• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2016. gada 3. marta lēmums Nr. 5 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2016., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/op/2016/68.13

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 7

Jēkabpils pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas saistošie noteikumi

Vēl šajā numurā

08.04.2016., Nr. 68

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 5

Pieņemts: 03.03.2016.

OP numurs: 2016/68.13

2016/68.13
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.5

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2016.gada 3.martā (prot. Nr.11, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.KL\5-4\16\4
Par kopīgas izšķirošas ietekmes iegūšanu AS "Rautakesko"

1 Konkurences padome (turpmāk – KP) 28.01.2016. saņēma ziņojumu un 03.02.2016. papildinājumus pie 28.01.2016. ziņojuma par apvienošanos, UAB "Senukų prekybos centras" (turpmāk – SPC) iegūstot izšķirošu ietekmi AS "Rautakesko" (turpmāk – RK) (turpmāk – Ziņojums).

2 Saskaņā ar Ziņojumā norādīto apvienošanās dalībnieku kopējais neto apgrozījums Latvijas teritorijā sasniedz Konkurences likuma (turpmāk – KL) 15.panta otrajā daļā noteikto 35 572 000 euro slieksni un nevienam no apvienošanās dalībniekiem apgrozījums nav bijis mazāks par KL 15.panta otrajā prim daļā noteikto 2 134 000 euro apmēru, līdz ar to konkrētā apvienošanās ir paziņojama KP.

3 Iepazīstoties ar Ziņojumu un tam pievienotajiem dokumentiem, KP secināja, ka ir izpildītas Ministru kabineta 2008.gada 29.septembra noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk – Noteikumi Nr.800) prasības. Atbilstoši Noteikumu Nr.800 4.punktam, par pilna Ziņojuma iesniegšanas dienu ir uzskatāms 03.02.2016.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un KP rīcībā esošo informāciju, KP

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

4 SPC ir Lietuvā reģistrēta sabiedrība ar reģistrācijas Nr.234376520, tās juridiskā adrese – Islandios pl. 32B, Kauņa, Lietuva. SPC galvenie darbības veidi ir būvmateriālu, dārza preču, mājsaimniecības ierīču un iekārtu vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība Lietuvā un ārvalstīs.

5 50% + 1 kapitāla daļas un attiecīgi izšķiroša ietekme pār SPC pieder Somijas uzņēmumam Rautakesko Oy, savukārt, 100% Rautakesko Oy kapitāla daļu pieder Somijas uzņēmumam Kesko Corporation, kas ietilpst Kesko koncernā. Pārējās SPC kapitāla daļas pieder divām fiziskām personām (I.U. un N.K.), un Lietuvas sabiedrībai UAB "Litvalda", kurā izšķirošu ietekmi realizē fiziska persona (I.U.). I.U. un N.K. caur UAB "Baltic Red" realizē izšķirošu ietekmi SIA "Baltic RED", kuras galvenie darbības veidi ir nekustamā īpašuma apsaimniekošana. SPC realizē izšķirošu ietekmi SIA "Senuku Tirdzniecības Centrs", bet šis uzņēmums saimniecisko darbību jau vairākus gadus neveic.

6 RK ir Latvijā reģistrēta akciju sabiedrība, reģistrācijas Nr.40003311719, juridiskā adrese: Tīraines iela 15, Rīga. Uzņēmuma darbības veidi ir būvniecības, mājas un dārza preču vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, apkalpojot klientus – privātpersonas, profesionālas būvniecības sabiedrības un tirgotājus Latvijā. 100% kapitāla daļas un attiecīgi izšķiroša ietekme RK pieder Somijas uzņēmumam Rautakesko Oy. Savukārt, RK nerealizē izšķirošu ietekmi nevienā sabiedrībā, kas savu darbību veic Latvijas teritorijā.

7 Bez SPC un RK Kesko koncernā ietilpst arī vairāki citi uzņēmumi, kas dibināti vai kuriem ir pārdošanas apjomi Latvijas teritorijā:

Nr. Nosaukums Darbības veids
1. SIA "Konekesko Latvija",
Reģ. Nr.40003450717
Lauksaimniecības tehnikas, komunālās tehnikas un vides (mežistrādes) smagās tehnikas tirdzniecība, kā arī šādas tehnikas pēcpārdošanas apkope.
2. SIA "Daugavkrasts M", Reģ. Nr.40003516900 Nekustamā īpašuma iznomāšana.
3. SIA "Kesko Real Estate Latvia",
Reģ. Nr.40003540974
Konsultāciju pakalpojumi saistītām (Kesko koncerna) sabiedrībām.
4. SIA "K Prof",
Reģ. Nr.40003702599
Nekustamā īpašuma iznomāšana.
5. SIA "K rauta",
Reģ. Nr.40003511087
Nekustamā īpašuma attīstīšana, pārvaldīšana un iznomāšana. (Pašreiz saimniecisko darbību neveic.)
6. SIA "Mežciems Real Estates",
Reģ. Nr.40003720217
Nekustamā īpašuma attīstīšana, pārvaldīšana un iznomāšana. (Pašreiz saimniecisko darbību neveic.)
7. SIA "Polo LS",
Reģ. Nr.40003584894
Nekustamā īpašuma iznomāšana.
8. SIA "TP Real Estate",
Reģ. Nr. 50003796191
Nekustamā īpašuma iznomāšana.
9. Konekesko Oy (Somija) Būvtehnikas, materiālu, apstrādes, vides un lauksaimniecības tehnikas, kravas automašīnu, autobusu un atpūtas tehnikas imports, tirdzniecība un pēcpārdošanas apkope Somijā.
10. VV-Auto Group Oy (Somija) Volkswagen koncerna ražoto automašīnu – Volkswagen, Audi un SEAT vieglo automašīnu, kā arī Volkswagen kravas automašīnu imports, mazumtirdzniecība un pēcpārdošanas apkope.
11. Konekesko Lietuva UAB (Lietuva) Lauksaimniecības tehnikas, komunālās tehnikas un vides (mežistrādes) smagās tehnikas tirdzniecība, kā arī šādas tehnikas pēcpārdošanas apkope.
12. Konekesko Eesti AS (Igaunija) Lauksaimniecības tehnikas, komunālās tehnikas un vides (mežistrādes) smagās tehnikas tirdzniecība, kā arī šādas tehnikas pēcpārdošanas apkope.

2. Apvienošanās veids

8 Saskaņā ar KL 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto "tirgus dalībnieku apvienošanās ir [..] tāds stāvoklis, kad [..] viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem." KL 15.panta pirmās daļas 3.punktā minētais apvienošanās veids ietver ne tikai izšķirošas ietekmes iegūšanas gadījumus, bet arī to veida izmaiņas, proti, no vienpersoniskas ietekmes uz kopīgu vai otrādi.1

9 Ziņojumā norādīts, ka SPC ir pilnfunkciju uzņēmums, ko kopīgi kontrolē Rautakesko Oy (50% +1 kapitāla daļas) un divas fiziskas personas (I.U., N.K.), kā arī Lietuvas sabiedrība UAB "Litvalda", kurām kopā pieder 50% -1 kapitāla daļu. Rautakesko Oy pirms apvienošanās pieder arī 100% kapitāla daļu RK.

10 Saskaņā ar 03.11.2015. noslēgto Ietvarlīgumu un Ziņojumam pievienotajiem dalībnieku līgumu projektiem, Rautakesko Oy mainīsies izšķirošas ietekmes realizēšanas veids RK no vienpersoniskas uz kopīgu. Rautakesko Oy piederēs ((*) kapitāla daļu) un personu apvienībai (divas fiziskas personas (I.U., N.K.), Lietuvas sabiedrība UAB "Litvalda" un jaundibināta sabiedrība, ko plāno dibināt divas fiziskas personas (I.U., N.K.) un UAB "Litvalda") piederēs (*) kapitāla daļu.

11 Ņemot vērā minēto, paziņotā apvienošanās ir uzskatāma par apvienošanos KL 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē, vienam tirgus dalībniekam mainot izšķirošas ietekmes veidu pār citu tirgus dalībnieku no vienpersoniskas uz kopīgu.

3. Apvienošanās ietekmes uz tirgu vērtējums

12 Saskaņā ar KL 1.panta 4.punktu "konkrētais tirgus – konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu". Saskaņā ar KL 1.panta 5.punktu "konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt ar šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības".

13 Atbilstoši Noteikumu Nr.800 2.punktam apvienošanās rezultātā ietekmētais tirgus ir: 1) konkrētais tirgus, kurā darbojas apvienošanā iesaistītie tirgus dalībnieki; 2) ar konkrēto tirgu, kurā darbojas viens no apvienošanā iesaistītiem tirgus dalībniekiem, vertikāli saistīts tirgus, kurā darbojas cits apvienošanā iesaistīts tirgus dalībnieks.

14 Ņemot vērā Ziņojumā norādīto, SPC nodarbojas ar metāla izstrādājumu, vadu, stikla, elektrisko iekārtu, apgaismojuma preču, stiprinājumu, montāžas preču, santehnikas preču un citu "dari pats" (do it yourself) preču un būvmateriālu vairumtirdzniecību klientiem. SPC pieder SIA "Senuku Tirdzniecības Centrs", bet šis uzņēmums vairākus gadus saimniecisko darbību mazumtirdzniecībā Latvijā neveic.

15 Ziņojumā norādīts, ka RK nodarbojas gan ar būvmateriālu un citu "dari pats" preču vairumtirdzniecību, gan ar mazumtirdzniecību. RK vairumtirdzniecībā apkalpo plašu klientu loku – privātpersonas, tirgus dalībniekus, kas darbojas būvniecībā, mazumtirgotājus. Savukārt, RK mazumtirdzniecībā preces piedāvā "K-Rauta" veikalu tīklā, kas ietver astoņus veikalus2 Latvijā, piedāvājot preces un pakalpojumus būvniecībai, rekonstrukcijai, pagalmam, dārzam, atpūtai, iekštelpu apdarei un iekārtošanai.

16 Saskaņā ar Ziņojumā norādīto, apvienošanās dalībnieku darbība pārklājas būvmateriālu un citu "dari pats" preču vairumtirdzniecības tirgū. Tajā pat laikā SPC un RK gan pirms, gan pēc apvienošanās darījuma ietilpst Kesko koncernā. Rautakesko Oy zaudē vienpersonisku, bet saglabā kopīgu izšķirošu ietekmi pār RK pēc apvienošanās darījuma realizēšanas. UAB "Litvalda" un divu fizisku personu (I.U. un N.K.) kontrolētie uzņēmumi, kuri veic saimniecisko darbību Latvijas teritorijā, nedarbojas būvmateriālu un citu "dari pats" preču vairumtirdzniecībā.

17 Izvērtējot Ziņojumā norādīto un KP rīcībā esošo informāciju, secināms, ka darījuma rezultātā RK notiek ietekmes maiņa no vienpersoniskas uz kopīgu, neradot koncentrācijas izmaiņas būvmateriālu un citu "dari pats" preču vairumtirdzniecības tirgū Latvijas teritorijā. Līdz ar to atbilstoši KL 16.panta ceturtajai daļai apvienošanās ir atļaujama.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, Rautakesko Oy vienpersoniskai izšķirošai ietekmei pār AS "Rautakesko" mainoties uz Rautakesko Oy un UAB "Litvalda", divu fizisku personu I.U. un N.K. kopīgu izšķirošu ietekmi pār AS "Rautakesko".

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija.

1 Skatīt, piemēram, Eiropas Komisijas Konsolidētā Jurisdikcijas Paziņojuma saskaņā ar Padomes Regulu (EK) Nr.139/2004 par kontroli pār uzņēmumu koncentrāciju 83.punktu.

2 RK pārvalda mazumtirdzniecības veikalu tīklu, ko veido astoņi veikali – trīs Rīgā (Maskavas ielā 418a; Lucavsalas ielā 3 un Priedaines ielā 37 (Ulmaņa gatve)), un pieci veikali dažādās Latvijas pilsētās – Jelgavā (Loka maģistrāle 1b), Liepājā (Brīvības iela 164), Tukumā (Kurzemes iela 46), Rēzeknē (Atbrīvošanas aleja 190) un Madonā (Rūpniecības iela 49).

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!