• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Kārļa Ulmaņa kapa meklējumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.01.1996., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28122

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasaule ienāk Latvijā, pasaulei piederīgajā

Vēl šajā numurā

04.01.1996., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VĒSTULES

Par Kārļa Ulmaņa kapa meklējumiem

Represēto Latvijas valsts un sabiedrisko darbinieku likteņa noskaidrošanas komisija 1995.gada 12.oktobra sēdē nolēma sniegt sekojošu paziņojumu masu informācijas līdzekļiem:

Zīgerista partija vasarā masu informācijas līdzekļos kategoriski apgalvoja, ka tai izdevies atrast Kārļa Ulmaņa kapa vietu. Minētais jautājums ir viens no uzdevumiem, kuru mūsu komisijai uzdeva risināt Valsts prezidents un Ministru prezidents. Taču komisijas darba grupas vadītāja A.Vaska uzaicinājums Zīgerista partijas Kārļa Ulmaņa apbedījuma vietas meklēšanas grupai -- sniegt ziņojumu par saviem atradumiem valdības izveidotās komisijas sēdē palika bez atsaucības. A.Vasks izmantoja Odiseja Kostandas kunga starpniecību.

Bet oktobrī savu starpniecību Zīgerista partijas Kārļa Ulmaņa apbedījuma vietas meklēšanas grupas uzaicināšanai uz mūsu komisijas sēdi apsolīja Valsts prezidenta kancelejas darbinieki K.Grīnberga kungs un S.Dreimanes kundze. Pēc S.Dreimanes kundzes informācijas -- starp J.Zīgerista un G.Ulmaņa kungiem pastāvot vienošanās, ka pēc pirmā Valsts prezidenta aicinājuma tiks sniegta pilna informācija par Kārļa Ulmaņa apbedījuma vietas meklējumiem. Uz komisijas sēdi neieradās neviens no Zīgerista partijas, kaut 13.novembra "Paskaidrojumā presei" J.Zīgerista kungs raksta: "Garā sarunā Odisejs Kostanda un es informējām pašreizējo Valsts prezidentu, ka mums ir zināma Kārļa Ulmaņa kapa atrašanās vieta. Mēs piedāvājām nodot viņa rīcībā visu informāciju un kartes, lai Latvijas lielā prezidenta pīšļus varētu pārvest un apbedīt dzimtenes zemē."

6.decembrī A.Vaska kungs nodeva rakstisku uzaicinājumu deputātam Mārim Rudzītim, kas vadīja Zīgerista partijas K.Ulmaņa kapa vietas meklētāju grupu. Rudzīša kunga informēšanai izmantoju arī laipno deputāta Jāņa Mauliņa starpniecību. Taču uz komisijas sēdi M.Rudzīša kungs neieradās. Tas rada pamatotas bažas, ka Zīgerista partijas sniegtie paziņojumi par Kārļa Ulmaņa kapa vietas atrašanu ir tikai priekšvēlēšanu kampaņas sastāvdaļa.

Komisija aicina Zīgerista partiju pārtraukt politiskās spekulācijas ap visai tautai svētām lietām, pacelties pāri šauri partijiskām interesēm un sniegt ziņojumu valdības komisijas ekspertīzei par saviem Kārļa Ulmaņa apbedījuma vietas meklēšanas grupas veikto pētījumu rezultātiem. Mēs varam pieskaņoties jūsu izvēlētajam laikam, lai sanāktu uz nākošo sēdi.

Komisija aicina Valsts prezidentu un Ministru prezidentu rūpēties par valdības un tās izveidotās komisijas autoritātes nodrošināšanu, atbalstot komisijas likumsakarīgo vēlmi noklausīties Zīgerista partijas Kārļa Ulmaņa apbedījuma vietas meklēšanas grupas ziņojumu par tās meklējumu rezultātiem. Komisija uzskata, ka nav pamatotas vienas politiskas organizācijas starptautiskas aktivitātes Kārļa Ulmaņa piemiņas iemūžināšanai ārzemēs. Plašākas sabiedrības, valsts un tās institūciju apiešana var novest pie pretēja rezultāta, realizējot arī labu ieceri.

Komisijas priekšsēdētājs

Indulis Ronis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!