• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.2001., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28065

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Brandenburgu tieslietās

Vēl šajā numurā

08.08.2001., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka Saeimas ārkārtas sesijas šā gada 27.jūlija sēdē otrajā lasījumā kā steidzami tika pieņemti grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”. Saskaņā ar minētajiem grozījumiem likuma pārejas noteikumi tika papildināti ar 20.punktu, kurš nosaka, ka personai, kura ir darba ņēmējs un vienlaikus saņem arī autoratlīdzību, 2001.gadā ir tiesības neveikt sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no tā ienākuma, kuru tā guvusi autoratlīdzības veidā. Ja minētā persona 2001.gadā izvēlas vienlaikus veikt arī sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no tā ienākuma, kas gūts autoratlīdzības veidā, šīs iemaksas tiek veiktas atbilstoši pašnodarbinātajam noteiktai sociālās apdrošināšanas iemaksu likmei un pašnodarbinātajam noteiktajā kārtībā un termiņos.

Ņemot vērā minētos likuma grozījumus, persona, kura vienlaikus veic algotu darbu un saņem autoratlīdzību, 2001.gadā drīkst nereģistrēties pašnodarbinātā statusā un neveikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no tā ienākuma, kas gūts autoratlīdzības veidā.

Savukārt persona, kura vienlaikus veic algotu darbu un saņem autoratlīdzību, un jau ir reģistrējusies pašnodarbinātā statusā, turpmāk:

1) drīkst turpināt veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no ienākuma, kas gūts autoratlīdzības veidā, atbilstoši spēkā esošiem normatīvajiem aktiem un iepriekš sniegtajiem Valsts ieņēmumu dienesta skaidrojumiem;

2) drīkst saglabāt savu statusu un 2001.gadā neveikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no ienākuma, kas gūts autoratlīdzības veidā.

Otrajā gadījumā autoratlīdzības saņēmējam jāiesniedz vai jānosūta pa pastu Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei paziņojums par to, ka attiecīgā persona, kura ir darba ņēmējs un vienlaikus saņem arī autoratlīdzību, saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” pārejas noteikumu 20.punktu 2001.gadā nevēlas kārtot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no ienākuma, kas gūts autoratlīdzības veidā. Minētais paziņojums ir rakstāms brīvā formā.

Gadījumā ja līdz kārtējo iemaksu veikšanas termiņa datumam (līdz 2001.gada 15.oktobrim) šāds paziņojums netiek saņemts Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē, tiek uzskatīts, ka attiecīgā pašnodarbinātā persona vēlas turpināt veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no tā ienākuma, kas gūts autoratlīdzības veidā.

Visas veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas tiek ņemtas vērā, aprēķinot valsts pensijas un pabalstus. Tas nozīmē, ka, veicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ne vien no algas, bet arī no ienākuma, kas gūts autoratlīdzības veidā, tiek nopelnīts lielāks pensijas kapitāls, kurš ir valsts pensijas aprēķina pamatā, kā arī vajadzības gadījumā saņemta lielāka slimības nauda, maternitātes un citi pabalsti.

A.Undzēns, VID Galvenās nodokļu pārvaldes direktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!