• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par VID norādījumiem "Metodiskie norādījumi par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā darījumiem ar kokmateriāliem un PVN deklarācijas pielikuma aizpildīšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.2001., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28083

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas dienesta informācija

2001. gada otrajā ceturksnī Latvijas Nacionālajā akreditācijas sistēmā akreditēto institūciju saraksts

Vēl šajā numurā

08.08.2001., Nr. 116

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 681

Pieņemts: 03.08.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.681

Rīgā 2001.gada 3.augustā

Par VID norādījumiem “Metodiskie norādījumi par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā darījumiem ar kokmateriāliem un PVN deklarācijas pielikuma aizpildīšanu”

1. Pamatojoties uz likuma “Par nodokļiem un nodevām” 5.panta otro daļu un likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 13.2pantu, apstiprinu norādījumus “Metodiskie norādījumi par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā darījumiem ar kokmateriāliem un PVN deklarācijas pielikuma aizpildīšanu”.

2. Atzīt par spēku zaudējušiem Valsts ieņēmumu dienesta 1999.gada 14.jūnija rīkojumu Nr.346 un ar šo rīkojumu apstiprinātos norādījumus “Metodiskie norādījumi par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā darījumiem ar kokmateriāliem un PVN deklarācijas pielikuma aizpildīšanu”.

3. Ar šo rīkojumu apstiprinātie metodiskie norādījumi stājas spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

4. Ar šo rīkojumu apstiprinātie metodiskie norādījumi ir spēkā līdz 2002.gada 31.decembrim.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors A.Sončiks

 

Metodiskie norādījumi par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā darījumiem ar kokmateriāliem un PVN deklarācijas pielikuma aizpildīšanu

Izdoti saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 5.panta otro daļu
un likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 13.2 pantu

I. Vispārīgie noteikumi

1.Šajos metodiskajos norādījumos noteiktā pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk — PVN) aprēķināšanas, uzskaites un uzrādīšanas grāmatvedībā kārtība, kā arī PVN deklarācijas pielikuma aizpildīšanas metodika attiecināma uz kokmateriālu piegādēm, kuru darījumu raksturs ir kokmateriālu pirkšana un pārdošana (arī kokmateriālu eksports un imports), un pakalpojumiem, kas sniegti darījumos ar kokmateriāliem.

2. Šie metodiskie norādījumi piemērojami:

2.1. šādu kokmateriālu piegādēm:

2.1.1. nocirstiem un atzarotiem, sagarumotiem vai nesagarumotiem, mizotiem vai nemizotiem, garenvirzienā sašķeltiem vai nesašķeltiem apaļkokiem, kuri sastāv no viena elementa bez mākslīgiem savienojumiem un kuru garums ir lielāks par vienu metru, bet tievgaļa diametrs vismaz trīs centimetri;

2.1.2. jebkurā garumā sazāģētiem, ēvelētiem vai neēvelētiem zāģmateriāliem, kuri sastāv no viena elementa bez mākslīgiem savienojumiem un ir biezāki par sešiem milimetriem.

2.2. šādiem pakalpojumiem:

2.2.1. ar kokmateriālu sagatavošanu saistītiem pakalpojumiem, to skaitā, ciršanas tiesību piešķiršana, augoša koka un apaļkoka uzmērīšana, vērtēšana, nozāģēšana, atzarošana, krautņu veidošana;

2.2.2. kokmateriālu apstrādes un pārstrādes pakalpojumiem, to skaitā, zāģēšana, garināšana, mizošana, frēzēšana, ēvelēšana, virpošana, slīpēšana, žāvēšana, līmēšana, lakošana, šķeldošana;

2.2.3. kokmateriālu marķēšanas, brāķēšanas, šķirošanas, pakošanas, kā arī antiseptēšanas un cita veida ķīmiskās apstrādes pakalpojumiem;

2.2.4. kokmateriālu transportēšanas, iekraušanas, izkraušanas, pārkraušanas, glabāšanas pakalpojumiem.

3. Ar PVN apliekamās personas (turpmāk — apliekamās personas), kuras veic darījumus ar kokmateriāliem, PVN aprēķināšanas un maksāšanas kārtību piemēro atkarībā no tā, vai kokmateriālus piegādā (pakalpojumus sniedz) apliekamajai vai ar PVN neapliekamajai personai (turpmāk — neapliekamā persona). Visas apliekamās personas, kas piegādā (arī eksportē) vai saņem (arī importē) kokmateriālus, sniedz vai saņem pakalpojumus, kuri minēti šo norādījumu pirmās daļas 2.punktā, PVN aprēķina un maksā valsts budžetā likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 13.2pantā noteiktajā kārtībā:

3.1. ja kokmateriālu piegādātājs un saņēmējs (pakalpojumu sniedzējs un saņēmējs) ir reģistrēti Valsts ieņēmumu dienestā (turpmāk — VID) kā apliekamās personas, PVN par kokmateriālu piegādi (pakalpojumu sniegšanu) budžetā maksā kokmateriālu (pakalpojumu) saņēmējs. Kokmateriālu (pakalpojumu) saņēmējs samaksā kokmateriālu piegādātājam (pakalpojumu sniedzējam) stingrās uzskaites dokumentā “Kokmateriālu transporta pavadzīme-rēķins” (turpmāk — pavadzīme-rēķins) uzrādīto kokmateriālu (pakalpojumu) vērtību, bet pavadzīmē-rēķinā uzrādīto PVN nemaksā.

3.2. ja apliekamā persona piegādā kokmateriālus (sniedz pakalpojumus) neapliekamajai personai vai piegādā kokmateriālus mazumtirdzniecībā, PVN aprēķina un maksā budžetā kokmateriālu piegādātājs (pakalpojumu sniedzējs) likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” noteiktajā kārtībā.

4. Ja kokmateriālus piegādā (pakalpojumus sniedz) neapliekamā persona, PVN neaprēķina un pavadzīmē-rēķinā nenorāda.

5. Kokmateriālu piegādes (pakalpojumu sniegšanas) darījumos ar PVN apliekamā vērtība ir piegādāto kokmateriālu (sniegto pakalpojumu) tirgus vērtība naudas izteiksmē bez PVN.

6. PVN likme darījumos ar kokmateriāliem tiek piemērota saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 5.pantu.

7. Ja iegādātie kokmateriāli (saņemtie pakalpojumi) tiek izmantoti ar PVN neapliekamo darījumu veikšanai, jānodrošina šo kokmateriālu (pakalpojumu) atsevišķa uzskaite un budžetā maksājamais PVN jāpalielina par neatskaitāmā priekšnodokļa apmēru.

8. Lai atskaitītu priekšnodokli par saņemtajiem kokmateriāliem (pakalpojumiem), apliekamajai personai jāievēro šādi principi:

8.1. ja visi taksācijas periodā iegādātie kokmateriāli (saņemtie pakalpojumi) paredzēti tikai ar PVN apliekamo darījumu veikšanai, ir atļauts atskaitīt kā priekšnodokli pavadzīmē-rēķinā uzrādīto PVN par taksācijas periodā iegādātajiem kokmateriāliem (saņemtajiem pakalpojumiem). Šajā gadījumā PVN nav jābūt samaksātam;

8.2. par mazumtirdzniecības tīklā iegādātajiem kokmateriāliem samaksāto PVN atļauts atskaitīt kā priekšnodokli, ja visi mazumtirdzniecībā iegādātie kokmateriāli ir paredzēti tikai apliekamiem darījumiem;

8.3. par importētajiem kokmateriāliem samaksāto PVN atļauts atskaitīt kā priekšnodokli, ja visi importētie kokmateriāli ir paredzēti tikai apliekamiem darījumiem;

8.4. ja iegādātie kokmateriāli (saņemtie pakalpojumi) tiek izmantoti neapliekamo darījumu veikšanai, priekšnodokli par tiem atskaitīt nedrīkst. PVN summa par neapliekamo darījumu veikšanai iegādātajiem kokmateriāliem (saņemtajiem pakalpojumiem), kura nav atskaitāma no budžetā maksājamā nodokļa kā priekšnodoklis, ieskaitāma iegādāto kokmateriālu (saņemto pakalpojumu) pašizmaksā.

9. Šajos metodiskajos norādījumos noteiktā PVN aprēķināšanas un uzskaites kārtība piemērojama darījumiem ar kokmateriāliem, sākot ar 2001.gada 20.jūniju.

II. PVN uzrādīšanas kārtība grāmatvedībā darījumos ar kokmateriāliem

1. Kokmateriālu piegāde (pakalpojuma sniegšana) ir notikusi, ja kokmateriāli ir nosūtīti (pakalpojums sniegts) un izrakstīta pavadzīme-rēķins.

Pavadzīme-rēķins ir PVN rēķins (turpmāk — nodokļa rēķins) par kokmateriālu piegādi vai sniegtajiem pakalpojumiem darījumos ar kokmateriāliem, ja kokmateriālu piegādātājs (pakalpojumu sniedzējs) ir apliekamā persona.

2. PVN aprēķināšanas vajadzībām ir jānodrošina no pārējiem apliekamās personas saimnieciskajiem darījumiem atsevišķa darījumu ar kokmateriāliem grāmatvedības uzskaite.

3. Apliekamās personas, kas grāmatvedību kārto divkāršā ieraksta sistēmā, darījumu ar kokmateriāliem iegrāmatošanai uzņēmuma vadītāja apstiprinātajā grāmatvedības kontu plānā paredz saimniecisko darījumu būtībai atbilstošus kontus.

Šo metodisko norādījumu piemēros lietotie konti izveidoti atbilstoši likuma “Par uzņēmumu gada pārskatiem” 10., 11., 12., 13. un 14.pantā sniegtajām bilances un peļņas vai zaudējumu aprēķina shēmām.

4. Apliekamās personas PVN iegrāmatošanai darījumos ar kokmateriāliem grāmatvedībā lieto šādus kontus:

4.1. kontu grupas “Debitori” kontu “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem”;

4.2. kontu grupas “Kreditori” kontu “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem”.

5. Ja apliekamā persona piegādā kokmateriālus (sniedz pakalpojumus) citai apliekamajai personai, tad abu apliekamo personu grāmatvedībā PVN uzrāda šādi:

5.1. kokmateriālu piegādātājs (pakalpojumu sniedzējs), nosūtot kokmateriālus (sniedzot pakalpojumus) un izrakstot pavadzīmi-rēķinu (nodokļa rēķinu), pavadzīmē-rēķinā norādīto PVN uzrāda:

D “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem”

K “Saimnieciskās darbības ieņēmumi darījumos ar kokmateriāliem”

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem”.

Tā kā kokmateriālu piegādātājs (pakalpojumu sniedzējs) no kokmateriālu (pakalpojumu) saņēmēja saņem samaksu piegādāto kokmateriālu (sniegto pakalpojumu) vērtībā, bet izrakstītajā pavadzīmē-rēķinā (nodokļa rēķinā) norādīto PVN nesaņem, tad kokmateriālu piegādātājs (pakalpojumu sniedzējs) samazina debitoru parādu par PVN summu:

D “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem”

K “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem”.

Tā kā PVN valsts budžetā maksā kokmateriālu (pakalpojumu) saņēmējs, tad kokmateriālu piegādātājs (pakalpojumu sniedzējs) kontus savstarpēji slēdz:

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem”

K “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem”.

5.2. kokmateriālu (pakalpojumu) saņēmējs, saņemot kokmateriālus (pakalpojumus) un pavadzīmi-rēķinu, tajā norādīto PVN nemaksājot kokmateriālu piegādātājam (pakalpojumu sniedzējam), atskaita kā priekšnodokli un uzrāda:

5.2.1. par iegādātajiem kokmateriāliem:

— lietojot krājumu uzskaites nepārtrauktās inventarizācijas metodi:

D “Kokmateriālu krājumi”

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem”

K “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem”,

— lietojot krājumu uzskaites periodiskās inventarizācijas metodi:

D “Saimnieciskās darbības izdevumi darījumos ar kokmateriāliem”

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem”

K “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem.

5.2.2. par saņemtajiem pakalpojumiem:

D “Saimnieciskās darbības izdevumi darījumos ar kokmateriāliem”

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem”

K “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem”.

5.2.3. tā kā kokmateriālu (pakalpojumu) saņēmējs kokmateriālu piegādātājam (pakalpojumu sniedzējam) samaksā saņemto kokmateriālu (sniegto pakalpojumu) vērtību, bet saņemtajā pavadzīmē-rēķinā norādīto PVN nemaksā, tad kokmateriālu (pakalpojumu) saņēmējs samazina kreditoru parādu par PVN summu:

D “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem”

K “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem”.

5.2.4. tā kā PVN valsts budžetā maksā kokmateriālu (pakalpojumu) saņēmējs, norādot deklarācijas pielikumā kā aprēķināto PVN, tad tas savstarpēji slēdz kontus:

D “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem”

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem”.

6. Ja taksācijas perioda beigās konta “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” atlikums (saldo) ir kredītā, tad ar ierakstu šī konta debetā atlikumu pārnes uz konta “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” kredītu.

Ja konta “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” atlikums (saldo) ir debetā, tad ar ierakstu šī konta kredītā atlikumu pārnes uz konta “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” debetu.

1.piemērs

Kokmateriālu piegādātājs “A” (apliekamā persona), nosūta kokmateriālus saņēmējam “B” (apliekamai personai) un izraksta pavadzīmi-rēķinu, kurā uzrādīta piegādāto kokmateriālu vērtība Ls 1000 un PVN Ls 180.

Kokmateriālu piegādātājs “A” grāmatvedībā minēto darījumu uzrāda šādi (Ls):

1) nosūta kokmateriālus un izraksta pavadzīmi-rēķinu:

D “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 1180

K “Saimnieciskās darbības ieņēmumi darījumos ar kokmateriāliem” 1000

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 180,

2) samazina debitoru parādu par PVN summu, kas kokmateriālu saņēmējam nav jāmaksā kokmateriālu piegādātājam:

D “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 180,

3) savstarpēji slēdz kontus, jo PVN budžetā maksā kokmateriālu saņēmējs:

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 180,

4) saņem samaksu par kokmateriāliem:

D “Nauda” 1000

K “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 1000.

Kokmateriālu saņēmējs “B” grāmatvedībā minēto darījumu uzrāda šādi (Ls):

1) saņem kokmateriālus un pavadzīmi-rēķinu, iegrāmato atskaitāmo priekšnodokli:

— lietojot krājumu uzskaites nepārtrauktās inventarizācijas metodi:

D “Kokmateriālu krājumi” 1000

D “Norēķini par pievienotās

vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 1180,

— lietojot krājumu uzskaites periodiskās inventarizācijas metodi:

D “Saimnieciskās darbības izdevumi darījumos ar kokmateriāliem” 1000

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 1180,

2) samazina kreditoru parādu par PVN summu, kas nav jāmaksā kokmateriālu piegādātājam:

D “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 180,

3) savstarpēji slēdz kontus, jo atskaitāmo priekšnodokli norāda deklarācijas pielikumā:

D “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 180,

4) samaksā par kokmateriāliem:

D “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 1000

K “Nauda” 1000.

1.piemērs aizpildīts PVN deklarācijas pielikuma pirmajā daļā “Pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā iekļaujamās PVN summas aprēķins” (5.paraugs).

2.piemērs

Pakalpojumu saņēmējs “B” (apliekamā persona) nodod pārstrādei kokmateriālus pakalpojumu sniedzējam “A” (apliekamai personai).

Pakalpojumu sniedzējs “A”, nododot kokmateriālus pēc pārstrādes, izraksta pavadzīmi-rēķinu, kurā uzrādīta sniegtā pakalpojuma vērtība Ls 1000 un PVN Ls 180.

Pakalpojumu sniedzējs “A” grāmatvedībā minēto darījumu uzrāda šādi (Ls):

1) nosūta atpakaļ pārstrādātus kokmateriālus un izraksta pavadzīmi-rēķinu par sniegtajiem pakalpojumiem:

D “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 1180

K “Saimnieciskās darbības ieņēmumi darījumos ar kokmateriāliem” 1000

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 180,

2) samazina debitoru parādu par PVN summu, kas pakalpojumu saņēmējam nav jāmaksā pakalpojumu sniedzējam:

D “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 180,

3) savstarpēji slēdz kontus, jo PVN budžetā maksā pakalpojumu saņēmējs:

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 180,

4) saņem samaksu par pakalpojumiem:

D “Nauda” 1000

K “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 1000.

Pakalpojumu saņēmējs “B” grāmatvedībā minēto darījumu uzrāda šādi (Ls):

1) saņem pakalpojumus un pavadzīmi-rēķinu , iegrāmato atskaitāmo priekšnodokli:

D “Saimnieciskās darbības izdevumi darījumos ar kokmateriāliem” 1000

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 1180,

2) samazina kreditoru parādu par PVN summu, kas nav jāmaksā pakalpojumu sniedzējam:

D “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 180,

3) savstarpēji slēdz kontus, jo atskaitāmo priekšnodokli norāda deklarācijas pielikumā:

D “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 180,

4) samaksā par pakalpojumiem:

D “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 1000

K “Nauda” 1000.

2.piemērs aizpildīts PVN deklarācijas pielikuma pirmajā daļā “Pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā iekļaujamās PVN summas aprēķins” (5.paraugs).

7. Darījumos ar kokmateriāliem savstarpēji noslēgtajā līgumā var būt paredzēts pavadzīmē-rēķinā norādītās summas samaksas samazinājums — atlaide, piemēram, atkarībā no faktiskās samaksas termiņa vai no iegādāto kokmateriālu daudzuma:

7.1. ja kokmateriālu piegādātājam (pakalpojumu sniedzējam) nav zināms, vai kokmateriālu (pakalpojumu) saņēmējs ievēros līgumā paredzētos nosacījumus un izmantos atlaidi, kokmateriālu piegādātājam (pakalpojumu sniedzējam) pavadzīme-rēķins jāizraksta par pilnu kokmateriālu (pakalpojumu) vērtību;

7.2. atlaides, kas piešķirtas kokmateriālu (pakalpojumu) saņēmējam, kokmateriālu piegādātājs (pakalpojumu sniedzējs) iegrāmato ieņēmumus samazinošā uzskaites kontā “Piešķirtās atlaides darījumos ar kokmateriāliem”;

7.3. atlaides, kas nav saistītas ar īpašiem samaksas vai citiem noteikumiem un kurus kokmateriālu piegādātājs (pakalpojumu sniedzējs) piešķir, izrakstot pavadzīmi-rēķinu, kokmateriālu piegādātājs (pakalpojumu sniedzējs) var negrāmatot ieņēmumus samazinošos kontos, bet par atlaides summu iegrāmatot mazākus ieņēmumus;

7.4. atlaides, kas saņemtas no kokmateriālu piegādātāja (pakalpojumu sniedzēja), kokmateriālu (pakalpojumu) saņēmējs iegrāmato izdevumus samazinošā kontā “Saņemtās atlaides darījumos ar kokmateriāliem”.

3.piemērs

Kokmateriālu piegādātājs “A” (apliekamā persona), nosūta kokmateriālus saņēmējam “B” (apliekamai personai), izraksta pavadzīmi-rēķinu, kurā uzrādīta piegādāto kokmateriālu vērtība Ls 1000 un PVN Ls 180.

Savstarpēji noslēgtajā līgumā kokmateriālu saņēmējam “B” paredzēta cenu atlaide 5%, ja tas kokmateriālu piegādātājam samaksā 10 dienu laikā. Kokmateriālu saņēmējs “B”, ievērojot līguma nosacījums, saņem paredzēto 5% atlaidi Ls 50 (Ls 1000 x 5%).

Kokmateriālu saņēmējs “B” grāmatvedībā lieto krājumu uzskaites periodiskās inventarizācijas metodi.

Kokmateriālu piegādātājs “A” grāmatvedībā minēto darījumu uzrāda šādi (Ls):

1) nosūta kokmateriālus un izraksta pavadzīmi-rēķinu:

D “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 1180

K “Saimnieciskās darbības ieņēmumi darījumos ar kokmateriāliem” 1000

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 180,

2) samazina debitoru parādu par PVN summu, kas kokmateriālu saņēmējam nav jāmaksā kokmateriālu piegādātājam:

D “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 180,

3) saņem samaksu par piegādātajiem kokmateriāliem un uzskaita 5% atlaidi Ls 50 (Ls 1000 x 5%), jo kokmateriālu saņēmējs izpildījis visus līguma nosacījumus:

D “Nauda” 950

D “Piešķirtās atlaides darījumos ar kokmateriāliem” 50

K “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 1000,

4) par piešķirto 5% atlaidi Ls 50, koriģē uzskaitīto PVN par Ls 9 (Ls 50 x 18%)

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 9

K “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 9,

5) savstarpēji slēdz kontus, jo PVN budžetā maksā kokmateriālu saņēmējs:

D “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 171

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 171.

Kokmateriālu saņēmējs “B” grāmatvedībā minēto darījumu uzrāda šādi (Ls):

1) saņem kokmateriālus un pavadzīmi-rēķinu, iegrāmato atskaitāmo priekšnodokli:

D “Saimnieciskās darbības izdevumi darījumos ar kokmateriāliem” 1000

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 1180,

2) samazina kreditoru parādu par PVN summu, kas nav jāmaksā kokmateriālu piegādātājam:

D “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 180,

3) samaksā par iegādātajiem kokmateriāliem, izpildot visus līguma nosacījumus, un uzskaita 5% atlaidi Ls 50 (Ls 1000 x 5%):

D “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 1000

K “Saņemtās atlaides darījumos ar kokmateriāliem” 50

K “Nauda” 950,

4) piemērojot 5% atlaidi Ls 50, koriģē uzskaitīto PVN par Ls 9 (Ls 50 x 18%):

D “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 9

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 9,

5) savstarpēji slēdz kontus, jo atskaitāmo priekšnodokli norāda deklarācijas pielikumā:

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 171

K “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 171.

3.piemērs aizpildīts PVN deklarācijas pielikuma pirmajā daļā “Pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā iekļaujamās PVN summas aprēķins” (5.paraugs) (piemērā visi darījumi notiek vienā taksācijas periodā).

8. Tā kā kokmateriālu (pakalpojumu) saņēmējam kokmateriālu piegādātājam (pakalpojumu sniedzējam) jāsamaksā tikai saņemto kokmateriālu (pakalpojumu) vērtība, bet pavadzīmē-rēķinā norādītais PVN nav jāmaksā, tad kokmateriālu pircējs (pakalpojumu saņēmējs) avansā samaksā tikai kokmateriālu (pakalpojumu) vērtību.

Kokmateriālu piegāde (pakalpojumu sniegšana) ir notikusi, ja kokmateriāli ir nosūtīti (pakalpojumi sniegti) un izrakstīta pavadzīme-rēķins. Kokmateriālu piegādātājs (pakalpojumu sniedzējs) pavadzīmē-rēķinā norāda kokmateriālu (pakalpojumu) vērtību un PVN.

Ja par iepriekš pārskaitīto avansu faktiski netiek piegādāti kokmateriāli (sniegti pakalpojumi), bet piegādātas cita veida preces (sniegti pakalpojumi), tad par minēto avansa summu ir jāizraksta nodokļa rēķins un jāaprēķina PVN likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” noteiktajā vispārējā kārtībā.

4.piemērs

Kokmateriālu saņēmējs “B” (apliekamā persona) pārskaita avansu Ls 3000 kokmateriālu piegādātājam “A” (apliekamai personai).

Kokmateriālu piegādātājs “A” (avansa saņēmējs), nosūtot kokmateriālus saņēmējam “B” (avansa maksātājam), izraksta pavadzīmi-rēķinu, kurā uzrādīta kokmateriālu vērtība Ls 3000 un PVN Ls 540.

Kokmateriālu saņēmējs “B” grāmatvedībā lieto krājumu uzskaites nepārtrauktās inventarizācijas metodi.

Kokmateriālu saņēmējs “B” (avansa maksātājs) grāmatvedībā minēto darījumu uzrāda šādi (Ls):

1) pārskaita avansu:

D “Avansa maksājumi par kokmateriāliem” 3000

K “Nauda” 3000,

2) saņem kokmateriālus un pavadzīmi-rēķinu, iegrāmato atskaitāmo priekšnodokli:

D “Kokmateriālu krājumi” 3000

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 540

K “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 3540,

3) samazina kreditoru parādu par PVN summu, kas nav jāmaksā kokmateriālu piegādātājam:

D “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 540

K “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 540,

4) savstarpēji slēdz kontus, jo atskaitāmo priekšnodokli norāda deklarācijas pielikumā:

D “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 540

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 540,

5) uzskaita samaksātā avansa izlietojumu:

D “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 3000

K “Avansa maksājumi par kokmateriāliem” 3000.

Kokmateriālu piegādātājs “A” (avansa saņēmējs) grāmatvedībā minēto darījumu uzrāda šādi (Ls):

1) saņem avansu par kokmateriāliem:

D “Nauda” 3000

K “No pircējiem saņemtie avansi darījumos ar kokmateriāliem” 3000,

2) nosūta kokmateriālus un izraksta pavadzīmi-rēķinu:

D “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 3540

K “Saimnieciskās darbības ieņēmumi darījumos ar kokmateriāliem” 3000

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 540,

3) samazina debitoru parādu par PVN summu, kas kokmateriālu saņēmējam nav jāmaksā kokmateriālu piegādātājam:

D “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 540

K “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 540,

4) savstarpēji slēdz kontus, jo PVN budžetā maksā kokmateriālu saņēmējs:

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 540

K “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 540,

5) uzskaita saņemtā avansa izlietojumu:

D “No pircējiem saņemtie avansi darījumos ar kokmateriāliem” 3000

K “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 3000.

4.piemērs aizpildīts PVN deklarācijas pielikuma pirmajā daļā “Pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā iekļaujamās PVN summas aprēķins” (5.paraugs) (piemērā visi darījumi notiek vienā taksācijas periodā).

9. Kokmateriālu saņēmēja (apliekamās personas) grāmatvedībā par iekšzemē ievestajiem (importētajiem) kokmateriāliem samaksātais PVN, kas ir atskaitāms kā priekšnodoklis, ir jāiegrāmato konta “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” debetā.

5.piemērs

Kokmateriālu importētājs “A” (apliekamā persona) saskaņā ar noslēgto līgumu importē kokmateriālus. Par importētajiem kokmateriāliem noformēta starptautiskā transporta pavadzīme un muitas deklarācija, kurā uzrādīta importēto kokmateriālu muitas vērtība Ls 1900, muitas nodoklis Ls 100 un PVN Ls 360.

Kokmateriālu importētājs “A” ar kokmateriālu importu saistīto PVN savā grāmatvedībā uzrāda šādi (Ls):

1) ievedot importētos kokmateriālus, samaksā muitas nodokli Ls 100 un PVN Ls 360

(Ls 2000 x 18%):

D “Muitas nodoklis” 100

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 360

K “Nauda” 460,

2) konta “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” debeta atlikumu Ls 360 pārnes uz kontu “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”, jo šī PVN summa iekļaujama PVN deklarācijā (30.koda ailē) kā atskaitāmais priekšnodolis:

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” 360

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 360.

5.piemērs aizpildīts PVN deklarācijas pielikuma pirmajā daļā “Pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā iekļaujamās PVN summas aprēķins” (5.paraugs).

10. Ja iegādātie kokmateriāli (saņemtie pakalpojumi) tiek izmantoti gan apliekamiem, gan neapliekamiem darījumiem, ir jānodrošina atsevišķa apliekamo un neapliekamo darījumu uzskaite. Kā priekšnodoklis neatskaitāmā PVN summa par iegādātajiem kokmateriāliem (saņemtiem pakalpojumiem) ir iekļaujama kokmateriālu (pakalpojumu) pašizmaksā.

6.piemērs

Kokmateriālu piegādātājs “B” (apliekamā persona) nosūta kokmateriālus saņēmējam “A” (apliekamai personai) un izraksta pavadzīmi-rēķinu, kurā uzrādīta kokmateriālu vērtība Ls 1000 un PVN Ls 180.

Kokmateriālu saņēmējs “A” daļu no iegādātajiem kokmateriāliem, kuru vērtība Ls 400 un PVN Ls 72, izmanto neapliekamiem darījumiem, nodrošinot šo darījumu atsevišķu uzskaiti.

Kokmateriālu saņēmējs “A” grāmatvedībā lieto krājumu uzskaites periodiskās inventarizācijas metodes.

Kokmateriālu saņēmējs “A” grāmatvedībā minēto darījumu uzrāda šādi (Ls):

1) saņem kokmateriālus un pavadzīmi-rēķinu, iegrāmato atskaitāmo priekšnodokli:

D “Saimnieciskās darbības izdevumi darījumos ar kokmateriāliem” 1000

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 1180,

2) samazina kreditoru parādu par PVN summu, kas nav jāmaksā kokmateriālu piegādātājam:

D “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 180,

3) izmanto neapliekamiem darījumiem kokmateriālus vērtībā Ls 400:

D “Saimnieciskās darbības izdevumi darījumos ar kokmateriāliem par neapliekamiem darījumiem” 400

K “Saimnieciskās darbības izdevumi darījumos ar kokmateriāliem” 400,

4) iegrāmato no neapliekamiem darījumiem izmantoto kokmateriālu vērtības aprēķināto PVN Ls 72 (Ls 400 x 18%), iekļauj kokmateriālu pašizmaksā un uzrāda kā budžetā maksājamo PVN:

D “Saimnieciskās darbības izdevumi darījumos ar kokmateriāliem par neapliekamiem darījumiem” 72

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 72,

5) slēdz kontu “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem”, jo atskaitāmo priekšnodokli norāda deklarācijas pielikumā:

D “Pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 180

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 180,

6) konta “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” kredīta atlikumu Ls 72 pārnes uz kontu “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli”, jo šī summa jāiekļauj PVN deklarācijā (10.koda ailē) kā budžetā maksājamā summa:

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 72

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” 72,

7) samaksā par kokmateriāliem:

D “Parādi piegādātājiem un darbuzņēmējiem darījumos ar kokmateriāliem” 1000

K “Nauda” 1000.

6.piemērs aizpildīts PVN deklarācijas pielikuma pirmajā daļā “Pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā iekļaujamās PVN summas aprēķins” (5.paraugs) (piemērā visi darījumi notiek vienā taksācijas periodā).

11. Ja apliekamā persona piegādā kokmateriālus (sniedz pakalpojumus) neapliekamai personai, kokmateriālu piegādātājam (pakalpojumu sniedzējam) pavadzīmē-rēķinā norādītais PVN ir jāiegrāmato konta “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” kredītā.

Kokmateriālu piegādātājs (pakalpojumu sniedzējs) par neapliekamai personai pārdotiem kokmateriāliem (sniegtiem pakalpojumiem) maksā budžetā PVN likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” noteiktajā kārtībā.

Kokmateriālu (pakalpojumu) saņēmējs samaksā kokmateriālu piegādātājam (pakalpojumu sniedzējam) pavadzīmē-rēķinā norādīto kokmateriālu (pakalpojumu) vērtību un PVN.

7.piemērs

Pakalpojumu sniedzējs “A” (apliekamā persona) sniedz kokmateriālu apstrādes pakalpojumus pakalpojumu saņēmējam “B” (neapliekamai personai) un par sniegtajiem pakalpojumiem izraksta pavadzīmi-rēķinu, kurā uzrādīta pakalpojumu vērtība Ls 500 un PVN Ls 90.

Pakalpojumu sniedzējs “A” grāmatvedībā minēto darījumu uzrāda šādi (Ls):

1) izraksta pavadzīmi-rēķinu par sniegtajiem pakalpojumiem:

D “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 590

K “Saimnieciskās darbības ieņēmumi darījumos ar kokmateriāliem” 500

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 90,

2) saņem samaksu par pakalpojumiem:

D “Nauda” 590

K “Pircēju un pasūtītāju parādi darījumos ar kokmateriāliem” 590,

3) konta “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” kredīta atlikumu Ls 90 pārnes uz kontu “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” “, jo šī summa jāiekļauj PVN deklarācijā (10.koda ailē) kā budžetā maksājamā summa:

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli darījumos ar kokmateriāliem” 90

K “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” 90,

4) samaksā PVN valsts budžetā likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” noteiktajā kārtībā:

D “Norēķini par pievienotās vērtības nodokli” 90,

K “Nauda” 90.

7.piemērs aizpildīts PVN deklarācijas pielikuma pirmajā daļā “Pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā iekļaujamās PVN summas aprēķins” (5.paraugs).

12. Ja apliekamā persona piegādā (pārdod) kokmateriālus mazumtirdzniecībā, par darījumu izsniedz kases aparāta čeku un noformē pavadzīmi-rēķinu. Pavadzīmi-rēķinu var nenoformēt, ja vienai personai mazumtirdzniecībā pārdoto kokmateriālu apjoms nepārsniedz 1m3 un par darījumu ir izsniegts kases aparāta čeks.

Kases aparātā ir jāizdala atsevišķs departaments norēķiniem par piegādātajiem (pārdotajiem) kokmateriāliem.

III. “Kokmateriālu piegādes uzskaites reģistra”, “Sniegto pakalpojumu uzskaites reģistra”, “Saņemto (iegādāto) kokmateriālu uzskaites reģistra” un “Saņemto pakalpojumu uzskaites reģistra” aizpildīšanas kārtība

1. Darījumos ar kokmateriāliem PVN uzskaites vajadzībām apliekamām personām — gan fiziskām, gan juridiskām — ir jāaizpilda šādi reģistri: “Kokmateriālu piegādes uzskaites reģistrs” (1.paraugs), “Sniegto pakalpojumu uzskaites reģistrs” (2.paraugs), “Saņemto (iegādāto) kokmateriālu uzskaites reģistrs” (3.reģistrs) un “Saņemto pakalpojumu uzskaites reģistrs” (4.paraugs). Šajos reģistros reģistrējams katrs darījums ar kokmateriāliem. Reģistra informācija ir izmantojama, aizpildot PVN deklarācijas pielikumu par kokmateriālu piegādēm un pakalpojumiem darījumos ar kokmateriāliem.

2. Aizpildot “Kokmateriālu piegādes uzskaites reģistru”, jāuzrāda:

1) 1.ailē — ieraksta numurs pēc kārtas;

2) 2.ailē — ieraksta datums;

3) 3.ailē — darījuma partnera — fiziskas personas vārds, uzvārds vai uzņēmuma nosaukums;

4) 4.ailē — darījuma partnera Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā piešķirtais numurs, neapliekamai personai – nodokļu maksātāja kods, fiziskai personai — personas kods;

5) 5.ailē — pavadzīmes-rēķina vai muitas deklarācijas izrakstīšanas datums;

6) 6.ailē — pavadzīmes-rēķina vai muitas deklarācijas numurs;

7) 7.ailē — apliekamām personām piegādāto kokmateriālu vērtība bez PVN, izņemot mazumtirdzniecības tīklā piegādāto;

8) 8.ailē — PVN par kokmateriāliem, kas piegādāti apliekamām personām;

9) 9.ailē — mazumtirdzniecībā piegādāto kokmateriālu vērtība bez PVN;

10) 10.ailē — PVN par kokmateriāliem, kas piegādāti mazumtirdzniecībā;

11) 11.ailē — ar PVN neapliekamām personām piegādāto kokmateriālu vērtība bez PVN, izņemot mazumtirdzniecības tīklā piegādāto;

12) 12.ailē — PVN par kokmateriāliem, kas piegādāti neapliekamām personām;

13) 13.ailē — eksportēto kokmateriālu kopējā vērtība, ieskaitot brīvajām zonām piegādāto;

14) 14.ailē — tikai brīvajām zonām piegādāto kokmateriālu vērtība.

Aizpildot “Kokmateriālu piegādes uzskaites reģistru” par mazumtirdzniecībā piegādātajiem kokmateriāliem, par kuriem norēķins veikts skaidrā naudā, katras dienas beigās ir jāizdara šāds ieraksts:

1) 5.ailē — “Z” izdrukas datums;

2) 6.ailē — “Z” izdrukas numurs;

3) 9.ailē — “Z” izdrukā uzrādīto mazumtirdzniecībā piegādāto kokmateriālu vērtību bez PVN;

10) 10.ailē — “Z” izdrukā PVN par kokmateriāliem, kas piegādāti mazumtirdzniecībā.

Šajā gadījumā partnera rekvizīti nav jāuzrāda.

3. Aizpildot “Sniegto pakalpojumu uzskaites reģistru”, jāuzrāda:

1) 1.ailē — ieraksta numurs pēc kārtas;

2) 2.ailē — ieraksta datums;

3) 3.ailē — darījuma partnera — fiziskas personas vārds, uzvārds vai uzņēmuma nosaukums;

4) 4.ailē — darījuma partnera Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā piešķirtais numurs, neapliekamai personai — nodokļu maksātāja kods, fiziskai personai — personas kods;

5) 5.ailē — pavadzīmes-rēķina izrakstīšanas datums;

6) 6.ailē — pavadzīmes-rēķina numurs;

7) 7.ailē — apliekamām personām sniegto pakalpojumu vērtība bez PVN;

8) 8.ailē — PVN par pakalpojumiem, kas sniegti apliekamām personām;

9) 9.ailē — neapliekamām personām sniegto pakalpojumu vērtība bez PVN;

10) 10.ailē — PVN par pakalpojumiem, kas sniegti neapliekamām personām;

11) 11.ailē — pakalpojumu, kas apliekami ar PVN 0% likmi, kopējā vērtība, ieskaitot brīvajās zonās sniegto;

12) 12.ailē — brīvajās zonās sniegto pakalpojumu vērtība.

4. Aizpildot “Saņemto (iegādāto) kokmateriālu uzskaites reģistru”, jāuzrāda:

1) 1.ailē — ieraksta numurs pēc kārtas;

2) 2.ailē — ieraksta datums;

3) 3.ailē — darījuma partnera — fiziskas personas vārds, uzvārds vai uzņēmuma nosaukums;

4) 4.ailē — darījuma partnera Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā piešķirtais numurs, neapliekamai personai — nodokļu maksātāja kods, fiziskai personai — personas kods;

5) 5.ailē — pavadzīmes-rēķina vai muitas deklarācijas izrakstīšanas datums;

6) 6.ailē — pavadzīmes-rēķina vai muitas deklarācijas numurs;

7) 7.ailē — no apliekamām personām saņemto (iegādāto) kokmateriālu vērtība bez PVN, izņemot mazumtirdzniecības tīklā saņemto (iegādāto);

8) 8.ailē — PVN par kokmateriāliem, kas saņemti (iegādāti) no apliekamām personām;

9) 9.ailē — mazumtirdzniecībā saņemto (iegādāto) kokmateriālu vērtība bez PVN;

10) 10.ailē — samaksātais PVN par kokmateriāliem, kas saņemti (iegādāti) mazumtirdzniecībā;

11) 11.ailē — no ar PVN neapliekamām personām saņemto (iegādāto) kokmateriālu vērtība, izņemot mazumtirdzniecības tīklā saņemto (iegādāto);

12) 12.ailē — importēto kokmateriālu vērtība bez PVN;

14) 13.ailē — samaksātais PVN par importētajiem kokmateriāliem.

5. Aizpildot “Saņemto pakalpojumu uzskaites reģistru”, jāuzrāda:

1) 1.ailē — ieraksta numurs pēc kārtas;

2) 2.ailē — ieraksta datums;

3) 3.ailē — darījuma partnera — fiziskas personas vārds, uzvārds vai uzņēmuma nosaukums;

4) 4.ailē — darījuma partnera Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā piešķirtais numurs, neapliekamai personai — nodokļu maksātāja kods, fiziskai personai – personas kods;

5) 5.ailē — pavadzīmes-rēķina izrakstīšanas datums;

6) 6.ailē — pavadzīmes-rēķina numurs;

7) 7.ailē — no apliekamām personām saņemto pakalpojumu vērtība bez PVN;

8) 8.ailē — PVN pakalpojumiem, kas saņemti no apliekamām personām;

9) 9.ailē — no neapliekamām personām saņemto pakalpojumu vērtība,;

10) 10.ailē — saņemto pakalpojumu, kas apliekami ar PVN 0% likmi, vērtība.

IV. Pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas pielikuma par kokmateriālu piegādēm un pakalpojumiem darījumos ar kokmateriāliem aizpildīšanas kārtība

Visām apliekamām personām, kas piegādā (arī eksportē) vai saņem (arī importē) kokmateriālus, kā arī sniedz vai saņem pakalpojumus, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam PVN deklarāciju par taksācijas periodu, jāiesniedz arī deklarācijas pielikums.

Deklarācijas pielikumā jāuzrāda visu piegādāto kokmateriālu (sniegto pakalpojumu) un saņemto kokmateriālu (pakalpojumu) vērtība taksācijas periodā.

Deklarācijas pielikums ar nodokļa aprēķinu par taksācijas periodu jāaizpilda:

1) valsts valodā;

2) salasāmi, nav pieļaujams rakstīt ar zīmuli;

3) bez labojumiem.

Aizpildot pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas pielikuma pirmo daļu “Pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā iekļaujamās PVN summas aprēķins”, jāuzrāda:

1) 1.rindā — taksācijas perioda gads un taksācijas periods (jāapzīmē ar “X”);

2) 2.rindā — apliekamās personas saīsinātais nosaukums;

3) 3.rindā — Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā piešķirtais numurs;

4) 4.rindā – piegādāto kokmateriālu kopējā vērtība bez PVN (4.1. + 4.2. + 4.3.+ 4.4.);

5) 4.1.rindā — apliekamām personām piegādāto kokmateriālu vērtība, izņemot mazumtirdzniecībā piegādāto (“Kokmateriālu piegādes uzskaites reģistra” 7.ailes kopsumma);

6) 4.2.rindā — mazumtirdzniecībā piegādāto kokmateriālu vērtība (“Kokmateriālu piegādes uzskaites reģistra” 9.ailes kopsumma);

7) 4.3.rindā — neapliekamām personām piegādāto kokmateriālu vērtība, izņemot mazumtirdzniecībā piegādāto (“Kokmateriālu piegādes uzskaites reģistra” 11.ailes kopsumma);

4.1., 4.2. un 4.3.rindā jāuzrāda tikai kokmateriālu piegādes iekšzemē.

8) 4.4.rindā — eksportam piegādāto kokmateriālu vērtība, iekļaujot arī brīvostām un speciālajām ekonomiskajām zonām piegādāto kokmateriālu vērtību (“Kokmateriālu piegādes uzskaites reģistra” 13.ailes kopsumma);

9) 4.5.rindā — tikai brīvajām zonām piegādāto kokmateriālu vērtība (“Kokmateriālu piegādes uzskaites reģistra” 14.ailes kopsumma);

10) 5.rindā — sniegto pakalpojumu kopējā vērtība bez PVN (5.1 + 5.2);

11) 5.1.rindā — apliekamām personām sniegto pakalpojumu vērtība “Sniegto pakalpojumu uzskaites reģistra” 7.ailes kopsumma);

12) 5.2.rindā — neapliekamām personām sniegto pakalpojumu vērtība “Sniegto pakalpojumu uzskaites reģistra” 9.ailes kopsumma);

13) 5.3.rindā — pakalpojumu, kas apliekami ar PVN 0% likmi (piemēram, brīvajās zonās, muitas noliktavās) vērtība (“Sniegto pakalpojumu uzskaites reģistra” 11.ailes kopsumma);

14) 5.4.rindā — tikai brīvajās zonās sniegto pakalpojumu vērtība (“Sniegto pakalpojumu uzskaites reģistra” 12.ailes kopsumma);

15) 6.rinda — saņemto kokmateriālu kopējā vērtība bez PVN (6.1. + 6.2. + 6.3.+ 6.4.);

16) 6.1.rindā — no apliekamām personām saņemto kokmateriālu vērtība, izņemot mazumtirdzniecībā saņemto (“Saņemto (iegādāto) kokmateriālu uzskaites reģistra” 7.ailes kopsumma);

17) 6.2.rindā — mazumtirdzniecībā saņemto kokmateriālu vērtība (“Saņemto (iegādāto) kokmateriālu uzskaites reģistra” 9.ailes kopsumma);

18) 6.3.rindā — no neapliekamām personām saņemto kokmateriālu vērtība, izņemot mazumtirdzniecībā saņemto (“Saņemto (iegādāto) kokmateriālu uzskaites reģistra” 11.ailes kopsumma);

19) 6.4.rindā — importēto kokmateriālu vērtība (“Saņemto (iegādāto) kokmateriālu uzskaites reģistra” 12.ailes kopsumma);

20) 7.rindā — saņemto pakalpojumu kopējā vērtība bez PVN (7.1. + 7.2.);

21) 7.1.rindā — no ar PVN apliekamām personām saņemto pakalpojumu vērtība (“Saņemto pakalpojumu uzskaites reģistra” 7.ailes kopsumma);

22) 7.2.rindā — no neapliekamām personām saņemto pakalpojumu vērtība (“Saņemto pakalpojumu uzskaites reģistra” 9.ailes kopsumma);

23) 7.3.rindā — pakalpojumi, kas apliekami ar PVN 0 % likmi (“Saņemto pakalpojumu uzskaites reģistra” 10.ailes kopsumma)

24) 8.rindā — neapliekamo darījumu veikšanai izmantoto kokmateriālu vērtība bez PVN;

25) 9.rindā — neapliekamo darījumu veikšanai izmantoto pakalpojumu vērtība;

26) 10.rindā — aprēķinātais PVN kopā (10.1. + 10.2. + 10.3. + 10.4. + 10.5.);

27) 10.1.rindā — aprēķinātais nodoklis par kokmateriāliem, kas saņemti no apliekamām personām (6.1. x 18%);

28) 10.2.rindā — aprēķinātais nodoklis par kokmateriāliem, kas piegādāti, izmantojot mazumtirdzniecības tīklu (4.2. x 18%);

29) 10.3.rindā — aprēķinātais nodoklis par kokmateriāliem, kas piegādāti neapliekamām personām (4.3. x 18%);

30) 10.4.rindā — aprēķinātais nodoklis par pakalpojumiem, kas saņemti no apliekamām personām (7.1. x 18%);

31) 10.5.rinda — aprēķinātais nodoklis par pakalpojumiem, kas sniegti neapliekamām personām (5.2. x 18%);

32) 11.rindā — samaksātais PVN kopā (11.1 + 11.2);

33) 11.1.rindā — samaksātais nodoklis par mazumtirdzniecībā iegādātajiem kokmateriāliem (6.2.rinda x 18% vai (“Kokmateriālu piegādes uzskaites reģistra” 14.ailes kopsumma);

34) 11.2.rindā — samaksātais nodoklis par importētajiem kokmateriāliem (6.4. x 18% vai “Kokmateriālu piegādes uzskaites reģistra” 13.ailes kopsumma);

35) 12.rindā — neatskaitāmais priekšnodoklis (8. + 9.) x 18%;

36) 13.rindā — atskaitāmā priekšnodokļa kopsumma, kuru aprēķina šādi:

(10.1. + 10.4. + 11. – 12.);

37) 14.rindā — pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā iekļaujamā nodokļa summa, par kuru palielināma vai samazināma budžetā maksājamā nodokļa summa (10. – 13.).

14.rindā aprēķinātā nodokļa summa iekļaujama PVN deklarācijas 10.koda ailē — ja šī summa ir pozitīva, bet 30.koda ailē — ja šī summa ir negatīva.

Visām apliekamajām personām, kuras taksācijas periodā piegādājušas, saņēmušas, eksportējušas, importējušas kokmateriālus vai sniegušas (saņēmušas) pakalpojumus, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam PVN deklarāciju par taksācijas periodu, jāiesniedz arī Kokmateriālu piegādātāju (saņēmēju) un pakalpojumu sniedzēju (saņēmēju) saraksts (deklarācijas pielikuma otrā daļa).

Minētajā sarakstā jāuzrāda visas kokmateriālu piegādes un pakalpojumi, kas sniegti (saņemti) darījumos ar kokmateriāliem, kā arī kokmateriālu piegādātāja (saņēmēja) vai pakalpojumu sniedzēja (saņēmēja) nosaukums un Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā piešķirtais numurs, pavadzīmes-rēķina vai muitas deklarācijas numurs un datums, piegādāto (saņemto) kokmateriālu vai sniegto (saņemto) pakalpojumu vērtība un PVN summa.

Sarakstā vispirms jāuzrāda informācija par piegādātiem (arī eksportētiem) kokmateriāliem un sniegtajiem pakalpojumiem, pēc tam — informācija par saņemtajiem (arī importētiem) kokmateriāliem un saņemtajiem pakalpojumiem.

PVN deklarācijā un pārskatā par priekšnodokļa summām, kas iekļautas PVN deklarācijā, nenorāda Ministru kabineta 2001.gada 12.jūnija noteikumu Nr.251 “Kārtība, kādā piemērojams pievienotās vērtības nodoklis darījumos ar kokmateriāliem” 11.punktā minētās kokmateriālu piegādes un pakalpojumus. PVN deklarācijā iekļauj tikai deklarācijas pielikuma pirmās daļas 14.rindā norādīto aprēķināto PVN summu.

1.paraugs

1681 COPY.GIF (87173 BYTES)

2.paraugs

2681 COPY.GIF (83527 BYTES)

3.paraugs

3681 COPY.GIF (84965 BYTES)

4.paraugs

4681 COPY.GIF (80137 BYTES)

5.paraugs

51681 COPY.GIF (90377 BYTES) 52681 COPY.GIF (126642 BYTES) 28083

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!