• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministriju, nozaru dokumenti, ziņas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.1996., Nr. 207/208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29389

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrijas informācija

Par firmām, kurām 31.10.96. piešķirts sertifikāts kravas ekspedīcijas pakalpojumu uzņēmējdarbībai

Vēl šajā numurā

03.12.1996., Nr. 207/208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nekustamā īpašuma nodokli lauku apvidos

Gatis Kalniņš, Valsts zemes dienesta Nekustamā īpašuma vērtēšanas centra direktora vietnieks

Administratīvās vienības

zemes vidējā vērtība

Šodien lasītāja uzmanībai piedāvājam divējas lauku zemes kadastrālās vērtības novērtējuma tabulas. Pirmajā pielikumā redzamas Latvijas administratīvo vienību 1 hektāra zemes vidējās vērtības. Šis ir jauns vērtējuma veids, un šādus aprēķinus pirms likuma par nekustamā īpašuma nodokli pieņemšanas mums pasūtīja Finansu ministrija un Latvenergo, lai varētu prognozēt, kādas valsts administratīvajās vienībās (pilsētās, pagastos) paredzamas kadastrālās vērtības un līdz ar to - iespējamās nodokļu likmes, ko attiecīgās teritorijas pašvaldības varētu iekasēt, ja nodokļu vajadzībām sāksim zemi vērtēt masveidā.

Zemes vidējās vērtībās (runa šoreiz ir tikai par lauku apvidiem) ietvertas visas zemes lietošanas mērķu kategorijas - lauksaimniecības rakstura zemes, apbūves zemes, valsts meža zemes un individuālie augļu dārzi.Sarēķinot pēc valsts bilances šo mērķa grupu platības, iegūstam katras mērķa grupas kopējo novērtējumu attiecīgajā pašvaldības teritorijā. Summējot šos iegūtos zemes kadastrālos novērtējumus pa mērķu grupām, iegūstam kopējo zemes kadastrālo novērtējumu attiecīgās pašvaldības teritorijā. Izdalot iegūto kopējo zemes kadastrālo novērtējumu summu pa visām mērķu grupām un izdalot ar kopplatību, tiek iegūta 1 hektāra zemes vidējā vērtība. Tātad 1. pielikumā uzrādītie skaitļi paredzēti vispārējam pārskatam, prognozējot iespējamās nodokļu kopējās summas attiecīgajās pašvaldību teritorijās. Protams, šī ir tikai prognoze, jo, veicot aprēķinus, balstījāmies uz pašvaldību 1996. gada 1.janvāra zemes bilances datiem. Turpinoties zemes reformai, situācija strauji mainās - pašvaldības pieņem lēmumus, zeme tiek privatizēta, mainīts mērķu grupu sadalījums un, piemēram, sadaloties paju sabiedrībām, izjūkot kolhoziem, parādās arī brīvās zemes. Mainās gan kopplatības, gan zemes izmantošanas mērķi.

Mēs nezinām, kāda būs situācija 1997. vai 1998.gadā, kad, iespējams, mēs reāli zemi vērtēsim. Droši vien būs teritorijas, kur mēs, kadastrāli vērtējot, trāpīsim uz šiem 1 hektāra novērtējuma cipariem, taču noteikti būs arī vietas, kur aina izradīsies citāda.

Likumdevējs pašlaik vēl nav noteicis, kādas varētu būt nekustamā īpašuma nodokļa likmes. Ir bijuši varianti, ka nodokļa lielums varētu būt 1 procents no zemes kadastrālās vērtības, arī 1,5 un 2 procenti. Ir spriests par to, ka, pieņemsim, lauksaimniecības un mežsaimniecības nolūkos izmantoto zemi apliktu ar nodokli 1 procenta apmērā no zemes kadastrālās vērtības, bet uzņēmējdarbībā izmantoto zemi, t.i., ja tā tiek lietota ražošanas vajadzībām, komercdarbībai, apbūvei, apliktu ar nodokli 2 procentu apmērā.Katrā ziņā risinājums ir likumdevēja kompetencē.

Lauksaimniecības rakstura zemju kadastrālais vērtējums

Tā kā lielāko daļu lauku teritorijas tomēr aizņem lauksaimniecības rakstura zemes, varam piedāvāt samērā precīzus datus, kas balstīti tieši uzkadastrālajiem vērtējumiem (2. pielikums). Šos aprēķinus Valsts zemes dienests veicis attiecīgajās pašvaldībās sakarā ar privatizāciju - lai cilvēki varētu izpirkt zemi un reģistrēt zemesgrāmatā. Šajos vērtējumos noteikta 1 hektāra vērtība latos. Tas galvenokārt ir zemnieku piemājas saimniecību zemes novērtējums. Taču vairāku iemeslu dēļ tas arī nav simtprocentīgi uzskatāms par attiecīgās pašvaldības lauksaimniecības rakstura zemes vidējo novērtējumu. Pats būtiskākais - ārpus vērtējuma palikušas bijušo īpašnieku zemes, jo viņiem, atjaunojot īpašuma tiesības, zemes vērtēšana netiek pieprasīta. Kā zināms, cilvēki parasti privatizē labākos zemes gabalus, kas zemes reformas laikā viņiem piešķirti lietošanā. Tie ir vērtīgi mežu masīvi, meliorēta zeme tuvu ciematu centriem. Bet vecais zemes īpašnieks saimnieko tur, kur vēsturiski viņam tas iegadījies. Arī nomaļās, purvainās vietās. Tālāko valsts rajonu nomalēs vēl ir arī brīva, nesadalīta zeme, kas kadastrāli arī mazvērtīgāka. Tādējādi mūsu pieredzē balstītie novērojumi(pagaidām tie ar skaitļiem gan nav apstiprināti) rāda, ka atsevišķās vietās, varbūt ne Pierīgas un Zemgales zonā, šis vidējais kadastrālais zemes novērtējums varētu būt nedaudz augstāks par reālo. Taču vidēji, lielos vilcienos rēķinot, varu teikt, ka Latvijā pēc kadastrālā novērtējuma lauksaimniecības zemes vērtība vidēji ir 150 latu par hektāru, bet individuālās apbūves zeme - apmēram10 santīmu par kvadrātmetru jeb 1000 latu par hektāru. Tomēr vienīgā pilnīgi precīzā metode, kā noteikt zemes kadastrālo vērtību, sevišķi, ja no tā atkarīgs maksājamā nodokļa lielums, ir individuāla ikvienas saimniecības zemes novērtēšana.

Vajadzīgs pārejas posms un centralizēts finansējums

Nekustamā īpašuma nodokļa likuma izstrādāšanas process ārkārtīgi iestiepies garumā. Mēs ar bažām jūtam, ka turpinās vecās tradīcijas - nu tas tiks pieņemts ļoti sasteigti... Katrā ziņā Zemes dienestam, kam nāksies veikt zemes masveida vērtēšanu, var rasties ārkārtīgi lielas grūtības. Tādēļ mēs kopīgi ar Finansu ministriju esam nonākuši pie secinājuma: šajā situācijā nepieciešams pārejas periods, kura laikā mēs masveidā varētu novērtēt visu Latvijas zemes teritoriju kadastrāli, bet likumdošanā darbotos vēl pašlaik spēkā esošā vecā nodokļu likumā apstiprinātās nodokļu likmes.

Ja šāda pārejas perioda nebūs, var sākties haoss, jo mēs nespēsim novērtēt 400 tūkstošus īpašumu nereāli īsā laikā. Tam vajadzīgs vismaz pusgads; šī darba veikšanai jārod arī centralizēts finansējums. Tika izteikta ideja - vērtēšanu jāapmaksā pašiem zemes īpašniekiem. Taču tas nebūs sociāli taisnīgi. Tad zemi pārvērtēt pieteiksies zemnieki, kuriem tā objektīvi ir sliktāka - jo viņi sapratīs, ka jaunā vērtība varētu būt zemāka par vidējo nodokļu likmi pagastā. Toties labo zemju īpašnieki, protams, nebūs ieinteresēti vērtēšanā, jo iespējams, ka viņiem pēc vērtēšanas būtu jāmaksā vairāk...

Tāpēc, atkārtoju, lai būtu iespēja objektīvi novērtēt visus zemes īpašumus un sociāli taisnīgi sadalīt zemes nodokļa maksājumus, tiešām nepieciešams šis centralizētais vērtēšanas procesa finansējums un, otrkārt, pārejas posms. Pēc nekustamā īpašuma nodokļa likuma pieņemšanas, attiecīgi labojot Ministru kabineta noteikumus, kas paredz, kādā veidā mēs vērtējam gan lauksaimniecības rakstura, gan apbūves, gan arī valsts meža zemes, būtu iespējams iekļauties saprātīgos termiņos un vērtēšanas darbu veikt arī kvalitatīvi.

Kā notiks zemes vērtēšana?

Ja mēs masveidā vērtēsim visus zemes lietojumus pašvaldībās, cilvēki pilnīgi skaidri zinās, kāds viņiem jāmaksā zemes nodoklis. Jau iepriekš var droši teikt, ka minimālās un maksimālās vērtības dažu pašvaldību teritorijās atšķirsies pat 5 - 6 reizes. Šo vērtību atšķirību nosaka vairāki kritēriji. Pirmkārt, vai saimniecība atrodas uz auglīgām, meliorētām zemēm ar labu mehānisko sastāvu, ar augstu iekultivēšanas pakāpi. Šim nolūkam mums jau ir sagatavotas speciālas augšņu vērtēšanas kartes. Nākamais - vai saimniecība atrodas izdevīgā vietā, t.i., tuvu ciematam, ceļiem utt. Šeit vērtējumu nosakām pēc ģeogrāfiskā novietojuma koeficientu kartes. Nākamais - vai saimniecība izvietota kompakti, ērti saimniekošanai, sastāv no viena zemes masīva vai sadrumstalota vairākos attālos zemes gabalos.

Ņemam vērā, ja, piemēram, pļavas atrodas tālu no mājas vai ganības - no fermas. Šai vērtēšanai izstrādāts speciāls starpgabalainības koeficients. Tātad redzams, ka ikviena saimniecība tiktu vērtēta ļoti pamatīgi un individuāli, līdz ar to tiktu ievērots arī sociālā taisnīguma princips nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanā. Vairāk maksātu tie, kam vieglāk saimniekot, mazāk tie, kas cīnās ar krūmiem un purviem. Pašlaik spēkā esošās nodokļu likmes un iespējamie atvieglojumi, kā no iepriekšminētā redzams, ir samērā subjektīvi, tiem nav stingra objektīva pamata.

Kad sāksies vērtēšana?

Vērtēšanas darbus varētu sākt pēc 1997.gada 1.maija. Kā zināms, līdz šim datumam lauku apvidos visās pašvaldībās jābūt izskatītiem pilsoņu iesniegumiem un pieņemtiem lēmumiem attiecībā uz zemes sadalīšanu. Ja teritorija ir sadalīta un par to sagatavots pagasta pārskata plāns, mēs varētu strādāt, vadoties pēc tā, un negaidīt, kamēr mērnieki izstrādās konkrētus zemes robežu plānus. Kā zināms, mērniecības darbi iekavējas, un līdzi tiem vilcinātos arī mēs. Te gan nepieciešams nedaudz izmainīt Ministru kabineta noteikumus, lai mums ļautu strādāt ar vienkāršākām, bet ātrākām metodēm, un jāveic vairāki priekšdarbi. Darba kvalitāte no tā īpaši neciestu, bet ieguvēji gan būtu visi.

M. Luksa,

"LV" nozares redaktore

1.pielikums

Administratīvās vienības zemes vidējā vērtība

Adminis- Adminis-
tratīvās tratīvās
vienības vienības
  1 ha zemes
  vidējā
  vērtība (Ls)
Aizkraukles rajons
Pilsētas
Aizkraukle 3404
Jaunjelgava 1268
Pļaviņas 1606
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Aiviekstes 127
Aizkraukles 183
Bebru 119
Daudzeses 96
Iršu 111
Klintaines 149
Kokneses 159
Kurmenes 94
Mazzalves 98
Neretas 103
Pilskalnes 53
Seces 134
Sērenes 129
Skrīveru 232
Staburaga 128
Sunākstes 110
Valles 89
Vietalvas 130
Zalves 92
Alūksnes rajons
Pilsētas
Alūksne 1703
Ape 1398
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Alsviķu 99
Annas 110
Gaujienas 79
Ilzenes 94
Jaunalūksnes 102
Jaunannas 95
Jaunlaicenes 80
Kalncempju 98
Liepnas 85
Malienas 112
Mālupes 97
Mārkalnes 80
Pededzes 71
Trapenes 98
Veclaicenes 87
Virešu 93
Zeltiņu 78
Ziemera 82
Apes* 96
Balvu rajons
Pilsētas
Balvi 1833
Viļaka 1276
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Balvu 126
Baltinavas 96
Bērzkalnes 95
Bērzpils 81
Briežuciema 85
Krišjāņu 78
Kubļu 103
Lazdukalna 67
Lazdulejas 61
Medņevas 91
Rugāju 90
Susāju 98
Šķilbēnu 97
Tilžas 89
Vectilžas 59
Vecumu 100
Vīksnas 109
Žīguru 102
Kupravas 140
Bauskas rajons
Pilsētas
Bauska 3199
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Bārbeles 120
Brunavas 161
Ceraukstes 266
Codes 238
Dāviņu 146
Gailīšu 234
Iecavas 174
Īslīces 258
Mežotnes 241
Rundāles 253
Skaistkalnes 128
Stelpes 137
Svitenes 212
Vecsaules 168
Vecumnieku 126
Viesturu 236
Cēsu rajons
Pilsētas
Cēsis 3210
Līgatne 1188
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Amatas 128
Drabešu 157
Drustu 87
Dzērbenes 114
Inešu 87
Jaunpiebalgas 102
Kaives 93
Liepas 162
Līgatnes 171
Mārsnēnu 146
Mores 113
Nītaures 111
Priekuļu 175
Raiskuma 110
Raunas 138
Skujenes 103
Stalbes 119
Straupes 112
Taurenes 99
Vaives 157
Vecpiebalgas 91
Veselavas 139
Zaubes 102
Zosēnu 92
Daugavpils rajons
Republikas pilsētas
Daugavpils 12756
Pilsētas 917
Ilūkste 2759
Subate
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Ambeļu 90
Bebrenes 91
Biķernieku 115
Demenes 121
Dubnas 140
Dvietes 91
Eglaines 119
Kalkūnes 236
Kalupes 120
Laucesas 188
līdumnieku 97
Līksnas 154
Maļinovas 155
Medumu 113
Naujenes 192
Nīcgales 155
Pilskalnes 116
Salienas 82
Skrudalienas 115
Sventes 145
Šēderes 136
Tabores 189
Vaboles 129
Vecsalienas 104
Višķu 143
Subates* 84
Dobeles rajons
Pilsētas
Dobele 1057
Auce 2013
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Annenieku 168
Augstkalnes 219
Auru 187
Bēnes 168
Bērzes 247
Bikstu 162
Bukaišu 196
Dobeles 217
Īles 132
Jaunbērzes 214
Krimūnu 265
Lielauces 112
Naudītes 150
Penkules 213
Tērvetes 212
Ukru 160
Vītiņu 152
Zebrenes 121
Auces* 182
Gulbenes rajons
Pilsētas
Gulbene 2573
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Beļavas 130
Daukstu 128
Druvienas 96
Galgauskas 123
Jaungulbenes 133
Lejasciema 84
Litenes 93
Lizuma 114
Līgo 115
Rankas 99
Stāmerienas 120
Stradu 140
Tirzas 113
Jelgavas rajons
Republikas pilsētas
Jelgava 9010
Pilsētas
Kalnciems 2317
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Cenu 212
Elejas 244
Glūdas 317
Jaunsvirlaukas 247
Lielplatones 247
Līvbērzes 237
Ozolnieku 124
Platones 264
Sesavas 252
Sidrabenes 163
Svētes 238
Valgundes 124
Vilces 205
Vircavas 268
Zaļenieku 223
Kalnciema* 328
Jēkabpils rajons
Pilsētas
Jēkabpils 3037
Aknīste 554
Viesīte 1708
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Asares 104
Atašienes 94
Ābeļu 141
Dignājas 116
Dunavas 110
Elkšņu 112
Gārsenes 105
Kalna 122
Krustpils 148
Kūku 189
Leimaņu 116
Mežāres 115
Rites 97
Rubenes 112
Salas 130
Saukas 132
Sēlpils 110
Variešu 135
Vīpes 196
Zasas 102
Aknīstes* 107
Viesītes* 110
Krāslavas rajons
Pilsētas
Krāslava 2437
Dagda 555
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Andrupenes 95
Andzeļu 83
Asūnes 102
Aulejas 84
Bērziņu 92
Dagdas 112
Ezernieku 74
Grāveru 85
Indras 103
Izvaltas 101
Kalniešu 113
Kaplavas 86
Kastuļinas 76
Kombuļu 115
Konstantinovas 101
Krāslavas 133
Ķepovas 83
Piedrujas 106
Robežnieku 110
Skaistas 108
Svariņu 75
Šķaunes 78
Šķeltovas 88
Ūdrīšu 113
Kuldīgas rajons
Pilsētas
Kuldīga 1568
Skrunda 447
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Alsungas 106
Ēdoles 99
Gudenieku 102
Īvandes 123
Kabiles 104
Kurmāles 143
Laidu 128
Nīkrāces 108
Padures 136
Pelču 142
Raņķu 152
Rendes 87
Rudbāržu 131
Rumbas 111
Snēpeles 128
Turlavas 128
Vārmes 116
Skrundas* 116
Liepājas rajons
Republikas pilsētas
Liepāja 16800
Pilsētas
Aizpute 1683
Durbe 1948
Grobiņa 1185
Pāvilosta 1880
Priekule 1099
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Aizputes 141
Bārtas 172
Bunkas 137
Cīravas 126
Dunalkas 142
Dunikas 91
Embūtes 108
Gaviezes 138
Gramzdas 122
Grobiņas 181
Kalētu 124
Kalvenes 131
Kazdangas 145
Lažas 125
Medzes 179
Nīcas 126
Otaņķu 145
Priekules 150
Rucavas 79
Sakas 83
Tadaiķu 179
Vaiņodes 134
Vecpils 132
Vērgales 120
Virgas 136
Durbes* 151
Limbažu rajons
Pilsētas
Limbaži 2766
Ainaži 1080
Aloja 978
Salacgrīva 1061
Staicele 1245
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Braslavas 119
Brīvzemnieku 155
Katvaru 149
Lēdurgas 110
Liepupes 171
Limbažu 140
Pāles 118
Salacas 117
Skultes 228
Umurgas 107
Vidrižu 152
Viļķenes 127
Ainažu* 97
Alojas* 130
Salacgrīvas* 104
Staiceles* 85
Ludzas rajons
Pilsētas
Ludza 2060
Kārsava 1335
Zilupe 855
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Blontu 77
Briģu 94
Ciblas 102
Cirmas 125
Goliševas 64
Isnaudas 110
Iztras 73
Lauderu 85
Līdumnieku 58
Malnavas 120
Mežvidu 106
Mērdzenes 100
Miglinieku 130
Nautrēnu 114
Nirzas 94
Nukšas 102
Pasienes 76
Pildas 89
Pureņu 122
Pušmucovas 126
Rundēnu 81
Salnavas 117
Zaļesjes 104
Zvirgsdenes 125
Madonas rajons
Pilsētas
Madona 2068
Cesvaine 560
Lubāna 970
Varakļāni 1459
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Aronas 124
Barkavas 123
Bērzaunes 118
Dzelzavas 147
Ērgļu 106
Indrānu 103
Jumurdas 90
Kalsnavas 93
Lazdonas 152
Liezēres 108
Ļaudonas 127
Mārcienas 136
Mētrienas 121
Murmastienes 127
Ošupes 97
Praulienas 147
Sarkaņu 137
Sausnējas 117
Varakļānu 136
Vestienas 112
Cesvaines 127
Ogres rajons
Pilsētas
Ogre 5011
Ikšķile 6623
Ķegums 2729
Lielvārde 8614
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Birzgales 113
Jumpravas 186
Krapes 121
Ķeipenes 127
Lauberes 127
Lēdmanes 147
Madlienas 129
Mazozolu 106
Meņģeles 103
Ogresgala 259
Rembates 177
Suntažu 159
Taurupes 112
Tīnūžu 186
Ķeguma* 104
Lielvārdes* 192
Preiļu rajons
Pilsētas
Preiļi 2078
Līvāni 3171
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Aglonas 90
Aizkalnes 119
Galēnu 121
Jersikas 112
Pelēču 100
Preiļu 141
Riebiņu 149
Rožkalnu 89
Rožupes 97
Rudzātu 85
Rušonu 101
Saunas 124
Siljāņu 110
Sīļukalna 94
Stabulnieku 126
Sutru 124
Turku 106
Upmalas 97
Vārkavas 98
Rēzeknes rajons
Republikas pilsētas
Rēzekne 9243
Pilsētas
Viļāni 1048
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Audriņu 140
Bērzgales 132
Čornajas 111
Dekšāres 107
Dricānu 97
Feimaņu 85
Gaigalavas 66
Griškānu 171
Ilzeskalna 98
Kantinieku 121
Kaunatas 103
Lendžu 108
Lūznavas 115
Maltas 127
Mākoņkalna 81
Nagļu 53
Ozolaines 231
Ozolmuižas 180
Pušas 89
Rikavas 118
Sakstagala 130
Silmalas 114
Sokolu 123
Stoļerovas 120
Stružānu 212
Vērēmu 160
Viļānu 161
Rīgas rajons
Republikas pilsētas
Rīga 46563
Jūrmala 28806
Pilsētas
Baldone 3494
Baloži 19831
Olaine 8665
Salaspils 4829
Saulkrasti 3301
Sigulda 4492
Vangaži 2507
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Allažu 144
Ādažu 445
Babītes 324
Carnikavas 789
Daugmales 187
Garkalnes 588
Inčukalna 215
Krimuldas 186
Ķekavas 373
Mālpils 158
Mārupes 870
Olaines 436
Ropažu 167
Salas 204
Sējas 143
Siguldas 220
Stopiņu 591
Baldones* 179
Salaspils* 455
Saulkrastu* 590
Saldus rajons
Pilsētas
Saldus 2855
Brocēni 2594
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Blīdenes 131
Ezeres 138
Gaiķu 135
Jaunauces 127
Jaulutriņu 150
Kursīšu 127
Lutriņu 164
Nīgrandes 121
Novadnieku 158
Pampāļu 128
Remtes 127
Rubas 135
Saldus 250
Šķēdes 139
Vadakstes 143
Zaņas 135
Zirņu 158
Zvārdes 113
Brocēnu* 182
Talsu rajons
Pilsētas
Talsi 3850
Sabile 3272
Stende 2699
Valdemārpils 1935
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Abavas 121
Balgales 140
Dundagas 81
Ģibuļu 132
Īves 108
Kolkas 98
Kūļciema 98
Laidzes 167
Laucienes 134
Lībagu 149
Lubes 114
Mērsraga 110
Rojas 96
Strazdes 156
Valdgales 104
Vandzenes 131
Virbu 158
Valdemārpils* 124
Tukuma rajons
Pilsētas
Tukums 5232
Kandava 1204
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Cēres 143
Degoles 163
Džūkstes 136
Engures 119
Irlavas 158
Jaunpils 155
Jaunsātu 171
Kandavas 130
Lapmežciema 321
Lestenes 162
Matkules 126
Pūres 161
Sēmes 141
Slampes 156
Smārdes 117
Tumes 196
Vānes 117
Viesatu 136
Zantes 135
Zemītes 153
Zentenes 102
Valkas rajons
Pilsētas
Valka 1643
Seda 899
Smiltene 2723
Strenči 1019
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Bilskas 104
Blomes 125
Brantu 122
Ērģemes 107
Ēveles 112
Grundzāles 88
Jērcēnu 124
Kārķu 94
Launkalnes 102
Palsmanes 94
Plāņu 102
Smiltenes 178
Trikātas 126
Valkas 112
Variņu 103
Vijciema 118
Zvārtavas 72
Sedas* 150
Valmieras rajons
Pilsētas
Valmiera 2942
Mazsalaca 1515
Rūjiena 387
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Bērzaines 152
Brenguļu 155
Burtnieku 135
Dikļu 119
Ipiķu 103
Jeru 115
Kauguru 180
Kocēnu 159
Ķoņu 113
Lodes 108
Matīši 134
Naukšēnu 102
Ramatas 73
Rencēnu 133
Sēļu 106
Skaņkalnes 105
Vaidavas 144
Valmieras 166
Vecates 133
Vilpulkas 115
Zilākalna 173
Mazsalacas* 102
Ventspils rajons
Republikas pilsētas
Ventspils 10000
Pilsētas
Piltene 946
Pagasti un
pilsētu lauku teritorijas
Ances 62
Jūrkalnes 84
Popes 104
Puzes 84
Tārgales 129
Ugāles 110
Usmas 77
Užavas 112
Vārves 199
Ziru 116
Zlēku 92
Piltenes* 112

* pilsētas lauku teritorija

2.pielikums

Lauksaimniecības zemju vidējās kadastrālās vērtības

(Ls/ha) uz 01.11.1996

  Vidējais
  zemes
  novēr-
  tējums
  (Ls/ha)
Aizkraukles raj.
Aiviekstes pag. 133
Aizkraukles pag. 198
Bebru pag. 129
Daudzeses pag. 125
Iršu pag. 117
Jaunjelgavas pils. 126
Klintaines pag. 138
Kokneses pag. 166
Kurmenes pag. 122
Mazzalves pag. 97
Neretas pag. 113
Pilskalnes pag. 98
Seces pag. 129
Sērenes pag. 163
Skrīveru pag. 217
Staburaga pag. 125
Sunākstes pag. 95
Valles pag. 137
Vietalvas pag. 118
Zalves pag. 116
Vidējais novērtējums
rajonā: 133
Alūksnes raj.
Alsviķu pag. 119
Annas pag. 121
Apes lauku ter. 117
Gaujienas pag. 112
Ilzenes pag. 103
Jaunalūksnes pag. 112
Jaunannas pag. 116
Jaunlaicenes pag. 111
Kalncempju pag. 126
Liepnas pag. 87
Malienas pag. 128
Mālupes pag. 104
Mārkalnes pag. 89
Pededzes pag. 98
Trapenes pag. 112
Veclaicenes pag. 95
Virešu pag. 118
Zeltiņu pag. 91
Ziemeru pag. 112
Vidējais novērtējums
rajonā: 109
Balvu raj.
Baltinavas pag. 101
Balvu pag. 137
Bērzkalnes pag. 115
Bērzpils pag. 90
Briežuciema pag. 100
Krišjāņu pag. 93
Kubuļu pag. 125
Kupravas pag. 154
Lazdukalna pag. 92
Lazdulejas pag. 113
Medņevas pag. 96
Rugāju pag. 91
Susāju pag. 99
Šķilbēnu pag. 108
Tilžas pag. 109
Vectilžas pag. 102
Vecumu pag. 95
Vīksnas pag. 114
Žīguru pag. 108
Vidējais novērtējums
rajonā: 107
Bauskas raj.
Bārbeles pag. 151
Brunavas pag. 178
Ceraukstes pag. 235
Codes pag. 264
Dāviņu pag. 149
Gailīšu pag. 275
Iecavas pag. 186
Īslīces pag. 260
Mežotnes pag. 266
Rundāles pag. 252
Skaistkalnes pag. 132
Stelpes pag. 145
Svitenes pag. 245
Vecsaules pag. 149
Vecumnieku pag. 136
Viesturu pag. 263
Vidējais novērtējums
rajonā: 205
Cēsu raj.
Amatas pag. 146
Drabešu pag. 172
Drustu pag. 89
Dzērbenes pag. 117
Inešu pag. 100
Jaunpiebalgas pag. 100
Kaives pag. 104
Liepas pag. 176
Līgatnes pag. 175
Mārsnēnu pag. 168
Mores pag. 154
Nītaures pag. 123
Priekuļu pag. 206
Raiskuma pag. 166
Raunas pag. 157
Skujenes pag. 106
Stalbes pag. 128
Straupes pag. 165
Taurenes pag. 117
Vaives pag. 160
Vecpiebalgas pag. 100
Veselavas pag. 154
Zaubes pag. 112
Zosēnu pag. 91
Vidējais novērtējums
rajonā: 136
Daugavpils raj.
Ambeļu pag. 75
Bebrenes pag. 100
Biķernieku pag. 131
Demenes pag. 134
Dubnas pag. 138
Dvietes pag. 110
Eglaines pag. 83
Kalkūnes pag. 226
Kalupes pag. 120
Laucesas pag. 238
Līdumnieku pag. 104
Līksnas pag. 209
Maļinovas pag. 149
Medumu pag. 120
Naujenes pag. 173
Nīcgales pag. 144
Pilskalnes pag. 129
Salienas pag. 109
Skrudalienas pag. 142
Subates lauku ter. 103
Sventes pag. 156
Šēderes pag. 135
Tabores pag. 199
Vaboles pag. 142
Vecsalienas pag. 129
Višķu pag. 150
Vidējais novērtējums
rajonā: 140
Dobeles raj.
Annenieku pag. 193
Auces lauku ter. 225
Augstkalnes pag. 235
Auru pag. 235
Bēnes pag. 165
Bērzes pag. 271
Bikstu pag. 178
Bukaišu pag. 219
Dobeles pag. 224
Īles pag. 129
Jaunbērzes pag. 225
Krimūnu pag. 285
Lielauces pag. 129
Naudītes pag. 138
Penkules pag. 231
Tērvetes pag. 256
Ukru pag. 168
Vītiņu pag. 187
Zebrenes pag. 125
Vidējais novērtējums
rajonā: 200
Gulbenes raj.
Beļavas pag. 132
Daukstu pag. 142
Druvienas pag. 109
Galgauskas pag. 139
Jaungulbenes pag. 133
Lejasciema pag. 95
Litenes pag. 117
Lizuma pag. 118
Līgo pag. 129
Rankas pag. 101
Stāmerienas pag. 130
Stradu pag. 151
Tirzas pag. 121
Vidējais novērtējums
rajonā: 124
Jelgavas raj.
Cenu pag. 182
Elejas pag. 262
Glūdas pag. 298
Jaunsvirlaukas pag. 257
Kalnciema lauku ter. 152
Lielplatones pag. 288
Līvbērzes pag. 242
Ozolnieku pag. 174
Platones pag. 283
Sesavas pag. 267
Sidrabenes pag. 178
Svētes pag. 268
Valgundes pag. 187
Vilces pag. 219
Vircavas pag. 276
Zaļenieku pag. 240
Vidējais novērtējums
rajonā: 235
Jēkabpils raj.
Aknīstes lauku ter. 134
Asares pag. 106
Atašienes pag. 130
Ābeļu pag. 166
Dignājas pag. 139
Dunavas pag. 104
Elkšņu pag. 110
Gārsenes pag. 126
Kalna pag. 133
Krustpils pag. 154
Kūku pag. 177
Leimaņu pag. 132
Mežāres pag. 137
Rites pag. 104
Rubenes pag. 112
Salas pag. 154
Saukas pag. 131
Sēlpils pag. 130
Variešu pag. 127
Viesītes lauku ter. 140
Vīpes pag. 144
Zasas pag. 131
Vidējais novērtējums
rajonā: 132
Krāslavas raj.
Andrupenes pag. 94
Andzeļu pag. 96
Asūnes pag. 101
Aulejas pag. 99
Bērziņu pag. 100
Dagdas pag. 129
Ezernieku pag. 90
Grāveru pag. 95
Indras pag. 115
Izvaltas pag. 102
Kalniešu pag. 106
Kaplavas pag. 112
Kastuļinas pag. 78
Kombuļu pag. 117
Konstantinovas pag. 118
Krāslavas pag. 145
Ķepovas pag. 101
Piedrujas pag. 108
Robežnieku pag. 114
Skaistas pag. 106
Svariņu pag. 79
Šķaunes pag. 85
Šķeltovas pag. 97
Ūdrīšu pag. 130
Vidējais novērtējums
rajonā: 104
Kuldīgas raj.
Alsungas pag. 111
Ēdoles pag. 101
Gudenieku pag. 115
Īvandes pag. 126
Kabiles pag. 132
Kurmāles pag. 159
Laidu pag. 140
Nīkrāces pag. 123
Padures pag. 158
Pelču pag. 182
Raņķu pag. 189
Rendas pag. 110
Rudbāržu pag. 149
Rumbas pag. 141
Skrundas pag. 142
Snēpeles pag. 139
Turlavas pag. 143
Vārmes pag. 136
Vidējais novērtējums
rajonā: 138
Liepājas raj.
Aizputes pag. 159
Bārtas pag. 143
Bunkas pag. 156
Cīravas pag. 159
Dunalkas pag. 170
Dunikas pag. 132
Durbes lauku ter. 157
Embūtes pag. 124
Gaviezes pag. 176
Gramzdas pag. 149
Grobiņas pag. 255
Kalētu pag. 141
Kalvenes pag. 128
Kazdangas pag. 161
Lažas pag. 156
Medzes pag. 192
Nīcas pag. 180
Otaņķu pag. 183
Priekules pag. 187
Rucavas pag. 66
Sakas pag. 91
Tadaiķu pag. 194
Vaiņodes pag. 131
Vecpils pag. 137
Vērgales pag. 148
Virgas pag. 147
Vidējais novērtējums
rajonā: 154
Limbažu raj.
Ainažu lauku ter. 108
Alojas lauku ter. 134
Braslavas pag. 160
Brīvzemnieku pag. 128
Katvaru pag. 154
Lēdurgas pag. 168
Liepupes pag. 162
Limbažu pag. 161
Pāles pag. 137
Salacas pag. 131
Salacgrīvas lauku ter. 122
Skultes pag. 173
Staiceles lauku ter. 98
Umurgas pag. 140
Vidrižu pag. 155
Viļķenes pag. 146
Vidējais novērtējums
rajonā: 142
Ludzas raj.
Blontu pag. 121
Briģu pag. 113
Ciblas pag. 125
Cirmas pag. 126
Goliševas pag. 97
Isnaudas pag. 140
Istras pag. 81
Lauderu pag. 97
Līdumnieku pag. 95
Malnavas pag. 144
Mežvidu pag. 120
Mērdzenes pag. 107
Miglinieku pag. 141
Nautrēnu pag. 107
Nirzas pag. 102
Nukšas pag. 124
Pasienes pag. 95
Pildas pag. 98
Pureņu pag. 129
Pušmucovas pag. 121
Rundēnu pag. 80
Salnavas pag. 112
Zaļesjes pag. 119
Zvirgzdenes pag. 126
Vidējais novērtējums
rajonā: 113
Madonas raj.
Aronas pag. 125
Barkavas pag. 135
Bērzaunes pag. 128
Cesvaines lauku ter. 132
Dzelzavas pag. 151
Ērgļu pag. 112
Indrānu pag. 105
Jumurdas pag. 107
Kalsnavas pag. 123
Lazdonas pag. 152
Liezēres pag. 116
Ļaudonas pag. 140
Mārcienas pag. 136
Mētrienas pag. 137
Murmastienes pag. 152
Ošupes pag. 126
Praulienas pag. 131
Sarkaņu pag. 148
Sausnējas pag. 130
Varakļānu pag. 140
Vestienas pag. 121
Vidējais novērtējums
rajonā: 130
Ogres raj.
Birzgales pag. 140
Jumpravas pag. 191
Krapes pag. 170
Ķeguma lauku ter. 155
Ķeipenes pag. 141
Lauberes pag. 141
Lēdmanes pag. 167
Lielvārdes lauku ter. 209
Madlienas pag. 145
Mazozolu pag. 124
Meņģeles pag. 130
Ogresgala pag. 217
Rembates pag. 203
Suntažu pag. 169
Taurupes pag. 121
Tīnūžu pag. 201
Vidējais novērtējums
rajonā: 164
Preiļu raj.
Aglonas pag. 83
Aizkalnes pag. 125
Galēnu pag. 131
Jersikas pag. 137
Pelēču pag. 114
Preiļu pag. 168
Riebiņu pag. 153
Rožkalnu pag. 106
Rožupes pag. 122
Rudzātu pag. 117
Rušonu pag. 102
Saunas pag. 126
Silajāņu pag. 124
Sīļukalna pag. 116
Stabulnieku pag. 135
Sutru pag. 128
Turku pag. 140
Upmalas pag. 115
Vārkavas pag. 139
Vidējais novērtējums
rajonā: 125
Rēzeknes raj.
Audriņu pag. 173
Bērzgales pag. 144
Čornajas pag. 123
Dekšāres pag. 166
Dricānu pag. 113
Feimaņu pag. 103
Gaigalavas pag. 116
Griškānu pag. 231
Ilzeskalna pag. 120
Kantinieku pag. 144
Kaunatas pag. 98
Lendžu pag. 158
Lūznavas pag. 117
Maltas pag. 119
Mākoņkalna pag. 88
Nagļu pag. 104
Ozolaines pag. 153
Ozolmuižas pag. 200
Pušas pag. 103
Rikavas pag. 123
Sakstagala pag. 147
Silmalas pag. 134
Sokolu pag. 150
Stoļerovas pag. 126
Stružānu pag. 86
Vērēmu pag. 201
Viļānu pag. 181
Vidējais novērtējums
rajonā: 137
Rīgas raj.
Allažu pag. 190
Ādažu pag. 235
Babītes pag. 254
Baldones lauku ter. 182
Carnikavas pag. 237
Daugmales pag. 197
Garkalnes pag. 188
Inčukalna pag. 190
Krimuldas pag. 195
Ķekavas pag. 215
Mālpils pag. 171
Mārupes pag. 257
Olaines pag. 245
Ropažu pag. 178
Salas pag. 202
Salaspils lauku ter. 247
Saulkrastu lauku ter. 200
Sējas pag. 205
Siguldas pag. 232
Stopiņu pag. 263
Vidējais novērtējums
rajonā: 214
Saldus raj.
Blīdenes pag. 154
Brocēnu lauku ter. 187
Ezeres pag. 172
Gaiķu pag. 151
Jaunauces pag. 153
Jaunlutriņu pag. 178
Kursīšu pag. 157
Lutriņu pag. 183
Nīgrandes pag. 138
Novadnieku pag. 180
Pampāļu pag. 138
Remtes pag. 157
Rubas pag. 155
Saldus pag. 224
Šķēdes pag. 179
Vadakstes pag. 173
Zaņas pag. 163
Zirņu pag. 183
Zvārdes pag. 110
Vidējais novērtējums
rajonā: 165
Talsu raj.
Abavas pag. 154
Balgales pag. 168
Dundagas pag. 111
Ģibuļu pag. 136
Īves pag. 154
Kolkas pag. 151
Ķūļciema pag. 130
Laidzes pag. 177
Laucienes pag. 151
Lībagu pag. 188
Lubes pag. 145
Mērsraga pag. 100
Rojas pag. 118
Strazdes pag. 167
Valdemārpils
lauku ter. 132
Valdgales pag. 144
Vandzenes pag. 148
Virbu pag. 143
Vidējais novērtējums
rajonā: 145
Tukuma raj.
Cēres pag. 154
Degoles pag. 191
Džūkstes pag. 178
Engures pag. 114
Irlavas pag. 165
Jaunpils pag. 172
Jaunsātu pag. 174
Kandavas pag. 136
Lapmežciema pag. 134
Lestenes pag. 170
Matkules pag. 138
Pūres pag. 169
Sēmes pag. 154
Slampes pag. 225
Smārdes pag. 175
Tumes pag. 222
Vānes pag. 140
Viesatu pag. 160
Zantes pag. 151
Zemītes pag. 169
Zentenes pag. 137
Vidējais novērtējums
rajonā: 163
Valkas raj.
Bilskas pag. 116
Blomes pag. 132
Brantu pag. 119
Ērģemes pag. 115
Ēveles pag. 127
Grundzāles pag. 104
Jērcēnu pag. 142
Kārķu pag. 112
Launkalnes pag. 114
Palsmanes pag. 95
Plāņu pag. 132
Smiltenes pag. 170
Trikātas pag. 169
Valkas pag. 144
Variņu pag. 110
Vijciema pag. 129
Zvārtavas pag. 84
Vidējais novērtējums
rajonā: 124
Valmieras raj.
Bērzaines pag. 157
Brenguļu pag. 183
Burtnieku pag. 159
Dikļu pag. 138
Ipiķu pag. 125
Jeru pag. 126
Kauguru pag. 186
Kocēnu pag. 176
Ķoņu pag. 132
Lodes pag. 130
Matīšu pag. 157
Mazsalacas lauku ter. 136
Naukšēnu pag. 107
Ramatas pag. 96
Rencēnu pag. 146
Sēļu pag. 123
Skaņkalnes pag. 129
Vaidavas pag. 177
Valmieras pag. 173
Vecates pag. 120
Vilpulkas pag. 120
Zilākalna pag. 125
Vidējais novērtējums
rajonā: 141
Ventspils raj.
Ances pag. 99
Jūrkalnes pag. 101
Piltenes lauku ter. 131
Popes pag. 115
Puzes pag. 102
Tārgales pag. 174
Ugāles pag. 123
Usmas pag. 95
Užavas pag. 126
Vārves pag. 206
Ziru pag. 149
Zlēku pag. 128
Vidējais novērtējums
rajonā: 129
Vidējais novērtējums
republikā: 145

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!