• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Liepājas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Liepājas pilsētas domes 2016. gada 16. jūnija saistošie noteikumi Nr. 12 "Par grozījumiem Liepājas pilsētas domes 2013.gada 14.novembra saistošajos noteikumos Nr.45 "Par veselības aprūpes pabalstu"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2016., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/op/2016/129.23

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

07.07.2016., Nr. 129

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Liepājas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 12

Pieņemts: 16.06.2016.

OP numurs: 2016/129.23

2016/129.23
RĪKI

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.12

Liepājā 2016.gada 16.jūnijā (prot. Nr.7, 15.§)

Par grozījumiem Liepājas pilsētas domes 2013.gada 14.novembra saistošajos noteikumos Nr.45 "Par veselības aprūpes pabalstu"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma 35.panta trešo un ceturto daļu
un likuma "Par pašvaldībām" 43.panta trešo daļu

Izdarīt Liepājas pilsētas domes 2013.gada 14.novembra saistošajos noteikumos Nr.45 "PAR VESELĪBAS APRŪPES PABALSTU" (Latvijas Vēstnesis, 2013, 248. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt norādi, uz kāda likuma pamata noteikumi izdoti, aiz vārdiem "Izdoti saskaņā ar" ar vārdiem un skaitli "Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35.panta trešo un ceturto daļu un".

2. Izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Veselības aprūpes pabalstu piešķir personai (ģimenei), kura deklarējusi dzīvesvietu un dzīvo Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā".

3. Papildināt noteikumus ar 8.1 punktu šādā redakcijā:

"8.1 Veselības aprūpes pabalstu nepiešķir, ja Sociālais dienests konstatē, ka persona ir sniegusi nepatiesu vai nepilnīgu informāciju, vai nav paziņojusi par izmaiņām materiālajā vai sociālajā situācijā, kas ietekmē personas normatīvajos aktos noteiktās tiesības tikt atzītai par trūcīgu vai maznodrošinātu laikā, kad personai bija spēkā trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss".

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

Saistošo noteikumu "Par grozījumiem Liepājas pilsētas domes 2013.gada 14.novembra saistošajos noteikumos Nr.45 "Par veselības aprūpes pabalstu""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Veselības aprūpes pabalsta piešķiršanas kārtību Liepājas pašvaldībā nosaka Liepājas pilsētas domes 2013.gada 14.novembra saistošie noteikumi Nr.45 "PAR VESELĪBAS APRŪPES PABALSTU" (turpmāk – noteikumi). Noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta trešo daļu.
Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 1.panta 11.punktu veselības aprūpe ir viena no pamatvajadzībām. Tā kā veselības aprūpes pabalsts ir sociālās palīdzības pabalsts, tad ir nepieciešams papildināt norādi, uz kāda likuma pamata noteikumi izdoti, ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35.panta trešo un ceturto daļu.
Saskaņā ar noteikumu 4.punktu veselības aprūpes pabalstu piešķir, ja personas deklarētā dzīvesvieta Liepājas pilsētas administratīvajā teritorijā ir ne mazāk kā 12 mēnešus pirms pabalsta pieprasīšanas.
Valsts kontrole 2014.gada 19.decembra revīzijas ziņojumā Nr.2.4.1-4-5/2014 ir ieteikusi (ieteikums Nr.4) Liepājas pilsētas pašvaldībai izvērtēt iespēju izdarīt grozījumus noteikumos, svītrojot ierobežojumu attiecībā uz dzīvesvietas deklarēšanās ilgumu veselības aprūpes pabalsta saņemšanai, lai nodrošinātu vienotu attieksmi atbalsta saņemšanai tām ģimenēm, kurām nepietiek līdzekļu pamatvajadzību – veselības aprūpes – nodrošināšanai, bet tās laikā līdz veselības aprūpes pabalsta pieprasīšanai ir mainījušas deklarēto dzīvesvietu.
Lai nodrošinātu iespēju saņemt veselības aprūpes pabalstu krīzes situācijā nonākušām trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm (personām), dzīvesvietas deklarēšanas laika ierobežojumu ir nepieciešams svītrot.
Saskaņā ar noteikumu 6. un 7.punktu veselības aprūpes pabalstu piešķir par trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa (turpmāk – statuss) laikposmā saņemtiem veselības aprūpes pakalpojumiem, iegādātām brillēm un medikamentiem.
Tas nozīmē, ka veselības pabalstu persona var pieprasīt laikā, kad statuss ir spēkā, gan pēc statusa termiņa beigām. Praksē ir gadījumi, kad tiek konstatētas izmaiņas personas (ģimenes) materiālajā situācijā (piemēram, persona ir guvusi ienākumus pārdodot nekustamo īpašumu vai ir iegādājusies automašīnu vai nekustamo īpašumu u.c.) vai sociālajā situācijā (piemēram, persona ir stājusies laulībā, mainījusi dzīvesvietu u.tml.) un tādēļ vairs neatbilst normatīvajos aktos noteiktajiem trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusa nosacījumiem.
Atbilstoši likuma "Par sociālo drošību" 26.panta pirmās daļas 1.punktam personai, kura iesniedz pieprasījumu pēc sociālajiem pakalpojumiem vai tos saņem, ir pienākums sniegt pilnīgas pakalpojuma saņemšanai nepieciešamās ziņas, kā arī nekavējoties jāziņo par pārmaiņām apstākļos, kuri nosaka sociālā pakalpojuma saņemšanu vai par kuriem sakarā ar pakalpojuma saņemšanu iepriekš sniegtas ziņas.
Personas par izmaiņām materiālajā vai sociālajā situācijā Liepājas pilsētas pašvaldības iestādi "LIEPĀJAS PILSĒTAS DOMES SOCIĀLAIS DIENESTS" (turpmāk – Sociālais dienests) informē reti un šādas izmaiņas tiek konstatētas, personai vēršoties Sociālajā dienestā veselības aprūpes pabalsta saņemšanai. Ja statusa termiņš ir beidzies, tad Sociālajam dienestam, konstatējot izmaiņas personas materiālajā vai sociālajā situācijā, kas liedz personu atzīt par trūcīgu vai maznodrošinātu, šobrīd nav juridiska pamata pabalstu atteikt. Līdz ar to ir nepieciešams papildināt noteikumus ar tiesisko regulējumu pabalsta atteikumam gadījumos, kad statusa termiņš ir beidzies, bet tiek konstatētas izmaiņas personas materiālajā vai sociālajā situācijā laikā, kad statuss bija spēkā, kuru dēļ persona neatbilst statusa nosacījumiem, un par izmaiņām apstākļos persona Sociālo dienestu nav informējusi vai jau sākotnēji ir sniegusi nepatiesu vai nepilnīgu informāciju.
Ņemot vērā minēto, ir nepieciešams apstiprināt noteikumu grozījumu projektu (turpmāk – saistošie noteikumi).
2. Īss projekta satura izklāsts Saistošajos noteikumos paredzēts:
1) papildināt norādi, uz kāda likuma pamata noteikumi izdoti;
2) svītrot dzīvesvietas deklarēšanas laika ierobežojumu;
3) noteikt, ka veselības aprūpes pabalstu nepiešķir, ja Sociālais dienests konstatē, ka persona neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusam, un nav informējusi par pārmaiņām materiālajā vai sociālajā situācijā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Lai nodrošinātu veselības aprūpes pabalsta izmaksu 2016.gadā sakarā ar to, ka ir paplašināts veselības aprūpes pabalsta saņēmēju loks, provizoriski pabalsta izmaksai papildus būs nepieciešami 11250 EUR.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sociāli ekonomisko stāvokli (uzņēmējdarbības vidi) pašvaldības teritorijā Saistošajos noteikumos noteiktais dos iespēju pašvaldībai palīdzēt krīzes situācijā nonākušām trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm (personām), daļēji kompensējot izdevumus par veselības aprūpi.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi tiks nosūtīti izskatīšanai un atzinuma sniegšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un Liepājas pilsētas domes mājaslapā www.liepaja.lv.
Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Sociālais dienests.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav notikušas.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!