• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Triju Zvaigžņu ordenis - arhitekta Gunāra Birkerta rokās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.1996., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28411

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopš vakardienas - Latvijas un Flandrijas draudzības un sadarbības līguma kontekstā

Vēl šajā numurā

06.03.1996., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Triju Zvaigžņu ordenis — arhitekta Gunāra Birkerta rokās

tzo1_1.JPG (19463 bytes)
Pasaulslavenā arhitekta, tagad jau arī stalti iecerētās Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta autoru Gunāru Birkertu sveic Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks
tzo1_2.JPG (18823 bytes)
Pie Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni pie krūtīm
tzo1_3.JPG (22728 bytes)
Kā allaž sirsnīgā sarunā ar Valsts prezidenta padomnieku kultūras jautājumos komponistu Raimondu Paulu
tzo1_4.JPG (19970 bytes)
Gunāru Birkertu viņam tik nozīmīgajā dienā bija ieradies sveikt arī ASV vētnieks Latvijā Lerijs Nepers

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Vakar, 5. martā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis pasniedza IV šķiras triju Zvaigžņu ordeni arhitektam Gunāram Birkertam. Ordenis piešķirts par pasaules mēroga sasniegumiem arhitektūrā un Nacionālās bibliotēkas ēkas projektu. “Šodien mēs godinām ļoti slavenu cilvēku. Gunārs Birkerts ir latvietis, kurš sevi apliecinājis svešā zemē, ieguvis profesionālu meistarību un, gadiem ritot, sniedzis to arī Latvijai,” apsveikuma runā teica G.Ulmanis un piebilda, ka ar savu profesionalitāti arhitekts arī prezidentam spējis iedvest pārliecību par Nacionālās bibliotēkas nepieciešamību.

G.Birkerta apsveicēju vidū bija Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers (Larry C.Nepper), Rīgas pilsētas galvenais arhitekts Gunārs Asaris, arhitekts Modris Ģelzis, arhitekts Jānis Dripe, Ministru prezidenta padomniece kultūras jautājumos Helēna Demakova un Kultūras ministrijas pārstāvji.

Atbildes runā G.Birkerts uzsvēra: “Man bija ļoti patīkami dzirdēt no prezidenta, ka arī manai atšķirtības dzīvei ir bijusi liela nozīme Latvijā. Nacionālā bibliotēka man ir tuvu pie sirds, un ne man vienam.”

G.Birkerts dzimis 1925. gadā Rīgā, dzīvo ASV kopš 1951. gada. Ilinoisas un Mičigānas universitāšu vadošais arhitektūras profesors. 1959. gadā nodibināja savu studiju. Viņa darbi guvuši plašu ievērību. Par Stikla muzeja ēku G.Birkerts saņēmis Arhitektūras institūta Zelta medaļu. Ievēlēts par LZA ārzemju locekļa kandidātu.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!