• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dānijas Karalistē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.06.1997., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29929

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latviešu valoda - likums un liktenis

Vēl šajā numurā

05.06.1997., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

svētki un godadienas

Dānijas Karalistē

Šodien, 5.jūnijā, valsts svētki — Konstitūcijas diena

Dānijā ir divreiz vairāk iedzīvotāju nekā Latvijā (5,2 miljoni), taču Dānijas teritorija (43,1 tūkstotis kvadrātkilometru) ir apmēram par trešo daļu mazāka nekā Latvijas.

Dānija ir līdzenumu zeme, tās augstākais punkts paceļas tikai 173 metrus virs jūras līmeņa. Ar iespaidīgu apjomu nevar lepoties arī Dānijas garākā upe Gudena — tās garums ir tikai 160 kilometri. Toties Dānijā ir milzum daudz salu, valsts krasta līnija — 7000 kilometru garumā. Dāņi paši teic, ka viņu valstī neesot iespējams atrast vietu, kas būtu tālāk par piecdesmit kilometriem no jūras. Dānijai kā autonomi apgabali piederīgas arī Grenlande un Farēnu salas.

Septiņdesmit procenti dāņu dzīvo pilsētās, galvaspilsētā Kopenhāgenā — gandrīz miljons iedzīvotāju. Dienvidjitlandē dzīvo vāciski runājošu iedzīvotāju minoritāte, kuras pārstāvji vietējās vēlēšanās iegūst apmēram 5 procentus balsu. Dānijā dzīvo arī 189 tūkstoši ārzemnieku, no kuriem piektā daļa izceļojusi no Eiropas Savienības valstīm, galvenokārt Apvienotās Karalistes un Vācijas. Lielāko ārzemnieku kopienu Dānijā veido 45 tūkstoši aziātu. Dānijā dzīvo arī 34 tūkstoši turku. Oficiālā valoda karalistē ir dāņu.

Dānijā ir konstitucionāla monarhija un parlamentāra demokrātija. Folketinga (parlamenta) 179 locekļi tiek ievēlēti tiešās vēlēšanās uz četriem gadiem. Premjerministru ieceļ karaliene pēc konsultācijām ar politisko partiju līderiem. Savukārt premjerministrs var izziņot jaunas vēlēšanas, ja valdības partijas zaudē vairākumu Folketingā. Līdzīgā kārtā karaliene arī ieceļ ministrus, no kuriem katrs ir atbildīgs Folketinga priekšā. Savukārt premjerministrs var izziņot jaunas vēlēšanas gadījumā, ja valdības partijas ir zaudējušas vairākumu parlamentā.

Dānija ir viena no NATO dibinātājvalstīm, kopš 1973.gada arī Eiropas Savienības valsts. Dānija tradicionāli bijusi luksaimniecības zeme. Tās piena produkti jau pirms Otrā pasaules kara, tāpat kā Latvijas ražojumi, uzskatīti par labākajiem Eiropā. Pēdējos gados Dānijā strauji attīstījusies rūpniecība, galvenokārt pateicoties ekonomiskajai integrācijai Eiropas Savienībā. Dānijas tautsaimniecības pamatu veido vidēja lieluma uzņēmumi, kuros pārsvarā ražo precīzas iekārtas un elektronisko aparatūru. Liela nozīme Dānijas ekonomikā ir naftas un dabasgāzes atradnēm Ziemeļjūrā. Svarīgas ekonomikas nozares ir zvejniecība un kuģu būve. Visi šie faktori savienojumā ar dāņu tautas tradicionālo darba mīlestību nodrošinājuši Dānijas iedzīvotājiem vienu no augstākajiem dzīves standartiem pasaulē.

Dānija viena no pirmajām 1991.gadā atzina Latvijas atjaunoto valstiskumu. Dānija pirmā mūsu valstī akreditēja arī savu diplomātisko pārstāvi vēstnieka rangā. Tagadējais Dānijas Karalistes diplomātiskais pārstāvis Mecs Merks ir jau otrais Dānijas vēstnieks Latvijā.

Dānija ir viena no lielākajām ārvalstu investētājām Latvijā. Pagaidām lielākais dāņu investīciju projekts Latvijā — firmas “House of Prince” paveiktā Rīgas tabakas izstrādājumu fabrikas rekonstrukcija.

Par Latvijas un Dānijas teicamajām politiskajām un ekonomiskajām attiecībām liecināja arī Latvijas Republikas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa nesenā vizīte Dānijas Karalistē. Savukārt Dānijas karaliene Margrēte II jau 1992.gadā bija pirmajā karaliskajā vizītē Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!