• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2017. gada 18. jūlija noteikumi Nr. 414 "Ārstniecības iestādes izziņas izsniegšanas un samaksas kārtība aizgādnības nodibināšanas un nākotnes pilnvarojuma gadījumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.2017., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/op/2017/143.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 415

Grozījums Ministru kabineta 2013. gada 17. septembra noteikumos Nr. 880 "Lauksaimniecības datu centra publisko maksas pakalpojumu cenrādis"

Vēl šajā numurā

20.07.2017., Nr. 143

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 414

Pieņemts: 18.07.2017.

OP numurs: 2017/143.6

2017/143.6
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 10 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 414

Rīgā 2017. gada 18. jūlijā (prot. Nr. 36 14. §)

Ārstniecības iestādes izziņas izsniegšanas un samaksas kārtība aizgādnības nodibināšanas un nākotnes pilnvarojuma gadījumā

Izdoti saskaņā ar Ārstniecības likuma
53.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā ārstniecības iestāde aizgādnības nodibināšanas un nākotnes pilnvarojuma gadījumā izveido ārstu komisiju;

1.2. kārtību, kādā ārstu komisija sniedz atzinumu par personas spēju saprast savas darbības nozīmi un vadīt to (turpmāk – atzinums);

1.3. kārtību, kādā ārstniecības iestādes vadītājs, pamatojoties uz atzinumu, izsniedz izziņu par personas veselības stāvokli (turpmāk – izziņa);

1.4. atzinuma un uz tā pamata izsniegtās izziņas izmaksu segšanas kārtību.

2. Aizgādnības nodibināšanai izziņu izsniedz, pamatojoties uz tiesas pieprasījumu, bet nākotnes pilnvarojuma gadījumā izziņu izsniedz, pamatojoties uz nākotnes pilnvarnieka pieprasījumu, uzrādīto nākotnes pilnvarojumu un personu apliecinošu dokumentu.

3. Izziņu izsniedz stacionārās ārstniecības iestādes vadītājs, kurā ārstējas attiecīgā persona, vai ambulatorās ārstniecības iestādes vadītājs, kuras ģimenes ārsta pacientu sarakstā attiecīgā persona ir reģistrēta ne mazāk kā sešus mēnešus, ja persona ārstējas ambulatori, vai gadījumā, ja persona ir reģistrēta mazāk nekā sešus mēnešus, – ambulatorās ārstniecības iestādes vadītājs, kuras ģimenes ārsta pacientu sarakstā attiecīgā persona bijusi reģistrēta iepriekš.

4. Lai aizgādnības nodibināšanas un nākotnes pilnvarojuma gadījumā izsniegtu izziņu, ārstniecības iestādes vadītājs piecu darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas ar rakstisku lēmumu izveido ārstu komisiju (turpmāk – ārstu komisija) un ieceļ tās priekšsēdētāju. Par izveidoto ārstu komisiju nekavējoties paziņo ārstu komisijas locekļiem.

5. Ārstu komisijas sastāvā ir vismaz divi ārsti, kuri ir kompetenti izvērtēt personas veselības stāvokli un atbilstoši noteiktajai diagnozei sniegt atzinumu, turklāt vismaz viens no ārstu komisijas locekļiem ir psihiatrs vai neirologs, anesteziologs, reanimatologs vai citas specialitātes ārsts, ņemot vērā personai noteikto diagnozi. Visiem ārstu komisijas sastāvā iekļautajiem ārstiem ir vienlīdzīgas tiesības un pienākumi.

6. Ārstu komisija sniedz atzinumu, pamatojoties uz personai noteikto diagnozi un personas pašreizējā veselības stāvokļa izvērtējumu atbilstoši diagnostikas principiem. Atzinums satur medicīniski pamatotus ārstu komisijas secinājumus.

7. Ārstu komisija lēmumu par personas spēju saprast savas darbības nozīmi un vadīt to pieņem ar balsu vairākumu, atklāti balsojot. Katram ārstu komisijas loceklim ir viena balss. Balsīm sadaloties vienādi, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja balss.

8. Šo noteikumu 6. punktā minēto atzinumu ārstu komisija iesniedz ārstniecības iestādes vadītājam piecu darbdienu laikā pēc attiecīgās ārstu komisijas izveidošanas dienas.

9. Ārstu komisija atzinumu sniedz rakstveidā, un to paraksta visi komisijas locekļi.

10. Ārstu komisijas atzinumu pievieno personas medicīniskajiem dokumentiem (medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajai stacionāra pacienta medicīniskajai kartei (veidlapa Nr. 003/u) vai ambulatorā pacienta medicīniskajai kartei (veidlapa Nr. 025/u)).

11. Pamatojoties uz ārstu komisijas atzinumu, izziņas pieprasītājam Ārstniecības likuma 53.panta trešajā daļā noteiktajā termiņā izsniedz ārstniecības iestādes vadītāja parakstītu izziņu nākotnes pilnvarojuma gadījumā – atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumam, aizgādnības nodibināšanai – atbilstoši šo noteikumu 2. pielikumam.

12. Šo noteikumu 11. punktā minēto izziņu pēc izziņas pieprasītāja lūguma izsniedz ierakstīta pasta sūtījuma veidā, ārstniecības iestādē vai elektroniska dokumenta veidā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu. Ja izziņas pieprasītājs ir tiesa, izziņu nosūta ierakstīta pasta sūtījuma veidā, ja nav lūgts citādi. Nākotnes pilnvarniekam izziņu papīra dokumenta veidā ārstniecības iestādē izsniedz, uzrādot nākotnes pilnvarojumu un personu apliecinošu dokumentu.

13. Samaksu par ārstu komisijas atzinumu un uz tā pamata izsniegto izziņu saskaņā ar ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrādi sedz:

13.1. nākotnes pilnvarnieks, kas izziņu pieprasījis, pamatojoties uz Ārstniecības likuma 53.panta otrās daļas 1. punktu (vienlaikus ar pieprasījumu izziņas saņemšanai);

13.2. Tiesu administrācija mēneša laikā pēc ārstniecības iestādes pieprasījuma, ja izziņu pieprasa tiesa, pamatojoties uz Ārstniecības likuma 53.panta otrās daļas 2. punktu.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Veselības ministre Anda Čakša

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2017. gada 18. jūlija
noteikumiem Nr. 414

Izziņa Nr. ___ iesniegšanai Nākotnes pilnvarojumu reģistrā

1. Ārstniecības iestādes nosaukums  
2. Pacienta (pilnvarotāja) vārds, uzvārds  
3. Pacienta personas kods

  -

4. Izziņas saņēmēja (pilnvarnieka) vārds, uzvārds  
5. Izziņas saņēmēja personas kods

  -

6. Dati par izziņas saņēmēja uzrādīto notariālo aktu grāmatas izrakstu (nākotnes pilnvarojuma līgums):
6.1. datums (dd.mm.gggg.)

. . .

6.2. numurs      
6.3. apliecinošā notāra vārds, uzvārds  
7. Ziņas par pacienta veselības stāvokli (vajadzīgo norādīt):
pacients   saprast savas darbības nozīmi un vadīt to
 

(spēj/zaudējis spēju)

 
8. Ārstu komisijas sniegtā atzinuma datums (dd.mm.gggg.)

. . .

9. Ārstniecības iestādes vadītājs  
 

(vārds, uzvārds, paraksts*)

  Z.v.*
10. Datums (dd.mm.gggg.)*

. . .

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "paraksts", "zīmoga vieta" un "datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Veselības ministre Anda Čakša

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2017. gada 18. jūlija
noteikumiem Nr. 414

Izziņa Nr. ___ aizgādnības nodibināšanai

1. Ārstniecības iestādes nosaukums  
2. Izziņas pieprasītāja nosaukums  
3. Pacienta vārds, uzvārds  
4. Pacienta personas kods

  -

5. Ziņas par pacienta veselības stāvokli (vajadzīgo norādīt):
pacients   saprast savas darbības nozīmi un vadīt to
 

(spēj/zaudējis spēju)

 
6. Ārstniecības iestādes vadītājs

(vārds, uzvārds, paraksts*)

  Z.v.*
7. Datums (dd.mm.gggg.)*

. . .

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "paraksts", "zīmoga vieta" un "datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Veselības ministre Anda Čakša

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!