• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Domā globāli, darbojies lokāli!" (Par reģionālu augstskolu vietu Latvijā). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.1996., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28248

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvija līdz 2010.gadam reģionālā un Eiropas kontekstā"

Vēl šajā numurā

08.02.1996., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PROBLĒMAS. RISINĀJUMI

“Domā globāli, darbojies lokāli!”

Par reģionālu augstskolu vietu Latvijā

Konferencē “Ventspils augstskola”, ko pilsētas dome kopā ar Zinātnes un dialoga centru un Izglītības un zinātnes ministriju bija sarīkojusi 26. janvārī, piedalījās visu lielāko Latvijas augstskolu vadītāji un mācībspēki, daudzu zinātnisko organizāciju un arī pašvaldību pārstāvji. Starptautisku dimensiju tai piešķīra Vācijas un Norvēģijas speciālistu līdzdalība un jaunās Ventspils augstskolas ieceres sasaiste ar globālām tautsaimniecības un reģionālo augstskolu attīstības problēmām.

Ventspils augstskolas projekta pamatojumu pēc pilsētas domes pasūtījuma izstrādājis Latvijas Zinātnes un dialoga centrs, ko vada profesors Andris Buiķis. Viņš arī īsi komentēja šo ieceri:

— Šo pasūtījumu mūsu konsultatīvajam centram personiski izteica pilsētas galva Aivars Lembergs. Skatoties uz parādībām kompleksi, plašā valsts un visas Eiropas attīstības procesu kontekstā, viņš par vienu no svarīgākajām Ventspils problēmām uzskata tās intelektuālā potenciāla palielināšanu, izglītības līmeņa celšanu. Mums savukārt lieti noderēja vairākus gadus ilgie kontakti ar kolēģiem Vācijā, kur ļoti labi attīstītas amata augstskolas, un Norvēģijā, kur tās tiek sauktas par reģionālajām augstskolām. Kopīgs gan vienām, gan otrām tas, ka tās atšķirībā no klasiskajām universitātēm ir praktiski orientētas. Šāda orientācija paredzēta arī Ventspils augstskolai. Tautsaimniecības organizēšanas un plānošanas fakultāte gatavos lielākoties pašvaldību un mazo un vidējo uzņēmumu vadītājus, tautsaimniecības inženierzinību fakultātes studenti ne tik daudz iedziļināsies tehnoloģijas niansēs, cik apgūs to saistībā ar ekonomiku. Trešā būs humanitārā fakultāte, kas sagatavos tehnisko tekstu tulkotājus vācu un angļu valodā. Astoņos deviņos semestros studenti iegūs augstskolas diplomu un iespēju saņemt arī bakalaura akadēmisko grādu. Tas katrā ziņā palielinās ventspilnieku izredzes darba tirgū un nāks par labu šī novada attīstībai.

Zinātnes, izglītības un kultūras decentralizācijas tendences, kas jau labu laiku vērojamas daudzās pasaules valstīs, aizvien noteiktāk iezīmējas arī Latvijā. Ventspils augstskola pirmos audzēkņus uzņems varbūt jau nākamajā mācību gadā, bet Valmierā augstskolu kopējiem spēkiem veido seši Vidzemes rajoni. Arī man ir visdziļākā pārliecība, ka Latvija īsti uzplauks tikai tad, ja mums izdosies panākt vienmērīgu attīstību, ja attīstīsies visi reģioni un “perifērijas” un “centra” jēdzieni vairs netiks pretstatīti.

Aina Rozeniece,
“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!