• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu 1996. gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.03.1996., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28517

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vienošanās starp Satiksmes ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību 1996.gadam

Vēl šajā numurā

14.03.1996., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pašvaldības. Projekti

Likumprojekts

Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu 1996. gadā

Pašvaldību lietu pārvaldes izstrādāts, Ministru kabineta 1996. gada 5. marta sēdē akceptēts un 7. martā nosūtīts Saeimas izskatīšanai

1. pants. Vispārīgie noteikumi

(1) Pašvaldību finansu izlīdzināšanas vajadzībām izveido pašvaldību finansu izlīdzināšanas fondu saskaņā ar šī likuma 5. pantu.

(2) Budžeta gada laikā pašvaldību finansu izlīdzināšana notiek saskaņā ar prognozes aprēķinu, kurā Saeima apstiprina iemaksas un dotācijas no pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda.

(3) Aprēķinos tiek izmantoti Valsts statistikas komitejas apstiprināto vienoto pārskatu dati, pēc veidlapas nr. 1 — lauku iedzīvotāji, pārskats par iedzīvotāju skaitu un sastāvu pagastā un lielākajās apdzīvotajās vietās, dati pēc stāvokļa uz 01.01. 1995.

(4) Lai saskaņotu no pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda 1996. gadā avansā saņemto dotāciju apjomus un fondā ieskaitītos līdzekļus, līdz 1997. gada 1. maijam izdara pārrēķinu, izmantojot 1996. gada budžeta izpildes faktiskos rādītājus.

 

2. pants. Pašvaldību budžeta ieņēmumu prognoze

(1) Kopējā pašvaldību budžeta ieņēmumu prognoze 1996. gadam ir noteikta — 234 335 000 latu apmērā, tai skaitā ir paredzami sekojoši pašvaldību ieņēmumi:

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis 166,0 milj. latu

Zemes nodoklis 12,8 milj. latu

Čpašuma nodoklis 16,4 milj. latu

Ienākumi no mežiem 3,5 milj. latu

Ienākumi no valsts īpašuma iznomāšanas 0,5 milj. latu

Valsts nodeva pašvaldību budžetā 0,6 milj. latu

Nodokļi un dažādi nenodokļa ieņēmumi 5,5 milj. latu

Kopā 205,3 milj. latu

Pašvaldību speciālajos budžetos no dabas resursu nodokļa 2 000 000 latu

Valsts mērķdotācijas un dotācija pašvaldību finansu

izlīdzināšanas fondā 24 035 000 latu

Atlikums no 1994. gada izlīdzināšanas fonda 3 000 000 latu

Pavisam 234 335 000 latu.

(2) Aprēķina vajadzībām tiek noteikti nodokļu ieņēmumu pieauguma koeficienti, ko nosaka katram aprēķinā iesaistītam nodoklim kā 1996. gada prognozes un 1995. gada faktiskās izpildes attiecību. Nodokļu ieņēmuma pieauguma koeficienti ir:

iedzīvotāju ienākuma nodoklim 1,319;

zemes nodoklim 1,19;

īpašuma nodoklim 1,11.

(3) Katras pašvaldības izlīdzināmo ienākumu prognozi 1996. gadam nosaka, reizinot attiecīgās pašvaldības ieņēmumus 1995. gadā no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, zemes nodokļa un īpašuma nodokļa ar attiecīgajiem nodokļu pieauguma koeficientiem un rezultātus summējot.

(4) 1996. gadā izdevumu izlīdzināšanai tiek pakļautas pašvaldību finanses, ko veido 2. panta 1. punktā minētie pašvaldību ieņēmumi, no tiem atskaitot:

4.1. dabas resursu nodokli 2 000 000 latu;

4.2. valsts mērķdotācijas:

— psihoneiroloģisko pansionātu finansēšanai 2 997 834 latus;

— internātskolu un citu speciālo bērnu izglītības iestāžu

finansēšanai 7 489 657 latu;

— pilsētu un pagastu teritoriālplānošanai — attīstības projektu

izstrādāšanai 1 000 000 latu;

— investīcijām 3 035 000 latu;

4.3. izdevumus pašvaldību finansu izlīdzināšanas sistēmas sabalansēšanai (sistēmas iekšējais aprēķins).

 

3. pants. Pašvaldību budžetu izdevumu nepieciešamības izlīdzināšana

(1) Izdevumu izlīdzināšana tiek veikta divās pašvaldību grupās

— republikas pilsētu pašvaldību grupā un lauku pašvaldību grupā, kurā ietilpst rajonu, rajonu pilsētu un pagastu pašvaldības.

(2) Izdevumu izlīdzināšanai pakļautās finanses tiek sadalītas starp republikas pilsētu pašvaldību grupas un lauku pašvaldību grupas kopbudžetiem:

republikas pilsētu pašvaldībām 45%

lauku pašvaldībām 55%

kopā 100%

(3) Izlīdzināšanai tiek pakļauti pašvaldību likumā noteikto pastāvīgo funkciju izpildei paredzētie izdevumi uz vienu iedzīvotāju (nepieciešamie izdevumi).

(4) Pašvaldību nepieciešamos izdevumus nosaka, ņemot vērā kritērijus un kritēriju īpatsvarus saskaņā ar 1. pielikumu.

(5) Katras pašvaldības nepieciešamo izdevumu apjomu nosaka, reizinot pašvaldības izdevumu nepieciešamības koeficientu (k) ar kopējo izdevumu apjomu attiecīgajā grupā (republikas pilsētu; lauku pašvaldību grupā).

(6) Pašvaldības izdevumu nepieciešamības koeficients (k) ir summa no kritēriju īpatsvaru reizinājuma ar attiecīgā kritērija vienību skaitu pašvaldībā (a; b; c; d), dalot ar attiecīgā kritērija skaitu grupā (republikas pilsētu (A1; B1; C1; D1); rajonu pašvaldību (A2; B2; C2; D2); rajona pilsētu un pagastu (A3; B3; C3; D3) grupā) saskaņā ar 1. pielikumu.

(7) Pašvaldībām, kurām aprēķinātie nepieciešamie izdevumi uz vienu iedzīvotāju ir lielāki par nepieciešamajiem izdevumiem uz vienu iedzīvotāju vidēji attiecīgajā pašvaldību grupā, samazina aprēķinātos nepieciešamos izdevumus 35% apmērā no starpības.

(8) Pašvaldībām, kurām aprēķinātie nepieciešamie izdevumi uz vienu iedzīvotāju ir mazāki par nepieciešamajiem izdevumiem uz vienu iedzīvotāju vidēji attiecīgajā pašvaldību grupā, palielina aprēķinātos nepieciešamos izdevumus 35% apmērā no starpības.

 

4. pants. Ieņēmumu izlīdzināšana

(1) Prognozes aprēķinā tiek izlīdzināti ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, īpašuma nodokļa un zemes nodokļa (turpmāk izlīdzināmie ieņēmumi).

Pārrēķinā tiek izlīdzināti visi 2. panta 1. punktā noteiktie pašvaldību ieņēmumi, izņemot valsts mērķdotācijas.

(2) Izlīdzināšanai tiek pakļauti pašvaldību budžeta ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju. Rajonu pašvaldību budžetu ieņēmumi tiek izlīdzināti kopā ar attiecīgā rajona pilsētu un pagastu pašvaldību budžetu ieņēmumiem, pieskaitot attiecīgās pilsētas vai pagasta pašvaldības budžeta ieņēmumu prognozei uz vienu iedzīvotāju attiecīgā rajona pašvaldības budžeta ieņēmumu prognozi uz vienu iedzīvotāju.

(3) Ieņēmumu izlīdzināšana tiek veikta divās pakāpēs:

3.1. izlīdzinot par 40% starpību starp izlīdzināmiem ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju attiecīgajā pašvaldībā un izlīdzināmiem ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju vidēji valstī;

3.2. ieskaitot izlīdzināšanas fondā 66% no pirmajā pakāpē izlīdzināto ieņēmumu un 95% no pašvaldības nepieciešamo izdevumu apjoma starpības, bet ne vairāk par 32% no izlīdzināmiem ieņēmumiem.

(4) Galīgās iemaksas pašvaldību finansu izlīdzināšanas fondā vai izmaksas no minētā fonda nosaka kā ieņēmumu izlīdzināšanas sistēmas pielietošanas un izlīdzināto izdevumu un izlīdzināto ieņēmumu saskaņošanas procedūras rezultātā aprēķināto iemaksu un izmaksu saldo.

 

5. pants. Pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonds

(1) Pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda ieņēmumi ir valsts dotācija un pašvaldību atskaitījumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa saskaņā ar 2. pielikumu, bet ne vairāk kā 105% no pielikumā norādītās iemaksu summas.

(2) Dotācijas no pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda nodrošina no pašvaldības nepieciešamo izdevumu apjoma:

2.1. pilsētu un pagastu grupā vismaz 79,5%;

2.2. rajonu grupā vismaz 93,5%.

(3) Dotācijas no pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda ir izmaksājamas saskaņā ar šī likuma 3. pielikumu.

(4) Lai nodrošinātu savlaicīgu dotāciju pārskaitīšanu pašvaldībām no finansu izlīdzināšanas fonda, tām pašvaldībām, kurām jāpārskaita līdzekļi izlīdzināšanas fondā, tas jāveic atbilstoši iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu izpildei divas reizes mēnesī ne vēlāk kā līdz 10. un 20. datumam.

(5) Līdzekļu nepārskaitīšanas gadījumā pēc pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda padomes lēmuma Valsts kasei ir tiesības parāda norakstīšanai no attiecīgās pašvaldības budžeta konta.

(6) Paredzamie atskaitījumi no pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda rajonu, pilsētu un pagastu budžetos ir ieskaitāmi divas reizes mēnesī atbilstoši fondā ienākošiem resursiem, bet ne vēlāk kā līdz attiecīgā mēneša 15. un 25. datumam.

 

6. pants. Pašvaldību savstarpējie norēķini

(1) Pilsētu un pagastu pašvaldības, kuru administratīvajā teritorijā ir pamata un vidējās vispārējās izglītības iestādes, nosaka šo iestāžu uzturēšanas normatīvus uz vienu skolēnu.

(2) Rajonu un republikas pilsētu pašvaldības nosaka vispārēja profila sociālās palīdzības iestāžu uzturēšanas normatīvus uz vienu iemītnieku.

(3) Pilsētu un pagastu pašvaldībām, kuru skolēni mācās citu pilsētu un pagastu pašvaldību pamata un vidējās vispārējās izglītības iestādēs vai kuru iedzīvotāji izmanto vispārēja profila sociālās palīdzības iestāžu pakalpojumus, līdz 1996. gada 1. aprīlim ir jānoslēdz līgumi ar atteicīgajām pašvaldībām par šiem iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu apmaksu.

(4) Pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda padome (pieņemot attiecīgu lēmumu) ir tiesīga pieprasīt Valsts kases departamentam tām pilsētu un pagastu pašvaldībām, kuras nav izpildījušas šī likuma 6. panta 3. punkta prasības, norakstīt no attiecīgās pašvaldības budžeta konta summu, kāda nepieciešama citu pilsētu un pagastu pašvaldību sniegto pakalpojumu apmaksai.

(5) Ja pašvaldības, kuras atrodas dažādu rajonu administratīvajās teritorijās, nav izpildījušas šī likuma 6. panta 3. punkta prasības, Valsts kases departaments ir tiesīgs norakstīt no attiecīgās pašvaldības budžeta konta summu, kāda nepieciešama citu pilsētu un pagastu pašvaldību sniegto pakalpojumu apmaksai.

1. pielikums

Kritēriju īpatsvars 1996. gada

pašvaldību budžetu izdevumu izlīdzināšanai

Kritēriji un to skaitliskās

vērtības attiecīgās

pašvaldību grupās

Pilsētu Rajonu Pagastu

 

 

 

 

 

Pastāvīgie iedzīvotāji

1279505 1259991 1259991

A1 A2 A3

 

 

 

 

 

 

 

Budžeta

izdevumi,

grupa

 

 

 

 

 

 

Visi

izdevumi,

izņemot

izglītības

izdevumus

un sociālās

nodrošinā-

šanas

izdevumus

 

Kritērija

īpatsvars

republikas

pilsētu

pašvaldību

budžetu

izdevumos

 

 

0,660

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kritērija īpatsvars lauku

pašvaldību budžetu izdevumos

rajonu

pašvaldību

budžetu

izdevumos

 

 

0,300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rajonu

pilsētu

un pagastu

pašvaldību

budžetu

izdevumos

0,245

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bērni līdz 6 gadu vecumam

97582 114628 114628

B1 B2 B3

Bērni un jaunieši 7 līdz 18

gadu vecumā (rajonu

pašvaldībās — jaunieši

15 līdz 18 gadu vecumā)

204889 220588 283503

C1 C2 C3

Iedzīvotāji, kas sasnieguši pensijas vecumu

288063 283503 283503

D1 D2 D3

Kopā

1/3 daļa no

izglītības

izdevumiem

2/3 daļas no

izglītības

izdevumiem

 

 

 

Sociālās

nodrošinā-

šanas

izdevumi

0,063

 

 

 

0,163

 

 

 

 

 

0,114

 

 

 

1,000

0,000

 

 

 

0,020

 

 

 

 

 

0,030

 

 

 

0,350

0,042

 

 

 

0,228

 

 

 

 

 

0,135

 

 

 

0,650

 

   

1,000

 

k1i=0,660(ai/A1)+0,063(bi/B1)+0,163(ci/C1)+0,114(di/D1)

k2i=0,300(ai/A2)+0,000(bi/B2)+0,020(ci/C2)+0,030(di/D2)

k3i=0,245(ai/A3)+0,042(bi/B3)+0,228(ci/C3)+0,135(di/D3)

k1i — pašvaldības izdevumu nepieciešamības koeficients republikas pilsētas pašvaldībai;

k2i — pašvaldības izdevumu nepieciešamības koeficients rajona pašvaldībai;

k3i — pašvaldības izdevumu nepieciešamības koeficients rajonu pilsētas vai pagasta pašvaldībai

 

2. pielikums

Rajons Pilsēta/pagasts Iemaksu prognoze Iemaksa izlīdz. fondā,

% no ienāk. nod.

Rīga —21444014 28,691

Daugavpils —1120916 13,332

Jelgava —965622 17,141

Jūrmala —460525 11,471

Liepāja —687451 10,155

Rēzekne —255045 9,010

Ventspils —2960900 37,928

Kopā pilsētās —27894474

Aizkraukles raj. Aizkraukle —296435 43,305

Bauskas raj. Bauska —111717 15,427

Cēsu raj. Cēsis —96581 8,265

Liepas pagasts —13994 9,631

Daugavpils raj. Ilūkste —25405 12,582

Šēderes pagasts —95791 31,370

Dobeles raj. Dobele —248211 27,249

Gulbenes raj. Gulbene —70163 11,474

Jelgavas raj. Lielplatones pagasts —1928 4,278

Ozolnieku pagasts —5559 3,187

Liepājas raj. Grobiņa—17229 6,508

Limbaži —104208 17,168

Salacgrīva —116503 31,728

Madonas raj. Madona —16212 2,997

Lubāna —2483 2,319

Kalsnavas pagasts —39557 25,167

Ogres raj. Ogre—542564 27,332

Ikšķile —31370 13,586

Ķegums —121354 73,653

Rīgas raj. Baloži —43333 14,766

Olaine —310995 28,308

Salaspils —695505 42,149

Saulkrasti —108520 27,426

Sigulda —92800 13,139

Vangaži —38805 16,566

Ādažu pagasts —202696 40,601

Babītes pagasts —55900 15,682

Carnikavas pagasts —63823 21,573

Garkalnes pagasts —48469 24,929

Inčukalna pagasts —30812 13,761

Ķekavas pagasts —255160 26,195

Mārupes pagasts —196855 34,069

Olaines pagasts —54671 19,777

Stopiņu pagasts —126196 25,449

Saldus rajons Saldus —53537 7,246

Brocēni —132337 37,717

Talsu rajons Talsi —26439 3,527

Kolkas pagasts —20272 21,753

Rojas pagasts —1825 0,721

Virbu pagasts —6498 10,604

Tukuma rajons Tukums —136154 11,564

Engures pagasts —33362 16,958

Valkas rajons Valka —46141 10,188

Smiltene —44617 11,267

Valmieras rajons Valmiera —349398 19,291

Kopā valstī: —33026856

 

3. pielikums

Rajons Dotācijas % no fondā

prognoze ienākoš.

līdzekļiem

Aizkraukles rajons 1036283 2,254398959

Alūksnes rajons 708775 1,54191654

Balvu rajons 848789 1,846512208

Bauskas rajons 1278702 2,781772184

Cēsu rajons 1517541 3,30135857

Daugavpils rajons 1073357 2,335050939

Dobeles rajons 953008 2,07323651

Gulbenes rajons 705770 1,535379776

Jelgavas rajons 932542 2,028712695

Jēkabpils rajons 1466047 3,189336634

Krāslavas rajons 1059730 2,305407281

Kuldīgas rajons 953919 2,075218036

Liepājas rajons 1230562 2,677047077

Limbažu rajons 952415 2,071947275

Ludzas rajons 1045046 2,273461566

Madonas rajons 1195903 2,601647189

Ogres rajons 1381952 3,006389751

Preiļu rajons 1170472 2,546322781

Rēzeknes rajons 1153132 2,508599611

Rīgas rajons 2789007 6,067391245

Saldus rajons 939763 2,044423579

Talsu rajons 1189009 2,586647931

Tukuma rajons 1330706 2,894905402

Valkas rajons 852457 1,854492194

Valmieras rajons 1361400 2,961679505

Ventspils rajons 386183 0,840127563

Kopā rajonos 29512471

Aizkraukles rajons

Jaunjelgava 19497 0,042415076

Pļaviņas 36391 0,079168347

Aiviekstes pagasts 17594 0,038274123

Aizkraukles pagasts 13835 0,030098141

Bebru pagasts 41730 0,090781134

Daudzeses pagasts 23824 0,051827866

Iršu pagasts 15118 0,032889642

Klintaines pagasts 30487 0,066324358

Kokneses pagasts 35291 0,076774525

Kurmenes pagasts 31843 0,069274272

Mazzalves pagasts 18285 0,039778203

Neretas pagasts 49032 0,106668189

Pilskalnes pagasts 20674 0,044976102

Seces pagasts 41906 0,091165543

Sērenes pagasts 17349 0,037742142

Skrīveru pagasts 38536 0,083833774

Staburaga pagasts 15957 0,034713011

Sunākstes pagasts 17390 0,037830764

Valles pagasts 31943 0,069489946

Vietalvas pagasts 29195 0,063513215

Zalves pagasts 29151 0,063417846

Alūksnes rajons

Alūksne 56585 0,0123099321

Ape 46628 0,101438149

Alsviķu pagasts 35154 0,076476078

Annas pagasts 21457 0,046678136

Gaujienas pagasts 33898 0,073744043

Ilzenes pagasts 7743 0,016844862

Jaunalūksnes pagasts 38634 0,08404656

Jaunannas pagasts 17585 0,038255985

Jaunlaicenes pagasts 15635 0,034012994

Kalncempju pagasts 12162 0,026458583

Liepnas pagasts 37633 0,081870189

Malienas pagasts 16974 0,036925556

Mālupes pagasts 22697 0,049375637

Mārkalnes pagasts 17613 0,038317353

Pededzes pagasts 36540 0,079491161

Trapenes pagasts 31342 0,068183025

Veclaicenes pagasts 21206 0,046133578

Virešu pagasts 18475 0,04019109

Zeltiņu pagasts 10019 0,021796317

Ziemera pagasts 31161 0,067789416

Balvu rajons

Balvi 34802 0,075711195

Viļaka 31749 0,06906974

Baltinavas pagasts 56299 0,122477649

Balvu pagasts 23460 0,051035989

Bērzkalnes pagasts 23108 0,050270362

Bērzpils pagasts 42406 0,092253419

Briežuciema pagasts 27861 0,060611583

Krišjāņu pagasts 18909 0,041134905

Kubuļu pagasts 42002 0,091373541

Kupravas pagasts 23596 0,051332273

Lazdukalna pagasts 48724 0,105996506

Lazdulejas pagasts 15639 0,034021945

Medņevas pagasts 34587 0,07524373

Rugāju pagasts 68865 0,149812521

Susāju pagasts 33767 0,073458301

Šķilbēnu pagasts 55531 0,120806368

Tilžas pagasts 40690 0,088519517

Vectilžas pagasts 22624 0,049218169

Vecumu pagasts 33092 0,071989457

Vīksnas pagasts 30992 0,067421903

Žīguru pagasts 3810 0,008288017

Bauskas rajons

Bārbeles pagasts 24847 0,054053293

Brunavas pagasts 52939 0,115167533

Ceraukstes pagasts 14002 0,03046072

Codes pagasts 40708 0,088559117

Dāviņu pagasts 38751 0,084301771

Gailīšu pagasts 5628 0,012244285

Iecavas pagasts 63935 0,139088385

Čslīces pagasts 30114 0,65511414

Mežotnes pagasts 16521 0,035940196

Rundāles pagasts 40732 0,088610443

Skaistkalnes pagasts 38826 0,084465279

Stelpes pagasts 24293 0,052847719

Svitenes pagasts 18550 0,04035449

Vecsaules pagasts 69313 0,150788965

Vecumnieku pagasts 55673 0,121113881

Viesturu pagasts 37088 0,08068475

Cēsu rajons

Līgatne 21358 0,046463547

Amatas pagasts 19505 0,042433341

Drabešu pagasts 26454 0,057548949

Drustu pagasts 38998 0,084837827

Dzērbenes pagasts 31864 0,069319889

Inešu pagasts 27037 0,058818125

Jaunpiebalgas pagasts 27536 0,059904069

Kaives pagasts 21031 0,045753095

Līgatnes pagasts 70930 0,154306396

Mārsnēnu pagasts 23608 0,051359117

Mores pagasts 24639 0,053601967

Nītaures pagasts 22144 0,048174395

Priekuļu pagasts 39592 0,086131582

Raiskuma pagasts 38195 0,083092818

Raunas pagasts 77037 0,167590858

Skujenes pagasts 35971 0,078252933

Stalbes pagasts 34059 0,074094158

Straupes pagasts 39233 0,085351091

Taurenes pagasts 28818 0,06269293

Vaives pagasts 46374 0,100884798

Vecpiebalgas pagasts 51533 0,112109288

Veselavas pagasts 26130 0,056845326

Zaubes pagasts 36173 0,07869359

Zosēnu pagasts 18022 0,039207187

Daugavpils rajons

Subate 37095 0,080698076

Ambeļu pagasts 36962 0,080408816

Bebrenes pagasts 44517 0,0968454

Biķernieku pagasts 34719 0,075530474

Demenes pagasts 16902 0,036769775

Dubnas pagasts 28565 0,062141464

Dvietes pagasts 28436 0,061861162

Eglaines pagasts 29490 0,064154205

Kalkūnes pagasts 27450 0,059717632

Kalupes pagasts 59850 0,130201823

Laucesas pagasts 36051 0,078426821

Līdumnieku pagasts 27752 0,060373095

Līksnas pagasts 21203 0,046127042

Maļinovas pagasts 18305 0,039820826

Medumu pagasts 33810 0,073553503

Naujenes pagasts 38119 0,082926133

Nīcgales pagasts 17378 0,03780462

Pilskalnes pagasts 34641 0,075361129

Salienas pagasts 30101 0,065483978

Skrudalienas pagasts 42084 0,091551937

Sventes pagasts 32903 0,071580352

Tabores pagasts 29940 0,065133636

Vaboles pagasts 27331 0,059457358

Vecsalienas pagasts 9734 0,021176345

Višķu pagasts 50971 0,110884842

Dobeles rajons

Auce 23130 0,05031874

Annenieku pagasts 28569 0,062150549

Augstkalnes pagasts 19101 0,041554619

Auru pagasts 27555 0,059945655

Bēnes pagasts 22125 0,048131659

Bērzes pagasts 17418 0,03789301

Bikstu pagasts 28144 0,061225763

Bukaišu pagasts 27110 0,058977847

Dobeles pagasts 13535 0,029445507

Čles pagasts 17613 0,038315787

Jaunbērzes pagasts 9163 0,019934004

Krimūnu pagasts 6838 0,014875827

Lielauces pagasts 15578 0,033889715

Naudītes pagasts 9677 0,021051826

Penkules pagasts 10904 0,02372095

Tērvetes pagasts 15511 0,033744068

Ukru pagasts 20157 0,043851837

Vītiņu pagasts 31095 0,067645942

Zebrenes pagasts 17481 0,038029801

Gulbenes rajons

Beļavas pagasts 49860 0,108469501

Daukstu pagasts 41193 0,089613321

Druvienas pagasts 19123 0,041602291

Galgauskas pagasts 22898 0,049814533

Jaungulbenes pagasts 32488 0,070676872

Lejasciema pagasts 40521 0,088152681

Litenes pagasts 44338 0,096456524

Lizuma pagasts 34167 0,07432894

Līgo pagasts 17201 0,037419807

Rankas pagasts 32518 0,070741872

Stāmerienas pagasts 33563 0,07301545

Stradu pagasts 19360 0,042117567

Tirzas pagasts 39540 0,086017354

Jelgavas rajons

Kalnciems 35313 0,076822007

Cenu pagasts 12812 0,027871342

Elejas pagasts 18117 0,039413076

Glūdas pagasts 24160 0,052559669

Jaunsvirlaukas

pagasts 36438 0,079268879

Līvbērzes pagasts 17206 0,037430158

Platones pagasts 558 0,001214777

Sesavas pagasts 32633 0,070991116

Sidrabenes pagasts 43159 0,093891503

Svētes pagasts 16962 0,036900599

Valgundes pagasts 25827 0,056186423

Vilces pagasts 48567 0,105656707

Vircavas pagasts 26417 0,057470132

Zaļenieku pagasts 17500 0,038069748

Jēkabpils rajons

Jēkabpils 129981 0,282769774

Aknīste 31697 0,068955798

Viesīte 60788 0,132242325

Asares pagasts 22901 0,049821335

Atašienes pagasts 31626 0,068802314

Ābeļu pagasts 18523 0,04029632

Dignājas pagasts 25492 0,055457574

Dunavas pagasts 32070 0,069766768

Elkšņu pagasts 23331 0,050756769

Gārsenes pagasts 28953 0,06298682

Kalna pagasts 23352 0,050801974

Krustpils pagasts 26669 0,058016685

Kūku pagasts 57690 0,125503683

Leimaņu pagasts 25968 0,056493575

Mežāres pagasts 38334 0,08339344

Rites pagasts 28810 0,062675522

Rubenes pagasts 47613 0,103580152

Salas pagasts 54064 0,117613628

Saukas pagasts 23178 0,050423135

Sēlpils pagasts 33503 0,072884595

Variešu pagasts 35294 0,07677991

Vīpes pagasts 27236 0,059251383

Zasas pagasts 38256 0,083225012

Krāslavas rajons

Krāslava 123833 0,26939362

Dagda 41070 0,08934538

Andrupenes pagasts 63308 0,137723457

Andzeļu pagasts 30422 0,066182458

Asūnes pagasts 26512 0,057676109

Aulejas pagasts 32283 0,070230469

Bērziņu pagasts 26843 0,058396045

Dagdas pagasts 20827 0,045308495

Ezernieku pagasts 38480 0,083712495

Grāveru pagasts 30641 0,066658797

Indras pagasts 64797 0,14096302

Izvaltas pagasts 38683 0,084152856

Kalniešu pagasts 44460 0,096720604

Kaplavas pagasts 31532 0,068596086

Kastuļinas pagasts 47234 0,102755599

Kombuļu pagasts 30827 0,067063379

Konstantinovas

pagasts 24892 0,054151511

Krāslavas pagasts 15063 0,032770095

Ķepovas pagasts 17457 0,037977748

Piedrujas pagasts 28485 0,061968097

Robežnieku pagasts 46644 0,101472227

Skaistas pagasts 36984 0,080457395

Svariņu pagasts 19634 0,042712487

Šķaunes pagasts 27347 0,059492773

Šķeltovas pagasts 40923 0,089026642

Ūdrīšu pagasts 23981 0,052169442

Kuldīgas rajons

Kuldīga 5576 0,012130115

Alsungas pagasts 33756 0,073434132

Ēdoles pagasts 21513 0,046801572

Gudenieku pagasts 43140 0,09384865

Čvandes pagasts 9582 0,02084531

Kabiles pagasts 30349 0,06602399

Kurmāles pagasts 38279 0,083275754

Laidu pagasts 49286 0,107218951

Nīkrāces pagasts 23938 0,052075929

Padures pagasts 27517 0,059862658

Pelču pagasts 11118 0,024186105

Raņķu pagasts 8419 0,018314731

Rendas pagasts 22869 0,049749656

Rudbāržu pagasts 14500 0,031544013

Rumbas pagasts 17088 0,037173543

Skrundas pagasts 35467 0,077156225

Snēpeles pagasts 31068 0,067588415

Turlavas pagasts 41091 0,089392643

Vārmes pagasts 29946 0,065146521

Liepājas rajons

Aizpute 65228 0,141902234

Durbe 19516 0,042455898

Pāvilosta 8527 0,018549713

Priekule 21556 0,046894596

Aizputes pagasts 20232 0,044013186

Bārtas pagasts 19734 0,042929942

Bunkas pagasts 41152 0,089523943

Cīravas pagasts 38039 0,082753202

Dunalkas pagasts 21290 0,046315822

Dunikas pagasts 17819 0,038763909

Embūtes pagasts 20886 0,045437055

Gaviezes pagasts 22883 0,04978114

Gramzdas pagasts 24471 0,053236351

Grobiņas pagasts 27891 0,060676385

Kalētu pagasts 30827 0,067063035

Kalvenes pagasts 9501 0,020669109

Kazdangas pagasts 36767 0,07998529

Lažas pagasts 20060 0,043638767

Medzes pagasts 31056 0,067560565

Nīcas pagasts 33914 0,073777849

Otaņķu pagasts 25987 0,05653337

Priekules pagasts 16006 0,034820624

Rucavas pagasts 40047 0,087119831

Sakas pagasts 16613 0,036141906

Tadaiķu pagasts 25150 0,054712875

Vaiņodes pagasts 49774 0,108281401

Vecpils pagasts 17707 0,038521465

Vērgales pagasts 33242 0,0723179

Virgas pagasts 21092 0,045884134

Limbažu rajons

Ainaži 9974 0,021699108

Aloja 29293 0,063726017

Staicele 55092 0,11985131

Braslavas pagasts 30565 0,066492509

Brīvzemnieku pagasts 41173 0,089569938

Katvaru pagasts 30995 0,067428502

Lēdurgas pagasts 48374 0,105235924

Liepupes pagasts 57936 0,126038879

Limbažu pagasts 46885 0,101996773

Pāles pagasts 32799 0,071352302

Salacas pagasts 24663 0,053654296

Skultes pagasts 27388 0,059581968

Umurgas pagasts 31107 0,067672676

Vidrižu pagasts 42390 0,092217392

Viļķenes pagasts 41323 0,089896546

Ludzas rajons

Ludza 97740 0,212630173

Kārsava 36363 0,079106946

Zilupe 28682 0,062396935

Blontu pagasts 15748 0,034260179

Briģu pagasts 28935 0,062946554

Ciblas pagasts 35208 0,076594132

Cirmas pagasts 17792 0,038705272

Goliševas pagasts 21105 0,045913824

Isnaudas pagasts 31122 0,067704972

Istras pagasts 38691 0,08417093

Lauderu pagasts 25056 0,054508439

Līdumnieku pagasts 21931 0,047709464

Malnavas pagasts 48955 0,106499978

Mežvidu pagasts 42578 0,092626066

Mērdzenes pagasts 33285 0,072411082

Miglinieku pagasts 24369 0,053014282

Nautrēnu pagasts 38617 0,084009492

Nirzas pagasts 27683 0,060223905

Nukšas pagasts 23712 0,051585631

Pasienes pagasts 37667 0,081943762

Pildas pagasts 30116 0,065516472

Pureņu pagasts 22017 0,047897136

Pušmucovas pagasts 27194 0,059159549

Rundēnu pagasts 35181 0,076534111

Salnavas pagasts 29075 0,063251095

Zaļesjes pagasts 38318 0,083358441

Zvirgzdenes pagasts 28171 0,06128429

Madonas rajons

Cesvaine 37482 0,081540453

Varakļāni 56154 0,122161655

Aronas pagasts 49473 0,107626862

Barkavas pagasts 43087 0,093735389

Bērzaunes pagasts 42750 0,093000565

Dzelzavas pagasts 42954 0,093444521

Ērgļu pagasts 30140 0,065568762

Indrānu pagasts 25298 0,055033883

Jumurdas pagasts 873 0,001898766

Lazdonas pagasts 7609 0,016553944

Liezēres pagasts 75370 0,16396463

Ņaudonas pagasts 51526 0,112093265

Mārcienas pagasts 39704 0,086374332

Mētrienas pagasts 33731 0,073380984

Murmastienes

pagasts 33443 0,072754059

Ošupes pagasts 39611 0,086172468

Praulienas pagasts 43190 0,093958756

Sarkaņu pagasts 36528 0,079465398

Sausnējas pagasts 23626 0,051397445

Varakļānu pagasts 25298 0,05503401

Vestienas pagasts 23783 0,051738826

Ogres rajons

Lielvārde 29363 0,063878818

Birzgales pagasts 22306 0,048526007

Jumpravas pagasts 26360 0,057345028

Krapes pagasts 18221 0,039639834

Ķeipenes pagasts 25533 0,05554545

Lauberes pagasts 16124 0,035078231

Lēdmanes pagasts 38839 0,084492318

Madlienas pagasts 25883 0,056307824

Mazozolu pagasts 15516 0,033755119

Meņģeles pagasts 26150 0,056889387

Ogresgala pagasts 2825 0,00614656

Rembates pagasts 18751 0,040791682

Suntažu pagasts 50882 0,11069308

Taurupes pagasts 29508 0,064192807

Tīnūžu pagasts 25371 0,055193416

Preiļu rajons

Preiļi 95948 0,208730739

Līvāni 197536 0,42973249

Aglonas pagasts 61957 0,134785293

Aizkalnes pagasts 33108 0,072026248

Galēnu pagasts 46759 0,101721805

Jersikas pagasts 28195 0,061337422

Pelēču pagasts 34647 0,07537354

Preiļu pagasts 30232 0,065768187

Riebiņu pagasts 36382 0,079148444

Rožkalnu pagasts 35260 0,076705889

Rožupes pagasts 53928 0,117318356

Rudzātu pagasts 36669 0,079772743

Rušonu pagasts 56953 0,123898986

Saunas pagasts 44810 0,097482462

Silajāņu pagasts 24845 0,054050354

Sīļukalna pagasts 32368 0,070415606

Stabulnieku pagasts 37544 0,081674744

Sutru pagasts 28060 0,061043021

Turku pagasts 37834 0,082305688

Upmalas pagasts 38068 0,082815914

Vārkavas pagasts 30358 0,066041941

Rēzeknes rajons

Viļāni 56707 0,123365111

Audriņu pagasts 35068 0,076288793

Bērzgales pagasts 20185 0,043911208

Čornajas pagasts 53077 0,115466816

Dekšāres pagasts 35873 0,078040088

Dricānu pagasts 38303 0,083327699

Feimaņu pagasts 42775 0,09305619

Gaigalavas pagasts 35324 0,07684613

Griškānu pagasts 26429 0,057494626

Ilzeskalna pagasts 39940 0,086888161

Kantinieku pagasts 28280 0,061521649

Kaunatas pagasts 45651 0,099312938

Lendžu pagasts 25700 0,055909489

Lūznavas pagasts 55962 0,121744146

Maltas pagasts 65437 0,142355562

Mākoņkalna pagasts 24564 0,053438498

Nagļu pagasts 19077 0,041502388

Ozolaines pagasts 34486 0,075023187

Ozolmuižas pagasts 27939 0,060779816

Pušas pagasts 25628 0,055753419

Rikavas pagasts 34846 0,075806414

Sakstagala pagasts 56009 0,121844936

Silmalas pagasts 130391 0,283660372

Sokolu pagasts 34022 0,074013131

Stoļerovas pagasts 25641 0,055781009

Stružānu pagasts 14215 0,030924819

Vērēmu pagasts 18711 0,040705083

Viļānu pagasts 52672 0,114585468

Rīgas rajons

Baldone 72258 0,157195301

Allažu pagasts 22771 0,049537222

Daugmales pagasts 5386 0,011716189

Krimuldas pagasts 35812 0,077907914

Mālpils pagasts 17978 0,039110642

Ropažu pagasts 43573 0,094792528

Salas pagasts 11048 0,024033989

Sējas pagasts 20205 0,043954455

Siguldas pagasts 17281 0,03759502

Saldus rajons

Blīdenes pagasts 28171 0,061284409

Ezeres pagasts 39531 0,085998144

Gaiķu pagasts 29909 0,065066959

Jaunauces pagasts 18531 0,040313236

Jaunlutriņu pagasts 33972 0,073905621

Kursīšu pagasts 39745 0,08646297

Lutriņu pagasts 15782 0,034332481

Nīgrandes pagasts 35540 0,077315594

Novadnieku pagasts 23058 0,050162465

Pampāļu pagasts 11638 0,025317444

Remtes pagasts 23490 0,051101384

Rubas pagasts 32343 0,070360592

Saldus pagasts 13177 0,028666035

Šķēdes pagasts 24758 0,053860187

Vadakstes pagasts 26978 0,058690371

Zaņas pagasts 25634 0,055766749

Zirņu pagasts 42099 0,091584341

Zvārdes pagasts 10707 0,023292496

Talsu rajons

Sabile 32511 0,070726074

Stende 16363 0,035596699

Valdemārpils 45607 0,099217134

Abavas pagasts 64477 0,140266578

Balgales pagasts 27168 0,059102768

Dundagas pagasts 46755 0,101714528

Ģibuļu pagasts 44060 0,095852047

Čves pagasts 9441 0,02053935

Ķūļciema pagasts 16369 0,035610323

Laidzes pagasts 21509 0,04679104

Laucienes pagasts 64578 0,140487972

Lībagu pagasts 35569 0,07737961

Lubes pagasts 20935 0,045543754

Mērsraga pagasts 1621 0,003526739

Strazdes pagasts 16941 0,0368552

Valdgales pagasts 45539 0,099067557

Vandzenes pagasts 49293 0,107235928

Tukuma rajons

Kandava 64109 0,139467738

Cēres pagasts 18301 0,039812751

Degoles pagasts 9413 0,020477673

Džūkstes pagasts 11434 0,02487321

Irlavas pagasts 34734 0,075563419

Jaunpils pagasts 25657 0,055816347

Jaunsātu pagasts 37816 0,082268097

Kandavas pagasts 36993 0,080476196

Lapmežciema pagasts 4114 0,008949459

Lestenes pagasts 9617 0,020921263

Matkules pagasts 23821 0,051821641

Pūres pagasts 41114 0,089441488

Sēmes pagasts 22488 0,048921851

Slampes pagasts 26025 0,056616475

Smārdes pagasts 25345 0,055136935

Tumes pagasts 10569 0,022991921

Vānes pagasts 46052 0,100184627

Viesatu pagasts 10148 0,022076184

Zantes pagasts 25185 0,054788831

Zemītes pagasts 30665 0,066709656

Zentenes pagasts 17034 0,037055994

Valkas rajons

Seda 10340 0,022495126

Strenči 10441 0,022714432

Bilskas pagasts 52613 0,114457462

Blomes pagasts 35240 0,0766273

Brantu pagasts 8901 0,019363491

Ērģemes pagasts 22528 0,049008627

Ēveles pagasts 14666 0,031905861

Grundzāles pagasts 31898 0,069394038

Jērcēnu pagasts 12290 0,026736878

Kārķu pagasts 18966 0,04126

Launkalnes pagasts 7873 0,017128033

Palsmanes pagasts 24775 0,053896357

Plāņu pagasts 11605 0,025245274

Smiltenes pagasts 30056 0,065386124

Trikātas pagasts 12526 0,027249482

Valkas pagasts 29926 0,065103154

Variņu pagasts 16562 0,036029782

Vijciema pagasts 19210 0,041791567

Zvārtavas pagasts 18069 0,039307866

Valmieras rajons

Mazsalaca 35642 0,077536887

Rūjiena 27943 0,060789636

Bērzaines pagasts 19277 0,041936483

Brenguļu pagasts 17809 0,038743325

Burtnieku pagasts 22060 0,047990688

Dikļu pagasts 28945 0,062968571

Ipiķu pagasts 14983 0,032595406

Jeru pagasts 42339 0,092106015

Kauguru pagasts 30476 0,066299677

Kocēnu pagasts 41483 0,090245875

Ķoņu pagasts 21704 0,047215559

Lodes pagasts 17074 0,037143477

Matīšu pagasts 26321 0,057259558

Naukšēnu pagasts 13884 0,030204747

Ramatas pagasts 22472 0,04888768

Rencēnu pagasts 44825 0,097515226

Sēļu pagasts 21568 0,046920736

Skaņkalnes pagasts 24318 0,052903084

Vaidavas pagasts 31312 0,06811911

Valmieras pagasts 4948 0,010764311

Vecates pagasts 27718 0,06029935

Vilpulkas pagasts 16985 0,036950574

Zilākalna pagasts 8655 0,018828515

Ventspils rajons

Piltene 23326 0,050743904

Ances pagasts 19440 0,042291126

Jūrkalnes pagasts 12485 0,027160954

Popes pagasts 23403 0,050912348

Puzes pagasts 24433 0,053152138

Tārgales pagasts 18197 0,039587878

Ugāles pagasts 73339 0,15954588

Usmas pagasts 19169 0,041701403

Užavas pagasts 10621 0,023105439

Vārves pagasts 20989 0,045661146

Ziru pagasts 15303 0,033292186

Zlēku pagasts 17459 0,037981206

kopā valstī: 45507764

Par likumprojektu

 

Saskaņā ar likumu “Par valsts budžetu 1996.gadam” pārejas noteikumu 5.punktu Pašvaldību lietu pārvalde ir izstrādājusi likumprojektu “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu 1996.gadā”.

Likums noteiks pašvaldību finansu resursu izlīdzināšanas kārtību 1996.gadam Latvijas Republikā, lai, neraugoties uz vietējām sociāli ekonomiskajām atšķirībām nodrošinātu pašvaldību finansiālās darbības aizsardzību pastāvīgo funkciju izpildē.

Pašvaldību finansu izlīdzināšanas sistēma Latvijā darbojas kopš 1995.gada, to reglamentēja likums “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu 1995.gadā”, kā arī Ministru kabineta noteikumi nr.65 “Noteikumi par pašvaldību finansu izlīdzināšanas aprēķina algoritmu 1995.gadam”.

Izstrādātajā likumprojekta variantā 1996.gadam ir noteikts, ka budžeta gada laikā pašvaldību finansu izlīdzināšana tiek veikta saskaņā ar prognozes aprēķinu.

Lai nodrošinātu to pašvaldību finansiālo līdzekļu ieskaitīšanu izlīdzināšanas fondā, kas saskaņā ar 2.pielikumu veic iemaksu, tiek noteikta prognozes summa, kā arī iemaksas procents no iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Tas nozīmē, ka tām “donoru” (pašvaldības, kuras veic iemaksas finansu izlīdzināšanas fondā) pašvaldībām, kurām iedzīvotāju ienākuma nodoklis būs atšķirīgs no noteiktās prognozes, fondā būs jāiemaksā noteiktais procents no faktiski saņemtās iedzīvotāju ienākuma nodokļa summas.

Lai sabalansētu fondā ienākušos un no fonda izmaksājamos līdzekļus, tām pašvaldībām, kurām saskaņā ar 3.pielikumu tiek prognozēta dotācija no pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda, atbilstoši tiek noteikts atskaitījuma procents no fondā ienākušiem līdzekļiem.

Lai saskaņotu pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda 1996.gadā avansā saņemto dotāciju apjomus un fondā ieskaitītos līdzekļus, tiks veikts pārrēķins, izmantojot 1996.gada faktiskos rādītājus.

Izlīdzināšanas algoritms 1996.gadā, salīdzinot ar 1995.gadu, principiāli mainīts netiek. Saglabājas kritēriji, kā arī izdevumu nepieciešamības izlīdzināšanas līmenis.

Galvenās atšķirības veidojas pašvaldību ieņēmumu izlīdzināšanas daļā, jo, salīdzinot ar 1995.gadu, valsts dotācijas apjoms pašvaldību budžetos ir samazināts piecas reizes.

Lielāko daļu (vidēji rajonu grupā 90%) no rajona pašvaldības budžeta ieņēmuma veido dotācija.

Saglabājot ieņēmumu izlīdzināšanas apjomu 50% līmenī pret vidējiem ienākumiem valstī, kā tas tika noteikts 1995.gadā, kad valsts dotācija finansu izlīdzināšanas fondā sastādīja 52,8 milj. Ls (pēc valsts dotācijas daļas samazinājuma pašvaldību budžetos, sākotnēji 62,7 milj. Ls), bet pašvaldību iemaksas 12,4 milj. Ls, proporcija aptuveni 1/4, nebija iespējams izņemt pietiekoši daudz naudas līdzekļu no “donoru” pašvaldībām, lai nodrošinātu rajonu pašvaldību finansējumu, kā arī to pilsētu un pagastu pašvaldību finansējumu, kuru ienākumi ir zem noteiktās finansu vajadzības.

Lai iegūtu papildu naudas līdzekļus, tika ieviesta norma — izlīdzināšana divās pakāpēs:

— izlīdzināšana pret vidējiem ieņēmumiem valstī 40% apmērā;

— izlīdzināšana pret izlīdzinātiem izdevumiem 66% apmērā,

papildus paredzot, ka “donoru” pašvaldību izlīdzināto ieņēmumu no iedzīvotāju ienākuma; īpašuma; zemes nodokļa (izlīdzināmo ieņēmumu) nodrošinājumam ir jābūt 95% apmērā no izlīdzinātās izdevumu nepieciešamības, kā arī kopējais izlīdzinātais līmenis nepārsniedz trešo daļu no izlīdzināmiem ieņēmumiem.

Dotācijas no pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda nodrošina pašvaldības nepieciešamo izdevumu apjomu:

— pilsētu, pagastu grupā vismaz 79,5%;

— rajonu grupā vismaz 93,5%.

Čpašu uzdevumu ministrs

pašvaldību lietās E.Jurkāns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!