• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jelgavas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas pilsētas domes 2016. gada 22. septembra saistošie noteikumi Nr. 16-19 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 3.10.2016., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/op/2016/191.12

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 16-20

Grozījumi Jelgavas pilsētas pašvaldības 2011.gada 28.jūlija saistošajos noteikumos Nr.11-21 "Jelgavas pilsētas pašvaldības palīdzības dzīvojamo telpu jautājumu risināšanā sniegšanas kārtība"

Vēl šajā numurā

03.10.2016., Nr. 191

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 16-19

Pieņemts: 22.09.2016.

OP numurs: 2016/191.12

2016/191.12
RĪKI

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jelgavas pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr.16-19

Jelgavā 2016.gada 22.septembrī (prot. Nr.12/1)

Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par nekustamā īpašuma nodokli"
1.panta otrās daļas 9.1 punktu un
2.1 daļu, 3.panta pirmās daļas ievaddaļu,
1.4, 1.5 un 1.6 daļu, 3.1 pantu, 9.panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Jelgavas pilsētas pašvaldība īsteno ar likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli" deleģētās tiesības nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā attiecībā uz Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem.

2. Nekustamā īpašuma nodokļa likmes – 0,2% no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 57 000 euro, 0,4% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 57 000 euro, bet nepārsniedz 107 000 euro, un 0,6% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 107 000 euro – piemēro dzīvokļa īpašuma sastāvā esošai ēkas daļai, kuras lietošanas veids ir dzīvošana, un šai daļai piekrītošajai koplietošanas telpu platībai, viena dzīvokļa mājām, divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, ja šie nekustamā īpašuma nodokļa objekti (turpmāk – objekti) netiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai, izņemot valsts, pašvaldības un pašvaldības kapitālsabiedrību īpašumā vai valdījumā esošos objektus:

2.1. fizisko personu īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, ja objektā taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai. Ja objektā taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības;

2.2. juridisko personu, individuālo komersantu, ārvalstu komersantu un to pārstāvniecību īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, ja objekts ir izīrēts dzīvošanai, no nākamā mēneša pēc īres tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā, un ja taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 tajā dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai. Ja objektā taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības.

3. Saistošo noteikumu 2.2. apakšpunktā noteiktajos gadījumos nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības piemēro ar nākamo mēnesi pēc tam, kad:

3.1. dzēsts zemesgrāmatas nostiprinājums par īres tiesībām objektā;

3.2. izbeidzies zemesgrāmatas nostiprinājumā norādītais objekta īres tiesību termiņš, ja zemesgrāmatā nav iesniegta informācija par īres tiesību termiņa pagarinājumu vai dzēšanu;

3.3. izbeidzies par objektu noslēgtais īres līgums, ja tas izbeidzies pirms zemesgrāmatas nostiprinājumā norādītā īres tiesību termiņa beigām. Šādā gadījumā nodokļa maksātājam ir pienākums viena mēneša laikā pēc līguma izbeigšanās informēt pašvaldību par īres līguma izbeigšanos pirms termiņa.

4. Ja nekustamais īpašums uz kopīpašuma tiesību pamata pieder vairākām personām vai atrodas kopvaldījumā, nekustamā īpašuma nodokļa likmi nosaka, ņemot vērā katram kopīpašniekam piederošo ēkas domājamo daļu kadastrālo vērtību.

5. Inženierbūves – laukumus, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi un ir reģistrēti Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no inženierbūves kadastrālās vērtības.

6. Inženierbūves – laukumus, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi un nav reģistrēti Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no inženierbūvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

7. Vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās kadastrālās vērtības:

7.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

7.2. būves kadastrālās vērtības.

8. Būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās kadastrālās vērtības:

8.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

8.2. būves kadastrālās vērtības.

9. Ja uz zemes vienības ir viena būve, tad par būvei piekritīgo zemi tiek uzskatīta šī zemes vienība. Ja uz vienas zemes vienības ir vairākas būves, tad katrai būvei piekritīgo zemes vienības daļu aprēķina proporcionāli katras būves platībai.

10. Ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas un to daļas (izņemot garāžas), kuras netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai.

11. Pārējiem nekustamā īpašuma nodokļa objektiem tiek piemērotas likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktās likmes.

12. Noteikt, ka nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņš ir septiņi gadi no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

13. Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu izdošanu un nekustamā īpašuma nodokļa parādu piedziņu atbilstoši noteikumu nosacījumiem veic Jelgavas pilsētas domes administrācijas Finanšu nodaļa.

14. Atzīt par spēku zaudējušiem Jelgavas pilsētas pašvaldības 2014. gada 25. septembra saistošos noteikumus Nr. 14-20 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā".

15. Noteikumi stājas spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece R.Vectirāne

 

Paskaidrojuma raksts
Jelgavas pilsētas pašvaldības 2016.gada 22.septembra saistošajiem noteikumiem Nr.16-19 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Pašvaldībai likumā "Par nekustamā īpašumi nodokli" (turpmāk – likums) tiek deleģētas tiesības atsevišķos gadījumos pieņemt lēmumu par nodokļa piemērošanu savā administratīvajā teritorija, attiecīgi izdodot saistošos noteikumus.

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta pirmajā daļā noteikts, ka nekustamā īpašuma nodokļa likmi vai likmes no 0,2–3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim. Nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas pārsniedz 1,5 procentus no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, pašvaldība nosaka tikai gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Ja pašvaldība līdz noteiktajam termiņam saistošos noteikumus nav publicējusi, nekustamā īpašuma nodokļa likme dzīvojamām mājām, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, ir:

a) 0,2% no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 56 915 euro;

b) 0,4% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 56 915 euro, bet nepārsniedz 106 715 euro;

c) 0,6% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 106 715 euro.

Ar 2017. gadu nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā Jelgavas pilsētā ir paredzētas izmaiņas, kuras paredz noteikt nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības tiem nekustamā īpašuma objektiem, kuru lietošanas veids ir dzīvošana un kuros dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai.

Saistošie noteikumi paredz, ka samazinātās nodokļa likmes 0,2–0,6% apmērā piemēros tikai tajos objektos, kuros dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai.

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 1.daļā paredzēts, ka samazinātā likme piemērojama likuma 3. panta pirmās daļas 2. punktā noteiktajiem komersanta īpašumā esošiem objektiem, ja tie ir izīrēti dzīvošanai, no nākamā mēneša pēc īres tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā. Saistošajos noteikumos šis nosacījums tiek attiecināts ne tikai uz komersantu īpašumā esošajiem objektiem, bet arī uz citām juridiskām personām, kā arī ārvalstu komersantiem un to pārstāvniecību īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, ja objekts ir izīrēts dzīvošanai, no nākamā mēneša pēc īres tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā, un ja tajā dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai.

Pašvaldības ieskatā saistošo noteikumu īstenošanas rezultātā samazinātās nodokļa likmes motivēs tās personas, kuras reāli dzīvo Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā, bet nav deklarējušas savu dzīvesvietu, to izdarīt. Mājokļu izīrētāji tiks motivēti dot piekrišanu saviem īrniekiem deklarēt dzīvesvietu īrētajā mājoklī, kā rezultātā tiks veicināta arī mājokļu īres tirgus attīstība. Atbilstoši reālajai situācijai precizēsies pašvaldības ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Izdodot saistošos noteikumus, vienlaikus tiek saglabāts arī līdzšinējais tiesiskais regulējums attiecībā uz paaugstinātās nekustamā īpašuma nodokļa likmes noteikšanu.

Saskaņā ar likuma 1. panta otrās daļas 3.punktu ar nodokli neapliek inženierbūves – ielas un ceļus. Būvju klasifikācija ir noteikta Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumos Nr. 1620 "Noteikumi par būvju klasifikāciju". Atbilstoši šai klasifikācijai klasē "ielas un ceļi" ietilpst arī laukumi ar cieto vai mīksto segumu, kas arī ir ar nodokli neapliekami. Likuma 1. panta 2.1 daļa nosaka, ka nekustamā īpašuma nodokli apliek inženierbūves – laukumus, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi. Nekustamā īpašuma nodokļa likmi no 0,2–3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos. Tā kā atsevišķi laukumi tiek un var tikt izmantoti maksas pakalpojumu sniegšanai (transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi), tad pašvaldības ieskatā šādi saimnieciskā darbībā izmantojamie nekustamā īpašuma objekti ir apliekami ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no īpašuma kadastrālās vērtības.

Likuma 3. panta 1.daļa nosaka, ka vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā, ja to ir noteikusi pašvaldība savos saistošajos noteikumos. Lai sekmētu vidi degradējošu, sagruvušu un cilvēku drošību apdraudošu būvju sakārtošanu vai nojaukšanu, kā arī novērstu cilvēku drošības apdraudējumu un pilsētas ainavas bojāšanu, vidi degradējošām, sagruvušām un cilvēku drošību apdraudošām būvēm tiek noteikta nekustamā īpašuma nodokļa likme 3% apmērā no lielākās kadastrālās vērtības (būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības).

Likuma 3. panta 1.6 daļa nosaka, ka būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā, ja to ir noteikusi pašvaldība savos saistošajos noteikumos. Lai veicinātu pašvaldības administratīvās teritorijas sakārtošanu un pasargātu sabiedrību un vidi no ilgstoša būvniecības procesa, gadījumos, kad būve normatīvajos aktos noteiktajā laikā netiek pabeigta un nodota ekspluatācijā, būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, līdz būves pieņemšanas ekspluatācijā apstiprināšanai pašvaldībā apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās kadastrālās vērtības (būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības).

Likuma 1. panta otrās daļas 9.1 punkts nosaka, ka ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas, ja palīgēkas platība pārsniedz 25 m2 un pašvaldība to neaplikšanu ar nodokli ir noteikusi ar saviem saistošajiem noteikumiem, izņemot garāžas. Lai neradītu nodokļa maksātājiem palielinātu nekustamā īpašuma nodokļa slogu ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek dzīvojamo māju palīgēkas un to daļas (izņemot garāžas), kuras netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai.

Likuma 9. panta otrā daļa nosaka, ka pašvaldība pieņemot saistošos noteikumus, ir tiesīga noteikt nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu, kas nepārsniedz septiņus gadus no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža. Saistošajos noteikumos noteikts, ka maksāšanas paziņojumu piespiedu izpilde ir veicama 7 gadu laikā.

Saistošo noteikumu izstrādē ir ievēroti likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3.1 panta pirmā daļā paredzētie nekustamā īpašuma nodokļa likmju noteikšanas principi – objektīva grupējuma princips, saskaņā ar kuru nodokļa maksātāji vai nodokļa objekti tiek grupēti atbilstoši objektīviem kritērijiem, efektivitātes princips, saskaņā ar kuru pašvaldība samēro nodokļa administrēšanas izdevumus ar nodokļa ieņēmumiem, atbildīgas budžeta plānošanas princips, saskaņā ar kuru pašvaldība salāgo savus pienākumus ar to izpildei nepieciešamajiem līdzekļiem, prognozējamības un stabilitātes princips, saskaņā ar kuru nodokļa likmes laikus tiek noteiktas vismaz divu taksācijas gadu periodam.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 1. panta otrās daļas 9.1 punktu un 2.1 daļu, 3. panta pirmās daļas ievaddaļu, 1.4, 1.5 un 1.6 daļu, 3.1 pantu, 9. panta otro daļu.

– Ar saistošajiem noteikumiem tiek noteikts, ka nekustamā īpašuma nodokļa likmes – 0,2% no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 57 000 euro, 0,4% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 57 000 euro, bet nepārsniedz 107 000 euro, un 0,6% no kadastrālās vērtības daļas, kas pārsniedz 107 000 euro – piemēro dzīvokļa īpašuma sastāvā esošai ēkas daļai, kuras lietošanas veids ir dzīvošana, un šai daļai piekrītošajai koplietošanas telpu platībai, viena dzīvokļa mājām, divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, ja šie nekustamā īpašuma nodokļa objekti netiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai, izņemot valsts, pašvaldības un pašvaldības kapitālsabiedrību īpašumā vai valdījumā esošos objektus: fizisko personu īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, ja objektā taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 dzīvesvietas ir deklarēta vismaz vienai personai un juridisko personu, individuālo komersantu, ārvalstu komersantu un to pārstāvniecību īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, ja objekts ir izīrēts dzīvošanai, no nākamā mēneša pēc īres tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā, un ja taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 tajā dzīvesvieta ir deklarēta vismaz vienai personai.

Ja objektā taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības.

– Ar saistošajiem noteikumiem tiek noteikts, ka par nekustamā īpašuma nodokļa objektu nosaka inženierbūves – laukumus, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, kuri ir vai nav reģistrēti Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, nosakot nodokļa likmi 1,5% apmērā no inženierbūves kadastrālās vērtības vai 1,5% apmērā no inženierbūvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

– Vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm tiek noteikta nekustamā īpašuma nodokļa likme 3% apmērā no lielākās kadastrālās vērtības (būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības).

– Būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, ir noteikta nekustamā īpašuma nodokļa likme 3% apmērā no lielākās kadastrālās vērtības (būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības).

– Saistošie noteiktumi paredz neaplikt ar nekustamā īpašuma nodokli dzīvojamo māju palīgēkas un to daļas (izņemot garāžas), kuras netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, kā arī noteikt, ka nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņš ir septiņi gadi no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža;

– Saistošie noteikumi stājas spēkā 2017. gada 1. janvārī.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci vai veidot jaunas amata vietas.

Nosakot speciālo regulējumu nekustamā īpašuma nodokļa likmēm

dzīvokļa īpašuma sastāvā esošai ēkas daļai, kuras lietošanas veids ir dzīvošana, un šai daļai piekrītošajai koplietošanas telpu platībai, viena dzīvokļa mājām, divu vai vairāku dzīvokļu mājām ir indikatīvi plānotā nodokļa palielināšanas ietekme uz budžetu ir nebūtiska.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Neietekmēs.
5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām Nekustamā īpašuma nodokļa maksātāji Saistošo noteikumu piemērošanā var vērsties Jelgavas pilsētas pašvaldībā.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav notikušas.

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece R.Vectirāne

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!