• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas kredītreitinga starptautisko vērtējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2001., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27909

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

01.08.2001., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas kredītreitinga starptautisko vērtējumu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch IBCA", publicējusi ikgadējo ziņojumu par Latvijas kredītreitingu, sniedzot augstāku nākotnes vērtējumu — pozitīvu ( a positive outlook ).

"Fitch IBCA" apstiprinājusi

šādus kredītreitingus:

ilgtermiņa aizdevumiem

ārvalstu valūtā — BBB;

ilgtermiņa aizdevumiem

vietējā valūtā — A;

īstermiņa aizdevumiem

ārvalstu valūtā — F3.

"Latvijas uzlabotais kredītreitings ir kārtējais mūsu valsts pozitīvās attīstības apliecinājums, un tas arī pierāda, ka valdības nostāja — samazināt nodokļus un uzturēt stingru fiskālo politiku — ir devusi rezultātus. Tādēļ, lai neapturētu valsts attīstību, ir patiesi svarīgi arī turpmāk, veidojot nākamā gada budžetu, noteikt reālistiskas attīstības un ieņēmumu prognozes un attiecīgi veidot arī konservatīvu budžeta izdevumu daļu, iespējami mazinot budžeta deficītu," norāda finansu ministrs Gundars Bērziņš.

"Fitch IBCA" norāda, ka kredītreitings ir pārskatīts, ņemot vērā Latvijas ekonomisko attīstību pēdējā gada laikā. Tiek atzīmēts, ka Latvija ir spējusi samazināt budžeta fiskālo deficītu un, neraugoties uz eiro vājumu, palielinājusi preču eksportu uz ES. Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums pērn bijis 6,6%, tekošā konta deficīts samazinājies līdz 6,8% no IKP, norāda kredītreitingu aģentūra. Kaut gan Latvijā kavējas pāris lielo uzņēmumu privatizācija, valsts parāda tendences ir ļoti labas — valsts parāds ir tikai 13% no IKP.

Neraugoties uz pasaules ekonomikas attīstības tempu mazināšanos, Latvijas IKP pieaugums arī šogad var sasniegt 5,5–6%, un ir paredzēta arī fiskālā deficīta samazināšanās — valdības mērķis ir samazināt fiskālo deficītu šogad līdz 1,8% un vidējā termiņā izveidot sabalansētu budžetu, atzīmē "Fitch IBCA". Kredītreitingu aģentūra gan norāda, ka lielās ES un NATO integrācijas izmaksas apgrūtina sabalansēta budžeta izveidi. Tomēr publiskā sektora efektivitātes palielināšana un finansu kontroles pastiprināšana varētu palīdzēt saglabāt zemu budžeta deficīta līmeni, turklāt Latvijas valdības parāda līmenis pieļauj manevra iespējas.

Iekšējā stingrā fiskālā nostāja ir, iespējams, pat svarīgāka nekā ārējā pozīcija, norāda "Fitch IBCA". Latvijas orientācija uz ES tirgu samazinās tās atkarību no Krievijas attīstības tendencēm. Tekošā konta deficīta samazināšanās un investīcijas kā finansēšanas avots ir pamats reitinga paaugstināšanai nākotnē, teikts kredītreitingu aģentūras ziņojumā.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!