• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Krāšņa grāmata "Nauda Latvijā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.1996., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28170

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No Tallinas (Baltijas valstu aizsardzības ministru tikšanās)

Vēl šajā numurā

25.01.1996., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Krāšņa grāmata “Nauda Latvijā”

2000 gadu cilvēces mūža plūdumā tāds laika sprīdis vien ir. Taču nav viegli tajā izsekot naudas attīstības gaitai Latvijā no romiešu sudraba ripiņām līdz mūsdienu naudaszīmēm. Šim izpētes darbam vairākus gadus ziedojuši vēsturniece Kristīne Ducmane un Latvijas Bankas prezidenta padomnieks, ekonomists Ēvalds Vēciņš.

Parasti mēs naudu skatām tikai kā nepieciešamību, kā praktiski pielietojamu. Nav taču nopietni izpētīts banknošu un monētu garīgais potenciāls. Ir zināms, ka nauda nevar kļūt reāla bez laba mākslinieka. Arī Latvijas naudaszīmju veidolu darinājuši izcili profesori J. Tilbergs, T. Zaļkalns, A. Apinis u.c. Šī bagātība slēpta muzeju fondos, bankās, privātās kolekcijās. Tagad to gaismā cēluši abi zinātnieki. Un mēs esam ieguvuši jaunu krāšņu grāmatu “Nauda Latvijā”. Tipogrāfiski tā sagatavota šeit, bet iespiesta Somijā, ir bagātīgi ilustrēta.

Dabiski, tas nebūtu iespējams bez Vēstures muzeja un Latvijas Bankas atsaucības un atbalsta; muzejs atvēlēja savus bagātīgos fondus, banka — finanses. Grāmatā ietvertas arī pasta atklātnes, jubilejas komplekti un neīstenotie projekti.

Un tā — apcerējums par Latvijas naudas vēstures posmiem 2000 gadu laikā sāk savu ceļu pie lasītājiem.

Aina Adermane

Foto: Harijs Burmeistars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!