• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Daudzbalsīgs un daudzkrāsains plaukst "Latvijas vainags". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.1996., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29026

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas un Eiropas Padomes dokumenti

Vēl šajā numurā

17.09.1996., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Daudzbalsīgs un daudzkrāsains plaukst “Latvijas vainags”

Labdarības koncerts “Bērni — bērniem” 13. septembrī Rīgā ieskandēja nacionālo kultūras biedrību festivālu “Latvijas vainags”, kas turpināsies visu šo nedēļu un izskanēs ar bērnu svētkiem un plašu noslēguma koncertu 22. septembrī. Atklājot šim pirmreizējam notikumam veltīto preses konferenci, kultūras ministrs Rihards Pīks atgādināja domu, kas senajā Ķīnā izteikta jau krietni pirms Konfūcija: ikvienas tautas kultūras pienesums ir kā ziedlapiņa lielā vainagā.

Latvijas mazākumtautību kopīgo svētku iniciatīvu kas nākusi no pašām kultūras biedrībām, palīdzējušas briedināt Kultūras ministrija, Kultūras fonds, Tieslietu ministrijas Nacionālo lietu nodaļa, Rīgas Dome un Nacionālo kultūras biedrību asociācija. Atsaucīgas bijušas visas kultūras iestādes, tālab festivāla koncerti un izstādes notiek pašās promenentākajās zālēs.

Lai nebūtu “jāšauj tukšā pļavā”, kā teica viens no aktīvākajiem festivāla organizētājiem Ojārs Spārītis, pašā sākumā it visām vairāk nekā 50 reģistrētajām kultūras biedrībām izsūtītas anketas to viedokļa noskaidrošanai. Ap 80 procenti aptaujāto izteikušies par festivāla rīkošanu. Ļoti dažāds ir nacionālo kultūras biedrību skaitliskais un arī mākslinieciskais potenciāls, tāpēc bija nepieciešama liela noklausīšanās un vērtēšanas akcija, lai svētkos nodrošinātu pienācīgu māksliniecisko līmeni. Kā atzīmēja svētku programmas režisore Irina Viņņika, atsūtīto fonogrammu noklausīšanās prasījusi 14 stundas.

Nebūt neignorējot festivāla galvenās koordinatores Ainas Balaško devīzi “Jāļauj piedalīties visiem, kas to vēlas!”, zināma atlase tomēr notikusi. Noslēguma koncertā Lielajā ģildē piedalīsies vairāk nekā 250 profesionālo mākslinieku un pašdarbības entuziastu, bet pavisam svētkos savas tautas garīgās bagātības apliecinās ap 1000 cilvēku.

Svētku rīkotāji laipni aicina uz romanču vakaru “Ave Sol” koncertzālē (17. sept.) un izstādēm Krievu kultūras centrā (Palasta 9), Nacionālo kultūras biedrību asociācijas namā Pārdaugavā (Slokas 37) un Mākslas akadēmijā. 19.septembrī “Ave Sol” koncertzālē “Slāvu vainagā” savīsies krievu, ukraiņu un baltkrievu māksla, 20.septembrī VEF Kultūras un tehnikas pilī tiek rīkots koncerts “Krievzemes rudens” (Heccrbt jctybys), bet sestdien, 21.septembrī, Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā “Baltijas viju” vīs lībiešu, latgaļu, lietuviešu un igauņu dziedātāji un dejotāji.

Kā domā Nacionālo kultūras biedrību asociācijas priekšsēdētājs Rafi Haradžanjans, šie svētki būs daudzkārt košāki un vērienīgāki par 1993.gadā sarīkoto festivālu “Mēs visi” un dos krietnu impulsu visu Latvijas tautu un tautību mākslas attīstībai, un darīs bagātāku Latvijas daudzkultūru spektru.

Aina Rozeniece,

“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!