• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Filipīnu Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.1997., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29960

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Gaisma no K. F. zvaigznes

Vēl šajā numurā

12.06.1997., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

SVĒTKI UN GODADIENAS

Filipīnu Republikā

Šodien, 12.jūnijā, valsts svētki — Neatkarības diena

Filipīnas (“Pilipina” vietējā tagalu valodā) ir liela un savdabīga valsts Dienvidaustrumu Āzijā. Valsts teritorijas 299700 kvadrātkilometrus veido 7107 salas, no kurām 800 lielākās ir apdzīvotas. Filipīnās ir 72 miljoni iedzīvotāju.

Ilgus gadsimtus Filipīnu salu iedzīvotāji bija pakļauti spāņu kolonizatoriem. Pagājušā gadsimta beigās aktivizējās filipīniešu nacionālā atbrīvošanās kustība, ko vainagoja Filipīnu revolūcija 1896.gadā. Pēc gada Filipīnas tika pasludinātas par neatkarīgu republiku, taču jaunās valdības vadītāji nespēja noturēt varu. 1898.gada 12.jūnijā otrreiz proklamēja Filipīnu neatkarību. Šī diena kļuva par Filipīnu Republikas valsts svētkiem.

Latvija diplomātiskās attiecības ar Filipīnām nodibināja 1991.gadā.

Filipīnu valsts svētku priekšvakarā “Latvijas Vēstneša” ārpolitikas redaktors uzdeva vairākus jautājumus šīs valsts pilnvarotajai lietvedei, vēstniecības vadītājai Marai Bugarinai ( Mara H. Bugarin ).

— Vispirms sirsnīgi sveicu jūsu tautu valsts svētkos!

Ko 12.jūnijs — Filipīnu Neatkarības diena — nozīmē jūsu tautai?

— Šogad atzīmējam jau 99.gadadienu kopš Filipīnu Neatkarības deklarācijas pieņemšanas. Šajā dienā mēs atceramies goda un slavas pilno 1898.gada 12.jūniju, kad šī deklarācija tika pieņemta. Atceramies mūsu tautas varonīgo cīņu pret kolonizatoriem. Šajā dienā īpaši skaidri jūtam, ka mūs ietekmējuši un atjaunojuši Filipīniešu revolūcijas ideāli un mūsu varoņu atjaunotās nacionālās vērtības. 1997. gads ir laiks, kad filipīniešu gars vieno 72 miljonus pārliecinātu mūsu pilsoņu, iesaistot viņus nācijas atjaunošanā un tālākā veidošanā, īstenojot mūsu tautas sapni — sagatavot mūsu valsti cienīgai XXI gadsimta iespēju sastapšanai un apzināšanai.

— Kā jūs vērtējat pašreizējās attiecības starp mūsu valstīm?

— Attiecības starp abām mūsu valstīm ir draudzīgas. Mēs kopīgi strādājam, lai tā būtu. Tāpēc es esmu pārliecināta, ka arī turpmāk darbosimies dažādu projektu īstenošanā, kas vairos mūsu tautu priekšstatus un zināšanas vienai par otru. Tas savukārt mūs ne vien abpusēji bagātinās, bet arī sekmēs sadarbību citās attiecību dimensijās. Tas bagātinās draudzīgās attiecības starp Latvijas Republiku un Filipīnu Republiku.

— Kā jūs iztēlojaties mūsu valstu attiecību nākotni?

— Padziļinoties mūsu sadarbībai, turpmākās attiecības starp Filipīnām un Latviju būs vēl ciešākas. Runājot konkrēti — mēs pašlaik sagatavojam mūsu valdību augstāko ierēdņu vizīšu apmaiņu, kā arī līgumus sadarbībai kultūras, ekonomikas, zinātnes un tehnoloģijas jomā. Ja Latvija piekristu plašākām attiecībām ar Dienvidaustrumu Āzijas nāciju asociāciju (ASEAN), mēs labprāt palīdzētu konkretizēt iespējamās sadarbības jomas.

— Ko jūs savā svētku dienā gribētu novēlēt “Latvijas Vēstneša” lasītājiem un visai Latvijas tautai?

— Ar “Latvijas Vēstneša” starpniecību es sūtu Latvijas tautai vislabākos novēlējumus. Un ziniet: septiņdesmit divi miljoni filipīniešu pievienojas manam sirsnīgajam sveicienam draudzīgajai latviešu tautai. Mēs ceram, ka arī turpmāk mūsu valstu attiecībās aizvien lielāka nozīme būs tiešajiem cilvēku kontaktiem, kā arī informācijas apmaiņai politikas, kultūras, sociālajā, ekonomikas, zinātnes un tehnoloģijas jomā.

Mēs ceram arī uz abu valstu labu sadarbību starptautiskās organizācijās, vispirms jau Apvienoto Nāciju Organizācijā. Mēs vēlamies arī sekmēt un padziļināt saites starp mūsu universitātēm, pētniecības un mācību institūcijām un nevalstiskajām organizācijām.

Mūs patiešām iepriecina jūsu interese par Filipīnām un jūsu apsveikums valsts svētkos. Ceru, ka pēc gada, kad mūsu tauta svinēs savas valstiskās neatkarības simt gadu jubileju, jūsu respektablais laikraksts atkal atcerēsies Filipīnas.

— Noteikti! Vēlreiz sveicam jūsu personā lielo, strādīgo un sirsnīgo filipīniešu tautu jūsu valsts svētkos.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!