• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republikā - Maltas vēstnieks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.1996., Nr. 76/77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28825

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Valsts prezidentam - Lietuvas Vītauta Dižā ordenis

Vēl šajā numurā

03.05.1996., Nr. 76/77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Latvijas Republikā — Maltas vēstnieks

Pie Valsts prezidenta

Otrdien, 30.aprīlī, Valsts prezidentam Guntim Ulmanim tika iesniegta Maltas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijā Viljama S.Spiteri (William C.Spiteri) akreditācijas vēstule.

Maltas vēstnieks teica uzrunu un nodeva Valsts prezidentam sirsnīgus sveicienus no Maltas prezidenta Dr. Ugo Mifsuda Bonnici ar novēlējumu Latvijai uzplaukt arī turpmāk, tāpat vislabākos novēlējumus G.Ulmanim personīgi. Viljams S.Spiteri izteica apņēmību darīt visu, lai veicinātu abu valstu attiecību padziļināšanos politikas, kultūras, mākslas, mūzikas, tūrisma, tirdzniecības un investīciju jomā.

G.Ulmanis atbildes uzrunā apsveica jauno vēstnieku ar stāšanos amatā un izteica gandarījumu, ka reiz notikusī Latvijas Valsts prezidenta saruna ar Maltas prezidentu šodien atspoguļojas reālā solī abu valstu attiecību veidošanā, kas izpaužas kā vēstnieka akreditācija Latvijā.

G.Ulmaņa un Viljama S.Spiteri sarunas laikā tika skarts Eiropas Savienības (ES) paplašināšanas jautājums, kas ir vienlīdz aktuālas abām valstīm. Malta jau pirms sešiem gadiem iesniegusi savu oficiālo pieteikumu uzņemšanai ES. Kad beigsies starpvaldību konference, Maltai jāuzsāk sarunas par iestāšanos ES. Savu atbalstu Maltas uzņemšanai solījušas visas 15 ES dalībvalstis.

“Mēs neraugāmies uz Latviju kā konkurenti uzņemšanai Eiropas Savienībā. Mūsu valstīm jāstrādā kopā. Latvija un Malta ir mazas valstis”, piebilda Maltas vēstnieks un uzsvēra, ka jau tuvākajā laikā vajadzētu sākt strādāt pie tā, lai attīstītu kultūras un tūrisma sakarus un izstrādātu līgumu investīciju veicināšanai.

Valsts prezidents izteica cerību, ka tuvākajā laikā starp Latviju un Maltu varētu tikt nodibināts bezvīzu režīms. Maltas vēstnieks apsolīja darīt visu, lai šāds risinājums tiktu īstenots pēc iespējas ātrāk. G.Ulmanis izteica pārliecību, ka Malta visdrīzākajā laikā varēs pievienoties ES valstu lokam un, runājot par Latviju, uzsvēra: “Latvija, atgriežoties Eiropā, uzskata, ka ir pilntiesīga Eiropas sastāvdaļa. Latvija uzskata, ka uzņemšana Eiropas Savienībā ir jautājums, kas būtu jāizskata visām trijām Baltijas valstīm kopā.”

Maltas vēstnieks novēlēja Latvijai veiksmi, īstenojot vēlmi kļūt par ES dalībvalsti un iekļauties Eiropas drošības struktūrās.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Otrdien, 30.aprīlī, pie Ministru prezidenta Andra Šķēles bija ieradies Maltas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Viljams Spiteri, kura rezidence atrodas Bonnā. Sarunu gaitā tika izskatītas valstu sadarbības paplašināšanas iespējas, bezvīzu režīma ieviešana un sadarbība kultūras jomā. A.Šķēli interesēja Maltas pieredze ostu saimniecībā, īpaši brīvostu veidošanā.

Tika atzīmēta vajadzība attīstīt valstu līgumu bāzi. Nepieciešams slēgt līgumus par ieguldījumu savstarpēju veicināšanu un aizsardzību, par izvairīšanos no dubultas aplikšanas ar nodokļiem, par sadarbību kuģošanas un gaisa satiksmes jomā un citus.

Maltas vēstnieks iepazīstināja Ministru prezidentu ar ekonomisko stāvokli valstī, uzsverot, ka Maltā zemes īpašumu var iegādāties arī ārvalstu pilsoņi, un tas ievērojami veicina valsts uzplaukumu. Tika pārrunāts ES paplašināšanās process un abu valstu iespējas integrēties tajā. Maltas vēstnieks apsolīja savas valsts atbalstu Latvijas kandidatūrai ANO Ekonomiskajā un sociālajā padomē (ECOSOC) 1997.— 1999.gadam. Sarunās izskanēja nepieciešamība iecelt Maltā nerezidējošu Latvijas vēstnieku un izveidot goda konsula institūtu.

Valdības preses dienests

Pie ārlietu ministra

Otrdien, 30. aprīlī, Latvijas Republikas ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar jauno Maltas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Viljamu Spiteri (William Spiteri).

Tikšanās laikā abas puses apsprieda Latvijas un Maltas savstarpējās attiecības. Uzsverot, ka abu valstu sadarbībai ir liela perspektīva. Kā sarunas laikā uzsvēra Maltas vēstnieks Latvijā, kaut gan abas valstis atrodas tālu viena no otras, tām tomēr ir daudz kopīga gan vēsturē, gan karoga krāsās, gan abu valstu kopīgā mērķī iestāties Eiropas Savienībā.

LR ārlietu ministrs Valdis Birkavs iepazīstināja vēstnieku ar Latvijas ārpolitikas prioritātēm Latvijā un ar iekšpolitisko situāciju valstī. Diskusijas laikā abas puses pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar tirdzniecības veicināšanas procesa attīstību starp abām valstīm

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!