• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta ziņas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.01.1996., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28113

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta Andra Sķēles Jaungada uzruna tautai

Vēl šajā numurā

04.01.1996., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRU KABINETA ZIŅAS

MK Ekonomikas un finansu komitejā

Ministru kabineta Ekonomikas un finansu komiteja vakar, 3. janvārī, izskatīšanai valdības sēdē akceptēja projektu grozījumiem noteikumos "Par sauszemes transporta līdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu", kurus paredzēts pieņemt, izmantojot Satversmes 81. panta piešķirtās tiesības. Izmaiņas paredz šī apdrošināšanas veida ieviešanu atlikt līdz šā gada 1. jūlijam.

Lai varētu īstenot dzīvokļu privatizāciju un tos ierakstīt zemesgrāmatā, komiteja atbalstījusi projektu grozījumiem likumā "Par 1937. gada 22. decembra Zemesgrāmatu likuma spēkā stāšanās kārtību", kurus plānots pieņemt Satversmes 81. panta kārtībā. Tie paredz, ka nekustamā īpašuma atrašanās juridiskas personas bilancē pati par sevi nerada īpašuma tiesības, izņemot likumā "Par dzīvokļa īpašumu" paredzētos gadījumus. Vēl paredzēts noteikt, ka zemes reformas gaitā īpašuma tiesības uz valsts ēkām, kuras saskaņā ar likumiem nodod pašvaldībām bez atlīdzības, kā arī īpašuma tiesības uz pašvaldību ēkām, kuras bez atlīdzības nodod valstij vai citai pašvaldībai, pirms nodošanas var nenostiprināt zemesgrāmatā.

Satversmes 81. panta kārtībā komiteja ieteikusi grozīt likumu "Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību", nosakot, ka tām statūtu fonda pārreģistrācijai tiks dots laiks līdz šā gada 1. maijam. Vienlaikus paredzēts šajā laikā dubultot valsts nodevas apmēru par statūtu fonda pārreģistrāciju.

Savukārt likumā "Par valsts un pašvaldību uzņēmumu nomu un nomu ar izpirkumu" nolemts svītrot prasību, ka ik gadu jāindeksē vēl neizpirktās daļas vērtība atbilstoši inflācijas līmenim valstī.

Lai paātrinātu privatizāciju, samazinātu uzņēmumu parādus, pastiprinātu privatizācijas procesa kontroli, atļautu privatizēt īpašuma objektu vienlaicīgi ar zemi, komiteja atbalstījusi projektus grozījumiem likumos "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju", "Par zemes reformu Latvijas pilsētās", "Par zemes privatizāciju lauku apvidos", "Par akciju sabiedrībām", "Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību". Privatizācijas paātrināšanai ierosināts samazināt termiņu pirmpirkuma tiesību pieteikšanai uz laiku ne ilgāku par 2 mēnešiem. Tikpat ilgs laiks tiks dots kreditoru prasību pieteikšanai. Lai samazinātu uzņēmumu parādus, ierosināts parādus kapitalizēt, tas ir, tos pārvērst uzņēmuma (tikai akciju sabiedrībām un sabiedrībām ar ierobežotu atbildību) akcijās. Kontroles pastiprināšanai ieteikts piešķirt Privatizācijas aģentūrai tiesības ierosināt tiesā prasību par privatizētās akciju sabiedrības vai sabiedrības ar ierobežotu atbildību atzīšanu par neesošu, ja tiesiskās attiecības, uz kurām pamatojas akciju sabiedrības vai SIA dibināšana, ir apstrīdamas atbilstoši likuma prasībām.

Komitejā atbalstu guvis arī projekts grozījumiem likumā "Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā". Tie paredz, ka ārvalstu ieguldītāji var iegūt kontroli pār statūtsabiedrībām, kas veic uzņēmējdarbību dabas atjaunojamo un neatjaunojamo resursu, kā arī kontinentālā šelfa resursu ieguvei, ja atļauju devis Ministru kabinets, un arī tikai tad, ja šī kontrole iegūta investīciju rezultātā. Investīciju apmēru katrā konkrētā gadījumā nosaka valdība.

Izskatīšanai valdības sēdē akceptēta kārtība, kādā maksājami nodokļi par preču un citu priekšmetu ievešanu izstādēm, gadatirgiem un līdzīgiem pasākumiem. Noteikumu projekts paredz, ka no muitas un pievienotās vērtības nodokļa minētās preces var atbrīvot uz laiku ne ilgāku par 3 mēnešiem. Atļauju preču un priekšmetu ievešanai izsniedz Valsts ieņēmumu dienests.

Valdības akceptam komiteja nolēmusi nosūtīt noteikumu projektu "Par ūdenstilpju un zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību", tas ir, kam un kā var iznomāt ūdenstilpes, kā iegūstamas makšķerēšanas tiesības, kādas prasības jāievēro, ekspluatējot ūdenstilpes.

Samazināta valsts nodevas likme par speciālas atļaujas izsniegšanu veterinārmedicīniskajai un veterinārfarmaceitiskajai praksei -- no 100 latiem uz 10 līdz 50 latiem atkarībā no uzņēmējdarbības veida.

Izskatīts priekšlikums par akcīzes nodokļa palielināšanu degvielai. Nolemts šo jautājumu izskatīt vienlaikus ar jautājumu par degvielas importa, tranzīta un tirdzniecības licencēšanu.

Komiteja akceptējusi izskatīšanai valdības sēdē rīkojuma projektu "Par komisiju uzņēmumu parādu un nokavējuma naudu piedziņai". Par komisijas vadītāju ieteikts rūpniecības, īpašuma un privatizācijas valsts ministrs Ēriks Kaža.

Komiteja piekritusi, ka pašvaldībām jānodod uzņēmuma "Tehnika un sports" autoskolas ēka Bauskā, akciju sabiedrības "Ludzas auto" akcijas, Balvu 13. ceļu pārvaldes atpūtas bāze. Savukārt valsts īpašumā jāsaglabā nekustamais īpašums Valmierā, Rīgas ielā 47.

Komitejas piekrišanu ieguvis arī noteikumu projekts par Ventspils ostas robežu noteikšanu. Ventspils ostas kopplatība būs 1599 hektāri.

Par valsts pilnvarnieku akciju sabiedrībā "Privatizācijas aģentūra" komiteja ieteikusi rūpniecības, īpašuma un privatizācijas valsts ministru Ēriku Kažu.

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!