• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija publicē:
  • lēmumus par tarifu aprēķināšanas metodiku un lēmumus, ar kuriem noteikts tarifs;
  • noteikumus par Regulatoram regulāri iesniedzamās informācijas veidiem, apjomu un iesniegšanas termiņiem;
  • vispārējās atļaujas noteikumus;
  • ziņojumus par izmaksu aprēķināšanas un attiecināšanas metodikas ievērošanu un ziņojumus, kuros informē par universālā pakalpojuma saistību tīrajām izmaksām.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2016. gada 12. maija lēmums Nr. 78 "Par Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Ikšķiles māja" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu piemērošanas kārtību". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2016., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/op/2016/93.16

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmums Nr. 79

Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "BABĪTES SILTUMS" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu piemērošanas kārtību

Vēl šajā numurā

16.05.2016., Nr. 93

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 78

Pieņemts: 12.05.2016.

OP numurs: 2016/93.16

2016/93.16
RĪKI

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumi: Šajā laidienā 6 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.78

Rīgā 2016.gada 12.maijā (prot. Nr.18, 5.p.)

Par Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Ikšķiles māja" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu piemērošanas kārtību

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Regulators) 2016.gada 6.aprīlī saņēma Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Ikšķiles māja", vienotais reģistrācijas numurs: 40103416198, juridiskā adrese: Dainu iela 1A-1, Ikšķile, Ikšķiles novads, LV–5052 (turpmāk – SIA "Ikšķiles māja"), 2016.gada 5.aprīļa iesniegumu Nr.1-7/N/2016-25 un 2016.gada 12.aprīlī tā papildinājumu par siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem pie dabasgāzes tirdzniecības cenām no 128,06 EUR/tūkst.n.m3 līdz 135,17 EUR/tūkst.n.m3.

Regulators konstatē

1. SIA "Ikšķiles māja" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi pie dabasgāzes diferencētajiem tirdzniecības gala tarifiem atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas tika noteikti ar Regulatora 2012.gada 8.augusta lēmumu Nr.192 "Par Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Ikšķiles māja" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem Ikšķiles pilsētā, Ikšķiles novadā" (Latvijas Vēstnesis, 2012, 127.nr.) (turpmāk – Lēmums Nr.192), kurā zemākais apstiprinātais tarifs ir pie dabasgāzes tirdzniecības cenas 142,29 EUR/tūkst.n.m3 un tai atbilstošā piemērojamā dabasgāzes tirdzniecības gala tarifa.

2. Regulators 2008.gada 24.jūlijā pieņēma lēmumu Nr.247 "Par akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" dabasgāzes apgādes tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 114.nr.), ar kuru apstiprināja dabasgāzes diferencētos tirdzniecības gala tarifus lietotājiem atkarībā no dabasgāzes patēriņa apjoma gadā un dabasgāzes tirdzniecības cenām, sākot no 128,06 EUR/tūkst.n.m3.

3. SIA "Ikšķiles māja" paziņojumu par siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem pie dabasgāzes tirdzniecības cenām no 128,06 EUR/tūkst.n.m3 līdz 135,17 EUR/tūkst.n.m3 publicēja 2016.gada 20.aprīlī (Latvijas Vēstnesis, 2016, 76.nr.). Priekšlikumi un ieteikumi sakarā ar SIA "Ikšķiles māja" publicēto paziņojumu Regulatorā nav saņemti.

4. AS "Latvijas Gāze" oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" (nr.89) 2016.gada 10.maijā ir publicējusi dabasgāzes tirdzniecības cenu 2016.gada maijam un prognozi 2016.gada jūnijam un jūlijam. Lietotājiem ar dabasgāzes patēriņu virs 25 tūkst.n.m3 gadā 2016.gada maijā piemērojami dabasgāzes diferencētie tirdzniecības gala tarifi pie dabasgāzes tirdzniecības cenas 149,40 EUR/tūkst.n.m3, jūnijā un jūlijā arī varētu tikt piemēroti dabasgāzes diferencētie tirdzniecības gala tarifi pie dabasgāzes tirdzniecības cenas 149,40 EUR/tūkst.n.m3.

5. Likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" (turpmāk – Likums) 1.pants nosaka Likuma mērķi – nodrošināt iespēju saņemt nepārtrauktus, drošus un kvalitatīvus sabiedriskos pakalpojumus, kuru tarifi atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām, un Likuma 9.panta pirmās daļas 1.punkts nosaka Regulatora funkciju aizstāvēt lietotāju intereses un veicināt sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju attīstību.

6. Administratīvā procesa likuma 15.panta divpadsmitajā daļā noteikts, ka iestāde nedrīkst atteikties izlemt jautājumu, pamatojoties uz to, ka šis jautājums nav noregulēts ar likumu vai citu ārējo normatīvo aktu (iestāžu un tiesu juridiskās obstrukcijas aizliegums).

7. SIA "Ikšķiles māja" pilnvarotais pārstāvis bija uzaicināts uz Regulatora padomes sēdi, bet padomes sēdē nepiedalījās.

Regulators secina

1. Regulators ir izvērtējis Lēmumā Nr.192 noteikto tarifu piemērošanu un Regulatora rīcībā esošo informāciju par AS "Latvijas Gāze" dabasgāzes tirdzniecības cenu 2016.gada maijā un cenas prognozi 2016.gada jūnijam un jūlijam un secina, ka sakarā ar faktisko AS "Latvijas Gāze" piemērojamās dabasgāzes tirdzniecības cenas strauju samazināšanos, var rasties situācija, ka SIA "Ikšķiles māja" nebūs apstiprināta siltumenerģijas tarifa, ja dabasgāzes tirdzniecības cenas samazināsies zem 142,29 EUR/tūkst.nm3. Tādējādi SIA "Ikšķiles māja" nevarēs piemērot siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu atbilstoši faktiskajai dabasgāzes tirdzniecības cenai un attiecīgi piemērojamam dabasgāzes diferencētajam tirdzniecības gala tarifam, jo Regulatora Lēmumā Nr.192 apstiprinātā tarifu tabula neietver AS "Latvijas Gāze" zemākās dabasgāzes tirdzniecības cenas – 128,06 EUR/tūkst.n.m3 un 135,17 EUR/tūkst.n.m3.

2. Izvērtējot Administratīvā procesa likuma 66.pantā noteiktos lietderības apsvērumus attiecībā uz administratīvā akta nepieciešamību, lai sasniegtu tiesisku (leģitīmu) mērķi, un administratīvā akta piemērotību attiecīgā mērķa sasniegšanai, Regulators secina, ka šīs lietas ietvaros konstatētie fakti norāda uz administratīvā akta izdošanas nepieciešamību un pamatotību, lai SIA "Ikšķiles māja" varētu piemērot siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus situācijā, kad AS "Latvijas Gāze" dabasgāzes tirdzniecības cena ir zemāka par Lēmumā Nr.192 iekļauto cenu. Regulators secina, ka šis administratīvais akts ir nepieciešams, piemērots un vajadzīgs attiecīgā mērķa – nodrošināt iespēju saņemt sabiedriskos pakalpojumus par tarifiem, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām – sasniegšanai.

3. Ņemot vērā Likumā noteikto Regulatora funkciju – aizstāvēt lietotāju intereses un veicināt sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju attīstību, Regulatoram jānosaka Lēmumā Nr.192 apstiprināto tarifu piemērošanas kārtība atbilstoši AS "Latvijas Gāze" publicētajam dabasgāzes diferencētajam tirdzniecības gala tarifam norēķinos par 2016.gada maiju un turpmākajiem mēnešiem. Savukārt sabiedrisko pakalpojumu lietotāju interesēs ir, lai sabiedriskā pakalpojuma sniedzējs – SIA "Ikšķiles māja" – norēķinos piemērotu siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu atbilstoši attiecīgajā mēnesī piemērojamam AS "Latvijas Gāze" dabasgāzes tirdzniecības gala tarifam. Izdarot Administratīvā procesa likuma 66.pantā noteiktos lietderības apsvērumus attiecībā uz administratīvā procesa dalībnieku tiesību un interešu ierobežojumu, Regulators secina, ka šajā lēmumā noteiktā SIA "Ikšķiles māja" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu piemērošanas kārtība saistīta tikai ar AS "Latvijas Gāze" dabasgāzes tirdzniecības cenas samazināšanos, līdz ar to ar šo lēmumu netiek ierobežotas SIA "Ikšķiles māja" un lietotāju intereses.

4. Lai sasniegtu Likuma 1.pantā noteikto mērķi, izpildot Likuma 9.panta pirmās daļas 1.punktā noteikto funkciju, Regulators secina, ka ar Lēmumu Nr.192 apstiprinātie SIA "Ikšķiles māja" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi ir piemērojami atbilstoši attiecīgajā mēnesī piemērojamam AS "Latvijas Gāze" dabasgāzes diferencētajam tirdzniecības gala tarifam.

5. Regulators, pieņemot šo lēmumu, vadās no privātpersonu (šajā gadījumā – SIA "Ikšķiles māja" sniegto sabiedrisko pakalpojumu lietotāju un SIA "Ikšķiles māja") tiesību un tiesisko interešu ievērošanas principa, to samērojot ar citiem Administratīvā procesa likumā nostiprinātajiem administratīvā procesa principiem, tai skaitā samērīguma principu. Regulatora ieskatā, šā administratīvā akta mērķi nav iespējams sasniegt ar citiem samērīgiem, ekonomiski un tiesiski pamatotiem līdzekļiem.

Pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 1.pantu, 6.panta otro daļu, 7.panta pirmo daļu, 9.panta pirmās daļas 1.punktu un Administratīvā procesa likuma 8.pantu, 13.pantu, 15.panta divpadsmito daļu, 56.pantu, 65.panta trešo daļu, 66.pantu,

padome nolemj:

uzdot SIA "Ikšķiles māja" norēķiniem par 2016.gada maiju un turpmāk, līdz jaunu SIA "Ikšķiles māja" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu apstiprināšanai, piemērot Regulatora apstiprinātos siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus (Regulatora 2012.gada 8.augusta lēmumu Nr.192 "Par Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Ikšķiles māja" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem Ikšķiles pilsētā, Ikšķiles novadā", Latvijas Vēstnesis, 2012, 127.nr.) atbilstoši piemērojamam AS "Latvijas Gāze" dabasgāzes diferencētajam tirdzniecības gala tarifam atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas:

Dabasgāzes tirdzniecības cena Dabasgāzes diferencētais tirdzniecības gala tarifs Siltumenerģijas ražošanas tarifs Siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs Siltumenerģijas tirdzniecības tarifs Siltumenerģijas gala tarifs ar akcīzes nodokļa komponenti
2,28
(EUR/ tūkst.n.m3) (EUR/ tūkst.n.m3) (EUR/MWh) (EUR/MWh) (EUR/MWh) (EUR/MWh)
128,06 220,53 33,12 12,05 1,01 48,46
135,17 227,65 33,94 12,19 1,01 49,42

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Šo administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto administratīvo aktu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R.Irklis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!