• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Amerikas sadarbību tirdzniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2001., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27915

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sekmīgu dialogu ar ebreju organizācijām

Vēl šajā numurā

01.08.2001., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Amerikas sadarbību tirdzniecībā

30. jūlijā Latvijā uzturējās ASV tirdzniecības sekretāra palīdze, ASV Tirdzniecības dienesta ģenerāldirektore Marija Sino ( Maria Cino ).

SINO-1.JPG (27226 BYTES)
ASV vēstnieks Latvijā Džeimss Holmss, ASV tirdzniecības sekretāra palīdze un ASV Tirdzniecības dienesta ģenerāldirektore Marija Sino atbild žurnālistiem

Marija Sino apmeklēja nesen atvērto ASV Tirdzniecības dienesta biroju un tikās ar Latvijas Ekonomikas ministrijas, Latvijas Attīstības aģentūras, Latvijas institūta un Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā vadītājiem un vadošajiem speciālistiem.

Marija Sino ASV Tirdzniecības departamentā atbild par ASV eksporta programmu izstrādi un vadīšanu. Viņas pakļautībā strādā vairāk nekā 1800 ekspertu 105 konsultāciju centros ASV un 161 speciālists ASV pārstāvniecībās visā pasaulē. Šīs vasaras sākumā Rīgā tika atvērts ASV Tirdzniecības departamenta birojs Baltijas valstīs. Tas atrodas ASV vēstniecības telpās, biroju vada ASV Tirdzniecības departamenta vecākā tirdzniecības speciāliste Karena Pilmanis.

Pirmdien ASV vēstniecībā notika preses konference par ASV un Latvijas tirdzniecības attiecību paplašināšanu un jaunā Rīgas biroja mērķiem. Preses konferencē piedalījās ASV tirdzniecības sekretāra palīdze, ASV Tirdzniecības dienesta ģenerāldirektore Marija Sino, ASV Tirdzniecības departamenta vecākā speciāliste Karena Pilmanis un ASV ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Džeimss Holmss.

"Šajos trijos gados Latvijā es ar prieku esmu vērojis mūsu valstu sekmīgo sadarbību drošības jomā. Taču diemžēl to pašu es nevaru teikt par mūsu tirdzniecības attīstību," žurnālistiem teica ASV vēstnieks Latvijā Džeimss Holmss. Pēc viņa vārdiem, abu valstu tirdzniecības attiecības, visumā sekmīgi attīstoties, pirms dažiem gadiem sasniegušas tādu stāvokli, ka tālākā attīstība apstājusies un jau ilgi saglabājas viens un tas pats līmenis. Vēstnieks lielas cerības liek uz jaunatvērto ASV Tirdzniecības departamenta biroju Baltijas valstīs tieši Rīgā un arī uz pieredzējušās ASV ārējās tirdzniecības attīstības speciālistes Marijas Sino vizīti Latvijā. "Esmu dziļi pārliecināts, ka pavisam drīz Baltijas valstis tiks uzņemtas Eiropas Savienībā (ES) un NATO un tad mūsu tirdzniecības un ekonomiskās attīstības iespējas vēl vairāk palielināsies," uzsvēra vēstnieks.

Foto: ASV vēstniecība — "Latvijas Vēstnesim"

"Šī ir mana pirmā vizīte Latvijā, tādēļ jo patīkamāk, ka tās laikā man bija arī pienākums apmeklēt ASV Tirdzniecības departamenta Baltijas biroju Rīgā, " teica M.Sino. "Šis ir pats jaunākais ASV Tirdzniecības departamenta birojs ārzemēs un, atklāti sakot, arī vienīgais, ko atveram šogad. Fakts, ka ASV Tirdzniecības departaments atvēra savu biroju tieši Rīgā, acīmredzami ir Latvijas panākums. Mēs esam gatavi palīdzēt Latvijas un arī abu pārējo Baltijas valstu biznesmeņiem. Mūsu dienesta specializācija ir palīdzība tieši mazajiem un vidējiem uzņēmējiem eksportēt ASV produktus. Ja kādā eksporta virzienā parādās kaut mazākais riska faktors, mēs cenšamies to novērst," teica ASV Tirdzniecības dienesta ģenerāldirektore. "Mēs amerikāņu biznesmeņiem palīdzam labāk pārstāvēt savu valsti. Mēs sevi iztēlojamies kā veikalu, kurā dabūjams viss."

M.Sino pastāstīja, ka viņas resora jaunākais produkts ir interneta tirdzniecības serveris "Buy, USA". Viņa ļoti augstu novērtēja Latvijas ārējās tirdzniecības potences, īpaši uzsverot mūsu valsts izdevīgo ģeopolitisko situāciju tranzīta ceļā no rietumiem un austrumiem, līdzās lielajam Krievijas tirgum. ASV tirdzniecības sekretāra palīdze ļoti atzinīgi novērtēja arī ASV Tirdzniecības kameras Latvijā darbību, izsakot pārliecību, ka jaunais birojs palīdzēs paplašināt tirdzniecības sakarus starp ASV un Latviju, kā arī pārējām divām Baltijas valstīm. "Pircējiem šajā reģionā vajadzīga augsta uzticība saviem ASV piegādātājiem," teica M. Sino. "Tas pats vajadzīgs arī ASV piegādātājiem, no kuriem daudzi ir maza un vidēja lieluma kompānijas. Mūsu misija ir padarīt šo procesu vienkāršu un abpusēji izdevīgu."

Savukārt ASV Tirdzniecības departamenta biroja Baltijas valstīs vadītāja Karena Pilmanis uzsvēra, ka tieši prezidenta Buša administrācija izlēmusi sūtīt savu pārstāvi uz Baltijas valstīm.

"Latvijas Vēstneša" jautājums:Kas, jūsuprāt, līdz šim bija galvenie šķēršļi tālākam Latvijas un ASV tirdzniecības apjoma pieaugumam?

M. Sino: — Iemesls bija ļoti vienkāršā realitāte, ka mēs centāmies darboties Baltijas valstīs, paši atrodoties Stokholmā, kur līdz šim bija mūsu Latvijai tuvākais birojs. Taču, redzot Latvijas un abu pārējo Baltijas valstu straujo ekonomisko attīstību, mēs izlēmām savu biroju atvērt tieši šeit, Rīgā, un ticam, ka tagad mūsu tirdzniecībā būs straujš pavērsiens attīstības virzienā.

Jautājums:Kādi varētu būt galvenie ASV eksporta produkti uz Latviju?

Dž. Holmss: — Vispirms tās varētu būt amerikāņu investīcijas Baltijas valstu infrastruktūrā un pakalpojumu jomā. Francijas prezidents Žaks Širaks nupat preses konferencē Rīgā teica, ka Baltijas valstis un vispār Ziemeļeiropa bijusi ārpus Francijas prioritāšu loka, jo prioritāte bijuši Eiropas dienvidi. Par ASV tā nevar teikt, mūsu prioritāte bijusi tieši Eiropas ziemeļi. Tagad, pēc Žaka Širaka vārdiem, Francijai jāmaina šī orientācija. Savienoto Valstu uzmanības lokā joprojām būs arī Ziemeļeiropa, un tagad, kā redzat, mēs aktīvi darbojamies arī Baltijas valstīs. Tirdzniecība ar Baltijas valstīm ir arī mūsu nākotne.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!