• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas un finansu komitejā Valsts un sociālo lietu komitejā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.1996., Nr. 85 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28914

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iedzīvotāju reproduktīvo veselību

Vēl šajā numurā

16.05.1996., Nr. 85

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRU KABINETA ZIŅAS

Ekonomikas un finansu komitejā

Ministru kabineta Ekonomikas un finansu komiteja pirmdien, 13.maijā, izskatīšanai valdības sēdē akceptēja likumprojektu "Par satiksmes ministra tiesībām noteikt dzelzceļa tarifus". Tas paredz, ka satiksmes ministram būs tiesības noteikt dzelzceļa tarifus Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

Valdības un pēc tam Saeimas akceptam nolemts nosūtīt arī grozījumus likumā "Par valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas kārtību". Grozījumi paredz, ka gadījumos, ja atsavina valsts vai pašvaldību ēkas (būves), kas atrodas uz valstij vai pašvaldībai piederošās vai piekrītošās zemes, tad vienlaikus atsavina arī zemi. Precizēta arī izsoļu rīkošanas un norises kārtība.

Izskatīšanai valdības sēdē nosūtīts noteikumu projekts par savstarpēju informācijas apmaiņu starp Uzņēmumu reģistru un pašvaldībām. Tas paredz, ka pilsētu un pagasta pašvaldības no Uzņēmumu reģistra var saņemt informāciju par brīvu. Informācijas apmaiņa notiek ar datorizētās informācijas sistēmas palīdzību.

Valdības akceptam komiteja nodevusi projektu grozījumiem noteikumos, kas regulē kārtību, kādā tiek izsniegtas licences uzņēmējdarbībai ar degvielu. Tie paredz, ka licences uzņēmējdarbībai ar degvielu tiek izsniegtas uz vienu gadu. Paredzēts arī noteikt, ka bez licences uzņēmējdarbība ar degvielu būs atļauta līdz 1996.gada 1.augustam (līdz šim — līdz 1.jūnijam). Savukārt licence tranzītpārvadājumiem būs nepieciešama tikai tiem uzņēmumiem, kam ir atļauja uzturēt atklātās muitas noliktavas un kuri uzglabā tranzītpārvadājumiem paredzēto degvielu tikai šajās noliktavās; uzņēmumiem, kas uzglabā tranzītpārvadājumiem paredzēto degvielu teritorijā, kura atrodas muitas kontroles zonā; uzņēmumiem, kas ir noslēguši līgumus par degvielas uzglabāšanu ar uzņēmumiem, kuriem ir Valsts ieņēmumu dienesta atļaujas uzturēt atklātās muitas noliktavas.

Komiteja akceptēja arī projektu grozījumiem tabakas izstrādājumu marķēšanas, pārvadāšanas, uzglabāšanas un realizācijas noteikumos. Tie paredz, ka nemarķētus vai ar realizācijai Latvijā nederīgām akcīzes nodokļa markām marķētus tabakas izstrādājumus, kā arī Latvijā eksportam ražotos tabakas izstrādājumus drīkst uzglabāt tikai Valsts ieņēmumu dienesta noteiktajās muitas noliktavās. Ieteiks arī noteikt, ka ar šā gada 1.jūliju būs atļauts realizēt tikai ar jauna parauga marķēšanas zīmi marķētos tabakas izstrādājumus. Uz jaunās tabakas izstrādājuma marķēšanas zīmes būs uzraksts latviešu valodā "Smēķēšana nodara nopietnu ļaunumu veselībai". Pēc 1.jūlija tabakas izstrādājumus ar vecā parauga marķēšanas zīmi būs atļauts realizēt tikai tiem uzņēmumiem, kas saņēmuši atļauju tabakas izstrādājumu ievešanai vairumtirdzniecībai, ražošanai, realizācijai, vairumtirdzniecībai, kā arī realizācijai mazumtirdzniecībā.

Izskatīšanai valdības sēdē akceptēts projekts grozījumiem MK noteikumos par likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" normu piemērošanu. Tie sīkāk reglamentēs kārtību, kādā ar šo nodokli apliekami maksājumi, kas tiek veikti uz beznodokļu vai zemu nodokļu valstīm.

Akceptēts projekts grozījumiem valsts civildienesta ierēdņu amata sarakstā. Ar to paredzēts noteikt, ka var pieņemt darbā uz darba līguma pamata pēc valsts civiliestādes vadītāja ieskatiem: Valsts kontrolē — par valsts kontroliera padomnieku un palīgu; Valsts ieņēmumu dienestā — par centrālā aparāta priekšnieku un tā vietnieku; par Centrālā aparāta departamenta direktoru un tā vietnieku; par Centrālā aparāta departamenta pārvaldes priekšnieku; VIeD rajonu un pilsētas nodaļas vadītāju un tā vietnieku; VIeD rajona nodaļas nodokļu inspekcijas un muitas priekšnieku. Ieceļot amatā minētos VIeD darbiniekus un slēdzot darba līgumu līdz 1 gadam, finansu ministrs vai civiliestādes vadītājs var piemērot darbinieka amatalgai koeficientu līdz 8.

Izskatīšanai valdības sēdē akceptēts noteikumu projekts "Par pārvietojamo mazumtirdzniecības punktu darbību lauku apvidos. Tas paredz, ka ar pārvietojamo mazumtirdzniecības punktu jāsaprot autoveikals, kas apkalpo tikai tādas lauku apdzīvotās vietas, kurās nav stacionāru veikalu. Autoveikalā, saņemot naudu par preci, elektroniskais kases aparāts nav obligāts. Autoveikala darbībai jāsaņem arī atiecīgā pagasta pašvaldības piekrišana.

Valdības akceptam komiteja nolēmusi nosūtīt noteikumu projektu "Par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas prēmijām un atbildības limitiem". Piemēram, maksimālais atlīdzības apmērs par negadījumā pavisam vai daļēji sabojāto transporta līdzekli paredzēts 3000 latu. Par ceļa, ceļa būvju, ēku bojājumu, par citu trešo personu mantas bojājumu vai iznīcināšanu maksimālā atlīdzība — līdz 500 latiem, par personas mantas bojājumu vai iznīcināšanu — līdz 200 latiem. Maksimālais limits atlīdzībai par cietušā veselībai nodarīto kaitējumu — 500 vai 2000 latu apmērā.

Izskatīšanai valdības sēdē akceptēts noteikumu projekts "Par pašvaldību aizņēmumiem un garantijām". Ar to paredzēts noteikt, ka republikas pašvaldību gada aizņēmumu un garantiju kopējā summa nedrīkst pārsniegt Ministru kabineta noteiktos apmērus, kurus saskaņo MK un pašvaldību savstarpējo sarunu gaitā. Saņemto aizņēmumu un izsniegto garantiju uzraudzībai paredzēts izveidot pašvaldību aizņēmumu un garantiju kontroles un pārraudzības padomi.

Ieteikts Rīgas pašvaldībai nodot nekustamo īpašumu Rīgā, Mārstaļu ielā 14, bet no Rīgas pašvaldības pārņemt valsts īpašumā nekustamo īpašumu Rīgā, Pētersalas ielā 10.

Ventspils pilsētas pašvaldības īpašumā ieteikts nodot dzīvojamās mājas Ventspilī, Siguldas ielā 29 un Celtnieku ielā 34/36.

Valsts īpašumā ieteikts saglabāt 14 dzīvojamās mājas Rīgā, tai skaitā, Marijas ielā 1, Kr.Barona ielā 17, Brīvības ielā 100.

Pašreizējam ēku īpašniekam SIA "Gerkens & Co" ieteikts pārdot zemes gabalu Rīgā, Ilzenes ielā 2 (47 290 kvadrātmetru kopplatībā). Par pirkumu 50% jāsamaksā īpašuma kompensācijas sertifikātos, 50% — latos.

 

Valsts un sociālo lietu komitejā

Pirmdien 13. maijā, Ministru kabineta Valsts un sociālo lietu komiteja akceptēja likumprojektu "Par apžēlošanu". Tajā reglamentēti svarīgākie jautājumi, kas saistīti ar prezidentam piešķirto apžēlošanas funkciju realizēšanu. Likumprojekts paredz, ka apžēlot var tikai tās personas, kas notiesātas Latvijas Republikas tiesās.

Akceptēts noteikumu projekts "Par likuma "Par sociālo nodokli" normu piemērošanu". Noteikumi paredz kārtību, kādā veicama sociālā nodokļa maksātāju reģistrācija, nodokļa objekta noteikšana, sociālā nodokļa nomaksa, pamatparādu palielinājuma un nokavējuma naudas aprēķināšana u.c.

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!