• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu un drošības, valsts un sociālo lietu, ekonomikas un finansu komitejās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.1996., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28983

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu aizsargājamās teritorijas

Vēl šajā numurā

29.05.1996., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRU KABINETA ZIŅAS

Ārlietu un drošības komitejā

Pirmdien, 27.maijā, Ministru kabineta Ārlietu un drošības komiteja akceptēja rīkojuma projektu "Par Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas komisijas izveidi". Komisija tiks izveidota, lai veiktu abu valdību nolīguma par tirdznieciskās un ekonomiskās sadarbības principiem realizācijas mehānismu, rezultātu un virzienu analīzi. Par komisijas vadītāju plānots iecelt Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieku Juri Cebuli.

Akceptēts Latvijas – Ukrainas starpvaldību komisijas sastāvs. Komisiju, kas nodarbosies ar abu valstu tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības galveno virzienu saskaņošanu, vadīs Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Juris Cebulis.

Valsts un sociālo lietu komitejā

Pirmdien, 27.maijā, MK Valsts un sociālo lietu komiteja akceptēja īpaši aizsargājamās kultūrvēsturiskās teritorijas "Abavas ieleja" nolikuma projektu.

Akceptēts rīkojuma projekts, kas paredz izmaiņas Demogrāfiskajā komisijā. Par komisijas priekšsēdētāju paredzēts iecelt Labklājības ministrijas darba lietu valsts ministru Andri Bērziņu.

Komiteja akceptēja noteikumu projektu "Par cilvēku labprātīgi ziedoto un citādā ceļā likumīgi iegūto audu un orgānu uzkrāšanas un izmantošanas kārtību medicīnā". Noteikumu projektā uzskaitītas medicīnas iestādes, kurās veicama donora audu un orgānu izņemšana.

Akceptēts Būvniecības padomes nolikuma un sastāva projekts. Par padomes priekšsēdētāju paredzēts iecelt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Gaili.

Lai nodrošinātu likuma "Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajiem" ievērošanu, apstiprināts noteikumu projekts "Par nepilngadīgo uzņemšanu mācību un pāraudzināšanas iestādēs".

Ekonomikas un finansu komitejā

Ministru kabineta Ekonomikas un finansu komiteja pirmdien, 27.maijā, izskatīšanai valdības sēdē akceptēja noteikumu projektu "Par kontroles kārtību autopārvadājumu jomā". Tas paredz, ka kontroles mērķis ir panākt, lai pārvadājumi tiktu veikti atbilstoši Latvijas tiesību aktu un starptautisko līgumu prasībām, kā arī lai nodrošinātu valsts, pārvadātāju un patērētāju interešu aizsardzību. Kontroli savas kompetences ietvaros varēs veikt Satiksmes ministrijas Autotransporta direkcija, republikas pilsētu domju un rajonu padomju kontroles dienesti, kā arī pārvadātāju kontroles dienesti. Kontroles dienestu metodisko vadību, koordināciju un uzraudzību paredzēts uzticēt Satiksmes ministrijai. Autotransporta direkcija kontrolēs, piemēram, kravas un starptautisko un tālsatiksmes pasažieru pārvadājumu noteikumu, autovadītājiem noteikto darba un atpūtas laiku ievērošanu, republikas pilsētu domju un rajonu padomju kontroles dienesti — piemēram, pilsētas vai rajona pasažieru pārvadājumu noteikumu ievērošanu, autoostu un citu līniju stāvokli. Pārvadātāju kontroles dienestiem būs tiesības pārbaudīt tikai sava uzņēmuma veiktos pārvadājumus.

Valdības akceptam komiteja nolēmusi nosūtīt pasažieru regulāro autopārvadājumu maršrutu atklāšanas, grozīšanas, slēgšanas un atļauju izsniegšanas kārtības projektu. Piemēram, noteiks kārtību, saskaņā ar kuru autopārvadātāju uzņēmumiem izsniegs atļaujas jaunu maršrutu atklāšanai. Paredzēts, ka tālsatiksmes maršrutu atklāšanai atļaujas izsniegs Satiksmes ministrija, pilsētas maršrutiem — attiecīgās pilsētas dome vai padome. Atļauju derīguma termiņš — līdz 3 gadiem, izņemot starptautiskos pārvadājumus, kur termiņu noteiks saskaņā ar starpvalstu līgumu.

Izskatīšanai valdības sēdē komiteja akceptēja noteikumu projektu "Par likuma "Grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli"" piemērošanu". Tas sīkāk reglamentēs kārtību, kādā maksājams iedzīvotāju ienākuma nodoklis par maksājumiem, kas tiek veikti uz zemu nodokļu vai beznodokļu valstīm. Piemēram, ja Latvijas nodokļu maksātājs atmaksās aizdevumu un procentus par aizdevumu, kurš saņemts no personas, kas atrodas vai izveidots, vai nodibināts beznodokļu vai zemu nodokļu valstī vai teritorijā, tad nodoklis jāietur no maksājamo procentu summas. Ja nodokļa maksātājs uzskata, ka, veicot maksājumus uz beznodokļa vai zema nodokļa valstīm, nodoklis nav jāmaksā, tad jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā motivēts pieprasījums nepiemērot nodokļa maksājumus. Komiteja akceptējusi projektu noteikumiem, kas regulēs dabas resursu nodokla aprēķināšanas un nomaksas kārtību; kārtību, kādā tiek noteikta dabas resursu un piesārņojošo vielu klasifikācija, vides piesārņojuma normatīvi un videi kaitīgo preču klasifikācija, un limiti dabas resursu lietošanai. Tie paredz, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nosaka katram gadam maksimāli pieļaujamos dabas resursu ieguves apjomus, kā arī katram objektam maksimāli pieļaujamo piesārņojošo vielu koncentrāciju. Atļaujas un limita saņemšanai jebkuram dabas nodokļa maksātājam jāiesniedz pieteikums Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, Valsts ģeoloģijas dienestā vai rajona reģionālajā vides pārvaldē (atkarībā no atļaujas vai limita veida). Paredzēts noteikt arī kārtību, kādā nodokļa maksātājs var saņemt dabas resursu nodokļa atlaides. Nodokļa atlaides varēs saņemt nodokļu maksātājs, kurš finansē projektu, kura mērķis ir samazināt dabas piesārņošanu vai dabas resursu izmantošanu. Lai saņemtu atlaides, nepieciešams iesniegt Finansu ministrijā un pašvaldībā iesniegumu par atlaides piešķiršanu, Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par līdzšinējo nodokļa nomaksas gaitu, kā arī VARAM atzinumu par projektu.

Valdības akceptam nolemts nosūtīt noteikumu projektu par saimnieciskās darbības apturēšanas kārtību, ja nav nodrošināta ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu pareiza un pilnīga uzskaite. Tas paredz, ka gadījumos, kad nav nodrošināta ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu pareiza un pilnīga uzskaite, kontrolējošai iestādei būs tiesības uz laiku apturēt objekta (veikala, kioska, darbnīcas, kafejnīcas, ēdnīcas, kredītiestādes, kā arī citas tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietas) darbību. Darbību varēs atjaunot tikai pēc pārbaudes materiālu izvērtēšanas un nenomaksāto nodokļu nomaksas.

Komiteja akceptējusi arī projektu grozījumiem Kriminālkodeksā. Tas paredz, ka par uzņēmuma darbības turpināšanu pēc tam, kad dots rīkojums par tā darbības pārtraukšanu, sods būtu brīvības atņemšana uz laiku līdz 2 gadiem vai naudas sods līdz 100 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku līdz 5 gadiem vai bez tā.

Komiteja konceptuāli izlēmusi, ka Latvijas nacionālā institūcija, kas saskaņā ar Latvijas un Eiropas Savienības brīvās tirdzniecības līgumu būs atbildīga par valsts atbalsta pasākumu uzraudzību, būs Finansu ministrija.

Komiteja ieteikusi likvidēt 10 Zemkopības ministrijas pārziņā esošos valsts uzņēmumus, to skaitā "Jēkabpils lauktehniku", Cēsu, Jelgavas un Dobeles rajona valsts uzņēmumus "Agroķīmija".

Likvidējot valsts uzņēmumu "Civilās aviācijas pārvaldes automatizētās vadības sistēma CZPI", valsts īpašumā ieteikts saglabāt nekustamo īpašumu Rīgā, Aiviekstes ielā 5, lai nodrošinātu ar darba telpām Latgales priekšpilsētas tiesu un Rīgas rajona tiesu.

Pašvaldību īpašumā ieteikts nodot vairāk nekā 30 līdz šim valsts īpašumā esošos nekustamā īpašuma objektus, to skaitā Limbažu rajona valsts uzņēmuma "Agroķīmija", valsts zinātniskās pētniecības institūta "Lauksaimniecības polimēri un ūdenssaimniecība", Valsts Dobeles augļkopības izmēģinājumu saimniecības komunālās saimniecības objektus, Latvijas Lauksaimniecības universitātes dzīvojamās mājas, Ogres 20.ceļu pārvaldes dzīvojamās mājas, sporta laukumu, artēzisko aku un maģistrālo ūdensvadu.

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!