāji,

— pasta uzņēmumu darbības pamatrādītāji,

— telekomunikāciju pakalpojumi.

Kravu pārvadājumus (tonnās) nosaka pēc faktiskā pārvadāto kravu apjoma, ieskaitot taras svaru.

Kravu apgrozību (tonnkilometros) aprēķina, summējot katras pārvadātās kravas partijas svara (tonnās) un tās pārvadājuma attāluma (kilometros) reizinājumus.

Pasažierapgrozību aprēķina, reizinot pārvadāto pasažieru skaitu ar vidējo pārvadājumu attālumu.

Informāciju par dzelzceļa transporta darbību iesniedz valsts akciju sabiedrība "Latvijas dzelzceļš".

Datus par automobiļu transportu iesniedz šādas organizācijas: Ceļu satiksmes drošības direkcija (reģistrētie transportlīdzekļi, satiksmes negadījumi), Latvijas Autoceļu direkcija (valsts autoceļu garums, pagastu ceļu garums), autotransporta uzņēmumi.

Informāciju par jūras transporta darbību iesniedz jūras transporta uzņēmumi un Latvijas kuģu reģistrs.

Datus par aviācijas transportu iesniedz aviokompānijas, kas nodarbojas ar regulārajiem un neregulārajiem pasažieru un kravu pārvadājumiem, un Latvijas gaisa kuģu reģistrs.

Informāciju par maģistrālajiem cauruļvadiem iesniedz sabiedrība ar ierobežotu atbildību "LatRosTrans" un akciju sabiedrība "Latvijas gāze".

Informāciju par pilsētu elektrotransporta darbību iesniedz Rīgas tramvaju un trolejbusu pārvalde, pašvaldības uzņēmums "Liepājas tramvajs" un Daugavpils tramvaju uzņēmums.

Statistiskos pārskatus par jūras ostu darbību iesniedz triju lielo ostu (Ventspils, Rīga, Liepāja) un septiņu mazo ostu (Salacgrīva, Pāvilosta, Roja, Engure, Mērsrags, Lielupe, Skulte) pārvaldes, par lidostu darbību — lidostas.

Informācijā par ostu un lidostu darbību ietilpst dati par Latvijai un ārvalstīm piederošiem jūras un gaisa kuģiem.

Datos par kravu tranzītu, iebraucot Latvijā, un kravu tranzītu, izbraucot no Latvijas, pa transporta veidiem, ko iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvalde, ietverta informācija par tranzītā pārvadātajām kravām, kas tiek deklarētas muitas iestādēs, izmantojot vienoto administratīvo dokumentu (VAD).

Datus par pasta pakalpojumiem iesniedz valsts akciju sabiedrība "Latvijas pasts".

Datus par telekomunikāciju pakalpojumiem iesniedz sabiedrība ar ierobežotu atbildību ‘’Lattelekom’’ un mobilā telefonu tīkla operatori.

Novērošanas metode — pilns apsekojums.

Transporta statistikas izveidošanā atbilstoši starptautiskajai metodoloģijai tiek izmantota Eurostat, ANO Eiropas ekonomiskās komisijas un Eiropas Transporta ministru konferences izstrādātā transporta statistikas skaidrojošā vārdnīca. Starptautiskā pieredze iegūstama arī Eiropas ekonomiskās komisijas izdotajā ikgadējā Eiropas transporta statistikas biļetenā, kur ievietoti galvenie transport a statistikas rādītāji arī par Latviju, un tie ir salīdzināmi ar citu valstu attiecīgajiem rādītājiem.

Transporta un sakaru statistika

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Transportlīdzekļu skaits:          
  — kuģi (grupējums pa kuģu tipiem, pēc lieluma)   Latvijas kuģu gads pilns apsekojums kopā Latvijā
      reģistra dati      
  — automobiļi (kravas, vieglie, autobusi), Eurostat projekts Ceļu satiksmes gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  motocikli (grupējums pēc degvielas 6420 drošības direkcijas     pilsētām un rajoniem,
  veida, vecuma, pa markām)   dati     par privātpersonu
            transportlīdzekļiem
            — kopā Latvijā, pa
            pilsētām un rajoniem
        mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
  — trolejbusi, tramvaji -"- statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā,
            pa pilsētām
  — dzelzceļa transportlīdzekļi -"- statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  (lokomotīves, preču un pasažieru vagoni)          
  — gaisa kuģi   Latvijas gaisa kuģu gads pilns apsekojums kopā Latvijā
      reģistra dati      
2. Satiksmes ceļu un cauruļvadu garums:          
  — dzelzceļa līnijas Eurostat projekts 6420 statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  — valsts autoceļi -"- Latvijas Autoceļu gads pilns apsekojums kopā Latvijā,
      direkcijas dati     pa rajoniem
  — pagastu ceļi Eurostat projekts Latvijas Autoceļu gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
    6420 direkcijas dati     rajoniem un pagastiem
  — tramvaju un trolejbusu lī nijas   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa pilsētām
  — maģistrālie naftas un naftas produktu vadi Eurostat projekts 6420 statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  — maģistrālie gāzes vadi   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā
3. Sakaru līdzekļu skaits:          
  — publiskā telekomunikāciju   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  tīkla pamata telefona aparātu skaits         republikas pilsētām un
            rajoniem, dalījumā pa
            pilsētām un laukiem
  — mobilā telefona abonentu skaits   statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  — mobilā telefona tīkla bāzes staciju skaits         kopā Latvijā, pa rajoniem
  — televīzijas staciju un raidītāju skaits   Valsts elektrosakaru gads pilns apsekojums kopā Latvijā, pa rajoniem
      inspekcijas dati      
4. Dzelzceļa transporta darbības pamatrādītāji:          
  — kravu un pasažieru pārvadājumi (iekšzemē, Eurostat projekti statistikas veidlapas gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  eksports, imports, tranzīts) 6420; 6430   mēnesis    
  — kravu un pasažieru apgrozība          
  — ritošā sastāva izmantošanas rādītāji          
  — finansu rādītāji          
  — nodarbinātība          
5. Regulārās autobusu satiksmes uzņēmumu   statistikas veidlapas ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā,
  darbības pamatrādītāji:         pa satiksmes veidiem
  — pasažieru pārvadājumi          
  — pasažieru apgrozība          
6. Kravas autotransporta darbības pamatrādītāji:   statistikas veidlapas ceturksnis   kopā Latvijā
  — kravu pārvadājumi          
  — kravu apgrozība          
7. Pilotprojekta ‘’Kravas autotransports’’          
  izstrāde par 1997.gadu *) °):          
  — kravu pārvadājumi un kravu apgrozība ar Eurostat projekti izlases apseko- gads pilns apsekojums kopā Latvijā
  Latvijā reģistrētiem kravas automobiļiem 6420; 6430 juma veidlapas      
  kravu pārvadājumi:          
  — iekšzemē un starptautiskajā satiksmē          
  — pa kravu veidiem (pēc NST/R klasifikācijas)          
  — pēc pārvadājumu attāluma          
  — bīstamo kravu pārvadājumi          
8. Pilsētu elektrotransporta darbības pamatrādītāji: Eurostat projekts 6420 statistikas veidlapas ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa pilsētām
  — pasažieru pārvadājumi     gads    
  — vagonu nobraukums          
9. Ostu darbības pamatrādītāji: Eurostat projekts 6440 statistikas veidlapas mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa ostām
  — nosūtītās un saņemtās kravas, pa kravu          
  veidiem, kravas konteineros          
  — iebraukušie, izbraukušie pasažieri          
  ar pasažieru kuģiem un prāmjiem          
10. Lidostu darbības pamatrādītāji: Eurostat projekts 6450 statistikas veidlapas mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa lidostām
  — izbraukušie, iebraukušie pasažieri,          
  tiešais tranzīts          
  — nosūtītas, saņemtas kravas un pasts          
11. Jūras transporta darbības pamatrādītāji: Eurostat projekts 6440 statistikas veidlapas mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
  — kravu pārvadājumi (imports, eksports,          
  starp ārvalstu ostām)          
  — kravu apgrozība          
12. Cauruļvadu transporta darbības pamatrādītāji: Eurostat projekts 6420 statistikas veidlapas mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
  — transportētā nafta un naftas produkti     gads    
  — naftas un naftas produktu apgrozība          
  — maģistrālo naftas un naftas produktu          
  vadu caurlaides spēja          
  — finansiālie rādītāji          
13. Aviācijas transporta darbības pamatrādītāji: Eurostat projekts 6450 statistikas veidlapas ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
  — pasažieru pārvadājumi, pārvadātās kravas          
  un pasts, pasažieru apgrozība un kravu          
  apgrozība          
14. Kravu eksports un imports (ieskaitot arī uz   muitas kravas mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
  laiku ievestās un izvestās kravas)   deklarācijas      
  (tonnās) pa transporta veidiem          
15. Kravu tranzīts (tonnās):   Valsts ieņēmumu ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
  — iebraucot Latvijā, pa transporta veidiem   dienesta Muitas      
  — izbraucot no Latvijas, pa transporta veidiem   pārvaldes dati      
16. Valsts akciju sabiedrības ‘’Latvijas pasts’’   statistikas veidlapas ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
  darbības pamatrādītāji:          
  — pasta sūtījumi (vēstules, pastkartes, bandroles,          
  pakas, naudas pārvedumi) iekšzemē,          
  uz ārvalstīm, no ārvalstīm          
  — piegādāto laikrakstu, žurnālu skaits     ceturksnis   kopā Latvijā
  — pasta iestāžu un pastnieku skaits     gads   kopā Latvijā,
            pa rajoniem
17. Izejošo tālsarunu skaits publiskajā   statistikas veidlapas ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā
  telekomunikāciju tīklā:          
  — iekšzemē, starptautiskās          
  — telefona centrāles publiskajā telekomunikāciju     gads pilns apsekojums kopā Latvijā

Privatizācijas un denacionalizācijas procesu atspoguļojumam statistikā tiek izmantota informācija no statistiskajām veidlapām un kopsavilkuma pārskatiem, ko pēc Centrālās statistikas pārvaldes pieprasījuma iesniedz dažādas valsts institūcijas. Plašāka informācija par privatizācijas un denacionalizācijas gaitu tiek saņemta no vietējām pašvaldībām, izmantojot šādas statistisko pā rskatu veidlapas:

— veidlapa nr.1-privatizācija "Pārskats par pašvaldību īpašumā esošo objektu privatizāciju", kuru iesniedz visu līmeņu pašvaldības piecu dienu laikā pēc privatizācijas dokumentu noformēšanas. Šajā veidlapā tiek atspoguļoti dati par pašvaldību privatizēto objektu skaitu, privatizācijas veidu, summu, par kādu objekti pārdoti, uz nomaksu pārdoto objektu skaits, kam objekts pārdots (juridiskām vai fiziskām personām). Dati tiek apkopoti reizi ceturksnī,

— veidlapa nr.2-ITA (mēneša) "Statistiskā informācija par nacionalizēto un citādi nelikumīgi atņemto uzņēmumu un citu īpašuma objektu bijušo īpašnieku vai viņu mantinieku īpašuma tiesību atjaunošanas gaitu". Pārskatu iesniedz pilsētu un rajonu pašvaldības, kā arī ministrijas ne vēlāk kā 20 diena s pēc lēmuma pieņemšanas par īpašuma tiesību atjaunošanu,

— veidlapa nr.3-dzīvojamais fonds (ceturkšņa) "Pārskats par namīpašumu denacionalizācijas gaitu". Pārskatu iesniedz pilsētu un rajonu pašvaldības, un tas satur informāciju par iesniegto pieteikumu skaitu, atdoto māju un dzīvokļu skaitu, atgūto namīpašumu īpašnieku skaitu un viņu pastāvīgo dzīvesvietu,

— veidlapa nr.1-sertifikāti (mēneša) "Pārskats par privatizācijas sertifikātu kontiem un operācijām ar sertifikātiem". Pārskatu iesniedz bankas, kurās atvērti privatizācijas sertifikātu konti un kuras veic operācijas ar sertifikātiem. Pārskats ietver informāciju par fizisko un juridisko personu, valsts un pašvaldības iestāžu kontu skaitu un sertifikātu skaitu tajos, sertifikātu pārskaitījumiem u.c.

Privat izācijas aģentūra reizi ceturksnī iesniedz informāciju par tās pārziņā nodoto uzņēmumu un citu valsts īpašuma objektu privatizācijas rezultātiem.

Informācija par zemes privatizācijas gaitu katru mēnesi, bet informācija par izmaiņām lauku saimniecību skaitā dažādās saimniecību grupās reizi gadā tiek saņemta kopsavilkuma veidā no Valsts zemes dienesta.

Informācija par strīdīgo īpašumu tiesību atjaunošanas lietu izskatīšanu tiesās kopsavilkuma veidā tiek saņemta no Tieslietu ministrijas.

Privatizācijas un denacionalizācijas procesu statistika

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizā cija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Namīpašumu denacionalizācijas gaita   statistikas veidlapas ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā,
            pa pilsētām un laukiem
2. Dzīvojamā fonda privatizācija: privatizēto   Centrālās dzīvojamo māju ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  dzīvokļu kopējā un dzīvojamā platība, vērtība   privatizācijas komisijas     republikas pilsētām un
      dati, Valsts zemes     rajoniem, pilsētām un
      dienesta dati     pagastiem
3. Valsts īpašumā esošo saimniecisko objektu   Privatizācijas aģentūras   pilns apsekojums kopā Latvijā
  privatizācija un privatizācijas metodes   dati ceturksnis    
  (iesniedz Privatizācijas aģentūra)          
4. Pašvaldību īpašumā esošo objektu privatizācija   statistikas veidlapas ceturksnis pilns apsekojums kopā Latvijā , pa republi-
            kas pilsētām un rajoniem
5. Zemes reformas gaita laukos   Valsts zemes mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
  (iesniedz Valsts zemes dienests)   dienesta dati      
6. Privatizācijas sertifikātu konti un operācijas   Ekonomikas mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā, pa republ-
  ar sertifikātiem (iesniedz Ekonomikas   ministrijas dati     ikas pilsētām un rajoniem
  ministrija)          
7. Informācija par nacionalizēto un citādi   statistikas pārskati ceturksnis pašvaldību, kopā Latvijā, katrā
  nelikumīgi atņemto uzņēmumu un citu       ministriju u.c. pašvaldībā,
  īpašuma objektu bijušo īpašnieku vai viņu       institūciju regulārais katrā ministrijā
  mantinieku īpašuma tiesību atjaunošanas       apsekojums  
  gaitu (Ministru kabineta 1993.gada 26.oktobra          
  rīkojums nr.68-r "Par statistisko informāciju          
  nacionalizēto un citādi nelikumīgi atņemto          
  uzņēmumu un citu īpašuma objektu īpašnieku          
  īpašuma tiesību atjaunošanas jautājumos")          

Konjunktūras un patērētāju apsekojumi

No sešdesmitajiem gadiem vērojama strauja konjunktūras un patērētāju apsekojumu attīstība Eiropā (Eiropas savienībā — harmonizētās programm as ietvaros).

Latvijā ar konjunktūras apsekojumiem nodarbojas Latvijas Statistikas institūts, ar patērētāju apsekojumiem — Centrālā statistikas pārvalde. Rūpniecības, būvniecības un patērētāju apsekojumi notiek kopš 1993.gada, tirdzniecības — kopš 1996.gada, lauksaimniecības — kopš 1997.gada.

Apsekojumu metodoloģija un aptaujas lapu saturs izstrādāts pēc Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) un Eiropas savienības komisijas piedāvātajiem priekšlikumiem pārejas perioda valstīm. Konjunktūras un patērētāju apsekojumu Latvijā rezultāti ir salīdzināmi ar citu valstu attiecīgajiem rādītājiem, tie tiek publicēti arī OECD un Eiropas savienības komisijas statistisko datu krājumos par īstermiņa rādītājiem.

Konjunktūras apsekojumi ir uzņēmuma vadītāju atbildes uz "kvalitatīviem jautājumiem" par uzņēmuma pašreizējo stāvokli, attīstību pēdējos (pagājušajos) un turpmākajos (gaidāmajos) mēnešos. "Kvalitatīvie jautājumi" ir tādi, uz kuriem tiek dota atbilde nevis skaitliskā izteiksmē, bet gan tie k izvēlēta alternatīva no atbilžu (parasti trīs punktu skala) variantiem, tādiem kā "uzlabojies", "palicis nemainīgs", "pasliktinājies", "virs normālā", "normāls", "zem normālā" u.tml. Ar attiecīgo metožu palīdzību individuālo uzņēmumu kvalitatīvā informāc i ja agregējot tiek pārveidota tautsaimniecības galvenos sektorus raksturojošos skaitliskos rādītājos.

Par katru apsekojuma jautājumu iegūst procentos izteiktu atbilžu sadalījumu pa variantiem. No šī sadalījuma aprēķina saldo (bilanci) — starpību starp galējo atbilžu īpatsvariem.

Saldo rādītāju lietošana dod iespēju jautājuma atbildes izteikt vienā skaitlī un izmaiņas atbildēs uz šo jautājumu secīgos apsekojumos attēlot vienkāršā dinamikas rindā. Konjunktūras apsekojumu pieredze ir ļāvusi izveidot apkopojošo rādītāju — kopvērtējuma (konfidences) rādītāju — katram apsekojumam. Tos iegūst kā vidējos rādītājus no atbilžu saldo uz galvenajiem jautājumiem.

Konjunktūras apsekojumi Latvijas rūpniecībā, būvniecībā un tirdzniecībā notiek katru ceturksni tā pirmajā mēnesī. Izlases un pārskata vienība ir uzņēmums. Apsekojumos lietota uzņēmumu mērķtiecīgā atlase, lai būtu nodrošināta dažādu darbības veidu (nozaru), uzņēmumu pēc lieluma (pēc strādājošo skaita), īpašuma formu un uzņēmējdarbības veidu, kā arī administratīvo rajonu pārstāvniecība.

Apsekojuma rezultātus iegūst, lietojot svēršanas metodi (pēc strādājošo skaita).

Konjunktūras apsekojumi nodrošina informācijas iegūšanu par esošo un gaidāmo ražošanas aktivitātes tendenci, kopējā, iekšzemes un ārzemju pasūtījuma līmeni, krājumu līmeni, nodarbinātību, realizācijas cenām, ražošanas jaudas izmantošanas līmeni, parādu esamību un iespējām tos nomaksāt, finansiālo stāvokli, ražošanu (apgrozījumu) ierobežojošiem faktoriem, kapitālieguldījumiem un to ierobežojošiem faktorie m , kā arī rūpniecības, būvniecības un tirdzniecības konjunktūras kopējo novērtējumu.

Lauksaimniecības konjunktūras apsekojuma rādītāji ir lauksaimniecības zemes platības novērtējums un izmaiņas, pamatprodukcijas pieprasījuma izmaiņas, saimniecības ekonomiski finansiālā stāvokļa novērtējums un izmaiņas, būtiskākie iemesli ražošanas sašaurināšanai un faktori ekonomiski finansiālā stāvokļa uzlabošanai u.c.

Sabiedriskās domas aptauja (patērētāju apsekojums) "Par materiālo labklājību ģimenē un ekonomiskās situācijas izmaiņu iespējām" tiek veikta katru ceturksni un rādītāji ir pilnīgi salīdzināmi ar citu valstu attiecīgajiem rādītājiem.

Patērētāju apsekojumā novērošanas vienība ir persona un atbildes tiek dotas pēc piecu punktu skalas.

Patērētāju apsekojums ietver šādus galvenos rādītājus:

— patērētāju uzticības (konfidences) rādītājs. Šo apkopojošo rādītāju aprēķina kā vidējo aritmētisko no pieciem rādītājiem, no kuriem divi skar ģimenes materiālo stāvokli, divi — vispārējo ekonomisko situāciju valstī un viens — iespējas iegādāties ilglietošanas preces,

— ģimenes materiālā stāvokļa novērtējums — tiek veikts salīdzinājums ar situāciju pirms gada un izdarīta prognoze turpmākajiem 12 mēnešiem,

— valsts ekonomiskās situācijas vērtējums — tiek veikts salīdzinājums ar situāciju pirms gada un izdarīta prognoze turpmākajiem 12 mēnešiem,

— iespējas iegādāties ilglietošanas preces.

Konjunktūras un patērētāju apsekojumi

Nr.p.k. Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Ražošanas konjunktūras rādītāji rūpniecībā °°) OECD, aptaujas lapa ceturksnis izlases apsekojums kopā Latvijā
    Eiropas komisija     (230 rūpniecības uzņēmumi)  
2. Ražošanas konjunktūras rādītāji būvniecībā °°) OECD, aptaujas lapa ceturksnis izlases apsekojums kopā Latvijā
    Eiropas komisija     (120 celtniecības uzņēmumi)  
3. Konjunktūras rādītāji tirdzniecībā °°) OECD, aptaujas lapa ceturksnis izlases apsekojums kopā Latvijā
    Eiropas komisija     (220 tirdzniecības uzņēmumi)  
4. Konjunktūras apsekojuma rādītāji   aptaujas lapa 2 reizes gadā izlases apsekojums kopā Latvijā
  lauksaimniecībā       (1100 iedzīvotāju saimniecības)  
5. Patērētāju apsekojums °°) OECD, apsekojuma ceturksnis stratificētas gadījuma izlases kopā Latvijā
    Eiropas komisija anketas   apsekojums (1300 personas)  

Centrālās statistikas pārvaldes uzņēmumu reģistrs

Centrālās statistikas pārvaldes uzņēmumu reģistrs (turpmāk — reģistrs) ir Latvijā reģistrēto uzņēmumu saraksts, kas papildināts ar šos uzņēmumus raksturojošiem rekvizītiem (adresi, telefona numuru, īpašuma formas un uzņēmējdarbības veida kodu, galvenā darbības veida un teritorijas kodu), kā arī galvenajiem ekonomiskajiem rādītājiem (pamatkapitāls, neto apgrozījums, nodarbināto skaits). Minētie rekvizīti regulāri tiek aktualizēti.

Reģistrs ietver informāciju arī par iestādēm un organizācijām.

Kopējais objektu skaits reģistrā sasniedz 110 tūkstošus.

Reģistrs kalpo vairāku uzdevumu veikšanai:

1) tas ir bāze statistikas pārskatu vākšanai un kopsavilkumu veikšanai,

2) uz tā pamata tiek izdarīta izlase un izlases apsekojumu datu vispārināšana,

3) tiek sagatavotas dažādas izziņas pēc valdības iestāžu un pašvaldību pieprasījumiem.

Reģistrs tiek veidots un aktualizēts, pamatojoties uz:

1) Uzņēmumu reģistra sniegtajām ziņām par uzņēmumu reģistrāciju un likvidāciju,

2) regulāri apsekojamo uzņēmumu un iestāžu iesniegtajiem statistikas pārskatiem,

3) reģistra apsekojumu anketām.

Reģistra apsekojumam katru gadu (sākot ar 1994.gadu) tiek pakļauti visi uzņēmumi, kuri nav iekļauti regulārajos apsekojumos. Ar reģistra apsekojumiem tiek aptverti apmēram 30 tūkstoši uzņēmumu gadā.

Reģistra apsekojums nepieciešams ne tikai ekonomisko rādītāju iegūšanai, bet arī rekvizītu precizēšanai, jo pašreizējā situācijā ļoti daudzi reģistrētie uzņēmumi bieži maina savu adresi, darbības veidu. Šīs izmaiņas reģistrs uztver ar apsekojumu, statistikas rajonu nodaļu informācijas un citu informācijas avotu palīdzību.

Uzņēmumu galvenā darbības veida kodēšanai tiek izmantota Vispārējā ekonomiskās darbības klasifikācija NACE (pirmā redakcija). Katram jaunizveidotajam uzņēmumam kods tiek piešķirts, pamatojoties uz informāciju, ko uzņēmums par savu ekonomisko darbību ir sniedzis reģistra apsekojumā. Turpmākā informācija par kompleksajā lokā ietilpstošo uzņēmumu ekonomiskās darbības veidiem tiek iegūta ar statistikas gada pārs k atu palīdzību. Galvenā darbības veida kodi tiek aktualizēti ne biežāk kā reizi gadā. Galvenā darbības veida noteikšanai tiek lietota Eiropas savienībā akceptētā metode "top-down", kas ir aprakstīta Centrālās statistikas pārvaldes izdevuma "Vispārējā ekono m iskās darbības klasifikācija NACE" (pirmā redakcija) I sējumā "Teorētiskais ievads. Definīcijas".

Aktualizēta informācija par pārējo uzņēmumu darbības veidiem tiek iegūta ar reģistra apsekojuma palīdzību reizi divos gados.

Centrālās statistikas pārvaldes uzņēmumu reģistrs

 Nr.p.k.  Informācijas saturs Informācijas saturu un metodoloģiju koordinējošā starptautiskā organizācija Informācijas iegūšanas avots Periodiskums Informācijas iegūšanas metode Izstrādes kopums
1 2 3 4 5 6 7
1. Uzņēmumu skaits sadalījumā pa:   Uzņēmumu reģistra dati, mēnesis pilns apsekojums kopā Latvijā
  — uzņēmējdarbības veidiem   statistikas veidlapas,   izlases apsekojums  
  — teritorijām pēc biroja atrašanās vietas   reģistra aptaujas anketas   izlases apsekojums  
2. Reģistra apsekojums:   reģistra aptauja periodiski regulārajos apsekojumos kopā Latvijā
  — rekvizīti       neiekļautu uzņēmumu  
  — pamatkapitāls sadalījumā pa īpašuma formām       aptauja  
  — ārvalstu kapitāla līdzdalība statūtu kapitālā pa valstīm          
  — neto apgrozījums un nodarbināto skaits          
  — vai uzņēmums apsekojuma brīdī ir          
  ekonomiski aktīvs (jā, nē)          
3. Uzņēmumu sadalījums pēc strādājošo skaita   Statistikas reģistra reizi gadā pilns apsekojums kopā Latvijā, pa
  — pēc ES un ANO normatīviem   dati     uzņēmējdarbības
  — pēc Latvijas normatīvajiem aktiem         veidiem
  — pēc MVU nacionālās programmas projekta          

Ekonomikas ministrs A.Sausnītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!