• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra vizīti Francijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.1996., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28341

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc Rietumeiropas Savienības ārkārtas sesijas Londonā

Vēl šajā numurā

27.02.1996., Nr. 36

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra vizīti Francijā

Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs pagājušajā nedēļā uzturējās darba vizītē Francijā. Vizītes ietvaros ministrs nolasīja lekciju Francijas diplomātijas akadēmijā (tēma — “Latvija šodien”), kā arī tikās ar Francijas ārlietu ministru Hervi de Šaretu un Eiropas lietu deleģēto ministru Mišelu Barnjē.

Tiekoties ar Francijas valdības pārstāvjiem, apspriestas Latvijas un Francijas ekonomiskās sadarbības iespējas. Abas puses atzinušas, ka ir ievērojama abpusēja ieinteresētība par sadarbību šajā jomā. Francijas puse apliecināja, ka šīs valsts uzņēmējiem ir vēlme būt pārstāvētiem Latvijā un paplašināt sadarbību ar partneriem mūsu valstī. Francijas valdība ar lielu uzmanību un ieinteresētību sekos ekonomisko reformu procesam Latvijā, īpašu uzmanību veltot iespējamajiem privatizācijas projektiem, kā arī likumdošanas pilnveidošanai ieguldījumu veicināšanas jomā.

Tikšanos laikā apspriestas arī Eiropas Savienības institucionālās reformas un ES paplašināšanas perspektīvas. Francijas puse uzsvēra, ka atbalsta vienotas attieksmes nepieciešamību attiecībā pret visām ES asociētajām valstīm un vienādas “starta pozīcijas” sarunās ar ES par iestāšanos, kas varētu sākties pēc starpvaldību konferences beigām. Pēc Francijas puses domām, katras potenciālās dalībvalsts iespējas parādīs tās gatavība, likumdošanas un ekonomiskās vides sakārtotības pakāpe. Pārrunājot lauksaimniecības jautājumus ES kontekstā, Francijas puse atzina, ka Latvijas lauksaimniecības struktūra salīdzinājumā ar citām asociētajām valstīm nerada grūtības iestāšanās procesā ES.

V.Birkavs atzina valsts iekšējās sakārtošanas nepieciešamību saskaņā ar ES noteiktajiem principiem līdz eventuālajai sarunu uzsākšanai par pilntiesīgu līdzdalību šajā organizācijā. Šajā kontekstā ministrs informēja par Latvijā radītajām struktūrām un mehānismiem šī mērķa īstenošanā. LR ārlietu ministrs informēja arī par Baltijas sadarbības veicināšanas perspektīvām, īpaši uzsverot muitas ūnijas nepieciešamību, pakāpenisku iekšējo robežu likvidēšanu un vienotas robežapsardzības sistēmas izveidošanu. Francijas puse pauda atbalstu vienotas Baltijas telpas izveidošanas procesam, tajā pašā laikā īpaši akcentējot austrumu robežas nostiprināšanas nepieciešamību. Abas puses bija vienisprātis, ka vistuvākajā laikā nopietna uzmanība jāvelta tādu jautājumu risināšanai kā cīņa pret organizēto noziedzību, narkotiku tranzīta novēršana un nelegālās imigrācijas ierobežošana. Francijas puse uzsvēra, ka šo jautājumu sekmīga atrisināšana dos lielu ieguldījumu visas Eiropas drošībā un ir svarīgs apstāklis arī ES paplašināšanas kontekstā.

Sarunās skarti arī Eiropas drošības jautājumi, tajā skaitā NATO paplašināšanās. Francijas puse atzina, ka Viduseiropas un Baltijas valstīm ir tiesības izvēlēties tām nepieciešamās drošības nostiprināšanas formas un ka sarunas par NATO paplašināšanos tiks turpinātas saskaņā ar šīs organizācijas agrāk pieņemtajiem lēmumiem, kā arī ņemot vērā visu ieinteresēto pušu intereses.

Sarunu laikā, kas notika draudzīgā un abpusējas izpratnes gaisotnē, tika panākta vienošanās turpināt regulārus, tajā skaitā arī personiskus, kontaktus dažādos līmeņos un veicināt informācijas apmaiņu par Eiropai svarīgiem jautājumiem, īpaši par tiem, kas skar ES institucionālās reformas un paplašināšanos.

V.Birkavs ielūdza Francijas ārlietu ministru apmeklēt Latviju viņam pieņemamā laikā. Ielūgums tika pieņemts, un laiks tiks saskaņots pa diplomātiskajiem kanāliem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!