• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz jaunu gadu tūkstoti ar saviem 800 gadiem Rīga iet. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.1996., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28995

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts amatpersonas -

Vēl šajā numurā

12.09.1996., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz jaunu gadu tūkstoti ar saviem 800 gadiem Rīga iet

“Vai Rīga jau gatava?”, tā saucas viens no projektiem, kas skatāmi Sv. Pētera baznīcā. 36 autoru kolektīvi (tēlnieki un arhitekti) iesnieguši 70 pieteikumus izstādei, kas reizē ir arī konkurss. To organizējusi Rīgas Dome un Latvijas Tēlnieku centrs, un tas veltīts Rīgas astoņsimtgadei. Dažādas ir mākslinieku ieceres, dažādi realizāciju materiāli, taču vienojoša ir doma — nākamajam gadu tūkstotim saglabāt mūsu laikmetu zīmēs — pieminekļos.

Šī pasākuma ierosinātāja Vija Dzintare atgādina, ka no senseniem laikiem latviešiem koks un akmens bijusi dvēseles māksla. Patlaban monumentālā tēlniecība mums it kā pieklususi. Taču ar šo mākslas nozari mēs varētu skanēt Eiropā. Pētera baznīcā šis ir idejas pieteikums, jaunas kustības sākums. Žūrijas komisijai (priekšsēdētājs Oļegs Batarevskis) būs jāizlemj, kurus projektus atzīt par veiksmīgākiem, par visvairāk atbilstošiem lielajai Rīgas jubilejai. Tālākais ceļš — meklēt atbalstītājus un ar steigu realizēt īstajā materiālā, jo 2001. gads nav aiz kalniem.

Izstādē skatāmo tematu loks tiešām plašs. Te minēsim tikai dažus.

Mākslinieki, nopietni gatavojoties Rīgas astoņsimtgadei un cenšoties atstāt paliekošas sava laika pēdas, visus iepazīstina ar metiem monumentiem un pieminekļiem Rīgas pamatiedzīvotājiem, kuri cēluši Rīgu pirms 1201. gada (attēlā pa kreisi), Latvijas brīvības cīnītājiem, latvju jūras braucējiem, 1991. gada janvāra barikāžu dienu piemiņai, represētajiem. Īpaši savdabīgs liekas simboliska pieminekļa mets ar konkrētu nosaukumu “Rīgai — 800”, kurā katra sfēra liecina par vienu gadsimtu (attēlā pa labi).

Tēlnieki iecerējuši iemūžināt arī Kārļa Ulmaņa, Jāņa Čakstes un Oskara Kalpaka, Ata Kronvalda, Friča Brīvzemnieka, Raiņa un Aspazijas, Annas Brigaderes (vidējā attēlā), Jāņa Akuratera, Emiļa Melngaiļa un citu izcilu personību piemiņu.

Ikviens apmeklētājs līdz 6. oktobrim var piedalīties projektu vērtēšanā, aizpildot aptaujas lapiņā atbildes uz trim jautājumiem, jo iecerētas arī skatītāju balvas.

Šī izstāde sabalsojas ar UNESCO nacionālās komitejas starptautisko semināru “Mākslinieks un pilsēta”, kas notiks šī mēneša beigās Rīgā.

Aina Adermane

Foto: Harijs Burmeistars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!