• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ANO Latvijā strādā. Valsts prezidents ANO pārstāvniecībās Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.1996., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28302

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar padomu. Ar ziņu. Ar labestību. Nāk "Mana Īpašuma" jaunākā, februāra mēneša burtnīca Dzīvoklis Rīgā: jauna kārtība īrēšanā, apmaiņā, izsolēs

Vēl šajā numurā

22.02.1996., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
INFORMĀCIJA

ANO Latvijā strādā

Valsts prezidents ANO pārstāvniecībās Rīgā

info3.jpg (20971 bytes)

Valsts prezidents Guntis Ulmanis nupat izteicās, ka viņš uzskata par savu pienākumu iespēju robežās apmeklēt visas organizācijas, kas atrodas Latvijas teritorijā. Acīmredzot ar šo domu, tāpat lai apliecinātu Latvijas klātbūtni pasaulē, viņš vakar ieradās Skolas ielas 24.namā, kur atrodas ANO Attīstības programmas (UNDP) pārstāvniecība Latvijā un ANO Starptautiskās narkotiku kontroles programmas (UNDCP) Baltijas reģionālais birojs. Prezidents apskatīja šo biroju telpas un tikās ar darbiniekiem.

ANO Attīstības programmas pārstāvniecība Latvijā darbojas jau kopš 1993.gada sākuma, un patlaban tā pārzina 25 tehniskās palīdzības projektus trīs galvenajās jomās: demokratizācija un atbalsts sociālajai integrācijai; pārejas posma sociālo seku novēršana; valsts pārvaldes reforma.

Bet ANO Starptautiskās narkotiku kontroles programmas Baltijas reģionālais birojs izveidots 1994.gada jūlijā ar nolūku palīdzēt Baltijas valstu valdībām cīņā pret narkotiku lietošanu un izplatīšanu. Piedāvājot gan vajadzīgo aparatūru, gan darbinieku apmācību un konsultācijas.

Vakar, Valsts prezidentam tiekoties ar ANO pārstāvjiem, galvenokārt tika apspriesta Latvijas līdzdalība aizvadītajās un turpmākajās ANO konferencēs un sociālo reformu realizēšanas gaita Latvijā.

Uzņemot Valsts prezidentu, ANO pastāvīgais koordinators Latvijā un UNDP pārstāvis Latvijā Džons Hendra sacīja, ka patlaban ANO darbība ir saistīta ar daudzām sarežģītām problēmām. Ideālā variantā mēs būtu uzticams un neitrāls partneris, kurš palīdzētu tikt galā ar jautājumiem, kas saistīti ar cilvēktiesībām, sociālo integrāciju, pāreju uz dabisko tirgus ekonomiku un citiem.

Valsts prezidents Guntis Ulmanis, iepazinies ar ANO biroja darbu, teica:

— Cienījamie klātesošie! Tas nav nejaušs gadījums, ka mēs atrodamies šeit. Un tā nav arī kaut kāda vienreizēja kampaņa, lai kaut ko demonstrētu vai parādītu. Pēdējos gados mēs bieži esam tikušies visaugstākajos līmeņos — gan ANO ietvaros, gan dažādās konferencēs un forumos —, kuros esam sprieduši, runājuši, mēģinājuši risināt problēmas, kas saistītas ar cilvēktiesībām, ar jautājumiem par sociālo labklājību, ar integrācijas procesiem. Visos šajos procesos ir aktīvi iesaistījušās tās divas organizācijas, kuru birojos mēs šodien atrodamies. Kā es uzzināju, apmēram 10 miljoni dolāru tiek ieguldīti šajos procesos, un tas liecina par šo organizāciju nozīmīgumu.

Daudzi no jums, šo biroju darbiniekiem, te strādā jau visai ilgu laiku, jūs esat aculiecinieki diezgan sarežģītajam transformācijas procesam Latvijas Republikā. Bet atšķirībā no daudziem maniem līdzpilsoņiem, kuru sūtība ir pārveidoties pašiem, jūs esat tie, kas viņiem palīdz to darīt. Kādreizējā padomju ideoloģija mūs veidoja par izpildītājiem. Tagad mums jākļūst par aktīviem dzīves veidotājiem.

Tēze, ka Baltijā dažkārt esot nostalģija pēc nesenajiem laikiem, ir aplama. Tā nav nostalģija pēc bijušajiem laikiem, bet gan situācija, kas izpaužas cilvēku protestā vai nostājā, pamatojoties uz tām sociālajām problēmām, kas radušās pēdējos gados.

Es gribētu teikt, ka paklausības gars mūsu tautai nekad nav bijis īpaši raksturīgs. Ierobežoto iespēju laikmetā mūs vienmēr ir vienojis zināmā mērā kluss protests. Šobrīd izolētību nomainījusi atklātība, tagad protesta vietā mēs spējam dot pretī pozitīvu, konstruktīvu darbību, spējam veidot savu jauno sistēmu. Bet tam visam nebūs nenieka vērtības, ja nespēsim katram indivīdam mūsu valstī caur ANO nodrošināt harmoniskas attīstības iespējas. Nav nekādu šaubu, ka mēs visi to apzināmies, ka mēs to vēlamies, ka mēs to spējam. Bet diemžēl mums bieži vien pietrūkst zināšanu.

Šajā ziņā ANO Attīstības programma ir būtisks padomdevējs un palīgs. Šī organizācija balstās uz politiskās, komerciālās un nozariskās neitralitātes principiem. Tajā strādā augsti kvalificēti darbinieki. Un jūsu darbības stratēģija atbilst Latvijas vitālajām interesēm.

Daži vārdi par stabilitāti un drošību. Mūsdienās, kad valstu savstarpējās atkarības apstākļi ir kļuvuši ļoti sarežģīti, ir divi mums ļoti būtiski jautājumi. Čpaši būtiska ir valstī notiekošo procesu kontrolējamība demokrātiskā veidā. Ne vienmēr tas mums efektīvi izdodas. Daudzkārt ar šiem jautājumiem saskaramies pirmoreiz. Varētu minēt, piemēram, narkotiku tranzītu, par ko mēs esam norūpējušies. Un šeit mums priekšā ir lieli darbi.

Domāju, ka jūsu birojs neatrodas Rīgā tāpēc vien, ka mums ir tā lielākā narkotiku plūsma. Bet varbūt gan tādēļ, ka Rīga ir lielākā Baltijas pilsēta un atrodas pašā Baltijas centrā.

Latvija pārdzīvo laiku, kad no runām pakāpeniski pārejam uz konsekventiem darbiem. Taču darbu apjoms ir milzīgs, tāpēc es vēlreiz gribu pateikties šīm divām ANO organizācijām. Un izteikt pārliecību un vēlmi, ka jūsu darbs ar katru dienu kļūst efektīvāks un acīmredzamāks ne tikai valdībai vai valsts galvai, bet arī visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Attēlā: Valsts prezidents Guntis Ulmanis, ANO pastāvīgais koordinators Latvijā Džons Hendra un darba lietu valsts ministrs Andris Bērziņš ANO pārstāvniecībā tikšanās reizē.

Mintauts Ducmanis,
“LV” Saeimas un valdības lietu redaktors
Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!