• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2017. gada 28. februāra noteikumi Nr. 111 "Noteikumi par valsts akciju sabiedrības "Starptautiskā lidosta "Rīga"" lidlaukā sniegto pakalpojumu maksu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2017., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/op/2017/45.12

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 112

Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 291 "Noteikumi par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām"

Vēl šajā numurā

01.03.2017., Nr. 45

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 111

Pieņemts: 28.02.2017.

OP numurs: 2017/45.12

2017/45.12
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 12 Pēdējās nedēļas laikā 21 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 111

Rīgā 2017. gada 28. februārī (prot. Nr. 10 18. §)

Noteikumi par valsts akciju sabiedrības "Starptautiskā lidosta "Rīga"" lidlaukā sniegto pakalpojumu maksu

Izdoti saskaņā ar likuma "Par aviāciju"
28. panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. maksu par valsts akciju sabiedrības "Starptautiskā lidosta "Rīga"" (turpmāk – lidosta "Rīga") valsts nozīmes civilās aviācijas lidlaukā (turpmāk – lidlauks) sniegtajiem pakalpojumiem:

1.1.1. par gaisa kuģa pacelšanos un nosēšanos;

1.1.2. par gaisa kuģa stāvēšanu operatīvajā gaisa kuģu stāvvietā uz laiku, kurā tiek veikta gaisa kuģa apkalpošana pirms vai pēc lidojuma;

1.1.3. par pasažieru apkalpošanu, norādot pakalpojumus, kas ietverti attiecīgajā maksā;

1.2. maksas iekasēšanas un izlietošanas kārtību;

1.3. atbrīvojumus no šo noteikumu 1.1. apakšpunktā minētās maksas par lidlaukā sniegtajiem pakalpojumiem.

2. Maksa par gaisa kuģa pacelšanos un nosēšanos, kas ietver skrejceļa un manevrēšanas ceļu, skrejceļa un manevrēšanas ceļu apgaismojuma, lidlauka vadības dienesta pakalpojumu un citas lidlauka infrastruktūras izmantošanu, ja infrastruktūra nepieciešama gaisa kuģa pacelšanās un nosēšanās nodrošināšanai, ir 2,05 euro par katriem 1000 gaisa kuģa maksimāli pieļaujamās pacelšanās masas kilogramiem (noapaļojot uz augšu līdz 10 kg) katrā pacelšanās un nosēšanās reizē. Treniņu lidojuma stundu pielīdzina vienai pacelšanās un nosēšanās reizei, bet par otro un katru nākamo stundu piemēro koeficientu 0,75. Pārvadātājiem, kas izmanto elastīgas gaisa kuģa maksimāli pieļaujamās pacelšanās masas, aprēķinu veic, ņemot vērā lielāko maksimāli pieļaujamo pacelšanās masu, ar kuru gaisa kuģis ir sertificēts tā reģistrācijas valstī, un, ja gaisa kuģim ir vairākas maksimāli pieļaujamās pacelšanās masas, ņem vērā maksimālo masu.

3. Maksa par gaisa kuģa stāvēšanu operatīvajā gaisa kuģu stāvvietā par laiku, kurā tiek veikta gaisa kuģa apkalpošana pirms vai pēc lidojuma, ir šāda:

3.1. pirmā stunda ir bez maksas, bet šo noteikumu 5. punktā minētajā gadījumā pirmās trīs stundas ir bez maksas;

3.2. par otro un katru nākamo stundu, bet šo noteikumu 5. punktā minētajā gadījumā par ceturto un katru nākamo stundu – 0,14 euro par katriem 1000 gaisa kuģa maksimāli pieļaujamās pacelšanās masas kilogramiem, bet ne mazāk kā 30 euro.

4. Maksa par pasažieru un publisko uzgaidāmo telpu un gaiteņu, kā arī citas pasažieru apkalpošanai nepieciešamās pasažieru termināļu infrastruktūras (izņemot centralizēto infrastruktūru) izmantošanu ir 3,10 euro par katru izlidojošo pasažieri, izņemot gadījumus, ja pārvadātājs izpilda šo noteikumu 5. punktā minētos nosacījumus.

5. Ja pārvadātājs saskaņā ar publicētu lidojumu sarakstu ir uzsācis lidojumus par samaksu (turpmāk – regulārie lidojumi) vismaz vienu reizi nedēļā ne mazāk kā sešus mēnešus pēc kārtas uz lidostu "Rīga" un no tās jaunā lidojumu virzienā (par lidojumu jaunā virzienā neuzskata pārvadātāja atsāktus regulāros lidojumus pēc pārtraukuma maršrutā, kurā tas iepriekš lidojis, ja pārtraukums ir bijis mazāks par 12 mēnešiem), kas tālāks par 4200 km (mērot īsāko attālumu), uz lidlauku, uz kuru lidojumu pieteikuma brīdī regulāri lidojumi netiek veikti, maksa par katru jaunajā lidojumu virzienā izlidojušo pasažieri trīs gadus no lidojumu uzsākšanas ir šāda:

5.1. pirmajā gadā maksu nepiemēro;

5.2. otrajā gadā – 0,75 euro;

5.3. trešajā gadā – 1,00 euro.

6. Maksa par pasažieru termināļa infrastruktūras izmantošanu tranzīta un transfēra pasažieriem (pasažieriem, kuri izlido no lidostas "Rīga" kontrolējamās teritorijas tajā pašā gaisa kuģī, ar kuru ielidojuši, vai citā gaisa kuģī) ir 1 euro par katru izlidojošo tranzīta un transfēra pasažieri.

7. No šo noteikumu 2., 3., 4., 5. un 6. punktā paredzētās maksas ir atbrīvoti:

7.1. speciālie lidojumi, kuru vienīgais mērķis ir oficiālā norīkojumā pārvadāt valdošo monarhu un viņa tiešos ģimenes locekļus, valsts vadītājus, valdību vadītājus un valdību ministrus;

7.2. lidojumi, kas paredzēti meklēšanas un glābšanas darbiem pēc kompetenta aviācijas meklēšanas un glābšanas dienesta rīkojuma;

7.3. lidojumi ar valsts gaisa kuģi 1944. gada 7. decembra Konvencijas par starptautisko civilo aviāciju 3. panta izpratnē.

8. No šo noteikumu 4., 5. un 6. punktā minētās maksas ir atbrīvoti pasažieri, kuri jaunāki par diviem gadiem.

9. No šo noteikumu 3. punktā minētās maksas ir atbrīvoti gaisa kuģu īpašnieki, lietotāji un lidlauka pakalpojumu sniedzēji, kuriem ir noslēgts atsevišķs līgums saskaņā ar lidostas "Rīga" ilgtermiņa gaisa kuģu stāvvietu izmantošanas cenrādi, ciktāl tas nav pretrunā ar nacionālajām un starptautiskajām, tostarp Eiropas Savienības, konkurences tiesībām.

10. Gaisa kuģa īpašnieks un ekspluatants ir solidāri atbildīgs par lidostas "Rīga" sniegto pakalpojumu samaksu.

11. Šo noteikumu 5. punktā minētās maksas iekasēšanas kārtība ir šāda:

11.1. pirmos sešus mēnešus pēc regulāru lidojumu uzsākšanas jaunā virzienā pārvadātājs par pakalpojumiem samaksā pilnu šo noteikumu 4. punktā minēto summu;

11.2. pēc šo noteikumu 11.1. apakšpunktā minēto lidojumu veikšanas, ja ir izpildīti šo noteikumu 5. un 12. punktā minētie nosacījumi, lidosta "Rīga" pārrēķina maksu un iesniedz pārvadātājam kredītrēķinu par jaunajā regulārajā lidojumu maršrutā pārvadātajiem izlidojušajiem pasažieriem;

11.3. atlikušajā lidojumu periodā, ja ir izpildīti šo noteikumu 5. un 12. punktā minētie nosacījumi, pārvadātājs norēķinus veic šo noteikumu 5. punktā minētajā apmērā.

12. Pārvadātājam tiek piemērotas šajos noteikumos paredzētās diferencētās maksas, ja kredītrēķina aprēķināšanas un izsniegšanas brīdī pārvadātājam nav parādsaistību pret lidostu "Rīga", pretējā gadījumā kredītrēķini netiek izsniegti.

13. Maksājumu par lidostas "Rīga" sniegtajiem pakalpojumiem pārvadātājs veic 30 dienu laikā pēc rēķina nosūtīšanas.

14. Maksājumu par lidostas "Rīga" čarterpārvadātāja sniegtajiem pakalpojumiem pārvadātājs vai tā pārstāvis samaksā pēc nolaišanās lidostā "Rīga" ar maksājumu iestādes starpniecību, kurai ir tiesības sniegt maksājumu pakalpojumus Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma izpratnē, ja līgumā nav noteikts citādi.

15. Par maksājumu termiņa kavējumiem piemēro nokavējuma naudu 0,05 procentu apmērā no laikā nesamaksātā pamatparāda par katru kavējuma dienu.

16. Šo noteikumu 2., 3. un 4. punktā minēto maksu izlieto lidostas "Rīga" izdevumu segšanai, kas radušies, nodrošinot gaisa kuģu pacelšanos un nosēšanos, gaisa kuģa stāvēšanu operatīvajā gaisa kuģu stāvvietā un pasažieru apkalpošanu, kā arī minēto pakalpojumu sniegšanai nepieciešamās infrastruktūras attīstībai.

17. Ja pārvadātājs līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai saskaņā ar publicētu lidojumu sarakstu ir uzsācis regulārus lidojumus uz lidostu "Rīga" un no tās jaunā lidojumu virzienā (uz lidlauku, uz kuru lidojumu pieteikuma brīdī regulāri lidojumi netiek veikti) vismaz divas reizes nedēļā ne mazāk kā sešus mēnešus pēc kārtas, maksa par katru jaunajā lidojumu virzienā izlidojušo pasažieri trīs gadus no lidojumu uzsākšanas ir šāda:

17.1. lidojumiem līdz 3500 km (mērot īsāko attālumu) pirmajā gadā – 0,31 euro, otrajā gadā – 1,25 euro, trešajā gadā – 2,19 euro;

17.2. lidojumiem tālāk par 3500 km (mērot īsāko attālumu) pirmajā gadā maksu nepiemēro, otrajā gadā – 0,94 euro, trešajā gadā – 1,55 euro.

18. Šo noteikumu 17. punktā minētās maksas iekasēšanas kārtība ir šāda:

18.1. pirmos sešus mēnešus pēc regulāru lidojumu uzsākšanas jaunā virzienā pārvadātājs par pakalpojumiem samaksā 3,10 euro par katru izlidojušo pasažieri;

18.2. pēc šo noteikumu 18.1. apakšpunktā minēto lidojumu veikšanas, ja ir izpildīti šo noteikumu 17. punktā minētie nosacījumi, lidosta "Rīga" pārrēķina maksu un iesniedz pārvadātājam kredītrēķinu par jaunajā regulārajā lidojumu maršrutā pārvadātajiem izlidojušajiem pasažieriem;

18.3. atlikušajā lidojumu periodā, ja ir izpildīti šo noteikumu 17. punktā minētie nosacījumi, pārvadātājs norēķinus veic attiecīgi šo noteikumu 17.1. vai 17.2. apakšpunktā minētajā apmērā.

19. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2013. gada 16. aprīļa noteikumus Nr. 210 "Noteikumi par valsts akciju sabiedrības "Starptautiskā lidosta "Rīga"" lidlaukā sniegto pakalpojumu maksu" (Latvijas Vēstnesis, 2013, 78. nr.; 2014, 189. nr.)

20. Noteikumi stājas spēkā 2017. gada 2. martā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Satiksmes ministra vietā –
finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!