• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
7. marta sēde. Stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.03.1996., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28503

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Deputātu jautājumi

Vēl šajā numurā

14.03.1996., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

7. marta sēde
Stenogramma

Nobeigums. Sākums "LV" nr. 45., 46.

Sēdi vada Latvijas Republikas 6. Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse.

I.Bišers (DPS). Cienītā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Es gribētu izteikt lielu pateicību Mauliņa kungam un visai frakcijai “Latvijai”, ka viņi ļoti savlaicīgi pacēla šo jautājumu, kas man ēda jau no tā brīža, kad šāds pants tika ieviests vēl Latvijas PSR likumdošanā. Es nekad nevarēju saprast, ka, ja cilvēku, kas no Operas priekšas aizbrauc mašīnu kaut kur, uz trešā stūra noķer, viņš vienmēr var teikt: “Bet es jau gribēju tikai pavizināties, un tāpēc man ir, lūk, ieviests speciāls pants, pēc kura mani sauc pie atbildības.” Bet, ja gadījumā kāds no Operas garderobes pakaramā noceļ ūdeļādas kažoku un tiek noķerts divus vai trīs kvartālus tālāk, tad neviens neteiks, ka ārā bijis auksts laiks un viņš gribējis ar šo kažoku tikai pastaigāties. Tāpat kā tās mašīnas aizbrauc. Ja es būtu mašīnu pametis pie savas mājas stūra, tad es arī to pašu kažoku tāpat būtu nosviedis kādā kupenā. Un jāsaka, ja tam jēga bija toreiz, kad to ieviesa, es vairs neatceros, vismaz kādus 25 gadus vai vairāk gadu atpakaļ, kad tiešām varbūt kādreiz puikām bija liels prieks, kad viņi pirmo reizi tika pie mašīnas, tad šodien taču mašīna ir diezgan pazīstama lieta un tikt pie stūres nav tik grūti legālā ceļā. Toties mums šodien ir izveidojusies auto aizdzinēju mafija, kas ir viens no visaugstāk organizētās noziedzības veidiem un ko diemžēl mūsu drošības sargāšanas iestādes apkaro diezgan vāji. Ja mēs saskaitām, cik gadā ir nozagtas mašīnas un cik tiek atrastas, tad tie procenti jau ir gandrīz uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi, cik tiek atrastas. Tā ka problēma ir un es par to daudz domāju un arī taisījos to pacelt, bet, nu, paldies frakcijai, ka viņa aizsteidzās priekšā. Bet es domāju, ka mēs jau pašu galveno principu saglabājam.

Mēs Juridiskajā komisijā, pie tam Juridiskajā komisijā ar Mauliņa kunga līdzdalību, saglabājām to pašu 197.panta izslēgšanu, bet mēs tikai neuzskatījām, ka mums ir jāievieš īpašs pants par automašīnu zagšanu. Tad mums būtu jāievieš arī pants par ūdeļādas kažoku zagšanu un varbūt par vēl kādiem dažiem speciāliem zādzību veidiem. Es domāju, ka, ja mūs arī neapmierina kaut kas šajā gadījumā, mēs to varam tālākajos lasījumos labot. Piemēram, noteikt atbildību atkarībā no tā, vai šī mašīna bijusi vaļā pamesta un stāvējusi, vai tā tikusi atslēgta, uzlauzta, un tā tālāk, pielīdzināt to arī zādzībām ar ielaušanos, pielīdzināt atklātām zādzībām, un tā tālāk. To visu mēs varam uzlabot, lai atbildība būtu taisnīga, bet tikai nedalīsim dažādus zādzību veidus pēc tā, kāds objekts ticis nozagts. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Debatēs vairāk deputātu pieteikušies nav. Debates beidzam. Lūdzu zvanu! Atbilstoši Kārtības ruļļa 89.panta otrajai daļai, ja iesniegti vairāki likumprojekta varianti, Saeima pēc debatēm par visiem projektiem lemj, kuru no tiem pieņems pirmajā lasījumā. Balsojami visi līdz debašu beigām neatsauktie likumprojekti to iesniegšanas secībā. Komisijas vārdā — referents!

K.Druva. Es vienkārši, cienījamie kolēģi, gribēju piebilst to, ko jau deputāti ir teikuši. Paldies frakcijai “Latvijai” jeb kustībai “Latvijai” par iesniegumu, un principā man nav vairāk ko piebilst tam, ko Endziņa kungs un citi deputāti jau ir izteikuši. Tā ka es vēlreiz lūdzu noraidīt pirmo likumprojektu. Un es saprotu, tas būs pirmais balsojums. Par iesniegto...

Sēdes vadītāja. Pirmo mēs balsojam dokumentu nr. 212, jo mēs balsojam iesniegšanas secībā.

K.Druva. Un es lūdzu to noraidīt un atbalstīt nākošo.

Sēdes vadītāja. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu deputātus balsot par likumprojektu “Grozījumi Latvijas Kriminālkodeksā”, dokuments nr.212! Lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 14, pret — 46, atturas — 16. Nav pieņemts.

Tālāk deputātus lūdzu balsot par likumprojektu “Grozījums Latvijas Kriminālkodeksā”, dokuments nr. 393! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu deputātus balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 78, pret — 1, atturas — 1. Pieņemts pirmajā lasījumā. Lūdzu termiņu, līdz kādam iesniedzami papildinājumi!

K.Druva. Paldies. Es lūdzu iesniegt citus grozījumus līdz 18.martam.

 

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Pieņemts. Līdz sēdes beigām ir palikušas 11 minūtes. Ir jānodod viens jautājums vēl valdībai. Lūdz vārdu arī vienam paziņojumam. Vai sākam izskatīt likumprojektu “Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi invalīdu biedrību uzņēmumiem...” un tā tālāk? Budžeta un finansu (nodokļu) komisija kā uzskata? (Starpsauciens no zāles: “Nesākt! Tas nav garš!”) Tātad Budžeta un finansu (nodokļu) komisija uzskata, ka darbu varam turpināt un varam izskatīt atlikušajā laikā likumprojektu “Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi invalīdu biedrību uzņēmumiem (uzņēmēj-sabiedrībām), medicīniska rakstura, kā arī citu labdarības fondu uzņē-mumiem (uzņēmējsabiedrībām) 1995. un 1996.gadā”.

Māris Vītols, LZS, KDS un LDP frakcijas deputāts, — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā!

M.Vītols (LZS, KDS, LDP). Cienījamā sēdes vadītāja! Cienījamie deputāti! Izskatām dokumentu nr. 470. Otrais lasījums. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir apkopojusi iesniegtos priekšlikumus otrajam lasījumam, un es aicinu izskatīt šos priekšlikumus pa pantiem.

1.pantā mēs esam saņēmuši vairākus priekšlikumus, un, konkrēti runājot par 4.punktu, labklājības ministrs Makarovs un Sociālo un darba lietu komisija iesnieguši priekšlikumus precizēt pirmajā lasījumā nobalsoto redakciju. Tā kā bija iesniegti šie divi priekšlikumi, komisija izvēlējās atbalstīt labklājības ministra Makarova priekšlikumu, jo tas principā ir identisks ar Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Pieņemts.

M.Vītols. Arī par 5.punktu ir saņemts labklājības ministra Makarova redakcionāls priekšlikums izteikt precīzā redakcijā šā uzņēmuma nosaukumu. Budžeta un finansu komisija atbalsta Makarova iesniegto priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Pieņemts.

M.Vītols. 6.punktā ir identiski Makarova un Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumi precizēt uzņēmuma nosaukumu. Komisija atbalsta labklājības ministra Makarova priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem... Kārlis Čerāns, frakcijas “Latvijai” deputāts!

K.Čerāns (TKL). Es atvainojos! Vai šeit ir nosaukuma precizēšana vai tas tomēr jauns punkts nav gadījumā? Komisija, vienalga, to atbalsta un iebildumu pēc būtības man nav.

M.Vītols. Es atbildu komisijas vārdā. Šeit ir nosaukuma precizēšana. Tas ir tas pats uzņēmums ar precizētu, pilnu nosaukumu.

Sēdes vadītāja. Tātad ar pareizu nosaukumu, nevis kļūdainu, ja? Nu skaidrs. Deputātiem iebildumu nav. Pieņemts.

M.Vītols. Ir priekšlikumi papildināt 1.pantu ar vairākiem jauniem punktiem un konkrēti ir ministra Makarova un Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumi iekļaut papildus šajā sarakstā Latvijas Neredzīgo biedrības sabiedrību ar ierobežotu atbildību — namu pārvaldi “Liepājas pērkonīte”. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija atbalsta šo Makarova kunga priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Pieņemts.

M.Vītols. Tāpat arī ir saņemti labklājības ministra Makarova un Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumi iekļaut šajā sarakstā Latvijas Neredzīgo biedrības sabiedrību ar ierobežotu atbildību — Daugavpils uzņēmumu. Budžeta un finansu komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Pieņemts.

M.Vītols. Esam saņēmuši arī deputātes Prēdeles priekšlikumu iekļaut šajā sarakstā Kristīgās sadraudzības misijas firmu, kas izmanto notiesāto darbaspēku, kā arī uzņēmumus, kas iekļaujas tās sastāvā. Komisija, izskatot šo priekšlikumu, lūdza deputāti Prēdeli uz trešo lasījumu precizēt un precīzi iesniegt šo Kristīgās sadraudzības misijas uzņēmumu nosaukumus un ar šādu motivāciju otrajā lasījumā nolēma neatbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Balsojums nav vajadzīgs. Deputātiem iebildumu nav. Pieņemts.

M.Vītols. Par 2.pantu komisija priekšlikumus nav saņēmusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav par 2.pantu.

M.Vītols. Par 3.pantu arī komisija nekādus priekšlikumus nav saņēmusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Pieņemts.

M.Vītols. Par 4.pantu arī nav priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Pieņemts.

M.Vītols. Par 5.pantu priekšlikumu nav.

Sēdes vadītāja. Pieņemts.

M.Vītols. Par 6.pantu priekšlikumu arī nav.

Sēdes vadītāja. Pieņemts.

M.Vītols. Par pārejas noteikumu 1. un 2.punktu priekšlikumus komisija nav saņēmusi.

Sēdes vadītāja. Pieņemts.

M.Vītols. Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi invalīdu biedrību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), medicīniska rakstura, kā arī citu labdarības fondu uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) 1995. un 1996.gadā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret — 1, atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir pieņemts. Lūdzu termiņu, līdz kādam iesniedzami papildinājumi un labojumi trešajam lasījumam!

M.Vītols. Lūdzu papildinājumus un labojumus trešajam lasījumam iesniegt līdz 22.martam.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

M.Vītols. Paldies!

 

Sēdes vadītāja. Jautājums Latvijas Republikas ārlietu ministram Valdim Birkavam par Eiropas Savienības “Baltās grāmatas” tulkošanu un izdalīšanu deputātiem. Pamatojumam neviens pieteicies nav. Tātad 11 Saeimas deputātu — Gorbunova, Ādamsona, Priedkalna, Saulīša, Čerāna, Kuprijanovas, Ķezbera, Sausnīša, Holšteina, Rāznas un Apalupa — jautājumu nododam ārlietu ministram Valdim Birkavam.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu deputātus reģistrēties! Pirms reģistrācijas rezultātus nolasa Saeimas sekretārs Imants Daudišs, vārds paziņojumam Modrim Lujānam.

M.Lujāns (pie frakcijām nepiederošs deputāts). Cienījamie kolēģi! Protams, mēs varam tagad piecelties kājās, sākt kustēties, bet neparādīsim to necieņu, ko jau mēs šodien parādījām. Es paskatījos uz balsojumu, neviena sieviete nav balsojusi pret 8.marta svētkiem. Neviena!

Sēdes vadītāja. Lujāna kungs, paziņojumu bez secinājumiem!

M.Lujāns. Es saprotu. Man gribētos apsveikt arī Kreituses kundzi, protams, ar to, ka šodien mēs vēl nesvinam 8.martu, bet gan jau nākošgad svinēsim, un arī visas pārējās dārgās sievietes ar šo jubileju. Tūlīt atnāks kolēģis ar mūsu nelielo velti no mums diviem jums visām. Tā ka es gribētu pateikt tāpat, kā Dobeļa kungs teica — vajag radīt iespēju sievietēm kaut vai reizi vai pastāvīgi, es ceru, ka Dobeļa kungs arī pastāvīgi radīs, mēs vismaz šoreiz radām sievietēm nelielu prieku. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Lujāna kungs, mani apsveikt ar to, ka šodien nesvin, nevajag! (Aplausi.) Paldies! Es pieņemu, ka šajā gadījumā tiek apsveiktas visas sievietes, kas atrodas šajā zālē, un tāpēc lūdzu visas sievietes nākt pie Prezidija galda un saņemt šīs veltes!

Lūdzu Saeimas sekretāru Imantu Daudišu nolasīt rezultātus! Tātad es teicu — visas sievietes, nevis deputātes tikai.

I.Daudišs (Saeimas sekretārs). Nav reģistrējušies: Jānis Bunkšs, Juris Celmiņš, Alfreds Čepānis, Oļegs Deņisovs, Roberts Dilba, Guntis Eniņš, Juris Kaksītis, Andrejs Krastiņš, Janīna Kušnere, Kristiāna Lībane, Andrejs Naglis, Leopolds Ozoliņš, Jānis Strods, Pēteris Tabūns, Andris Tomašūns.

Paldies!

Sēdes vadītāja. 7.marta sēdi pasludinu par slēgtu. Nākamā kārtējā sēde 14.martā pulksten 9.00.

Dobeļa kungs, lūdzu, pienāciet pie Prezidija galda!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!