• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2016. gada 13. septembra noteikumi Nr. 606 "Tiesu ekspertīžu organizēšanas kārtība". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2016., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/op/2016/179.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 608

Grozījumi Ministru kabineta 2007. gada 2. maija noteikumos Nr. 296 "Noteikumi par rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos"

Vēl šajā numurā

15.09.2016., Nr. 179

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 606

Pieņemts: 13.09.2016.

OP numurs: 2016/179.4

2016/179.4
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 6 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 606

Rīgā 2016. gada 13. septembrī (prot. Nr. 45 16. §)

Tiesu ekspertīžu organizēšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar Tiesu ekspertu likuma
17. panta vienpadsmito daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka tiesu ekspertīžu (turpmāk – ekspertīze) organizēšanas kārtību tiesu ekspertīžu iestādē, kā arī tad, ja ekspertīzi veic vairāku tiesu ekspertīžu iestāžu (turpmāk – iestāde) tiesu eksperti un eksperti, kuri nestrādā iestādē.

2. Ja iestāde konstatē, ka uzdotā ekspertīze neietilpst iestādes kompetencē, tā rakstiski informē par to procesa virzītāju, tiesu vai personu, kas lūgusi veikt ekspertīzi (turpmāk – ekspertīzes noteicējs), un nosūta izpētes objektus un citus iesniegtos materiālus (turpmāk – materiāli) atpakaļ ekspertīzes noteicējam.

II. Ekspertīzes organizēšanas kārtība iestādē

3. Iestāde, saņemot ekspertīzes noteicēja lēmumu vai iesniegumu par ekspertīzes noteikšanu (turpmāk – lēmums) un materiālus, piešķir lēmumam ekspertīzes reģistrācijas numuru. Lēmumam katra iestāde var piešķirt vairākus reģistrācijas numurus atbilstoši ekspertīzē iesaistīto ekspertu specialitāšu skaitam.

4. Ja ekspertīzes noteicējs ekspertīzi ir uzdevis konkrētam iestādes ekspertam, iestādes vadītājs vai viņa pilnvarota persona (turpmāk – iestādes vadītājs), nosaka izpildes termiņu un lēmumu un materiālus nodod izpildei lēmumā minētajam iestādes ekspertam.

5. Ja ekspertīze ir uzdota iestādei, iestādes vadītājs, ievērojot iestādes eksperta pieredzi un slodzi:

5.1. uzdod ekspertīzi veikt iestādes ekspertam vai veido iestādes ekspertu komisiju, nosakot iestādes ekspertu, kurš koordinē ekspertīzes veikšanu (turpmāk – vadošais eksperts);

5.2. nosaka lietas prioritāti atbilstoši iestādes iekšējiem normatīvajiem aktiem;

5.3. nosaka ekspertīzes izpildes termiņu, ja tas nav noteikts normatīvajā aktā;

5.4. informē ekspertīzes noteicēju par iestādes ekspertu vai iestādes ekspertu komisiju, kam uzdots veikt ekspertīzi;

5.5. nodod lēmumu un materiālus izpildei iestādes ekspertam vai vadošajam ekspertam.

6. Ekspertīzes izpildes termiņu kontrolē iestādes vadītājs.

7. Ekspertīzes norises, izpildes termiņu noteikšanas un materiālu aprites kārtību ekspertīzes laikā un rīcību ar materiāliem pēc ekspertīzes pabeigšanas iestādē nosaka iestādes vadītājs.

III. Komisijas ekspertīzes organizēšanas kārtība

8. Komisijas ekspertīzi iestāde veic, pamatojoties uz lēmumu, kurā:

8.1. ekspertīze uzdota vairākiem vienas iestādes ekspertiem;

8.2. ir noteikta komisija, kuras sastāvā iekļauti iestādes eksperti un eksperti, kas nestrādā iestādē;

8.3. ekspertīze ir uzdota iestādei, bet jautājuma atrisināšanai nepieciešams iesaistīt citas iestādes ekspertu vai ekspertu, kas nestrādā iestādē, un komisiju veido iestādes vadītājs.

9. Ja komisijas ekspertīzi veic vienas iestādes eksperti, tās organizēšanas kārtību nosaka šo noteikumu II nodaļa.

10. Ekspertu komisijas atzinuma atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām kontrolē tās iestādes vadītājs, kura koordinē ekspertīzes veikšanu (turpmāk – vadošā iestāde).

IV. Ekspertīzes organizēšanas kārtība, ja ekspertu komisijas sastāvs ir noteikts lēmumā

11. Vadošās iestādes vadītājs nosaka vadošo ekspertu un nodod viņa rīcībā lēmumu un materiālus.

12. Ja lēmumā par ekspertīzes noteikšanu komisijas sastāvā ir iekļautas vairākas iestādes un eksperti, kuri nestrādā iestādē:

12.1. vadošās iestādes vadītājs informē komisijā iesaistītos ekspertus vai iestādes par vadošās iestādes noteikto vadošo ekspertu;

12.2. iestādes vadītājs informē vadošo iestādi vai vadošo ekspertu par ekspertu, kas piedalīsies komisijā.

13. Vadošais eksperts organizē ekspertīzes veikšanu, nosakot:

13.1. saņemto materiālu izpētes kārtību un secību;

13.2. atsevišķu pētījumu izpildes termiņus, ņemot vērā ekspertīzei noteikto izpildes termiņu.

14. Lēmumu un materiālu aprite starp ekspertiem notiek, rakstiski nododot tos katram ekspertam un iesniedzot atpakaļ vadošajam ekspertam.

15. Ja lēmumā par komisijas ekspertīzes veikšanu uzdotie jautājumi vai kāds no uzdotajiem jautājumiem ir risināms atsevišķi, katrs eksperts risina tos neatkarīgi viens no otra šo noteikumu II nodaļā noteiktajā kārtībā, bet kompleksi risināmos jautājumus – šo noteikumu 11., 12., 13., 14., 15. un 16. punktā noteiktajā kārtībā.

16. Ja ekspertīzes gaitā eksperti konstatē pēdas vai objektu, kas nav attiecināms uz noteikto ekspertīzi, vai eksperts uzskata, ka, izmantojot speciālās zināšanas, var iegūt ekspertīzes noteicējam svarīgas ziņas, par kurām jautājums nav uzdots, vadošais eksperts rakstiski par to informē ekspertīzes noteicēju.

17. Ja ekspertu komisija veic atkārtotu ekspertīzi, ekspertu komisijas atzinuma ievaddaļā norāda informāciju par sākotnējo ekspertīzi, kā arī tajā izdarītos secinājumus.

18. Pēc ekspertīzes veikšanas ekspertu komisija sagatavo kopīgu ekspertu komisijas atzinumu atbilstoši Tiesu ekspertu likuma 16. pantam, ja procesuālajos likumos nav noteikts citādi.

19. Ja kāds no ekspertiem nepiekrīt kopīgajam secinājumam, viņš par to rakstiski informē pārējos komisijas locekļus, norādot un pamatojot viedokļu atšķirības.

20. Ekspertu komisijas atzinumu sagatavo uz vadošās iestādes vai vadošā eksperta veidlapas. Atzinuma eksemplāru skaits atbilst komisijā iesaistīto ekspertu skaitam. Vienu eksemplāru saņem ekspertīzes noteicējs.

V. Ekspertīzes organizēšanas kārtība, ja lēmumā nav noteikts ekspertu komisijas sastāvs

21. Ja lēmumā par ekspertīzes noteikšanu ir norādīta viena iestāde, bet iestādes vadītājs konstatē, ka uzdotā jautājuma risināšanai nepieciešama komisijas ekspertīze un tajā jāiekļauj eksperti, kuri nestrādā attiecīgajā iestādē, viņš par to piecu darbdienu laikā informē ekspertīzes noteicēju.

22. Ja ekspertīzes noteicējs uzdevis ekspertu komisiju veidot iestādes vadītājam, iestādes vadītājs triju darbdienu laikā (ja komisijas eksperti ir vienas iestādes eksperti) vai vismaz 10 darbdienu laikā (ja ekspertu komisijas sastāvā ir dažādu iestāžu eksperti) pēc lēmuma un materiālu saņemšanas izveido ekspertu komisiju un informē ekspertīzes noteicēju par komisijas sastāvu.

23. Ja ekspertīzes noteicējs ir apstiprinājis ekspertu komisijas sastāvu, iestādes vadītājs informē komisijā iesaistītos ekspertus par ekspertīzi un ekspertiem, kuri nestrādā viņa vadītajā iestādē, nosūta lēmuma kopiju.

24. Ekspertīzi organizē šo noteikumu 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19. un 20. punktā noteiktajā kārtībā.

VI. Komisijas ekspertīzes izpildes termiņa noteikšana

25. Piecu darbdienu laikā no lēmuma un materiālu saņemšanas (ja atbilstoši lēmumam ekspertu komisijas sastāvā iekļauti dažādu iestāžu eksperti) vai dienas, kad izveidota ekspertu komisija no dažādu iestāžu ekspertiem, vadošā iestāde vai vadošais eksperts pēc saskaņošanas ar pārējiem ekspertīzē iesaistītajiem ekspertiem nosaka ekspertīzes izpildes termiņu:

25.1. līdz vienam mēnesim, ja ekspertīzei nav nepieciešami sarežģīti pētījumi;

25.2. līdz diviem mēnešiem, ja ekspertīzē nepieciešams veikt sarežģītus pētījumus vai ekspertīzei iesniegts liels izpētes objektu apjoms.

26. Šo noteikumu 25. punktā minētos izpildes termiņus var pagarināt par vienu mēnesi, ja ekspertīzes gaitā vadošais eksperts vai komisija konstatē, ka:

26.1. nepieciešams pieprasīt ekspertīzes noteicējam papildu materiālus;

26.2. nepieciešami papildu pētījumi vai ekspertu komisijas darbā ir jāpiesaista vēl citi eksperti. Papildu ekspertu piesaista šo noteikumu 21., 22. un 23. punktā noteiktajā kārtībā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!