• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valdības 10.aprīļa sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.04.1996., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28720

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Eiropas Savienība - plašā jautājumu un atbilžu amplitūdā

Vēl šajā numurā

11.04.1996., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRU KABINETA ZIŅAS

Valdības 10.aprīļa sēdē

Vakar, 10.aprīlī, kārtējā valdības sēdē akceptētie tiesību akti tiks izdoti Satversmes 81.panta kārtībā.

Akceptēti grozījumi LR valsts robežas likumā, kuros paredzēts, ka 80% no naudas sodiem un 80% no ieņēmumiem, realizējot Robežapsardzības spēku un Jūras spēku konfiscētās preces, tiks ieskaitīti Aizsardzības ministrijas speciālajā budžetā. 25% no šiem līdzekļiem paredzēti personālsastāva stimulēšanai.

Akceptēti grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldi uzņēmējsabiedrībās”. Grozījumos ir noteiktas institūcijas, kuras var būt valsts kapitāla daļas turētājas; noteikta kārtība, kādā tiek iecelts valsts kapitāla daļas turētājs iepriekšējā turētāja likvidācijas gadījumā; noteikta kārtība, kādā tiek iecelts pilnvarnieks; noteikti tā pienākumi, tiesības, atalgojums un ierobežojumi.

Lai novērstu neprecizitātes un atvieglotu likuma piemērošanu praksē, akceptēti grozījumi likumā “Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem”. Noteikts galējais termiņš (1996.gada 31.decembris) dokumentu iesniegšanai un kārtība, kādā noraidāmi pieteikumi par īpašuma tiesību atjaunošanu vai atzīšanu. Pēc šī termiņa bijušajiem īpašniekiem vai mantiniekiem īpašumu tiesību atjaunošana notiks tikai tiesas ceļā.

Akceptēti grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”. Lai nepieļautu izšķērdēšanu, ieķīlājot nekustamos pamatlīdzekļus, izsniedzot aizdevumus un galvojumus, būs nepieciešama rakstiska atļauja no valsts institūcijas vai pašvaldības, kuras pārziņā atrodas statūtsabiedrība, bet uzņēmējsabiedrībai — no valsts daļas turētāja.

Akceptēti noteikumi “Par valsts un pašvaldību uzņēmumu pārveidošanu statūtsabiedrībās”.

Grozījumi likumā “Par valsts civildienestu” nosaka, ka uz ierēdni, kas ir valsts institūcijas pilnvarots pārstāvēt valsts īpašuma daļu uzņēmējsabiedrībās, neattiecas ierobežojumi par darbību uzņēmējsabiedrībās.

Grozījumi likumā “Par LR Uzņēmumu reģistru” novērsīs iespēju uzņēmējiem netraucēti dibināt jaunus uzņēmumus, nelikvidējot citus uzņēmumus, kas savu saimniecisko darbību jau ir beiguši.

Akceptēti grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju”.

Akceptēti grozījumi likumā “Par sociālo palīdzību”. Ar šiem grozījumiem jaunie palielinātie ģimenes valsts pabalsti par vienu bērnu un diferencētie — atkarībā no bērnu skaita — stāsies spēkā ar 1996.gada 1.augustu.

Akceptēti grozījumi likumā “Par dzīvokļa īpašumu”. Izdarītie grozījumi ļaus valdībai labāk izvērtēt tās dzīvojamās mājas, kuras nenodos privatizācijai, un ļaus radīt rezerves valsts institūciju nodrošināšanai ar darba telpām un dienesta dzīvokļiem. Mājas, kurās izvietoti uzņēmumi un iestādes, nodot pašvaldībām paredzēts, katrā konkrētajā gadījumā pieņemot MK rīkojumu.

Grozījumi likumā “Par ostām” ļauj ostās veikt saimniecisko darbību, kas nav saistīta ar kuģošanu, bet veicina eksporta preču ražošanu un palielina pievienotās vērtības nodokli tranzīta precēm. Turpmāk ostu valdes sastāvā varēs iekļaut uzņēmēju pārstāvjus no tām firmām, kas darbojas attiecīgajā ostā.

Lai padarītu elastīgāku zemesgrāmatu nodaļu priekšnieku un viņu vietnieku iecelšanu, izdarīti grozījumi Augstākās padomes lēmuma “Par LR apgabaltiesu Zemesgrāmatu nodaļu dibināšanu un to priekšnieku un viņu vietnieku iecelšanu”.

Lai paātrinātu nekustamo īpašumu ierakstīšanu un ar tiem saistīto tiesību nostiprināšanu Zemesgrāmatā, valdība akceptēja grozījumus likumos “Par 1937.gada 22.decembra Zemesgrāmatu likuma spēka atjaunošanu un spēkā stāšanās kārtību” un “Par nekustamo īpašumu ierakstīšanu zemesgrāmatā”.

Līdz 1996.gada 31.decembrim pagarināts bāriņtiesu un pagasttiesu izveidošanas termiņš.

Ministru kabinets parastā kārtībā akceptēja un nosūtīja apstiprināšanai Saeimā grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Grozījumi skar gaisa kuģošanas drošības jautājumus, telekomunikāciju līniju aizsardzību un transporta līdzekļu pieļaujamās pilnās masas pārsniegšanu.

Grozījumā likumā “Par ostām” ir precizēts ostu attīstības fonda apjoms un izmantošanas kārtība. Sakarā ar pēdējā laikā Lielbritānijā izplatīto govju progresīvo encefalopātiju, kā arī, lai kavētu šīs slimības izplatīšanos Latvijā, akceptēts MK rīkojums “Par pagaidu ierobežojumiem dzīvnieku produkcijas apritē”.

Valdība akceptēja Valsts īpašuma fonda reorganizāciju un nolēma uz tā bāzes dibināt valsts akciju sabiedrību “Valsts nekustamā īpašuma aģentūra”. Tā nodarbosies ar valsts nekustamā īpašuma apzināšanu, reģistrāciju un apsaimniekošanu. Valsts nekustamā īpašuma aģentūras valdījumā atradīsies Valsts īpašuma fonda īpašumi un valsts nekustamie īpašumi, kas reģistrēti uz Finansu ministrijas vārda.

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!