• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2018. gada 6. marta noteikumi Nr. 149 "Vadītāju reģistrācijas noteikumi pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru un vieglo automobili". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2018., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/op/2018/57.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 150

Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 3. septembra noteikumos Nr. 732 "Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Autotransporta direkcija" maksas pakalpojumu cenrādis"

Vēl šajā numurā

20.03.2018., Nr. 57

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 149

Pieņemts: 06.03.2018.

OP numurs: 2018/57.6

2018/57.6
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 7 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 149

Rīgā 2018. gada 6. martā (prot. Nr. 14 37. §)

Vadītāju reģistrācijas noteikumi pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru un vieglo automobili

Izdoti saskaņā ar Autopārvadājumu likuma
35. panta astoto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. prasības transportlīdzekļu vadītājiem, kuri veic pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru un vieglo automobili (turpmāk – vadītāji);

1.2. vadītāju reģistrācijas kārtību taksometru vadītāju reģistrā;

1.3. taksometru vadītāju reģistra izveidošanas un izmantošanas kārtību;

1.4. taksometru vadītāju reģistrā iekļaujamās informācijas apjomu, kā arī ziņu izsniegšanas kārtību;

1.5. gadījumus, kad vadītājus izslēdz no taksometru vadītāju reģistra, un izslēgšanas kārtību.

2. Vadītāja reģistrāciju taksometru vadītāju reģistrā, izslēgšanu no reģistra un reģistrā iekļautās informācijas aktualizēšanu veic valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Autotransporta direkcija" (turpmāk – Autotransporta direkcija).

II. Vadītāja reģistrācija

3. Taksometru vadītāju reģistrā reģistrē vadītāju, kurš atbilst šādām prasībām:

3.1. vadītājam ir derīga B kategorijas vadītāja apliecība un stāžs, vadot šai kategorijai atbilstošus transportlīdzekļus, ir vismaz trīs gadi;

3.2. valsts valodas zināšanas ne zemāk kā B līmeņa 1. pakāpē;

3.3. vadītājam nav reģistrēts vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums;

3.4.  reģistrēto pārkāpumu uzskaites punktu skaits ir mazāks par 8;

3.5. vadītājs nav administratīvi sodīts par pasažieru pārvadāšanas noteikumu pārkāpšanu.

4. Lai reģistrētos taksometru vadītāju reģistrā, vadītājs iesniedz iesniegumu Autotransporta direkcijā. Iesniegumu var iesniegt elektroniski, aizpildot tiešsaistes formu informācijas sistēmas tīmekļvietnē www.atd.lv (e-pakalpojums) un norādot saziņai pasta un elektroniskā pasta adresi. Vadītājs apliecina savu atbilstību šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minētajai prasībai. Ja vadītāja apliecība nav izsniegta Latvijā, iesniegumam pievieno dokumentus, kas apliecina vadītāja atbilstību šo noteikumu 3.1. un 3.3. apakšpunktā minētajām prasībām.

5. Autotransporta direkcija transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā un Iekšlietu ministrijas Informācijas centra Sodu reģistrā septiņu darbdienu laikā pārliecinās par vadītāja atbilstību šo noteikumu 3.1., 3.3., 3.4. un 3.5. apakšpunktā minētajām prasībām un reģistrē vadītāju uz trim gadiem, veicot attiecīgu ierakstu taksometru vadītāju reģistrā un nepieņemot atsevišķu rakstveida lēmumu.

6. Šo noteikumu 11. punktā minētās personas taksometru vadītāju reģistrā reģistrē pēc tam, kad ir iegūta attiecīgās personas fotogrāfija.

7. Vadītāja reģistrācija stājas spēkā ar dienu, kad attiecīgā informācija par reģistrāciju tiek ievietota Autotransporta direkcijas tīmekļvietnē. Vienlaikus informāciju par vadītāja reģistrāciju Autotransporta direkcija nosūta uz iesniegumā norādīto elektroniskā pasta adresi.

8. Ja konstatēta vadītāja neatbilstība kādai no šo noteikumu 3. punktā minētajām prasībām, Autotransporta direkcija atsaka vadītāja reģistrāciju un par reģistrācijas atteikumu nosūta paziņojumu uz iesniegumā norādīto elektroniskā pasta adresi, neizmantojot drošu elektronisko parakstu. Vadītāja reģistrācijas atteikums uzskatāms par paziņotu otrajā darbdienā pēc tā nosūtīšanas.

9. Vadītājam piecu darbdienu laikā no reģistrācijas, izņemot šo noteikumu 11. punktā minēto gadījumu, izgatavo un nosūta uz reģistrācijas iesniegumā norādīto pasta adresi vadītāja reģistrācijas apliecību, uz kuras attēlota reģistrētās personas fotogrāfija, vārds, uzvārds, reģistrācijas numurs un derīguma termiņš. Vadītāja apliecība bez vadītāja reģistrācijas taksometru vadītāju reģistrā nav derīga. Vadītājam ir aizliegts reģistrācijas apliecību nodot izmantošanai citai personai.

10. Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistra turētājs nodrošina, ka Autotransporta direkcija var iegūt reģistrētā vadītāja digitālo fotogrāfiju, kas attēlota uz reģistrācijas dienā derīgas Latvijā izsniegtas transportlīdzekļa vadītāja apliecības.

11. Personām, kurām transportlīdzekļa vadītāja apliecība nav izsniegta Latvijā, piecu darbdienu laikā pēc Autotransporta direkcijas uzaicinājuma saņemšanas jāierodas Autotransporta direkcijā fotogrāfijas izgatavošanai.

III. Vadītāja izslēgšana no reģistra

12. Vadītāju no taksometru vadītāju reģistra izslēdz, ja vadītājs Autotransporta direkcijā iesniedzis iesniegumu par izslēgšanu no reģistra vai ir konstatēta vadītāja neatbilstība šo noteikumu 3.2., 3.4. vai 3.5. apakšpunktā minētajām prasībām. Par neatbilstību šo noteikumu 3.1. un 3.3. apakšpunktā minētajām prasībām vadītāju no taksometru vadītāju reģistra izslēdz, ja vadītājs vadījis transportlīdzekli bez derīgas B kategorijas vadītāja apliecības vai pārkāpis vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu.

13. Autotransporta direkcija reizi nedēļā pārbauda vadītāja atbilstību noteiktajām prasībām transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā un Sodu reģistrā.

14. Par vadītāja izslēgšanu no taksometru vadītāju reģistra Autotransporta direkcija atsevišķu rakstveida lēmumu nepieņem. Vadītāju no taksometru vadītāju reģistra izslēdz ar attiecīga ieraksta izdarīšanu reģistrā. Par vadītāja izslēgšanu no taksometru vadītāju reģistra paziņo publiski, ievietojot informāciju Autotransporta direkcijas tīmekļvietnē un nosūtot paziņojumu uz iesniegumā norādīto elektroniskā pasta adresi. Vadītāja izslēgšana no taksometru vadītāju reģistra stājas spēkā nākamajā darbdienā pēc publiskās paziņošanas.

15. Ja vadītājs izslēgts no taksometru vadītāju reģistra par neatbilstību šo noteikumu 3. punktā minētajām prasībām, vadītājs iesniegumu atkārtotai reģistrācijai var iesniegt ne agrāk kā sešus mēnešus pēc izslēgšanas datuma šo noteikumu 4. punktā minētajā kārtībā.

IV. Taksometru vadītāju reģistrs

16. Taksometru vadītāju reģistru izveido un uztur valsts informācijas sistēmas "Autopārvadātāju informatīvā datubāze" ietvaros. Taksometru vadītāju reģistra pārzinis ir Autotransporta direkcija.

17. Taksometru vadītāju reģistrā iekļauj:

17.1. taksometru vadītāju reģistra piešķirto vadītāja reģistrācijas numuru;

17.2. reģistrācijas datumu;

17.3. reģistrācijas termiņu;

17.4. vārdu, uzvārdu;

17.5. personas kodu;

17.6. transportlīdzekļa vadītāja apliecības numuru;

17.7. fotogrāfiju;

17.8. datumu, kad vadītājs izslēgts no taksometru vadītāju reģistra.

18. Taksometru vadītāju reģistrs, izņemot šo noteikumu 17.5. un 17.7. apakšpunktā minēto informāciju, pieejams publiski, izmantojot Autotransporta direkcijas tīmekļvietni.

19. Latvijas autopārvadājumu kontroles institūcijām taksometru vadītāju reģistrs pilnā apmērā pieejams, izmantojot autorizētu piekļuvi. Pieeju reģistram nodrošina saskaņā ar vienošanos starp Autotransporta direkciju un attiecīgo kontroles institūciju.

20. Informāciju par vadītājiem, kuriem beidzies reģistrācijas termiņš vai kuri izslēgti no taksometru vadītāju reģistra, glabā vienu gadu pēc vadītāja izslēgšanas no taksometru vadītāju reģistra un pēc tam to dzēš no taksometru vadītāju reģistra.

V. Noslēguma jautājumi

21. Vadītāju reģistrācijas iesniegumu izskatīšanu šo noteikumu 5. punktā minētajā termiņā Autotransporta direkcija nodrošina no 2019. gada 1. janvāra. Līdz 2018. gada 31. decembrim vadītāju reģistrācijas iesniegumus Autotransporta direkcija izskata Administratīvā procesa likumā noteiktajā termiņā.

22. Autotransporta direkcija šo noteikumu 9., 18. un 19. punktu piemēro, sākot ar 2018. gada 1. jūniju.

23. Šo noteikumu 3.5. apakšpunktā un 13. punktā minēto informāciju Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs Autotransporta direkcijai sniedz, sākot ar 2019. gada 1. janvāri.

Ministru prezidents,
veselības ministra pienākumu izpildītājs Māris Kučinskis

Satiksmes ministrs Uldis Augulis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!